Copy
Invitation til Dansk-Tysk Selskabs Hamburgtur og forårets arrangementer
View this email in your browser

Velkommen
til vores første nyhedsbrev i 2016

De seneste mange måneder


... har flygtningene fra de urolige og krigshærgede områder især i Mellemøsten fyldt medierne og diskussionerne. Særlig Tysklands og kansler Merkels rolle har fået både rosende og skosende kommentarer med på vejen. Omvendt har de danske stramninger med ændringer i asylloven, teltlejre, grænsekontrollen mod syd, smykkekonfiskering og frikadellekrigen i Randers sandelig også vakt opmærksomhed – ikke mindst i de tyske medier. 

Det er måske på sin plads, netop som Dansk-Tysk Selskab,  at minde om, at den nuværende situation måske ikke er så enestående, som den bliver gjort til.  Her er blot to eksempler: Under Anden Verdenskrig måtte mange danskere flygte til Sverige, fordi de blev forfulgt på grund af deres religion eller deres modstand mod den tyske besættelsesmagt. Og efter krigens ophør tog Danmark imod 250.000 tyske flygtninge, et tal, der unægtelig er noget større, end hvad vi hører om i dag.  

Vi har fået en henvendelse fra Museet for Varde By og Omegn, der er ved at etablere et flygtningemuseum, der skal have fokus på de tyske flygtninge i Danmark i slutningen af og efter Anden Verdenskrig. Målet med museet er desuden at trække linjer op til dagens voldsomme og internationale flygtningekrise. Museet skal placeres i Oksbøl, hvor Danmarks største lejr for tyske flygtninge lå fra 1945 til 1949. 

Jeg mener, at vi som Dansk-Tysk Selskab i det omfang vi kan, bør hjælpe med til at fortælle om de tyske flygtningeskæbner, om lejren i Oksbøl og naturligvis også om, hvad der gøres i dag for at hjælpe mennesker, der flygter fra krig og nød.   

Vi er ved at få nogenlunde styr på de arrangementer, som vi vil stå for i forårssæsonen. 

Der har været mange diskussioner om Tysklands påståede rolle som Europas kassemester og økonomiske strammerland i forbindelse med især de sydeuropæiske landes finanskriser. Jakob Holdt Christensen var med til de afgørende forhandlinger om Grækenlands gældseftergivelse på vegne af EU kommissionen og vil fortælle om, hvad der foregik. Læs mere om det her i nyhedsbrevet! 

Den 30. marts holder vi generalforsamling i Dansk-Tysk Selskab, og vi skal nok udsende en rigtig dagsorden i god tid. Vi får besøg af Mikael Busch, der har skrevet ”Knud og Vera”. Bogen fortæller om den danskfødte stasiagent Knud Wollenberger, der bl.a. udspionerede sin kone, borgerretsaktivisten og politikeren Vera Lengsfeld.  Sidenhen har Mikael Busch skrevet om spionen Lenz, der igennem 15 år arbejdede for Stasi.  

Nogle yngre medlemmer af selskabet har taget initiativ til såkaldte Tandem-møder i Literaturhaus i Møllegade. Det første møde blev afholdt med 30 deltagere; det næste skal foregå allerede den 16. februar. Også det er der flere oplysninger om i dette nyhedsbrev. 

I samarbejde med Den Danske Sonnenbergkreds har vi planer om et foredrag, der skal handle om Tysklands rolle i Europa med særligt fokus på flygtninge, højredrejning og Schengen-samarbejdet. Vi skal nok vende tilbage med en nøjere beskrivelse af hvem, hvad og hvornår.

I slutningen af maj vil vi gerne invitere til en studietur til Tysklands næststørste by, Hamborg. Vi er i færd med at finde ud af, hvad vi skal opleve, og hvad det kommer til at koste. 

Til slut vil jeg gerne minde om indbetalingen af kontingentet for 2016. Vi er helt afhængige af medlemsbidragene, for at vi kan gennemføre vores arrangementer, fordi vi blandt andet skal betale honorarer til vores oplægsholdere. 

Med de bedste ønsker
Steen Bille  
 TANDEM


Forårets nye initiativ, “TANDEM”, var en stor succes. Omkring 30 unge tyskstuderende og især tyske studenter, som læser andre fag i København, mødte op. Sammen med fem medlemmer fra Dansk-Tysk Selskab havde vi en vældig hyggelig aften med gode snakke, og vi udvekslede erfaringer i en god og afslappet stemning. Derfor vil vi fortsætte med disse aftener, hvor unge og ældre mødes og beriger hinanden, deler oplevelser og samtaler om emner, som bliver annonceret samme aften.  Næste gang er formanden for Dansk-Tysk Selskab tilstede og fortæller lidt om selskabets arbejde. 
Karin Heiberg, næstformand 

Literaturhaus i Møllegade, tirsdag den 12. januar, kl.19:30.

Ligesom en tandemcykel er ideen bag dette arrangement, at man to og to eller i små grupper samarbejder om at forbedre hinandens  dansk- og tyskkundskaber. Desuden giver arrangementet rig mulighed for at møde nye mennesker, danske og tyske, og på denne måde få indblik i hinandens kulturer og hverdage. 

Det næste TANDEM-arrangement finder sted i 

Literaturhaus, kælderen i Møllegade 
tirsdag den 16. februar kl.19,30.


Ligesom en tandemcykel er ideen bag dette arrangement, at man to og to eller i små grupper samarbejder om at forbedre hinandens dansk- og tyskkundskaber. Desuden giver arrangementet rig mulighed for at møde nye mennesker, danske og tyske, og på denne måde få indblik i hinandens kulturer og hverdage. 

Tilmelding til Anne Sofie Berg: as-berg[a]hotmail.com 

 

 

Foredrag med Jakob Christensen


Jakob Christensen arbejdede i EU kommissionen fra 2011 til 2014. Her var han en del af den såkaldte Trojka, der bestod af Grækenlands største kreditorer, dvs. EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.
Jakob Christensen overvågede Grækenlands statsfinanser og reformer og var også en central del af gældseftergivelsesforhandlingerne i 2012, og deltog i den forbindelse i flere natlige møder i Eurogruppen.

Han har derfor et stort kendskab til den økonomiske og politiske situation i Grækenland og Europa. I dag er Jakob Christensen chef for emerging market research i Danske Bank.

Foredraget aktualiserer Tysklands position i dag i forhold til flygtningesituationen og de seneste begivenheder i Tyrkiet, Syrien og Rusland.


Tid: Torsdag, den 25.februar, kl.19:30
Sted: Christian V. sal , Skt.Petri Kirke
Entré: 50 kr. for ikke-medlemmer

Tilmelding til Karin Heiberg:  karinheiberg[a]sottrup.dk

Arrangeret i samarbejde med Dansk-Tysk Industri- & Handelsklub.

Trojka-gruppen bestod af udsendte fra Grækenlands største kreditorer: EU, Den europæiske Centralbank (ECB) og Den internationale Valutafond (IMF). Trojka-gruppen fremsatte forslag til en restrukturering af den græske gæld.


Generalforsamling

og efterfølgende

Foredrag ved Mikael Busch

Forræderi, dobbeltliv og kold krig – to danske Stasi-agenter


Vera Wollenberger opdager i 1991, at hun i årevis er blevet forrådt af sin mand, den danskfødte digter og matematiker Knud. Siden parrets første romance i 1980 har han fungeret som hemmelig meddeler for DDR’s sikkerhedstjeneste, Stasi under dæknavnet Donald.

”Nu skal vi vel skilles,” er Knuds lakoniske reaktion, da han to år efter Murens fald bliver konfronteret med fortidens synder.
Var agent Lenz, der arbejdede for Stasi gennem 15 år, den store spion, medierne har gjort ham til? Eller var han snarere inkarnationen af den mest venstreorienterede generation i danmarkshistorien?

Jeg fortæller om mit arbejde i det centrale Stasi-arkiv i Berlin forud for bogudgivelserne. Hvordan får man adgang? Hvordan ser Stasi-dokumenterne ud? Hvordan kom jeg i kontakt med gamle Stasi-føringsofficerer? Hvilket efterspil har udgivelserne haft?
Dette er med andre ord historien bag historierne

Mikael Busch

Østeuropakender og forfatter til ”Knud og Vera – Et Stasi-Drama” (People’sPress 2012) og ”Lenz – Stasi-agenten der blev fanget af fortiden” (People’sPress 2015)


Tid: Den 30. marts 
Sted: Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke

Tilmelding til Sigrid Jørgensen: sigrid[a]tdcadsl.dk

 

Weekendstudietur til Hamburg

Dansk-Tysk Selskab arrangerer en studierejse for foreningens medlemmer til Hamburg fra torsdag den 26. til søndag den 29. maj 2016. 

På turen skal vi bl.a. se udstillingerne i Kunsthalle, møde lederen af Hamburger Filmfest for bl.a. at høre om Hamburg som filmby, gå i teatret eller til kabaret to aftener, besøge Altonaer Museum og tale med den fungerende direktør om museet og dets fremtidsplaner, se den tidligere danske Christianskirche, besøge udvandrermuseet Ballinstadt ved Elben, tage på havnerundfart og meget mere. Naturligvis vil der også være tid til at udforske byen på egen hånd eller til at shoppe

Vi regner med 25 personer, og princippet først-til-mølle gælder.

Vi er ikke færdige med at finde gode overnatningsmuligheder. På samme dato er der flere konferencer i byen. Det gør det ikke nemt. Du vil snarest høre nærmere. 

Afgang udtur: Ingerslevsgade i København torsdag den 26. maj kl 8.00, ankomst Hamburg ZOB kl 14.00.
Afgang hjemtur: ZOB Hamburg søndag den 29. maj kl 14.30 med ankomst i København ca. kl 20.30

Giv venlist en hurtig en tilbagemelding, om du / I vil deltage til webmasteren Ulla Weber: web[a]weberweb.dk 
Vi forsøger at holde prisen så tæt på kr. 3000 for busturen og hotellet som mulig.

 
Copyright © 2016 Dansk-Tysk Selskab, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp