Copy

Internationale Meisjesdag

Open de nieuwsbrief in je browser
Share
Tweet
Share
Forward

Kantelpunten
Beste <<First Name>>,


Als je vandaag nog niet in een trein zat, en onverhoopt die knetterroze Metro-voorpagina hebt gemist: het is meisjesdag! En dat is belangrijk, omdat investeren in zelfredzaamheid van meisjes en vrouwen de slimste en snelste manier is om een einde te maken aan honger en armoede. En dat weten nog lang niet genoeg mensen. Meisjesdag is ooit begonnen door The Hunger Project in Bangladesh, die op die dag meisjes met feestelijke spandoeken in vrachtwagens liet rondrijden. Zodat ze niet alleen zichtbaar werden, maar vooral ook gevierd. En inmiddels is die strategie overgenomen door nog veel grotere organisaties, zoals Plan, en zelfs de Verenigde Naties. En dat is precies wat we willen – dat anderen onze slimme ideeën overnemen. Want het gaat niet om ons logo, maar om wat er écht moet gebeuren. En dat is hier dus heel mooi gelukt. Wist je trouwens al dat van álle meisjes in de wereld er nu 9 van de 10 naar de lagere school gaan? Mooi zo. Nu dus dat laatste stukje nog. Want het is nog niet klaar. Maar mede dankzij jouw inzet zijn we wel heel hard op weg. Waarvoor hulde.


Evelijne Bruning,

Directeur The Hunger Project Nederland

 
Vandaag is het Internationale Meisjesdag en staan gelijke kansen voor meisjes centraal. In al onze programmalanden werken lokale vrijwilligers aan kansen, en tegen discriminatie en kindhuwelijken. Zodat meisjes naar school kunnen gaan en families in de dorpen hun eigen inkomsten kunnen vergroten. Want wanneer ouders hun gezin kunnen onderhouden, worden de dochters op een veel latere leeftijd uitgehuwelijkt en krijgen ze de kans om de cirkel van armoede te doorbreken. 

Meisjesdag in Bangladesh

Ietsje eerder dan 11 oktober, op 30 september, vierde The Hunger Project Bangladesh al Nationale Meisjesdag, waar kindhuwelijken centraal stonden. Kindhuwelijken houden meisjes in Bangladesh in de cirkel van armoede. Als een meisje jong uitgehuwelijkt wordt, stopt zij vaak eerder met school. En een kindbruid wordt vaak al moeder terwijl haar lichaam daar niet klaar voor is. Dit is niet goed voor het meisje, maar ook niet voor haar kinderen. In verschillende debatten en discussies werd hierover gesproken om zo samen de cirkel te kunnen doorbreken.

Kindhuwelijken in Ghana

Onze Lavender ging op reis naar Ghana, om zelf het werk van The Hunger Project te zien en te ervaren. Zo was ze bij de zelfredzaamheidsfeesten in Nsuta-Aweregya, Atuobikrom en Akotekrom en sprak met verschillende vrouwen over de impact van kindhuwelijken. “Een van mijn Ghanese collega’s legde uit dat tienermeisjes nauwelijks seksuele voorlichting krijgen en zich vaak niet bewust zijn van de mogelijke consequenties. Als een tienermeisje zwanger raakt, stopt ze met school en wordt ze fulltime moeder en vrouw. Zo blijft ze in een vicieuze cirkel van armoede.” Lees het hele verhaal van Lavender

Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we de komende vijf jaar met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken – en dat doen we onder andere in Ethiopië en Oeganda. Deze maand organiseerde The Hunger Project Oeganda een kick-off workshop over het kindhuwelijken-programma met deelnemers uit de 9 epicentra waar het Her Choice programma loopt. Mihret Teclemariam werkt bij The Hunger Project Ethiopië aan vrouwenrechten:
"We moeten af van het traditionele idee dat er iets mis is met ongetrouwde meisjes van 18 jaar of ouder."

6 november: 10e editie van de Run for The Hunger Project

Dit jaar is de 10e editie van de Run For The Hunger Project, op 6 november in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ieder jaar doen tientallen Business Teams en Kids Runners mee en halen ze rennend geld op voor The Hunger Project Benin. Wil jij ook met jouw collega's hardlopen tegen honger? Schrijf je dan nu in. Tot dan!

Bezoek Emmanuel Midete 

Emmanuel is Mobilisation Officer bij The Hunger Project Benin. Oftewel: de “koning van Vision, Commitment & Action (VCA)”. Hij kan alles vertellen over hoe The Hunger Project duizenden mensen in beweging krijgt via de VCA - workshops. En hoe zij van “I can’t” naar “I can” naar “We can” gaan. Van afhankelijkheid naar durven dromen en geloven dat het anders kan – de basis van al het werk van The Hunger Project. In november is Emmanuel op bezoek in Nederland en geeft hij twee VCA - workshops die jij kunt bijwonen: 

Wereldvoedseldag Rotterdam

Zondag 16 oktober is het Wereldvoedseldag en dat wordt groots gevierd in Rotterdam. Wij serveren kopjes Moringa-thee op het Schouwburgplein. Onze Evelijne leidt van 16:30 - 17.45 het programma "Props for the Crops" in de Schouwburg van Rotterdam, waar verschillende gasten praten over het belang van biodiversiteit. Bekijk hier het hele programma
“Ik vond het in het begin eng om met officials te praten, maar na de workshops verdween dat. Ik dien mijn verzoeken in bij het district, en dwing ze om naar mij te luisteren. Ik ben een gekozen leider, zij niet. En ik sta in mijn recht. Dus waarom zou ik bang voor ze zijn? Ik heb geleerd dat ik hulp in moet roepen als ik dat nodig heb, en niks moet tekenen zonder het te begrijpen. Niemand werd met alle kennis geboren, dus het is geen schande dat ik moet leren hoe alles werkt. Ik leer, ik vraag mijn voorgangers om hulp en verzamel alle informatie die ik nodig heb. Geef me de tijd en ik kan alles.” Seema Saket - dorspraadslid in Padkhuri (Madhya Pradesh), India

'17 doelen die je deelt'

Deze maand is de campagne 17doelendiejedeelt van start gegaan, een initiatief van ondernemer Anne-Marie Rakhorst. 17 korte filmpjes die de Sustainable Development Goals (SDG's) laten zien, verteld door kinderen. Deze filmpjes leggen de doelen op een hele fijne manier uit, onder andere waarom een einde aan honger in 2030 wél mogelijk en haalbaar is. 

De Transparant Prijs, we hadden hem bijna!

Woensdag 28 september maakte Herman Wijffels de winnaar bekend van de Transparant Prijs. Oh wat was het spannend en oh wat waren we er dichtbij. Maar helaas pindakaas, we hebben dit jaar niet de Transparant Prijs binnen weten te slepen... Deze ging naar Red een Kind, die ook wel een heel prachtig jaarverslag heeft uitgebracht. Wij zijn supertrots en blij met onze tweede plaats en zullen zeker zo transparant mogelijk blijven werken. 

De Transparant Prijs is een onderscheiding voor maatschappelijke organisaties die het publiek het beste informeren over hun maatschappelijke impact. De prijs is een initiatief van PwC, ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
 
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
The Hunger Project | Arthur van Schendelstraat 500 | 3511 MH Utrecht | T 030 233 53 40
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Strategieën
Landen
Thema's
Actueel
Contact
Investeer

 
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan op deze link 

  
Email Marketing Powered by Mailchimp