Copy

Mama Moringa

Open de nieuwsbrief in je browser
Share
Tweet
Share
Forward

Het Mama Moringa diner

Beste <<First Name>>,
Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor iedereen - met name in de eerste 1000 levensdagen van een kind. Hier in Nederland hebben hebben we voldoende gevarieerd voedsel voor handen, maar dit is niet overal het geval. In landen als Ethiopië, Malawi en Oeganda is ondervoeding - vooral bij kinderen – nog een groot probleem. The Hunger Project traint daarom kersverse ouders in Ethiopië, Malawi en Oeganda over voedzaam en gezond eten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokale oplossingen als de Moringa ‘wonderboom’, kunnen zij zelf een einde maken aan ondervoeding.

Op 7 mei organiseren we een bijzonder diner. Het Mama Moringa diner. Wij trakteren dan 1000 jonge ouders op een heerlijk voedzaam diner. En jij kunt bepalen wie de deelnemers zijn. Nomineer op www.mamamoringa.nl een kersverse (toekomstige) moeder of vader die het verdient om getrakteerd te worden. De avond staat in het teken van gezond en voedzaam eten. Voor elke genomineerde ouder doneert de Nationale Postcode Loterij bovendien een Moringaboom aan een familie in Ethiopië, Malawi of Oeganda.
Nomineer een (toekomstige) jonge ouder
Kom naar het Mama Moringa Diner!
Klik om de video te bekijken

Moringa in Ethiopië

De 50-jarige Tsege Nesk uit Dobi Kebele in Ethiopië maakt thee van Moringabladeren. "Die gaf ik elke dag aan mijn 18-jarige dochter Mebrate, toen zij zwanger was. Twee maanden geleden is Mebrate bevallen van haar zoon Abil. En ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze de waardevolle voedingsstoffen van de Moringa aan Abil door."
Lees haar hele verhaal
Nuria Ahmed (25 jaar, hoogzwanger) en Zebiba Ahmed (24 jaar, moeder van 1-jarige zoon Muaze) wonen in Mekecho in Ethiopië. "We kenden Moringa nog niet, hier in de hooglanden kwam het nog niet voor. Bij de kookdemonstratie werd Moringapap gemaakt van de bladeren. Dat was lekker! We hebben gezien wat Moringa precies is en hoe je er lekker mee kunt koken. En in juni krijgen we zelf een stekje!" Lees het hele verhaal
In vijf epicentra in Ethiopië ging het Moringaprogramma in 2015 van start. Enkele resultaten tot nu toe:
  • De eerste Moringaplantages zijn aangelegd door de boerengemeenschap zelf. Zij hebben het land voorbereid en gingen van start met Moringazaad, stekjes en goed hekwerk.
  • De boeren zijn getraind in het maken van biologische onkruidverdelgers en in verbeterde wateropslagmethodes.
  • In september ging een groep van vrouwelijk leiders, lokale overheidsfunctionarissen, boeren en de voorzitter van de epicentrumcommissie op studiereis naar de Konso-regio in Ethiopië, waar al veel met Moringa wordt gewerkt.
  • In de epicentra worden workshops gegeven over koken met Moringa

Moringa, de wonderboom

Moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. Het is een van de meest veelzijdige gewassen die er bestaan. De boom groeit bijna overal, en snel. Moringabladeren bevatten meer vitamines en mineralen dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen.

Moringa blaadjes bevatten: 4x zoveel calcium als melk 7x zoveel vitamine C als sinaasappels 3x zoveel kalium als bananen 4x zoveel vitamine A als wortels 2x zoveel proteïne als yoghurt
Het werk van The Hunger Project met Moringa begon in het West-Afrikaanse Benin in 2009, toen een oudere boerin in de buurt van het epicentrum in Bétérou zich herinnerde dat haar grootouders vroeger vertelden over het eten van Moringabladeren. Ze overtuigde anderen er van om met haar dat oude gebruik te onderzoeken. De bijzondere eigenschappen van de plant – en de mogelijkheden en kansen hiervan – werden al snel duidelijk. The Hunger Project Benin nam daarom ‘de wonderboom’ op in alle trainingen over voeding en voedselzekerheid. Zodat steeds meer mensen overtuigd raakten van de voordelen.

Met de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij wordt het Moringa programma nu uitgebreid naar Ethiopië, Malawi en Oeganda.
Ken jij een jonge (aanstaande) ouder die het verdient om getrakteerd te worden op een bijzonder en gratis diner? Meld hem of haar dan hier aan. Tot dan!
Foto's: Johannes Odé
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
The Hunger Project | Korte Elisabethstraat 19-21 | 3511 JG Utrecht | T 030 233 53 40
Postbus 1546 | 3500 BM Utrecht |
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Strategieën
Landen
Thema's
Actueel
Contact
Investeer

 
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan op deze link 

  
Email Marketing Powered by Mailchimp