Copy

 
AGENDA
 
Donderdag 21 april
Vredescafé
toegang gratis
20.15-23.00 uur | Boven Zaal
Zondag 24 april
Jamsessie met Truus Engels
toegang €  6
15.00-17.30 uur | Boven Zaal
Vrijdag 29 april
Socratisch café
15.30-18.30 uur | Boven Zaal
Info: www.socratischcafenederland.nl
Vrijdag 29 april
Open Podium Poëzie
toegang € 2 
20.00-23.00 uur | Boven Zaal

Nieuwsbrief Lydia
april 2016
In deze nieuwsbrief praten we u bij over

Indien u geen prijs stelt op het ontvangen van deze nieuwsbrief, dan vindt u onderaan deze mail een link (uitschrijven van nieuwsbrief) die u maar hoeft aan te klikken om ervan verlost te zijn.
 

Oproep: Zomeractiviteiten in Lydia 

De lente is net begonnen, maar voor een goede planning beginnen wij nu al met de invulling van de zomerprogrammering. Met de bedoeling om Huis van de Wijk Lydia de hele zomer open te houden, met allerlei activiteiten voor jong en oud. Daarom stelt Lydia de ruimtes beschikbaar aan bewoners, voor zowel creatieve als sportieve doeleinden.
Wilt u deze zomer iets organiseren voor kinderen, voor de buurt of voor een andere specifieke doelgroep? Of heeft u ideeën, maar weet u nog niet hoe deze vorm te geven en kunt u daar wel hulp bij gebruiken? Wij kunnen u van dienst zijn!   
Stuur een mail met uw wensen naar: m.vanderwerf@combiwel.nl 


Veranderslag in Lydia


Huis van de Wijk Lydia is een plek waar vele activiteiten al jarenlang trouw plaatsvinden. Waar mensen elkaar al jaren kennen en een geschiedenis met
elkaar delen. Waar actieve bewoners gevochten hebben voor het behoud van Lydia en waar in de loop der jaren werknemers zijn vervangen door actieve bewoners/vrijwilligers. Huis van de Wijk Lydia is bijzonder in zijn soort en loopt in de pas met de vraag naar een Huis van de Wijk dat een dragende en participerende samenleving faciliteert. Om in de pas te kunnen blijven, willen wij het wederdienst-budget invoeren.

Reden: de inkomsten staan niet meer in verhouding tot de kosten. Om die meer met elkaar in balans te brengen willen we een werkwijze invoeren waarbij niet alleen iedereen naar draagkracht in de kosten bijdraagt, maar waarbij de geleverde bijdrage beter is afgestemd op wat een ieder kan en wil bijdragen.

Nieuwsgierig? Meer hierover leest u hier.
 


       

Smakelijk eten in Huis van de Wijk Lydia!

Menu Lydia Diner deze maand 

De diners van ster-kokkin Donna worden zo druk bezocht, dat Donna het best fijn zou vinden als ze van de gasten wat inspirerende tips zou krijgen om de samenstelling van de menu's nog gevarieerder te maken. Op 3 maart gaven de tafelgasten gehoor aan Donna's oproep en schreven hun
lievelingskostje op een briefje. Daar ging Donna mee aan de slag en het resultaat voor de maand april kunt u hier zien (met dank aan de inzenders). 


Intussen vindt het Lydia Diner plaats op elke donderdag van 17.00 tot 19.30 uur. We gaan aan tafel om 17.30 uur
Aanmelden kan uiterlijk de woensdag ervoor tot 18.00 uur.  
Kosten: 6 euro p.p. Dat bedrag betaalt u ook wanneer u zich heeft aangemeld, maar niet kan komen. Afbellen kan dus ook alleen tot woensdag 18.00 uur. Er wordt namelijk scherp ingekocht naar het aantal reserveringen.
Komt u gezellig eten? Meld u dan aan via: m.vanderwerf@combiwel.nl


   
         
Op tal van plaatsen in Amsterdam worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd.
Drie jaar geleden heeft ook Lydia besloten zich aan te sluiten bij dit initiatief. Onze kok Donna heeft voor deze gelegenheid, op basis van het thema ‘op de grens’ een menu samengesteld dat symbool staat voor de link tussen de bezettingstijd en onze bevrijding van toen en de Europese grens die de reis naar de vrijheid belemmert, van nu.
Tijdens de maaltijd en tussen de gangen door wordt er muziek gemaakt en zullen er voordrachten zijn. 
Wie hieraan wil deelnemen wordt verzocht om dat persoonlijk te komen melden aan de bar van Lydia. Dat kan op dinsdag, woensdag en donderdagmiddag. Ook voor het aantal gasten dat met u meekomt. Om teleurstelling te voorkomen wordt u gevraagd bij die inschrijving de kosten van € 7,50 p.p. vooruit te voldoen. Er wordt namelijk scherp ingekocht naar het aantal reserveringen. 

Dit is het menu van de Vrijheidsmaaltijd in Lydia op donderdag 5 mei: 

 

  1. Makreelmousse of hummus (vegetarisch) op wittebrood
  2. Tuinbonenstamp met rundergehaktballetjes of blokjes brandnetelkaas (vegetarisch) 
  3. Griekse yoghurt met warme kersen 

 La Chansonnette
 
Ruim een jaar zingen ze nu al puur voor hun plezier de sterren van de hemel, de koorleden van La Chansonnette.  Om de veertien dagen worden er in Lydia op de maandagavond bekende Franse chansons uit de jaren zestig en zeventig gerepeteerd, ooit beroemd gemaakt door de karakteristieke stemmen van Michel Fugain, Yves Montand, Juliette Gréco, Jacques Brel, Barbara en al die anderen. En nu worden ze herontdekt door zanglustige Amsterdamse liefhebbers van Franse chansons. Het koor La Chansonnette staat onder de bezielende  leiding van pianist Nico van der Linden, die u vast ook nog kent als begeleider van onder meer Ramses Shaffy, Liesbeth List, Marjol Flore, Mathilde Santing, Karin Bloemen. Hij weet dus van wanten als het gaat om het coachen van de koorleden.
Er is nog plaats voor enkele enthousiaste stemmen, dus  als u zich enigszins kunt redden in de Franse taal en van zingen houdt, wat let u? Irka Potsdammer, een van de initiatiefnemers van het koor, hoopt dat er ook mannen willen meedoen: “Goed voor het evenwicht! Het repertoire leent zich daarvoor en het blijft allemaal heel laagdrempelig! En natuurlijk zijn ook vrouwen welkom!”, legt ze uit. “We zijn geen professionals, daarom  zingen we voorlopig nog unisono (eenstemmig), tot iedereen de chansons goed kent. Wie belangstelling heeft kan gewoon gratis een keer komen kijken, luisteren en eventueel meedoen op een maandagavond. We repeteren nog op 11 en 25 april, 9  en 23 mei, 6  en 20 juni, van 20.15 tot 21.45 uur. En na de zomer gaan we weer verder.” 

Nieuwsgierig? Mail voor meer informatie met  Irka Potsdammer: irkapots@xs4all.nl. Zodra het koor zich sterk genoeg acht voor een optreden zullen we u daarover berichten.

 


Mei: Expositie van collages

Sandra Kruisbrink liet haar cursisten 'spelen' met oude aquarellen en tekeningen: knippen, schuiven, plakken, tekenen, combineren, om zo een nieuw landschap op te bouwen uit verschillende vormen en elementen. "Verschillende schildertalen spreken binnen één beeld waarbij uiteindelijk toch weer een eenheid ontstaat."

De cursisten begonnen met kijken naar werk van Hockney en Picasso en gingen vervolgens zelf aan de slag. En ontdekten hoe eindeloos de mogelijkheden door te experimenteren met tegenstellingen als plat en ruimtelijk,licht en donker, scherp en onscherp, schilderachtig en egaal, rustig en versierd.

Sandra Kruisbrinks cursisten exposeren de hele maand mei collages en aquarellen, steeds  twee beelden van hetzelfde landschap. Wat ze al knippend en plakkend ontdekten, werd vertaald in aquarel - ze nemen de mogelijkheden van de collage mee naar de verf. Bijzonder.

Opening: vrijdag 29 april van 18.30-20.00 uur met hapje en drankje. U bent welkom!