Copy
Beste lezer,

Hier ben ik weer, met een nieuw seizoen van de Muzikantropoloog. Zoals na iedere onderbreking heb ik nagedacht over de vorm van deze nieuwsbrief. Vorig seizoen begon ik steeds meer over games te schrijven. Inmiddels zijn ook mijn eerste publicaties over games in de media verschenen. Dus het voelt logisch om daarover te vertellen. Maar hoort de Muzikantropoloog niet over muziek te gaan?

In feite hebben muziek en games veel gemeenschappelijk. Deze editie gaat over verschillende manieren waarop de twee takken van entertainment meer dan ooit verweven zijn.
Digitaal schoolplein
Fortnite was dé game van 2018 en gaat nog steeds hard. Het boeit jongeren omdat het meer is dan een spel, het is een cultureel fenomeen.
 

Fortnite is een schietspel, sure. Maar in mijn eerste artikel voor Trouw (en mijn eerste coverstory ooit) stel ik dat het vooral een sociale activiteit is.
Het spel is gratis downloadbaar. Toch verdient ontwikkelaar Epic Games er miljarden aan. Dat doet het met outfits en dansmoves die jongeren in de game kopen. Zulke cosmetica zijn de Beatleskapsels en Moonwalks van deze tijd. Zo vervult Fortnite een rol die lang door popsterren is gespeeld. Lees mijn artikel hier.
$$$treaming

De Chinese streamingdienst Tencent Music is naar de beurs. Waar Spotify in 2017 378 miljoen euro verlies draaide, maakte Tencent Music 172 miljoen winst. Dankzij microtransacties, een verdienmodel uit games. Ik schreef erover voor Follow the Money.

Festival in game

Een team van 50 mensen heeft een muziekfestival gecreëerd in de populaire game Minecraft. Het publiek was meer dan 5.000 mensen groot. Zo zag dat eruitBron: Noisey

Bandcamp winkel

En dan één voorbeeld waar muziek juist mínder digitaal wordt. Muzieksite Bandcamp heeft in Colorado een fysieke platenzaak geopend. Doet me denken aan de Amazon boekwinkel die ik een keer trof in New York. Bron: KQED

Muziekvideo

Anna Leone is een old school, gitaar-en-zang, singer-songwriter. Ze maakte eerder deze maand terecht indruk bij Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Het is de moeite waard meer van haar akoestische songs te ontdekken, hier is alvast eentje die mij ontroert.

Anna Leone - My Soul I - Unplugged Session #1
Dat was het weer. Ken je iemand die De Muzikantropoloog zal waarderen? Deel deze mail. Sta je nog niet op de maillijst en wil je dat wel? Klik op de grote blauwe knop.
Deel per mail
Facebook
Twitter
LinkedIn
Aanmelden
Copyright © 2019 Rufus Kain, All rights reserved.


Wil je deze mails anders ontvangen?
Update je voorkeuren or schrijf je uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp