Copy

Zelfredzaamheid - feest!

Open de nieuwsbrief in je browser
Share
Tweet
Share
Forward

 

Beste Beste collega's,

We werken er al jaren naar toe: zelfredzaamheid. Op 118 plekken op het diepe platteland, in acht landen in Afrika. Waar honderdduizenden mensen worden aangestoken en de weg gewezen door vrijwilligers uit hun eigen dorp, die durven dromen dat het anders kan worden dan het is – en dat met elkaar organiseren.

Toen ik zeven jaar geleden bij The Hunger Project kwam werken, dachten we nog dat zelfredzaamheid een proces van een jaar of vijf zou zijn. Dat dat klaar was, als er een erkende dorpsbank was. Maar dat was eigenlijk veel te simpel. Want natuurlijk gaat zelfredzaamheid over veel meer dan alleen een visie voor de toekomst en een veilige plek voor je spaargeld. Het gaat er om dat je met elkaar, als dorp, ook bij de woeste tegenwind die het leven biedt, zoveel vooruitgang boekt dat je het collectief zéker weet: wij zijn niet meer te stoppen.

Dus leerden we al doende, en voegden allerlei bouwblokken toe aan de trainingsprogramma’s. We ontwikkelden zelfs een bijna megalomane meetmethode, met allerlei indicatoren en een zelfredzaamheidwegingsformule. Ik dacht eerlijk gezegd dat dat veel te ver ging. Maar juist omdat de dorpen daarmee zelf hun eigen doelen kunnen stellen, en hun eigen vooruitgang kunnen meten, en die weer kunnen vergelijken met die van anderen in hun land, werkt dat prima.

En nu is het dan ook zo ver. Afgelopen jaar haalden de eerste drie dorpen in Ghana hun zelf bedachte drempeltoets. En dus vieren we met hen vanaf vandaag de eerste grote feesten van zelfredzaamheid. In hoog tempo volgen er dit jaar en de komende jaren nog veel meer.

Dit voorjaar was ik op bezoek in Avlamé, in Benin. Zij zijn er bíjna. Nog een paar maanden te gaan, want er moeten nog wat eigendomspapieren worden gestempeld door de lokale overheid, en die is traag. Wat een feest om een groep vastberaden lokale leiders te ontmoeten die daar zó klaar voor waren. Ze hebben van alles overwonnen. Diefstal, droogte, ziekte en geweld. Maar ze zijn niet meer te stoppen. Vertelden ze zelf. Ook de dorpsvoorzitter wist het duizend procent zeker. En ik – ik kon niet anders dan ze geloven. En glim daar nu nog van. Want wat een eer om getuige en deelgenoot te zijn van hun succes…

Evelijne Bruning,

Directeur The Hunger Project Nederland
 

Wat is zelfredzaamheid?

De eerste epicentra in Ghana staan op eigen benen. En dat hadden we niet zonder jouw support kunnen bereiken. Vandaag, morgen en overmorgen wordt het in Ghana groots gevierd. Vier je met ons mee?

Het ultieme doel van de epicentrumstrategie is dat de boerengemeenschappen na een aantal jaar training en begeleiding door The Hunger Project zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samenwerken, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen effectief samen aan te pakken: zelfredzaam. Zelfredzaamheid is niet hetzelfde als zelfvoorzienend. In een zelfredzaam epicentrum is niet per se elke bestaande behoefte of vraag beantwoord, maar het gaat duidelijk beter met honger en armoede. Van armoedebestrijding tot empowerment van vrouwen en verbeterde voedselzekerheid: er is duidelijke vooruitgang. Maar het belangrijkste is dat de gemeenschap zelf, op basis van eigen capaciteit, het dorp leidt. En dat ze met elkaar nieuwe uitdagingen kunnen oppakken, ook bij woeste tegenwind – op weg naar het einde van honger en armoede voor iedereen. 

Lees meer over zelfredzaamheid

Hoe meten wij zelfredzaamheid?

In Benin staan epicentra Avlamé, Beterou en Kissamey op de planning om dit jaar zelfredzaam te worden. 

Salimou Idrissou, monitoring & evaluatie bij The Hunger Project Benin: “Ik ben trots op de grote vooruitgang die ik zie in de epicentra. Sinds een paar jaar heeft The Hunger Project een hele serie eigen indicatoren ontwikkeld om te meten hoe het er voor staat met de zelfredzaamheid van een epicentrum. We hebben acht hoofddoelen – en daarvoor gebruiken we 52 indicatoren om de vooruitgang te meten. Die geven voor elk epicentrum een heel duidelijk beeld van waar we staan, en wat er nog moet gebeuren. Eigenlijk halen we vrij consistent alle doelen die we stellen; zelfs als er moeilijkheden opduiken, zoals politieke conflicten. Bovendien is er ook gigantische vooruitgang op dingen die je nooit echt hard kan meten. Bijvoorbeeld hoeveel vrouwen nu het woord durven te nemen in een vergadering. En bijna alle mooie dingen uit het Moringaprogramma vallen ook buiten de indicatoren.”

Lees meer over het meten van zelfredzaamheid

Ghana: spotlight op Akotekrom, Atuobikrom en Nsuta-Aweregya

Eind 2015 werden in Ghana de eerste drie epicentra zelfredzaam. Epicentrum Nsuta-Aweregya, Atuobikrom en Akotekrom haalden hun zelf bedachte drempeltoets en staan op eigen benen. En dus vieren we met hen vandaag, morgen en overmorgen de eerste grote feesten van zelfredzaamheid. Je kunt de vieringen hier live volgen. 

Hoe ziet zelfredzaamheid in Akotekrom eruit?
 • 99% van de huishoudens heeft toegang tot veilig drinkwater
 • 615% meer families maken gebruik van verbeterde sanitaire faciliteiten
Hoe ziet zelfredzaamheid in Nsuta-Aweregya eruit?
 • Het aantal kinderen dat naar de middelbare school gaat steeg met 128%
 • 107 % meer vrouwen gingen tijdens hun zwangerschap op controle bij de gezondheidskliniek
Hoe ziet zelfredzaamheid in Atuobikrom eruit?
 • Het aantal huishoudens dat onder de armoedegrens leeft daalde met 61%
 • 92% van de kinderen (4-18 jaar) gaan naar school
Lees meer over deze drie zelfredzame epicentra in Ghana

Op de planning 

De komende jaren zullen nog meer epicentra de fase van zelfredzaamheid behalen. Naar verwachting volgen in 2016 veertien epicentra: 
 • Benin: Avlamé, Beterou en Kissamey
 • Burkina Faso: Boulkon
 • Ethiopië: Enemore
 • Ghana: Dome-Achiansa, Matsekope en Nkawanda
 • Malawi: Champiti en Ligowe
 • Mozambique: Chokwe
 • Oeganda: Kiboga en Kiruhura
 • Senegal: Ndereppe
Lees meer over zelfredzaamheid
“De commitment en inzet van de dorpen en hun inwoners staan als een huis, die verdwijnen niet als The Hunger Project weg gaat. We zijn er nog niet – er is nog genoeg werk te verzetten voordat het zover is. We zijn ons er goed bewust van dat we straks op eigen benen moeten staan. Daarom vragen we bij alle activiteiten in het epicentrum een bijdrage voor de lopende kosten en het onderhoud van het gebouw. Dus iedereen – van de kapper tot de winkelbeheerder, van de graanbank tot de rurale bank – draagt daar maandelijks aan bij. Zo houden de ondernemers het epicentrumgebouw financieel draaiende. We zijn er bijna – maar nog niet helemaal.”

- Mbaye Ndiaye, voorzitter van het epicentrumcomité in Ndereppe, Senegal
Ndereppe verwacht in 2016 zelfredzaam te zijn. Lees meer over dit epicentrum. 
“De kliniek staat al op eigen benen. Het gebouw is overgedragen aan de Malawiaanse overheid, die de salarissen van het personeel betaalt. Er is een samenwerkingsovereenkomst met het World Food Programme, dat ervoor zorgt dat ondervoede kinderen worden gevolgd en bijvoeding krijgen. Wij hebben daar als The Hunger Project geen omkijken meer naar. En niet alleen de kliniek, maar een groot deel van Kachindamoto heeft The Hunger Project inmiddels niet meer nodig. De overheid neemt op termijn ook de onderwijs-programma’s over. En de voedselbank is al zelfstandig: daar hoeft geen geld van The Hunger Project meer bij”,

- Magdalena Phande, project officer van epicentrum Kachindamoto, Malawi
Kachindamoto verwacht in 2018 zelfredzaam te zijn. Lees meer over dit epicentrum. 

Doe je mee?

De eerste drie epicentra in Ghana zijn er al, zij gaan nu verder, zonder hulp van The Hunger Project. En meer epicentra zijn er bijna. Investeer mee in hun laatste stappen zodat over de komende jaren alle epicentra van The Hunger Project op eigen benen kunnen staan, zelfredzaam.

Investeer je mee? 
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
The Hunger Project | Arthur van Schendelstraat 500 | 3511 MH Utrecht | T 030 233 53 40
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Strategieën
Landen
Thema's
Actueel
Contact
Investeer

 
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan op deze link 

  
Email Marketing Powered by MailChimp