Copy
November nr. 1, 2022
View this email in your browser
Ekstra fokus på stemmeret
Op til det netop overståede folketingsvalg, har der været ekstra opmærksomhed på de globale danskeres manglende stemmeret. Danes Worldwide har bidraget hertil med udtalelser til Ritzau, dagblade og radio. Bl.a. medvirkede generalsekretær Michael Bach Petersen i en artikel i Politiken, hvor EU-kommissær Margrethe Vestager ærgrer sig over, at hendes mulighed for at stemme til et dansk folketingsvalg ophører, fordi hun har boet for længe i udlandet. 

Og i et debatindlæg i Global Nyt slog Danes Worldwides generalsekretæren til lyd for, at reglerne om stemmeretten må ændres hurtigst muligt. ”Det er helt urimeligt, at mange danskere så hurtigt mister deres stemmeret og dermed føler sig umyndiggjort. Både af principielle grunde, og fordi de som danske statsborgere påvirkes af dansk lovgivning og politik – f.eks. i forhold til familiesammenføring, skattepligt eller folkepension”, skriver generalsekretæren i indlægget.

Som vi lovede før sommerferien, tager vi nu for alvor fat på det politiske arbejde for vores medlemmers og alle andre globale danskeres stemmeret.

Du kan læse begge artikler via disse links:

https://www.danes.dk/vestager-mister-stemmeret/ + https://www.danes.dk/giv-globale-danskere-stemmeret/
Bliv medlem af Ungerådet
Rådet for Unge Globale Danskere er et nyt samarbejde mellem foreningerne Danish Students Abroad og Danes Worldwide. Rådet vil give danske unge op til 30 år, som bor i udlandet, en stemme over for det politiske Danmark på de områder, der har betydning for netop disse unge.

Er du interesseret i politisk arbejde, og vil du være med til at sikre udlandsdanske unges politiske repræsentation, samtidig med at du styrker dit CV med frivilligt arbejde, så søg om medlemskab af Ungerådet. Møderne afholdes virtuelt.

Bemærk: Alle kan ansøge om at komme med i Rådet, men medlemskab af Rådet forudsætter, at du er medlem af enten DSA eller Danes Worldwide ved Rådets første møde og gennem hele dit medlemskab af Rådet.

Læs mere om Ungerådet og om tilmeldingsfristen her
Tilmeld dig her
Sommerskolen:
Her skal eleverne bo
Der er stadig fuld gang i tilmeldingerne til Sommerskolen 2023, og nu kan vi afsløre, hvor sommerskoleeleverne skal bo!
 
På Himmelbjergegnens Efterskole, som ligger ved Ry/Silkeborg, skal de 10-13,5-årige være. Der er plads til 95 børn, og skolen ligger – som navnet antyder – i meget naturskønne omgivelser ved Himmelbjerget.     

https://himmelbjergegnens.dk

Bernstorffsminde Efterskole, som ligger ved Faaborg på Fyn, lægger hus til de 13,5-15,5-årige, inkl. konfirmationsholdet. Vi har været på skolen i mere end 30 år, og det er den største af vores skoler, som bl.a. har svømmehalsfaciliteter
https://berns.dk/

Og endelig skal eleverne mellem 15,5-17 år bo på Balle Musik- og Idrætsefterskole, som ligger ved Vejle. Dette er inkl. 9. klasse og Tilbage til Danmark- holdet. Balle er også en ganske stor skole, og de har meget fine sportsfaciliteter.  
https://balle-efterskole.dk/

Du kan læse mere og stadig nå at tilmelde dit barn til Sommerskolen her:
Læs mere om Sommerskolen og tilmeld dig her
På vej til Danmark-arrangement med Djøf
Danes Worldwide og Djøf inviterer d. 19. december vores medlemmer til en dag med fokus på udfordringerne ved at vende hjem til Danmark efter en årrække i udlandet. Få svar på spørgsmål som fx hvilke udfordringer, det giver, og hvor du kan finde hjælp? Hvordan finder du arbejde, og hvordan hjælper du familien i gang med hverdagen i Danmark?

Der vil både være oplæg på dansk og engelsk, så ikke-dansktalende ægtefæller har mulighed for at deltage. Oplæggene er inddelt i tre runder, og du kan vælge at deltage i alle oplæg eller vælge dem, der er mest relevante for dig. Der vil blive serveret kaffe, te, snacks og aftensmad undervejs.

Læs mere om På vej til Danmark-dagens program og tilmeld dig her
:
Tilmeld dig arrangementet her
Artikler
Det lange, seje træk
”Dansk er som en muskel, der skal trænes og holdes ved lige”, siger Danes Worldwides undervisningschef Anja Kjær, og fortæller om, hvorfor det er så vigtigt, at holde sine børns danskundervisning ved lige, mens familien bor i udlandet.

Læs artiklen her

 
Lytter kineserne med?
Interview med en dansk forretningsmand og hans datter om ytringsfrihed og censur i Kina, hvor de har boet i årevis. Konsekvenserne ved at ytre sig kritisk om det kommunistiske regime kan være voldsomme.

Læs artiklen her

 
Læs flere artikler på vores hjemmeside
Events og webinarer
Arrangement
Danes-træf i Åarhus
24. november
 
Vi gentager succesen fra Amager, så kom og mød andre danskere, der har boet i udlandet, når vi inviterer til træf på Café Støj i Aarhus.

Tilmeld dig her
Webinar
Bevarelse af statsborgerskab
29. november
Skal du eller dit barn søge om bevarelse af dansk statsborgerskab? Så vær med, når vi guider dig igennem regler og ansøgningsproces.

Tilmeld dig her
Webinar
Bliv klar til familiesammenføring
7. december
 
Der er mange ting at holde styr på, når man overvejer familiesammenføring. Vores jurister gennemgår reglerne på området.

Tilmeld dig her
 
Danes Worldwide's hjemmeside
Danes Worldwide på Facebook
Danes Worldwide på Instagram
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2022, Danes Worldwide, All rights reserved.

Our mailing address is:
danes@danes.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.