Copy
Oktober nr. 2, 2022
View this email in your browser
NemID til netbank
og netkøb udløber
Danskerne er i fuld gang med at skifte fra NemID til MitID. Den 31. oktober udløber fristen nemlig for at anvende NemID til at logge på netbank og godkende betalinger på nettet. Frem til 30. juni 2023 kan du dog stadig bruge NemID, når du henvender dig til offentlige myndigheder i Danmark.

Fra vores medlemmer ved Danes Worldwide, at en del udlandsdanskere har haft problemer med at få MitID. Vi har talt med Digitaliseringsstyrelsen, som er bekendt med problemerne og arbejder på en løsning. En sådan er desværre ikke lige på trapperne, så indtil da har du følgende muligheder for at få hjælp til at skifte til MitID:
  1. Du kan skifte til MitID ved hjælp af dit danske pas. Klik ind her, hvor du finder en guide – inklusive på video.
  2. Vil du skifte til MitID via din danske bank og har brug for hjælp, eller har du problemer med at logge ind med MitID på bankens hjemmeside, skal du kontakte din bank. Men husk, at det er bankens support, du skal kontakte, IKKE din bankrådgiver. Du kan se listen over bankernes support-telefonnumre her.
  3. Besøg Borgerservice, næste gang du er i Danmark. Du kan se en oversigt over borgerservicecentre her.
Læs mere om, hvordan du får MitID her
Tilmelding til Familie-
Sommerskolen er åben
Vi har nu åbnet for tilmeldingen til Familie-Sommerskolen, som finder sted fra den 8. til den 16. juli 2023.

Famile-Sommerskolen er for udlandsdanske børn i alderen 6-13 år i følgeskab med op til to voksne – fx forældre eller bedsteforældre. Opholdet er en enestående mulighed for at styrke kendskabet til Danmark og det danske sprog og netværke med andre internationale familier.

På Familie-Sommerskolen sætter vi fokus på dansk sprog og kultur gennem undervisning, aktiviteter og ekskursioner. Det giver familien mulighed for at hygge sig og have det sjovt, samtidig med at alle får en sproglig og kulturel saltvandsindsprøjtning.
Tilmeld dig Familie-Sommerskolen her
Derfor er danskundervisning så vigtig
Det er længe siden, dansk i skolen primært handlede om stil, staveord og diktat. I gamle dage kunne et stileemne typisk være ”Hvad jeg har lavet i min sommerferie” – som så blev besvaret med en lineær opremsning af strandture og familiebesøg og leveret tilbage fra læreren med røde rettelser – uden yderligere kommentarer.

Så let slipper de ikke i dag. For der stilles store krav til eleverne i danskundervisningen i folkeskolen. Det er undervisningschef i Danes Worldwide, Anja Kjær, enig i.

Hun siger: ”Derfor kan vi heller ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at vedligeholde børnenes danskkundskaber, når familien rejser ud. Dét kommer desværre ikke hverken af snak over middagsbordet eller ved godnathistorie-læsningen, selvom dét bestemt også er meget værdifuldt. Der er nemlig stor forskel på dansk sprog og danskfaglighed.

Læs artiklen, hvor Anja Kjær fortæller mere om, hvor vigtig danskundervisningen er.
Læs artiklen her
Ændring af lov om familiesammenføring 
når der er danske børn
I maj 2022 kom EU-domstolen med en afgørelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet nu endelig er kommet med deres fortolkning af, og som vil betyde en ændring af praksis for familiesammenføring i Danmark.
 
Den nye fortolkning betyder, at hvis familien også består af mindreårige danske børn, vil det give den udenlandske ægtefælle nemmere adgang til familiesammenføring. Tidligere havde danske børn næsten ingen betydning i sager om familiesammenføring, fordi man altid kun vurderede forholdet mellem de to ægtefæller.
 
På nuværende tidspunkt har ministeriet ikke præciseret nærmere, hvordan den nye fortolkning vil blive administreret, men vi vender naturligvis tilbage med en opdatering, når vi ved mere.
 
Hvis du er interesseret i EU-dommen, ministeriets vurdering og hvad det betyder, kan du læse mere her:
Læs dom og vurdering her
Artikler
Når Danmark ikke er hjemme
To udlandsdanskere i henholdsvis Taiwan og Mexico City giver her blandt andet deres svar på et spørgsmål, som mange udlandsdanskere hører tit: ”Hvornår flytter du så hjem igen til Danmark?”
Læs artiklen her

 
Nu skal vi ha’ valgflæsk!
Valgflæsk er et billede på noget, som politikere lover i en valgkamp, men som aldrig bliver til noget. Men stegt flæsk med persillesovs er også Danmarks nationalret. Se, hvordan James Price tilbereder retten.
Læs artiklen her

 
Læs flere artikler på vores hjemmeside
Events og webinarer
Webinar
Kom til Danes-træf i København
29. oktober
Kom og mød andre danskere, der har boet i udlandet, når vi inviterer til snak, hygge i børnehøjde og gåtur ved Naturcenter Amager.
Tilmeld dig her
Webinar
Efterskole eller gymnasium i Danmark?
31. oktober
Hvad skal du være opmærksom på, hvis dit barn skal på efterskole eller gymnasium i Danmark?
Tilmeld dig her
 
Webinar
Bevar dit danske statsborgerskab
29. november
Skal du eller dit barn søge om bevarelse af dansk statsborgerskab? Vi guider dig igennem regler og ansøgningsproces.
Tilmeld dig her
 
Danes Worldwide's hjemmeside
Danes Worldwide på Facebook
Danes Worldwide på Instagram
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2022, Danes Worldwide, All rights reserved.

Our mailing address is:
danes@danes.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.