Copy
Novosti
Otvori u web pregledniku

srpanj, 2015.

 

Drage čitateljice i čitatelji,
pred vama je novo izdanje elektrončkog biltena Agencije za znanost i visoko obrazovanje u kojem vam predstavljamo neke od aktivnosti i projekata koje smo u proteklom razdoblju realizirali.

U posljednjoj smo godini prvog ciklusa reakreditacije – vrednovana su 33 visoka učilišta, a na jesen će ovaj postupak proći i preostale institucije. Time će prvi ciklus vrednovanja biti završen, no naš posao tu ne prestaje. Slijedi izrada analize koja će pokazati kakvo je doista stanje visokog obrazovanja u Hrvatskoj i otvoriti mnoga važna pitanja. Pripremamo se i za novi ciklus, pri čemu su nam od velike koristi sugestije koje primamo od članova stručnih povjerenstava i samih visokih učilišta. Njihovi su nam konstruktivni komentari i pohvale vjetar u leđa i poticaj za daljnje unapređenje.

Istaknula bih i činjenicu da se već drugu godinu provodi postupak vrednovanja kvalitete u svrhu osnivanja znanstvenih centara izvrsnosti. Riječ je o zahtjevnom postupku koji obuhvaća nacionalnu selekciju te angažman velikog broja međunarodnih recenzenata.

Nadalje, kao nacionalna agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju sudjelovali smo i sudjelujemo u radu međunarodnih udruženja te brojnim međunarodnim projektima. Posebno mi je zadovoljstvo istaknuti da je naš rad prepoznat i od Svjetske banke, na čiji smo poziv sudjelovali na radionici o osiguravanju kvalitete i predstavili naš sustav kao primjer dobre prakse.

Ove godine prvi put krećemo s elektroničkim prijavama na diplomske studije. Naime, naš Središnji prijavni ured će elektroničkim putem provesti prijave na diplomske studije sastavnica Sveučilišta u Rijeci, a uvođenje ovog sustava planira se postupno uvoditi i na ostala visoka učilišta u Hrvatskoj.

Sredina je srpnja, što znači da se približava kraj prijava kandidata za upis na visoka učilišta u Hrvatskoj. Na samom kraju ovog uvodnika poželjela bih budućim studentima mnogo uspjeha prilikom upisa i još više uspjeha tijekom studiranja!
 
Prof. dr. sc. Jasmina Havranek
Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje
 

Reakreditacija: vrednovana 33 visoka učilišta

 
U skladu s Planom reakreditacije visokih učilišta u akademskoj godini 2014./2015., tijekom ožujka, travnja i svibnja vrednovana su 33 visoka učilišta, dok će preostala biti vrednovana tijekom jeseni 2015. godine.
Više informacija...

Uvodi se elektronički sustav prijava na diplomske studije

 
Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje će u akademskoj godini 2015./2016. prvi put elektroničkim putem provesti prijave na diplomske studije sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Nakon implementacije ovog sustava na Sveučilište u Rijeci, planira se njegovo postupno uvođenje i na ostala visoka učilišta u Hrvatskoj. 
Više informacija...

Znanstveni centri
izvrsnosti 

 

 
S ciljem poticanja izvrsnosti u znanosti te povećanja međunarodne prepoznatljivosti hrvatske znanstvene zajednice, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj pokrenulo je postupak vrednovanja znanstvene kvalitete u svrhu osnivanja znanstvenih centara izvrsnosti. 
 
Više informacija...

Godišnje izvješće za 2014. godinu i Plan aktivnosti za 2015. godinu

 


Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je Godišnje izvješće za 2014. godinu i Plan aktivnosti za 2015. godinu u kojima se donosi pregled aktivnosti u protekloj godini te plan rada za 2015. godinu.
 
Više informacija...

Agencija primljena u članstvo udruženja IREG Observatory

 

 
Agencija za znanost i visoko obrazovanje je u travnju primljena u punopravno članstvo međunarodnog udruženja institucija koje povezuje tema akademskog rangiranja i izvrsnosti u visokom obrazovanju i znanosti – IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG Observatory).
Više informacija...

Suradnja s Veleposlanstvom Države Izrael

 


S ciljem nastavka suradnje, Agenciju za znanost i visoko obrazovanje su u veljači posjetile konzulica Veleposlanstva Države Izrael, zamjenica šefa Misije gđa. Irit Shneor i ekonomski ataše gđa. Maja Vučinić.
 
Više informacija...

Ravnateljica Agencije održala predavanje u Turskoj


Na poziv Svjetske banke, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prof. dr. sc. Jasmina Havranek, održala je u Turskoj izlaganje na radionici o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju.
Više informacija...

Održan Forum članica ENQA-e


Forum članica Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) održan je u španjolskoj Cordobi 16. i 17. travnja ove godine. Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kao članica ENQA-e, također je sudjelovala na ovom skupu.
Više informacija...

Agencija sudjelovala u radu konferencije INQAAHE-a

 


Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kao članica Međunarodne mreže agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (International Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education – INQAAHE), sudjelovala je u radu konferencije INQAAHE-a održane u travnju.
Više informacija...
 

Završna konferencija projekta Konkurentno hrvatsko visoko obrazovanje za bolju zapošljivost

 


Završna konferencija IPA projekta Agencije za znanost i visoko obrazovanje Konkurentno hrvatsko visoko obrazovanje za bolju zapošljivost održana je u veljači u Zagrebu. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati projekta te kratki promotivni filmovi.
Više informacija...

Aktivnosti u okviru ERASMUS+ projekta Unapređivanje upotrebe instrumenata za mobilnost u svrhu priznavanja kvalifikacija

 


U skladu sa strategijom Europa 2020. i Europskim prostorom visokog obrazovanja, glavni cilj projekta Povećanje upotrebe instrumenata za mobilnost i priznavanje je promicanje postojećih europskih instrumenata za priznavanje i olakšavanje akademske i profesionalne mobilnosti studenata i radnika. Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije u projektu sudjeluje u ulozi jednog od partnera projekta, a projekt koordinira francuska agencija CIEP.
Više informacija...

Završna konferencija projekta CeQuInt

Završna konferencija projekta CeQuInt (Certificate for Quality in Internationalisation), čiji je jedan od partnera i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, održala se 26. i 27. veljače u Parizu. Tom prigodom dodijeljen je certifikat za internacionalizaciju integriranom programu studija medicine na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Više informacija...

Održana 22. međunarodna konferencija ENIC i NARIC centara 

 


U austrijskom Bergenzu je od 7. do 9. lipnja 2015. godine u organizaciji Europske komisije, Vijeća Europe, UNESCO-a, ENIC-NARIC Austrije te u suradnji s regijom Vorarlberg održana 22. međunarodna godišnja konferencija ENIC i NARIC centara na kojoj je sudjelovala i predstavnica Nacionalnog ENIC/NARIC ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. 
Više informacija...

Priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija

 


Nacionalni ENIC/NARIC ured, izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, u prvoj je polovici 2015. godine u potpunosti priznao 762 inozemne visokoškolske kvalifikacije.
 
Više informacija...

Prijave za upis na studijske programe visokih učilišta u akademskoj godini 2015./2016. 

 


Prijave za upis na studijske programe visokih učilišta u akademskoj godini 2015./2016., koje provodi Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje putem mrežne stranice www.postani-student.hr, započele su 7. siječnja 2015. godine i traju do 17. srpnja 2015. godine do 17:59 sati.  
Više informacija...

Prijave za upis u srednje škole za kandidate izvan redovnog obrazovnog sustava Hrvatske

 


Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje već je drugu godinu nadležan za prijave za upis učenika u prvi razred srednje škole za kandidate izvan redovnog obrazovnog sustava Republike Hrvatske.
 
Više informacija...

Uspostavljen Centar unutarnjeg tržišta Europske unije 

 


Uspostavljen je Centar unutarnjeg tržišta Europske unije koji objedinjava kontaktne točke i alate koji javnosti omogućavaju brz i besplatan pristup informacijama o pravima i mogućnostima na unutarnjem tržištu Europske unije. Jedna od kontaktnih točaka za građane je i Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje.  
Više informacija...

Novi dokumenti Europskog prostora visokog obrazovanja

 


Ministri Europskog prostora visokog obrazovanja su na konferenciji održanoj u Erevanu u Armeniji 14. i 15. svibnja 2015. godine usvojili niz dokumenata važnih za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja u zemljama članicama, među kojima je i Hrvatska. Kao najvažniji dokument ističemo revidirane Europske standarde i smjernice za osiguravanje kvalitete.
 
Više informacija...

Novosti s visokih učilišta

S ciljem snažnijeg informiranja, na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje, od sada možete pratiti i vijesti s visokih učilišta. 

Facebook
Twitter
Web stranica
Kontaktirajte nas:
Agencija za znanost i visoko obrazovanje
Donje Svetice 38/5
10000 Zagreb
Telefon: 01/6274-800
Faks: 01/6274-801
javnost@azvo.hr 

www.azvo.hr
www.zci.hr
www.studij.hr
www.postani-student.hr
www.upisi.hr

Ovaj e-mail je poslan na: <<Email adresa / Email Address>>
Odjava    Promjena podataka 

Sva prava pridržana © 2015 Agencija za znanost i visoko obrazovanje


Email Marketing Powered by Mailchimp