Copy
De zomer staat weer voor de deur. Tijd voor ontspanning en plezier voor velen. Wij hopen daar voor de thuisblijvers ons steentje aan bij te dragen. Wat staat er zoal op stapel?
  • Muziek matinée op Hof te Baak op 4 juni
  • IJsselhoeven diner 1900 op zondag 18 juni
  • Ontvangst delegatie Landschapsbeheer Zeeland in de Ijsselvallei op 30 juni
  • Start tentoonstelling Boerderijenfonds Nederland: ‘iconen in het landschap’ vanaf 17 mei
  • Voortgang kelderproject
  • Op zoek naar IJsselhoeven ambassadeurs
  • Verslagje boerderij excursie Nijbroek op 13 mei

Muziek matinee op Hof te Baak
Op 4 juni is het zover. Dan vindt op IJsselhoeve Hof te Baak een heus muziekmatinee plaats. De toegang is gratis. In onderstaande flyer alle informatie
 

IJsselhoeven diner 1900
Terug in de tijd: we gaan ‘middageet’n op zondagmiddag 18 juni als ware het het jaar 1900. Er zijn nog een paar plekjes vrij voor die middag op IJsselhoeve ‘De Barchel’ aan de Voordersteeg in Wilp.
Wees er dus snel bij. Het zou leuk zijn indien de deelnemers zich ook (een beetje dan) uitdossen in kledij, met oude sieraden, of alleen maar met klompen en een pet.
Voor inspiratie hieronder een afbeelding. Zo uitgebreid hoeft het echt niet, maar een beetje terug naar die periode zou leuk zijn. We gaan dat ook doen met het menu, de drankjes etc. op die middag. Deelnamekosten bedragen € 25 per persoon (exclusief drankjes). Na opgave ontvang je tijdig een mail met alle wetenswaardigheden. Opgeven kan via: info@ijsselhoeven.nl
Ontvangst Landschapsbeheer Zeeland
Een delegatie uit Zeeland bezoekt eind juni de IJsselvallei. Wij van IJsselhoeven ontvangen hen graag op 30 juni voor een bezoek aan een  heuse IJsselhoeve, hoogstwaarschijnlijk in Eefde.

 
Start reizende tentoonstelling “Iconen van het platteland, historische boerderijen op weg naar de toekomst”
Deze zomer reist deze buitententoonstelling door Nederland. In deze expositie aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van historische boerderijen in de context van het veranderende platteland. De tentoonstelling, die gratis toegankelijk is te zien op een viertal locaties:
Van 18 mei tot 14 juni in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden. Vervolgens doet de tentoonstelling De Brink in Orvelte aan, het Boerenbondsmuseum in Gemert (NB) om te eindigen in de Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam. Bent u komende zomer een keertje in de buurt: warm aanbevolen
 
Voortgang Kelderproject
Ons project “Kom in de Kelder” komt nu echt op stoom. Er moeten nog een paar kelders worden opgemeten en gedocumenteerd. Vervolgens gaat de werkgroep aan de slag om te bepalen welke kelders een bijdrage kunnen verwachten voor daadwerkelijke restauratie (uiteraard in nauw overleg met de eigenaren). Verder gaan we aan de slag met de verkregen informatie, foto’s en dergelijk om een uitgave over deze interessante materie te kunnen samen stellen. Daarvoor zijn we nog wel op zoek naar allerhande verhalen rondom kelders. Dat mag van alles zijn, van historische informatie, tot bijzondere verhalen, kleine weetjes, herinneringen enzovoorts. Heb of weet je iets: stuur dan een mailtje naar: riabroekhuis@ijsselhoeven.nl  Dank alvast voor het meedenken.
 
Op zoek naar IJsselhoeven ambassadeurs
Wat is dat? Horen we je bijna denken. Nu, we zoeken een aantal mensen die in de verschillende buurten/dorpen in ons werkgebied van Hattem tot Westervoort (aan twee kanten van de IJssel) willen fungeren als onze ‘ogen en oren’. Zie je iets of hoor je iets dat voor ons van belang kan zijn, geef dat dan door. Wij willen bijvoorbeeld graag in contact komen met nieuwe eigenaren van IJsselhoeven en hen wegwijs maken. Maar ook vragen van eigenaren op welk vlak dan ook zijn natuurlijk welkom. Wij willen graag ‘ambassadeurs’ die deze signalen en vragen doorgeven aan onze secretaris. Hij zorgt ervoor dat de vraag op de goede plek terecht komt (kan van alles zijn: bouwkundige zaken, duurzaamheidsvragen, geschiedenis, erfinrichting enz.). Vaak heeft IJsselhoeven de expertise ergens in huis of weet de weg naar de goede expert.
Kortom: signaleer alles wat voor Stichting IJsselhoeven van belang kan zijn in de eigen buurt in het eigen dorp via een simpel mailtje aan: secretaris@ijsselhoeven.nl.
Makkelijk toch? Iets voor jou? Geef dat dan meteen even door aan onze secretaris. Bedankt alvast.
Excursie 13 mei 2023 Nijbroek.
Wat was het weer bijzonder en mooi. Zowel het weer, als datgene wat we gezien en gehoord hebben.
 
Ons eerste adres was boerderij de Poterijen van de fam. Dalhuisen.  De deelnemers werden er gastvrij ontvangen.
Voor sommigen was het wel even zoeken, maar de meeste deelnemers konden de boerderij uiteindelijk toch vinden. Een boerderij met een van de weinige overgebleven schilddaken in de gemeente Voorst. En ook met nog een ander zeldzaam detail: een onderschoer. De bijzondere plek in de polder, nu tussen de weilanden, maar zoals de naam doet vermoeden wellicht vroeger tussen de bomen.
Na de interessante rondleiding werd een volgend bezoek gebracht aan de plek waar vroeger de Fransenberg heeft gestaan. Hier vertelde Aart Stenfert over het ontstaan van de polder Nijbroek en de plek die het spieker en kasteel de Fransenberg in de geschiedenis van Nijbroek heeft gespeeld. Via de monniken van het Kartuizerklooster, de hertogen van Gelre en de Reformatie werd in het kort de geschiedenis van het landgebruik in de polder Nijbroek besproken.
Daarna naar t Fort, waar de eigenaren Ton en Jacqueline ons hartelijk welkom heetten en over hun plek vertelden en de geschiedenis van t Fort. Toen de Fransenberg afgebroken werd, werden o.a. stenen van de Fransenberg bij de bouw van t Fort gebruikt.
Heel fijn was dat Hans Hermsen aanwezig was. Hij heeft zich vroeger veel verdiept in de geschiedenis van Nijbroek en daar veel over geschreven. En kon derhalve interessante kennis bijdragen. Dank Hans.
Dank natuurlijk ook Bessel, Aart, Ton en Jacqueline.
Afgesloten werd de excursie in de Arend te Nijbroek, waar Erik een lekker broodje voor ons had klaar staan.
Willemien Hartmans-Gotink


Ken je mensen die geinteresseerd zijn in de activiteiten van onze stichting. Attendeer hen dan op de mogelijkheid je aan te melden voor deze nieuwsbrief via de contactpagina van www.ijsselhoeven.nl. We zijn natuurlijk ook te volgen via facebook en twitter 
Stichting IJsselhoeven
http://www.ijsselhoeven.nl
http://info@ijsselhoeven.nl

als je een account hebt op de website kan je daar je nieuwsbrief instellingen aanpassen.
ik wil geen nieuwsbrief meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven
 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting IJsselhoeven · Hafkamperenkweg 38 · Vaassen, 8171 NK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp