Copy
Terugblik op de Landelijke Vakbijeenkomst voor tolken en vertalers
Dinsdag, 15 juni 2015  

10 juni:
een spiegel, inspiratie en een opdracht


Op 10 juni kwamen 200 Rbtv-tolken en -vertalers bij elkaar in Nieuwegein. De verwachtingen waren hoog maar werden meer dan waargemaakt. Het programma was gevuld met interessante sprekers die vanuit verscheidene gezichtspunten hun visie gaven op de situatie van de tolk in de publieke sector anno 2015.

De dag bood een spiegel, inspiratie en een opdracht.

Een spiegel omdat zichtbaar werd dat heel veel collega's zich geen ondernemer voelen. Dat velen best terug zouden willen naar hoe het vroeger was bij TVCN (nog niet zijnde Manpower): (fictieve) arbeidsovereenkomsten en één gesubsidieerde bemiddelaar voor het liefst alle tolkdiensten voor de overheid, voor vaste tarieven. De spiegel liet zien dat ook binnen de sector schijnzelfstandigheid aan de orde van de dag is en dat alle collega's die maar voor één of twee bemiddelaars werken, eigenlijk helemaal geen ondernemer zijn maar wellicht recht hebben op een arbeidsovereenkomst. Als het aan ZZP Nederland ligt, gaat men ook daadwerkelijk die arbeidsrelatie vorderen bij de rechter. 

Inspiratie omdat de deelnemers werden uitgedaagd de oude bril af te zetten en te 'omdenken'. Om kritisch naar zichzelf te zijn en 'potverdorie' hun beroep nou eindelijk eens zichtbaar te maken in de maatschappij. Om te durven veranderen en te durven erkennen dat de publieke tolk- en vertaalsector te klein is voor meerdere belangenbehartigers. 

En een opdracht. Een opdracht omdat er stappen gezet moeten worden. Niet alleen om de beruchte 39 euro van TVCN aan te vechten maar ook om structurele veranderingen in gang te zetten. Maar ook voor wat betreft het collectief optreden, het gehoord worden bij de overheid en het invloed uitoefenen op de aanbestedingsvorm binnen de branche. Want dat de aanbestedingen voortbestaan werd duidelijk. Terugkeren naar de 'vroeger was het beter'-situatie zit er voorlopig echt niet in.

KTV dankt het NGTV en de SIGV-vereniging voor het in haar gestelde vertrouwen en wenst beide verenigingen heel veel succes met de opdracht die hen is meegegeven.

De deelnemers ontvangen morgen een bewijs van deelname. Hieronder ontvangt u een verslag van een deelneemster die zichzelf niet als schijnzelfstandige beschouwt, de terugblik van het SIGV-verenigingsbestuur op 10 juni en een fotorapportage van het congres.

Klik hier voor het Facebook-fotoalbum.
Klik hier voor het verslag van collega Hilde Mol-Lukkezen.
Klik hier voor het verslag van de SIGV-v.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Copyright © KTV Kennisnet                                                                                           Afmeldink onderin.