Copy

Nieuwsbrief AIT-Communicatief
maart 2017

Ziet u de e-mail niet goed? Bekijk dan deze mail in uw browser!

AIT Nieuwsbrief, maart 2017

Deze digitale nieuwsbrief geeft actuele informatie over relevante ontwikkelingen bij AIT.

Agenda 2017:
  • 22 mei studiedag in de Reehorst in Ede
  • 20 november studiedag in de Reehorst in Ede

Inhoud nieuwsbrief:
  • Studiedag 22 mei 'De wereld van het kind'
  • Studiedag 20 november
  • VIB in de pleegzorg, preventieve variant
  • VIB in de pleegzorg, curatieve variant
  • Marjan Hooglandprijs 2017
  • SPIN Duitsland bestaat 20 jaar
AIT-nieuws vindt u ook op www.aitnl.org, via een klik op de knop ‘Nieuws’.
Wilt u deze nieuwsbrief regulier via de email ontvangen, dan kunt u dat doorgeven aan het secretariaat AIT (info@ait-spin.com).

Studiedag 22 mei 'De wereld van het kind'

Op 22 mei vindt er weer een AIT-studiedag plaats.

Het thema van deze studiedag is ‘De wereld van het kind’. Het kind en zijn ontwikkeling staan altijd centraal bij video-hometraining en video-interactiebegeleiding. Als we ons inleven in het kind en zijn wereld, dan vinden we verschillende omgevingen waar een kind mee te maken heeft, zoals thuis, maar ook de peuterspeelzaal, de kinderopvang, de school, etc.

Deze studiedag zal gaan over al deze leefmilieus waar een kind in ontwikkeling mee te maken heeft. De kern daarbij is een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind en wat of wie heeft het kind daarvoor nodig. Een van de leefmilieus die expliciet aan de orde komt op deze studiedag is die van de kinderopvang.

Ook zal de nieuwe handleiding ‘VIB in de Kinderopvang’ op deze studiedag tegen gereduceerde prijs te verkrijgen zijn.Zet 22 mei alvast in je agenda!

Binnenkort is het programma definitief en aanmelden via www.aitnl.org mogelijk.

We sturen u deze mail, omdat u in onze administratie als contact bekend staat.

Wilt u deze e-mail niet meer ontvangen? Dan kunt u zich afmelden via de link die helemaal onderaan staat.

Wij zijn telefonisch te bereiken op: 023-520 2500 via het centraal Bureau van Kenter Jeugdhulp.

E-mailadres:
info@ait-spin.com

Contactpagina

Studiedag 20 november

Deze dag zal in het teken staan van de transitie en alle transformaties die we meemaakten vanaf 2015. Het samenwerken in het belang van de ontwikkeling van het kind staat centraal, zoals de inzet van VHT en VIB in de WIJK-teams, het werken met VIB en VHT in integrale aanpak.

Wil je dit niet missen, zet dan ook deze datum vast in je agenda!

VIB in de pleegzorg, preventieve variant

Op de studiedag in november 2016 is er veel aandacht geweest voor VIB in de pleegzorg en VIB-Gehechtheid. De afgelopen jaren heeft AIT in samenwerking met aan aantal pleegzorgaanbieders de variant doorontwikkeld. Het is nu een compleet en mooi programma geworden, waar veel belangstelling voor is in het veld.

Ervaren VHT-ers en VIB-ers kunnen zich specialiseren en nieuwe, aanvullende expertise krijgen in VIB-G door extra supervisies. Deze supervisies worden gegeven door ervaren experts op het gebied van VIB-G. Ook worden er speciale WOK’s georganiseerd voor de opleiders die met VIB-G willen gaan werken.


Informatie via de projectleider Dorini Jansen, expert van ‘De Rading’ in Amersfoort.

VIB in de pleegzorg, curatieve variant

AIT heeft subsidies gekregen om ook de curatieve variant van VIB in de pleegzorg door te ontwikkelen.
Het project loopt tot en met december 2018 en zal in samenwerking met de experts van een aantal pleegzorgaanbieders ontwikkeld en beschreven worden.

Marjan Hooglandprijs 2017

Bij het afscheid van Marjan Hoogland vorig jaar op de studiedag in mei werd er een prijs uitgereikt aan haarzelf…de ‘MARJAN HOOGLANDPRIJS’.

Deze prijs is een doorgeefprijs. Dit jaar kan de prijs doorgegeven worden aan iemand die een mooi project heeft met betrekking tot VIB en/of VHT of aan iemand die op een waardevolle manier de methodiek heeft ingezet.
Ken jij zo iemand en wil je hem of haar in aanmerking laten komen voor deze aanmoedigingsprijs, neem dan even contact op met het landelijk bureau: info@ait-spin.com. Eefje Meijer zal alle voorstellen voordragen aan een commissie en deze commissie zal de prijs toekennen aan de beste inzending.

SPIN Duitsland bestaat 20 jaar

VHT en VIB wordt in ons buurland al twee decennia verspreid via SPIN Deutschland.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse „Bundesfachtagung“ die dit jaar op 3 en 4 maart in Bremen plaatsvindt, zal deze gebeurtenis op een gepaste manier gevierd worden.

Meer informatie via http://www.spindeutschland.de


Gelungene Kontakte im Bild sichtbar machen und daraus lernen! Ein Konzept zur Erziehungsberatung in der Familie, zur Gestaltung von Bildungsprozessen in der Schule und weiteren professionellen Zusammenhängen. Durch Videoaufnahmen aus dem Alltag findet die Methode ihre Anwendung in allen Bereichen der täglichen Kommunikation.

SPIN Deutschland e.V. bildet den Dachverband unter dem sich die Landesverbände deutschlandweit engagieren.
SPIN Deutschland organisiert sich für die Verbreitung und Weiterentwicklung der Methoden Video-Home-Training (VHT)®, Video-Interaktions-Begleitung (VIB)® und Video-School-Training (VST)®.
Wir informieren Sie über Entwicklungen im Bereich Video–Home–Training, über aktuelle Ausbildungs- und Fortbildungsmöglichkeiten und stellen Ihnen Literatur sowie Medien zur Verfügung.

Die diesjährige SPIN-Fachtagung dreht sich um das Thema Entwicklung und Lernen aus Sicht der Neurobiologie wie auch der Gesundheits- und Sportwissenschaften. Wir beschäftigen uns mit den Fragen 

"Wie bilden sich kognitive, soziale und emotionale Ressourcen im Gehirn?" und "Wie ist Lernen mit Bildern erfolgreich möglich?"
Video-Home-Training (VHT)® ist in den Niederlanden mit dem Schwerpunkt "Beobachtung und Entwicklung der Beziehung" entstanden. Zunächst wurde in stationären Wohngruppen mit verhaltenskreativen Kindern mit der Methode gearbeitet, später auch mit schwer mehrfach behinderten Kindern. Ebenso diente die Methode der Analyse der ersten Mutter-Kind- Beziehung. Etabliert hat sich die Methode in der aufsuchenden Elternberatung und ist in den letzten 20 Jahren aus der Jugendhilfelandschaft in Deutschland nicht mehr wegzudenken. Inzwischen findet VHT Einsatz in den verschiedensten pädagogischen und klinischen Arbeitsfeldern.
Ziel des Video-Home-Trainings ist es, Eltern und Fachkräfte in sozialen Arbeitskontexten in ihrer Erziehungs- und Sozialkompetenz sowie in ihrem Selbstwertgefühl zu stärken. Sie werden dabei unterstützt, eigene konstruktive Lösungswege zu entwickeln. Indem sie die Basiskommunkations- prinzipien bewusst anwenden, werden sie zum Modell für einen positiven Kontakt miteinander.
Meer informatie op de website


afmelden voor deze lijst    mijn gegevens aanpassen