Copy
Nieuwsbrief La Chispa: Jaargang 7 nr. 3, 7 april 2016
View this email in your browser

Artikelen

Eerste dochter, eerste dame, eerste president?
Op 10 april 2016 gaat gepolariseerd Peru naar de stembus om een nieuw congres te kiezen en een opvolger voor president Ollanta Humala. Een van de bekendste namen op de lijst is Keiko Fujimori, dochter van ex-president Alberto.

                             

Weinig vrouwen en een versnipperde oppositie
Dominicaanse Republiek en Haïti: twee landen op een eiland, maar het contrast tussen beiden kan op politiek gebied nauwelijks groter zijn. Dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in beide landen.
 
Verkiezingen in Haïti nog niet voorbij
Eind vorig jaar waren er in Haïti presidentsverkiezingen, maar een nieuwe president is nog steeds niet geïnstalleerd. Een datum voor een tweede ronde is onzeker.

                                

Snelle en harde maatregelen
Mauricio Macri, de nieuwe, rechtse Argentijnse president, beloofde dialoog en geleidelijke veranderingen na de polariserende Cristina Fernández de Kirchner. Maar zijn eerste maatregelen lijken eerder een 'shocktherapie'; de armoede is toegenomen en de polarisatie niet verminderd.

Geen frisse jongens: drugshandel in Colombia
Wereldwijd wordt Colombia nog altijd geassocieerd met drugs en Pablo Escobar, tot verdriet van veel Colombianen. Interview met La Chispa-correspondent Nico Verbeek over zijn boek Het kartel van de narcos.
                                       
“Als de agressor beseft dat hij zijn bezit heeft verloren, doodt hij haar”
Uruguay geldt als een veilig land, maar voor veel vrouwen is hun huis geen veilige plek. Onder druk van vrouwengroepen is een begin gemaakt met het aanpakken van huiselijk en seksueel geweld.

Lezersactie

Actie film El abrazo de la serpiente
Onder trouwe lezers van La Chispa mogen wij 3 x 2 kaarten verloten voor de prachtige film El abrazo de la serpiente over een ontmoeting in de jungle tussen twee ontdekkingsreizigers en de indiaanse sjamaan Karamakate.

Lezing door La Chispa

Argentinië in Cultuurhuis Sijthoff te Leiden

Op 15 april verzorgt La Chispa een lezing in het kader van de 
Argentiniëmaand in het Cultuurhuis Sijthoff te Leiden onder de titel: ‘Voor, tijdens en na de Kirchners’.

La Chispa vakantiespecial

Vakantieplannen richting Latijns Amerika? Verspreid over de maand april publiceren wij met regelmaat artikelen, tips, reportages en recensies die in het teken staan van reizen en vakantie. Houd onze site in de gaten!
 
Van de redactie: Híjole, wat mooi!

                                        

Nieuw op de site        
              

Boekrecensie: Wapenland
Boekrecensie: De schimmen
Filmrecensie: El abrazo de la serpiente

                               
Filmrecensie: Kingdom of Shadows
Filmrecensie: No rio e no mar!
Filmrecensie: NN: Sin identidad
                     
Column Colombia: Van Brussel naar Medellín
Column Colombia: Wat is er in een naam?
Column Colombia: De broer van de president

Vriend van La Chispa
 

Waardeert u goede journalistiek over Latijns Amerika? Als redactie zetten we ons daarvoor altijd vrijwillig en met hart en ziel in. Om lopende kosten te dekken hopen we op donaties van geïnteresseerden en sympathisanten. Inmiddels hebben we al een aantal donaties mogen ontvangen, waarvoor dank. Wordt u ook vriend en vult u aan? Met uw donatie maakt u het mogelijk dat La Chispa doorgaat met u te informeren over Latijns Amerika. We zijn blij met iedere donatie op rekening NL63 INGB 0008 172 300 van Stichting La Chispa te Utrecht. Bij voorbaat dank!

Diensten

La Chispa is in Nederland en België hét kenniscentrum over Latijns Amerika en de Cariben. Heeft u een themadag, een debat of een lezing over Latijns Amerika en wilt u van onze expertise gebruik maken? Of heeft u behoefte aan een tekst of vertaling? Informeer vrijblijvend naar onze mogelijke bijdragen via info@lachispa.eu.

 

Adverteren
 

Houdt uw bedrijf of organisatie zich bezig met Latijns Amerika en wilt u gericht een publiek bereiken dat in het continent geïnteresseerd is? Adverteer dan op onze website en in onze nieuwsbrief. Informeer naar onze voordelige tarieven via adverteren@lachispa.eu.
Lees op onze site ook het laatste nieuws over Latijns-Amerika
Copyright © *2016*, *Stichting La Chispa*, All rights reserved.

U kunt ons bereiken via:
info@lachispa.eu

unsubscribe from this list

Volg ons ook op Facebook, Twitter en LinkedIn.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Community
Community
Share
Tweet
Forward