Copy

Waardeoverdracht, waar op te letten! Deel I

Beste <<Voornaam>>,

Iedere keer als je van werkgever verandert ontkom je er eigenlijk niet aan; waardeoverdracht. In drie nieuwsbrieven nemen we je graag mee in de achtergrond en de do’s and don'ts van dit belangrijke onderwerp in de dagelijkse pensioenpraktijk.

Om te beginnen, wanneer speelt waardeoverdracht? Wel nu, in principe in twee situaties:
 
                            1. Als je zelf van werkgever verandert (Deel I en II)
                            2. Als je werkgever een andere pensioenuitvoerder kiest (Deel III)

Vandaag en in de eerstvolgende nieuwsbrief zoomen we in op situatie 1.
Als je zelf van werkgever verandert
 
Je kiest voor een vervolg van je loopbaan bij een andere werkgever. Hopelijk heeft deze werkgever een goede pensioenregeling. Je kan dan de al opgebouwde pot met geld overdragen naar de uitvoerder van de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Maar let op, het is niet altijd gunstig om die pot met geld over te zetten. Daarnaast kan het niet altijd.
 
Wanneer is het niet gunstig?
Nou, als de nieuwe regeling een stuk minder aantrekkelijk is. Bijvoorbeeld omdat je van een garantie naar een belegging gaat, of dat de huidige pensioenuitvoerder simpelweg het geld beter beheert. Of je gaat van een zekere pensioenrente-uitkering (middelloon) naar een onzekere pensioenuitkering op basis van een aankooprente op pensioendatum.
 
Kijk goed naar jouw situatie en laat je goed begeleiden door de HR afdeling van je nieuwe werkgever. Maak je eigen keuze!
Wanneer kan het niet altijd?
Daar komt dan de term dekkingsgraad om de hoek kijken. Dat is een term die we momenteel erg vaak in het nieuws tegenkomen. Het komt er op neer dat de pensioenuitvoerder waar je jouw geld naar wil gaan overdragen, te weinig vermogen heeft in vergelijking met de verplichtingen. Er zijn momenteel aardig wat pensioenfondsen die onder waterstaan, dus waarvan de dekkingsgraad te laag is om het geld naar toe over te zetten (of juist weg te halen). Enkele bekende namen zijn dan: ABP, PME, PMT en Zorg en Welzijn; niet de kleinste fondsen dus.
Als de pensioenuitvoerder niet meewerkt moet je moeten wachten tot de dekkingsgraad weer voldoende is.
 
Moraal: Laat je goed informeren, maak zelf je keuze en houd de markt scherp in de gaten. Want dit wil je toch voorkomen?
Vragen? Opmerkingen? Reacties? Afspraak?
Mail ons

Pensioen-Coaching

Johan - Paul - Alfred
Maja - Jeannette

Facebook
Facebook
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn

De in deze nieuwsbrief verstrekte informatie is een versimpelde weergave.
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend, omdat pensioen-coaching voor iedere betrokkene maatwerk is.


Copyright © 2019 Pensioen-Coaching,
Alle rechten voorbehouden.Afmelden    Aanpassen van uw gegevens in de mailinglijst 

Email Marketing Powered by Mailchimp