Copy
Beste lezer,

Als tiener vond ik games als Grand Theft Auto ontzettend spannend. Volledige vrijheid in een virtuele stad. Het ging niet om het geweld, maar om die vrijheid. Spiderman 2, waarin je door New York kon slingeren en tegen gebouwen op kon klimmen, vond ik nog cooler.

Als ik nu kijk naar Grand Theft Auto 5 (het best verkochte entertainmentproduct ooit), word ik niet écht enthousiast meer. Wat is het verschil? Leeftijd, sure. Maar ook dat het niet nieuw voelt. Toen ik op mijn 10e een Nintendo 64 kreeg, kon ik voor het eerst alle kanten op lopen (Super Nintendo was tweedimensionaal, van links naar rechts). En toen GTA en Spiderman 2 uitkwamen voelde het alsof de technologie tot een nieuw uiterste werd gedreven. Dát maakte het spannend.

Ook nu ontdek ik nog vernieuwende games. Maar de innovatie zit 'm minder in indrukwekkende beelden of grotere werelden, en meer in verrassende verhalen. Hieronder deel ik mijn favoriete voorbeeld.
UNDERTALE Release Trailer
Undertale
Vind je games te gewelddadig? Maak kennis met Undertale, een indie-game die draait om empathie.
 

In Undertale kán je vechten met de monsters die op je pad komen. Maar je kan ze ook leren te begrijpen door met ze te praten. Dat kost soms meer tijd, maar op de lange termijn werpt het vruchten af.
De hele game is gecreëerd door één ontwerper. De beelden lijken op de oude Pokemonspellen op de Nintendo Game Boy. Maar inhoudelijk is Undertale een grote verrassing. Het is bovendien erg grappig en ontroerend. Benieuwd? Het kost een tientje voor PC of laptop en is ook op Nintendo Switch of Playstation beschikbaar.
Déjà vu

Iedere paar maanden lees ik een artikel over cd-verkoop (daalt nog steeds) en de vraag of streaming van losse nummers leidt tot oppervlakkige relaties met artiesten. Mijn antwoord: ja, natuurlijk. Songs worden soundtracks, van je dag (Spotify) en je vlogs (YouTube). Voor connectie moet je naar een concert. Kijk Drake eens huppelen bij dat concert. Good times. Bron: Rolling Stone

Esports

Game-kampioenschappen zijn immens populair. Kunnen ze zich in de toekomst meten met Fifa of de Superbowl? Misschien, als de sector esport-epicentra als China en Zuid-Korea overtuigt dat gameverslaving meevalt. Bron: SCMP

Stan Lee overleden

Hij bedacht Marvel-superhelden Spider-Man, Black Panther, X-Men, Iron Man, The Avengers, The Fantastic Four en de Hulk. De afgelopen jaren had hij in iedere Marvelfilm een bijrol. Stan Lee werd 95. Bron: NRC

Muziekvideo

Als het aankomt op protestsongs, hebben we het vaak over mannen. Ook ik, ik begin eerder over Childish Gambino's This Is America of Joyner Lucas' I'm Not Racist dan over Nina Simone's Backlash Blues of Zolita's Fight Like a Girl. Daarom vandaag Mona Haydar, een vrouwelijke dichteres die als indierapper een lans breekt voor de hidjab. Ze is zelfverzekerd en, naar mijn mening, ook vrij grappig.

Mona Haydar - Hijabi (Wrap my Hijab)
Dat was het weer. Ken je iemand die De Muzikantropoloog zal waarderen? Deel deze mail. Sta je nog niet op de maillijst en wil je dat wel? Klik op de grote blauwe knop.
Deel per mail
Facebook
Twitter
LinkedIn
Aanmelden
Copyright © 2018 Rufus Kain, All rights reserved.


Wil je deze mails anders ontvangen?
Update je voorkeuren or schrijf je uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp