Copy

 
AGENDA

Donderdag 17 november
Vredescafé
Toegang gratis
20.00 - 23.00 uur | Bovenzaal
Zaterdag 19 november
Griekse middag met Lato
toegang gratis
12.00 tot 18.00 uur | Bovenzaal
Vrijdag 25 november 
Socratisch café
15.30 - 18.30 uur | Bovenzaal
Info: www.socratischcafenederland.nl
Vrijdag 25 november 
Open Podium Poëzie
toegang € 2 
20.00 - 23.00 uur | Bovenzaal
Zondag 27 november 
Jazz-jamsessie met Truus Engels
toegang € 6 
15.00 - 17.30 uur | Bovenzaal
Woensdag 7 december
Denk mee over Lydia
19.30 - 21.00 uur
Aanmelden: 
m.vanderwerf@combiwel.nl

 
November
2016
De stad kleurt goudgeel, de wintertijd is ingegaan. In Huis van de Wijk Lydia bruist het weer van de activiteiten. 
In deze boordevolle nieuwsbrief praten we u bij over
 
Indien u geen prijs stelt op het ontvangen van deze nieuwsbrief, dan vindt u onderaan deze mail een link (uitschrijven van nieuwsbrief) die u maar hoeft aan te klikken om ervan verlost te zijn.

De kerstspecial van Lydia

De een beschouwt de vrije dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw als vakantie, de ander ziet als een berg op tegen die feestdagen! Wat een sfeervolle, drukke week kan zijn voor de hele familie kan voor sommige mensen net iets teveel zijn. Of juist te weinig, omdat familie en naasten ontbreken. En wat doen de kinderen, als de ouders druk zijn met werk of huiselijke besognes? 
Bij Lydia hebben we daar wat op gevonden: in plaats van de gebruikelijke seizoensluiting is besloten van 12.00 tot 17.00 uur open te blijven. Er wordt een programma gemaakt voor en door buurtbewoners, die een andere invulling willen geven aan die vrije dagen. 

Lydia stelt in de week van 23 tot en met 31 december de ruimtes gratis beschikbaar voor diverse activiteiten.
Denk daarbij aan bijvoorbeeld een korte cursus, een instructiemiddag, een kaartclub, maar ook aan spelletjes, een quiz, het draaien van oude platen, zelf muziek maken, kortom, de ruimtes zullen gevuld zijn met gezelligheid en saamhorigheid! Clubjes zijn ook welkom.
Elke dag van die week kan men bovendien van 12.00 tot 13.00 uur komen lunchen - er is warme soep en een belegd broodje voor een symbolisch bedrag van 1 euro. Ook op 1e en 2e kerstdag! - waarna tot ongeveer 16.00 uur de activiteiten plaatsvinden. Om 17.00 uur hebben we opgeruimd en sluiten de deuren. De bedoeling van dit plan: kom in contact met elkaar! 


Oproep 
Wie wil meedoen? Wie heeft een idee of een plan om zijn of haar medebuurtbewoner uit een isolement te halen, of een spelmiddag voor kinderen te organiseren? Het programma wordt begin december ingedeeld, dus de mogelijkheden liggen nu nog voor het opscheppen! En wie wil als vrijwilliger meehelpen met de organisatie van een en ander?
Stuur uw idee vóór vrijdag 2 december naar programmacoördinator Mariska van der Werf via m.vanderwerf@combiwel.nl 

Kunstmarkt
Op zaterdagmiddag 3 december van 13.00 tot 17.00 uur is er weer Kunstmarkt in Huis van de Wijk Lydia. En dat biedt een mooie kans om alvast wat prettig geprijsde Sint- en Kerstkadootjes in te slaan. Of...om ze te komen verkopen! Want misschien schildert, fotografeert, boetseert of handwerkt u zelf?
Heeft u een eigen representatieve collectie die tegen een redelijke prijs te koop kan worden aangeboden op de jaarlijkse gezellige Kunstmarkt? De organisatie streeft naar een zo divers mogelijk aanbod. Of wilt u voor de gezelligheid een muzikale bijdrage leveren (en daarbij eventueel uw cd verkopen)? We kunnen het inplannen! Neem contact op met Mattea: 06-44074112.

Griekse middag 

Onbekende wegen en paden, mythen en helden worden vermengd met  Griekse gerechten en Griekse klanken. U wordt uitgenodigd om in goed gezelschap te komen genieten van traditionele lekkernijen en een onbekende wereld van kruiden en specerijen te verkennen. De culturele dansgroep van 2pR zal die middag een voorbeeld geven van authentieke, traditionele klanken en dansen van de regio.

Lato, het Griekse Cultuur Centrum van Amsterdam & Huis van de Wijk Lydia organiseren deze gezellige middag met als thema: 'Vanaf het balkon van de Centauren', het wonder van de goden van de natuur op de Pelion.
Wanneer: zaterdag 19 november van 12.00 tot 18.00 uur in de Boven Zaal. Toegang is gratis.
Laten we samen op reis gaan! Iedereen is van harte welkom! Toegang gratis

Initiatiefnemer van deze middag is Katerina Zachari, geboren en getogen in Athene. Zij studeerde aan de universiteit van Thessaloniki Griekse literatuur, archeologie en geschiedenis, volkskunde en kunstgeschiedenis en deed veel ervaring op met het begeleiden van studenten. Via haar werk voor ambassades en culturele centra en haar Nederlandse echtgenoot kwam zij drie jaar geleden in Amsterdam Zuid terecht, waar ze ontdekte dat veel mensen wel wat meer van Griekenland willen weten dan alleen over vakanties en de Sirtaki, of het vluchtelingenprobleem. Daarom richtte Katerina het Griekse Cultuur Centrum 'Lato' op, met de bedoeling de aandacht te vestigen op de onbekende kant van Griekenland. Ook zal zij  binnenkort in Lydia cursussen Nieuw-Grieks geven, verrijkt met elementen van de cultuur en de geschiedenis van Griekenland.  
Kijk ook op www.latocultuurcentrum.com


 

Expositie in Lydia

Vanaf 18 november exposeert Berthe ter Horst haar werk in de Bovenzaal van het Huis van de Wijk Lydia.
Buurtbewoonster Berthe was werkzaam in de advocatuur, en schildert, met onderbrekingen, al 35 jaar. In haar schilderijen laat ze haar veelzijdigheid zien, zowel in de keus van materialen als in stijl. Zo gebruikt zij acryl, aquarelverf en olieverf. De grote abstracte schilderijen dateren uit haar beginperiode, toen ze les kreeg van Peter Schenk in het Van Gogh-atelier in het Van Gogh Museum. Daarna veranderde ze haar stijl van abstract naar impressionistisch/realistisch.
Berthe leerde zichzelf aquarelleren, wat resulteerde in fijntjes opgebouwde natuur- en stadsgezichten van Italië en Amsterdam.
Tegenwoordig schildert Berthe in een club die voortkwam uit een aantal amateurkunstenaars die leerden met olieverf te werken bij de (intussen overleden) docente Gertrude Mandelbaum. 
De kleine olieverfstillevens getuigen van haar invloed. Recentelijk ontdekte Berthe de Teekenschool van het Rijksmuseum. Daar leert ze hoe Rembrandt en zijn tijdgenoten destijds een schilderij in olieverf hebben opgezet.

De tentoonstelling duurt tot 15 februari en is te bezichtigen op de tijden dat huize Lydia open is. U bent van harte welkom.


Meditatiecursus

Mediteren in Huize Lydia is een goed begin van de donderdag! Zeker nu het vroeg donker wordt en er een natuurlijke behoefte is aan rust en evenwicht, als je hoofd te vol is met gedachten in deze hectische tijd en in die alsmaar drukker wordende stad. Toch kan men op een eenvoudige manier weer even 'naar binnen' keren, door rustig thuis of op een stille plek te zitten en alle aandacht naar de ademhaling te laten gaan.
Maar soms komt het er gewoon niet van. Wie ook wat meer structuur wil leren aanbrengen in het dagelijkse leven, is van harte welkom om met ons mee te doen. Wij mediteren in huize Lydia op donderdagochtend van 9.30-10.15 uur.

De een zit op een stoel, de ander op een bankje, afhankelijk van de mogelijkheden en de wensen. Na een buiging en na het inspreken van een goede lichaamshouding door de begeleider begint het mediteren, dat zo'n 20 minuten duurt. Daarna heeft het lichaam beweging nodig en volgt een loopmeditatie: langzaam lopen met je volledige aandacht. Na nog 15 minuten meditatie wordt er afgesloten met enkele bewegingen, een gelezen sutra of een klein inspirerend woordje, om daarna de dag weer aan te kunnen. 
De meditatie-sessie wordt geleid door Vera Boon. Zij is al meer dan 20 jaar yogadocente en inspireert zichzelf door regelmatige bijscholing en zen retraites. Wanneer: donderdag, van 9.30 tot 10.15 uur. Voor meer informatie: vera.boon@hetnet.nl of 020-6123842.


        

Lekker dineren in Lydia

Elke donderdag is het Donna's dag!
Dan kookt zij met haar team van vrijwilligers een verrukkelijke maaltijd voor buurtbewoners die het gezellig vinden om samen te eten aan een grote tafel. 
Om 17.00 uur is de inloop, om 17.30 uur gaan we aan tafel en rond 19.00 uur wordt er weer afgeruimd. U hoeft dan nog niet naar huis: er is na het diner altijd de mogelijkheid om na te praten en te borrelen in de gezellige ambiance van onze Bovenzaal.

Wilt u ook komen eten bij Lydia, dan reserveert u een plek aan tafel als volgt:
- koop bij de bar of de beheerder in Lydia voor 6 euro een kaartje voor het eerstvolgende diner. Dat kan tot woensdag 17 uur.  
- Als u op donderdag komt eten kunt u trouwens ook al een kaartje kopen voor de daaropvolgende week. U kunt maximaal 2 kaartjes per persoon kopen. 
- Wilt u zich afmelden voor het diner van de week, maar u heeft al een kaartje gekocht? Dan kunt u tot dinsdag 17 uur daarvoor uw gekochte kaartje tegen geld inruilen. Zo kunnen wij woensdag uw kaartje alsnog aan een ander verkopen.
Wie op donderdag liever op de bonnefooi wil komen kan een gokje wagen, maar… vol is vol!

Dit zijn de menu's voor de komende weken:

3 november Roodstoof
- Heldere groentesoep
- Rundergehaktbal met jus, rode kool en zoete aardappels
- Stoofpeertjes

10 november (vegetarisch) Vitamientjes
- Rode bietsalade met appel en rucola
- Preistamppotje met gedroogde tomaat en geitenkaas
- Limoenkwark

17 november Knutselen met smaken
- Knolselderijsoep met zwarte olijftapenade
- Visspies met andijviesla en pureetorentjes
- Vanilleijs met gember en caramel

24 november Paella
- Wortelsoep
- Paella met kip, chorizo en erwtjes
- Fruitsalade

En dit zijn de plannen voor december:

1 december  Winter in Holland
- Bloemkoolsoep met kummel en spekjes
- Mosterdkarbonades met spruitjes en aardappelpuree
- Appel-vanillevla schoteltje

8 december (vegetarisch) Kruidig en fris
- Prei-omeletje met kurkuma
- Paprikazuurkool met crème fraîche, en selderijsalade met noten en tuinkers
- Chocoladevla met mandarijn

15 december Rood-wit-groen
- Tomatensoep uit eigen keuken
- Macaronischotel met spinazie, rundergehakt en mozzarella
- IJs met fruit

22 december Feestelijk 4 gangen KERSTDINER 
- Paddenstoelen crèmesoep met truffelolie
- Rillette van eend met bessengelei of (veg.) groenteterrine met mieriksroom
- Lamsbout met tijmsaus of (veg.) koolraap-soufflé met walnoot-pesto, beide met een garnituur van wortel-ruccolasalade en wilde rijst
- Warm chocoladetaartje met frambozen


Let op 
De prijs voor het kerstdiner is 10 euro (kinderen tot 12 jaar half geld) en er zijn 50 plaatsen. Reserveren voor het kerstdiner kan al vanaf 15 november tot uiterlijk 15 december door een kaartje te kopen aan de bar. En geef daarbij meteen op of u vlees of vegetarisch wilt dineren. 
This email was sent to johan@jb16.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van de Wijk Lydia · Roelof Hartplein 2a · Amsterdam, NH 1071 TT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp