Copy
Nieuwsflits december 2014
Open de nieuwsbrief in je browser
Share
Tweet
Share
Forward

De meeste dromen..

Wedden dat u die opening naadloos aanvult? ‘De meeste dromen zijn bedrog.’ Want dat liedje, dat hebben we zo vaak gehoord - die zin zit diep in ons brein geslepen. Terwijl het eigenlijk natuurlijk onzin is. Want dromen, dat is misschien wel het krachtigste wat we kunnen. Je inbeelden dat iets ánders kan worden dan het nu is. Want waarom zou je anders in beweging komen? Niks softs, en al helemaal geen bedrog. Voor mij is het juist de keiharde kern van waar ons werk over gaat. Mensen helpen om te durven dromen. En om die droom dan samen met elkaar ook echt te gaan organiseren.

En soms moet je dan een droom in de herkansing doen. Stug volhouden dat het wél kan. Net als Manon Ossevoort, die eerst met haar tractor leek te stranden, op weg naar haar droombestemming - de Zuidpool. Maar nu, tien jaar na haar vertrek, stond ze daar dan toch, deze maand. Met trekker en al.

Net zo voor The Hunger Project. We werkten er al een paar jaar aan om geld van de Nederlandse overheid te krijgen voor ons werk. Omdat dat zo’n mooie hefboom zou zijn voor de gelukkig nog steeds groeiende private investeringen in het einde van de honger. Maar alleen op onze eigen voorwaarden. En dat is ons dit jaar volop gelukt. Deze herfst kregen we al een subsidie voor onze brede aanpak van kindhuwelijken. En nu krijgen we ook nog drie jaar lang geld uit het mensenrechtenfonds, voor ons werk in India en Bangladesh. Een schitterend voorstel, dat in eerste instantie werd afgewezen. Maar wij durfden te dromen dat die afwijzing een vergissing was. En gingen daarover in gesprek met het ministerie. Tot ons grote verrassing bleken ze het met ons eens te zijn, en keurden het voorstel alsnog goed. Dat hadden we dan wel héél stiekem gedroomd, maar nu het geld ook deze week echt op onze rekening staat geloven we het ook echt.

Mijn Kerstwens daarom voor u, en de uwen: durf groots te dromen. En doe er dan wat aan…

Evelijne Bruning
Directeur THP

Het trekkermeisje en haar droom

De Nederlandse Manon Ossevoort, ook wel bekend als het tractormeisje, vertrok negen jaar geleden met haar trekker vanaf het festival Oeral op Terschelling; bijna tien jaar later is ze nu aangekomen op de Zuidpool: “jaren geleden begon ik aan m’n reis op de tractor. En overal waar ik kwam, vroeg ik mensen naar hun droom. Ik vroeg ze om die op een klein papiertje te schrijven, of te tekenen. Overal waar ik kwam nam ik al die dromen met me mee, achterop mijn tractor. En ik beloofde om ze mee te nemen naar het puntje van de Zuidpool, om ze daar in de buik van een sneeuwpop achter te laten.”

Manon weet het zeker: “Het is belangrijk om dromen te hebben, maar misschien nog wel belangrijker om voorbeelden te hebben dat dromen uit kunnen komen. Het heeft me tien jaar gekost, maar ik ben zo blij om hier te zijn, met al deze dromen, en ik hoop dat velen ondertussen al zijn uitgekomen. Dit is Tractor Girl, vanaf Antarctica, de Zuidpool om precies te zijn. Zoals beloofd!”

Manon wil iedereen aanmoedigen om eigen dromen na te jagen. Zij is supporter en ambassadeur voor The Hunger Project. Zelf haalde zij haar inspiratie onder andere uit een ontmoeting met Flora, die zij onderweg met haar tractor door Afrika ontmoette bij The Hunger Project Malawi. Meer over Manon’s avonturen?
Bezoek hier haar website
Bekijk haar ontmoeting met Flora

Soms worden dromen tegengewerkt

Het Majete epicentrum in Zuid Malawi heeft dit najaar door een storm ernstige schade opgelopen. Er zijn in die regio bijna nooit zulke hevige stormen, maar dit jaar lijkt El Nino een rol te spelen. Een aantal gebouwen heeft het dak verloren: de voedselbank, een deel van het hoofdgebouw, en het huis van een van de verpleegkundigen. Ook zijn ongeveer tien huizen in de omgeving beschadigd.

Gelukkig is niemand gewond geraakt, en kon de oogst uit de voedselbank snel verplaatst worden naar een veilig deel van het hoofdgebouw. Omdat het regenseizoen net is begonnen, repareert The Hunger Project de gebouwen zo snel mogelijk, samen met de lokale bevolking, zodat de activiteiten in Majete zo snel mogelijk voortgezet kunnen worden. En we onderzoeken de mogelijkheid van een stormschadeverzekering.
The Hunger Project is trots om te worden gesteund door:
"Ik droom ervan om docent wiskunde te worden." Noëllie Dossou uit Benin zit op de middelbare school. In haar familie had geen enkel kind meer dan basisonderwijs gevolgd. Maar ze gaf niet op. Ze werkt hard aan het verwezenlijken van haar droom. Lees het verhaal van Noëlie.
De 13-jarige Shapla Banu uit Bangladesh: “Ik wil naar de universiteit, en onderwijzeres worden.”

Het scheelde niet veel of Shapla had haar droom niet waar kunnen maken. Haar vader was haar huwelijk al aan het voorbereiden. Op haar 13e. Dat zou het einde zijn geweest van haar jeugd, haar schooltijd en haar toekomst. Gelukkig wist Shapla waar ze hulp kon vinden: “De studiegroep die ik bezocht van het Youth Ending Hunger Project had wel eens kindhuwelijken besproken. En toen heb ik mezelf voorgenomen dat ik nooit zou trouwen voor mijn 18e jaar.” Shapla’s huwelijk is na bemiddeling van een lerares op tijd voorkomen. Lees verder

Dromen waarmaken

The Hunger Project investeert in mensen met honger, zodat zij zelf hun dromen kunnen realiseren. Dat doen wij met heel veel zorg en liefde, in nauwe samenwerking met onze partners. De meeste partners steunen ons al geruime tijd. Daar zijn wij uiteraard heel trots op. De Droomfabriek is er daar een van; zij helpen bedrijven om hun dromen slim te organiseren. Om bijvoorbeeld van een reorganisatie, of een sluiting, je beste jaar tot nu toe te maken. Zij stellen: “Je moet ons zeker hebben, als je denkt dat wat je wilt, schier onmogelijk is.” Een andere belangrijke partner is De Postcode Loterij. Door de verkoop van loten weten zij heel veel dromen te realiseren. Niet alleen voor de goede doelen die zij ondersteunen, maar ook van de gelukkige prijswinnaars. Wie weet, komen jouw dromen wel heel dichtbij als je in de prijzen valt. Via deze link kan je je opgeven voor hun Eindejaarskanjer.
"Ik droom dat mijn bedrijf de regio vooruit kan helpen." Bienvenu Ijeme is pluimveehouder in Dovi, Benin. Hij heeft een voorbeeldfunctie in zijn dorp, en wil met zijn bedrijf zoveel mogelijk anderen helpen en inspireren. Lees het verhaal van Bienvenu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Pinterest
The Hunger Project | Korte Elisabethstraat 19-21 | 3511 JG Utrecht | T 030 233 53 40
Postbus 1546 | 3500 BM Utrecht | info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76

Blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over honger en armoede via onze THP Weekly
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan op deze link.

Email Marketing Powered by Mailchimp