Copy

Februari 2017 

Open de nieuwsbrief in je browser
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Investeer nu

Herbedraden: laten zien dat het écht werkt

Beste <<First Name>>,

Groots en geweldig vond ik het weer. Het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij, vorige week. In de lange rij voor de beveiliging bij theater Carré stonden honderd goede doelendirecteuren en hun bijbehorende bestuurders al ruim voor aanvang te stralen. Nou ja, bijna allemaal, want eentje mompelde binnensmonds dat dit toch wel de ergste avond in zijn bestuurlijke jaarkalender was. Wegens ‘overmatige zelfbevlekking.’

Maar mijn pret mocht dat niet drukken. Onbevlekt ontvangen bestaat volgens mij sowieso niet in goede doelenland. Zelf vind ik het Goed Geld Gala zo geweldig, omdat er in één woeste klap onmeunig veel moois mogelijk wordt gemaakt. Hoogleraar Theo Schuyt doceerde de wachtrij dat Koninklijk theater Carré ooit als tempel voor de volksverheffing was gebouwd. Door een filantroop, natuurlijk. ‘Dat zouden we nu niet meer durven zeggen, volksverheffing’, mompelde zijn bebrilde buurman.

Maar is dat in feite niet precies wat de Postcode Loterij doet? Allereerst natuurlijk door in 28 jaar ruim 5 miljard van het volk verkregen euro’s uit te keren aan heel veel goede doelen. En door dag in, dag uit te laten zien wat er allemaal wél kan in de wereld. Niet in het getourmenteerde jargon waarin zo veel goede doelen zich hebben gespecialiseerd. Maar in huis-, tuin- en keukentaal. En bovenal onontkoombaar. Niet voor niks was ook dit jaar de opbrengst van de loterij alwéér gegroeid.

De hoofdspreker van de avond was een ecoloog, die liet zien hoe veel hoop er is als we investeren in het herstel van kapotgemaakte landschappen. Maar veruit de beste speech van de avond kwam van Bill Clinton – schijnbaar broos, maar bijna stiekem briljant. De voormalig president belichtte zijn recept om de mensheid begrip bij te brengen voor het belang van diversiteit en samenwerking. Wat we vroeger volksverheffing zouden noemen, denk ik zo maar. ‘Je moet het brein herbedraden door steeds opnieuw bewijs te laten zien van dat wat werkt.’ En zo is het maar net.

Het Senegalese epicentrum Ndereppe liet zien dat het werkt. Want afgelopen december haalde het epicentrum al haar zelfgestelde doelen en is daarmee officieël zelfredzaam - hoera! Hieronder lees je meer over de weg die zij daarvoor aflegde.

Zou een volgend kabinet het aandurven om voortaan verse subsidies feestelijk uit te laten reiken door de braafste belastingbetaler en de ambtenaar van het jaar? Mij lijkt het wel wat…Evelijne 
Directeur The Hunger Project Nederland

Deze column verscheen eerder (in iets aangepaste vorm) op de website van De Dikke Blauwe.

8 maart: vrouwelijke leiders, de stille revolutie

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag met een inspirerende avond over het belang van samen optrekken en fire in the belly. Over India én Nederland. Met ondernemers én politici. Voor mannen én vrouwen. En met special guest Ruchi Yadav van The Hunger Project India. Ben je erbij?Lees meer

Datum: woensdag 8 maart
Tijd: 20 – 22 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Aanmelden: mail Elisabeth of meld je aan via Pakhuis de Zwijger

Ndereppe zelfredzaam 

Ndereppe is een verzameling van dertien dorpen op het platteland van Senegal, waar 9.500 mensen op loopafstand van elkaar wonen. Het epicentrum bereikte eind december haar zelfgestelde doelen voor zelfredzaamheid, met een score van maar liefst 92% - het doel is minstens 80% op een lijst van 52 indicatoren voor zelfredzaamheid. De gemeenschap heeft hard gewerkt in en rondom het epicentrum.

Een kleine greep uit de resultaten: het aantal huishoudens met een verbeterd waterpunt groeide van 27% in 2005 naar 99% in 2016. Daarmee heeft bijna iedereen in het epicentrum nu goed toegang tot schoon drinkwater. Daarnaast slapen 15 keer zoveel kinderen onder de 5 jaar onder een klamboe, waardoor ze beter zijn beschermd tegen malaria. En in plaats van 1% van de mensen is nu 54% van de mensen zich bewust van zijn of haar hiv-status. Lees hieronder meer over hun weg naar zelfredzaamheid.

"De mensen hier staan open voor verandering.
Ze zijn geen begunstigden, maar echte partners"

De bank

Tacko Faye beheert sinds 2007 de microfinancieringsbank van Ndereppe. In eerste instantie twijfelde ze, toen The Hunger Project haar vroeg om beheerder van de bank te worden. Ze had naast de lagere school alleen de alfabetiseringslessen van het epicentrum gevolgd. Wat wist zij nou af van het beheren van een bank? “Maar ik ben goed opgeleid door The Hunger Project. Ik leerde alles over boekhouden en andere dingen die bij het bankwezen horen. Daarna had ik het vertrouwen dat ik het zou kunnen. En ik heb de bank zien groeien in die jaren. In 2007 maakten 17 vrouwengroepen gebruik van een microkrediet van de bank. Nu zijn dat er 102!” Lees meer 

De winkel

Sinds 2012 wordt de winkel in het epicentrumgebouw gerund door vrouwen. De winkel, een sociale onderneming, is gestart met een beginkapitaal van The Hunger Project en bedruipt zichzelf sindsdien. Het systeem van de winkel levert elke deelneemster werkervaring en inkomsten op. Bij toerbeurten beheren de vrouwen de winkel. Daarvoor worden ze getraind in rekenen en boekhouden. Elke deelneemster beheert de winkel vier maanden. Ndeye Kane: “Samen met andere vrouwen in het dorp run ik de winkel. Iedereen uit de 13 dorpen van het epicentrum komt naar onze winkel voor hun rijst, zeep en andere producten.” Lees meer. 

De graanbank

“We zijn 11 jaar geleden gestart met de graanbank. En zijn enorm gegroeid: van 60 leden bij de start, naar 253 leden nu. Bovendien hebben we in 2014 een boerencorporatie opgericht. In totaal zijn 429 boeren lid.” Aan het woord is Djibril Ndour, voorzitter van de boerencorporatie van Ndereppe. The Hunger Project gaf de graanbank een startkapitaal, bouwde samen met de gemeenschap de ruime voorraadschuur en trainde de animators in landbouwtechnieken. Djibril: “Dat was een goede start. We gaan verder op de weg die we zijn ingeslagen, met de kennis en de technieken die The Hunger Project ons heeft bijgebracht. We verwachten dat de graanbank zich in de toekomst zelf kan blijven bedruipen." Lees meer.

Programmamanager Alassane Pouye van The Hunger Project-Senegal vertelt:

“We zijn altijd helder en eerlijk geweest dat we ook weer weggaan. Zodat we in andere gebieden meer kunnen doen, maar belangrijker: omdat dat de gemeenschap in Ndereppe zichzelf goed kan redden. Ndereppe is een voorloper in vergelijking met andere epicentra. Wij denken dat dit komt doordat Ndereppe een hechte gemeenschap is, en dat al was voordat The Hunger Project kwam. Tekenend is dat Ndereppe één van de weinige epicentra is die niet de naam draagt van één van de deelnemende dorpen, maar een naam die gebruikt wordt om deze verzameling dorpen aan te duiden. De mensen hier staan open voor verandering, dat werkt erg prettig samen. Ze zijn geen begunstigden, maar echte partners.”
Share
Tweet
Share
Forward
Foto's: Roy Beusker, Johannes Odé, Paul Voorthuis
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
The Hunger Project | Arthur van Schendelstraat 500 | 3511 MH Utrecht | T 030 233 53 40
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan op deze link 

  
Email Marketing Powered by Mailchimp