Copy

35 jaar The Hunger Project!

Open de nieuwsbrief in je browser
Share
Tweet
Share
Forward

Samen jarig

Houd jij van verjaardagsfeestjes? Als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen van niet. Vorige week heb ik dan ook mijn eigen geboortedag in stilte voorbij laten gaan. Want waarom zou ik die vieren? Ik vind ouder en wijzer worden heus geweldig. Maar ik wil liever iets vieren waar hard voor gewerkt is, dan iets dat min of meer vanzelf gaat.

En soms zijn er uitzonderingen. Want deze week bestaat The Hunger Project Nederland 35 jaar. En een betere reden voor een feestje kan ik bijna niet bedenken. Want wat hebben we in die tijd met elkaar eigenlijk onwaarschijnlijk veel bereikt...  

Ooit waren we voorlopers omdat we een ongekend ambitieus plan hadden: het einde van de honger. We gingen de straat op om onze medeburgers er één voor één van te overtuigen dat dat mogelijk was. En dus ook moest gebeuren. Gekke Henkie, dachten de meesten. Toen ik zelf zes jaar geleden voor The Hunger Project kwam werken dachten de meeste ontwikkelingsdeskundigen uit mijn eigen netwerk dat trouwens nog steeds. Dat weerhield ons er natuurlijk nooit van om stug door te werken.

Tot deze herfst het einde van de honger door de hele wereld als haalbaar doel werd omarmd. Ondertekend door alle wereldleiders. En natuurlijk zat The Hunger Project op de voorste rij bij die cruciale sessie in de Verenigde Naties – namens alle maatschappelijke organisaties in de wereld. Pontificaal tussen Paul Polman (CEO Unilever)
 en de Paus. Omdat wij ondertussen niet alleen hebben uitgezocht dat, maar ook hoe dat doel gehaald kan worden: samen. Door mensen met honger niet als sneue slachtoffers te zien, maar ze zelf de regie te geven over hun eigen ontwikkeling.

Want als we iets hebben geleerd, in de afgelopen 35 jaar, is het dat een handjevol voorlopers met een onverzettelijke overtuiging álles kan bereiken – door steeds opnieuw strategisch slim hun eigen omgeving te mobiliseren. En vervolgens samen op te trekken. Dat is in de allerarmste dorpen van deze wereld niet anders dan in ons eigen rijke land. Het is bijna ondenkbaar, wat we op die manier voor elkaar kregen. In Bangladesh en in Benin net zo goed als in Limburg en in Friesland. Samen met al die geweldige ondernemers en ondernemende investeerders die zich aan ons durfden te verbinden. Waardoor weer andere partijen aanhaakten, zoals de Nationale Postcode Loterij en de Nederlandse overheid.

Na 35 jaar groeien we dankzij de optelsom van alle succesvolle acties ondertussen uit ons jasje – en dus verhuizen we in de lente naar een ruimer, duurzaam deel-pand. Daar vieren we donderdag, in de nu nog kersverse kale ruimte, onze verjaardag. Je zou het bijna vergeten, met al het geweld en de vluchtelingenstromen op ieders netvlies. Maar er valt toch écht veel te vieren. Want we zijn er bijna. Ook al zijn we er dan nog niet helemaal. Weet je eigenlijk wel dat dat zonder jouw trouwe steun allemaal niet mogelijk was geweest? Ik vind het een feest dat je bij ons hoort. Hoera!

Evelijne, directeur The Hunger Project Nederland

p.s. Als jij op 3 december ook graag op onze verjaardag wil komen maar je onverhoopt nog niet hebt aangemeld, ben je zeer van harte welkom; details bij
annemarie@thehungerproject.nl

 
Bekijk hier 35 jaar The Hunger Project

En we hebben nog meer te vieren...

Binnenkort staan de eerste epicentra op eigen benen – dát vieren we ook. Een van die epicentra is Ndereppe in Senegal.  

De graanbank ligt vol met zakken gierst. Bij de microfinancieringsbank sparen en lenen 102 vrouwengroepen, 7 mannengroepen en 96 individuele leden. Vanuit de gezondheidskliniek wordt de gezondheid van kinderen gecontroleerd en krijgen jonge moeders voorlichting over gezonde voeding. De winkel maakt winst en leert vrouwen meer over boekhouden en ondernemen. En het epicentrumgebouw geeft ruimte aan een kapper, een schoenmaker, een kleuterschool en een lagere school.

Vanuit het epicentrum worden workshops gegeven en werken mensen aan een betere toekomst voor hun dorp. Honderden mensen volgden trainingen op het gebied van alfabetisering, voedselzekerheid, ondernemerschap, gezondheid en meer. Tientallen lokale vrijwilligers trainen hun dorpsgenoten en inspireren hen tot actie. De coaching en begeleiding wordt verzorgd door de lokale trainers en experts van The Hunger Project. Maar alle programma’s worden georganiseerd, geleid en uitgevoerd door de mensen zelf. Omdat zij geloven dat het anders kan in Ndereppe, en daar voor in actie willen komen.
Epicentrum Ndereppe is op weg naar een toekomst zonder honger en armoede. Zelfredzaam, zonder financiële steun van The Hunger Project. Ndereppe bevindt zich in de laatste fase van de epicentrumstrategie en The Hunger Project bouwt de ondersteuning aan het epicentrum af. De initiatieven die in gang zijn gezet, moeten nu tot wasdom komen zodat het epicentrum op eigen benen kan staan. De microfinancieringsbank moet het redden zonder investering van The Hunger Project. Het epicentrum moet zijn eigen onkosten betalen en verder zonder begeleiding van trainers van The Hunger Project. De gezondheids-, onderwijs- en voorlichtingsprogramma’s moeten op eigen kracht verder, gedreven door vrijwilligers.

Lees meer over de acties die Ndereppe neemt om zelfredzaam te worden. 
Lees meer

Ndereppe's masters of change


Ndeye Kane is animator in vrouwenrechten en een onderneemster.

“In mijn dorp vertel ik de vrouwen én mannen over de rechten en plichten van vrouw en man. En ik heb het in mijn bijeenkomsten over het verdelen van de taken in een huishouden en in de opvoeding van kinderen. Dat levert vaak flinke discussies op!”

Mame Fatou Faye runt een winkel in het epicentrum Ndereppe.

Sinds 2012 wordt deze winkel gerund door vrouwen. Zij komen uit de dertien dorpen die deel uit maken van het epicentrum, en ze wisselen elkaar af. Mame Fatou zal de winkel 4 maanden runnen en daarna iemand anders daarvoor inwerken.
Lees meer over Mame Fatou

Run for The Hunger Project

Zondag 1 november was de 9e editie van de Run for The Hunger Project in het olympisch stadion in Amsterdam. Meer dan 800 renners, kids-renners en wandelaars deden hier aan mee en haalden samen maar liefst 197.130 euro (!) voor het West-Afrikaanse Benin. De 100 deelnemende business teams van onder andere PWC, Stern, Hak en Indutrade liepen 5 of 10 kilometer voor The Hunger Project Benin. Het team van Loyens & Loeff kwam als eerste over de finish en sleepte daarmee de eerste prijs in de wacht, gevolgd door NL Healthcare en Allen & Overy. Het team van Indutrade haalde opnieuw het meeste sponsorgeld op.

De Friends Run for The Hunger Project renden dit jaar ook uiteraard ook weer mee in Amsterdam. Deze groep vrienden laten hun kilometers sponsoren en halen daarmee ieder jaar een fantastisch bedrag op. Dit jaar haalden ze samen 12.000 euro op voor Benin!

De Run fort he Hunger Project is mogelijk gemaakt door NPM Capital en verschillende sponsoren. Lees meer 

Bekijk hier alle team foto's die tijdens de Run zijn gemaakt door Roland de Zeeuw.

Friends Cycle for The Hunger Project

Jan van Andel maakte in een jaar tijd 20.000 kilometers op zijn fiets. Om een duidelijker plaatje van die kilometers te maken: Jan fietste anderhalf keer de wereld om. De 62 jarige Hak medewerker maakte tijdens de Run for The Hunger Project bekend dat hij met zijn gefietste kilometers 22.100 euro heeft opgehaald voor Benin! Lees meer 

Jolande rent de New York marathon

Terwijl op 1 november in Amsterdam de hardloopschoenen aangetrokken werden voor The Hunger Project Benin, deed Jolande van Kempen hetzelfde in New York voor The Hunger Project India. “Naast dat ik de New York marathon voor mezelf liep, liep ik ‘m ook voor de vrouwen in India. Zodat ook zij hun dromen waar kunnen maken. Dit idee alleen al gaf mij nog meer kracht en motivatie om niet alleen de eerste stap, maar honderden stappen te zetten op het parcours!” Lees meer

Ruben Altena 

Muziek draaien op bruiloften en feesten en dan al het geld dat je daarvoor krijgt naar een goed doel sturen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit precies wat de Amsterdamse Ruben Altena onder de naam DJ Ruben Hood al jaren doet. En sinds 2013 is dat goede doel The Hunger Project. “Bij The Hunger Project ligt de focus op het stimuleren van lokale gemeenschappen en de kracht van de kleine gemeenschappen – daar geloof ik in en daar word ik enthousiast van." Lees meer

 

Vacature 

Doordat The Hunger Project in Nederland sterk groeit, hebben we plek voor een financiële spin in het web! Ben/ ken jij een financiële topper? Onze nieuwe collega is verantwoordelijk voor het financieel relatiebeheer met institutionele donoren, de overheid en andere investeerders. Versterkt het wereldwijde financiële systeem van The Hunger Project. Coördineert de invoering van een integraal financieel project management systeem van The Hunger Project wereldwijd. En ondersteunt financiële terugkoppeling naar de investeerders in Nederland. Nieuwsgierig?
Bekijk de vacature

Jouw verjaardag! 

Je verjaardag kun je investeren - in het einde van honger. In plaats van cadeaus, vraag je dit jaar een bijdrage voor The Hunger Project. Daarvoor maak je een verjaardags-actie-pagina aan op Justgiving.nl, waar je kort opschrijft wat je gaat doen. Deze stuur je door naar je familie, vrienden en collega’s. Zij kunnen via jouw actiepagina je makkelijk ondersteunen en op die manier een steentje bijdragen aan het einde van de honger. Zo investeer je je verjaardag in The Hunger Project. Een super mooi cadeau!
Foto's:
Roland De Zeeuw,
Johannes Odé
en Ruud Kroese.
.
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
The Hunger Project | Korte Elisabethstraat 19-21 | 3511 JG Utrecht | T 030 233 53 40
Postbus 1546 | 3500 BM Utrecht |
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Strategieën
Landen
Thema's
Actueel
Contact
Investeer

 
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan op deze link 

  
Email Marketing Powered by Mailchimp