Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven
IJsselhoeven nieuwsbrief 12 maart 2019

Bijna lente … tijd voor nieuwe activiteiten. We praten u graag even bij:
  • Projecten luiken, riet en kloosterboerderijen
  • Boerderij excursie 30 maart naar nieuwe IJsselhoeve
  • Energiek met energie aan de slag
  • 15 jarig bestaan Stichting IJsselhoeven
  • KRING LOPEN, een nieuw theaterproject
  • Project wederopbouwboerderijen
  • Eten op IJsselhoevenProjecten Luiken, Riet en Kloosterboerderijen in Overijssel

Uitvoering van het Luiken project is in volle gang. De komende tijd gaat gewerkt worden aan de (digitale) vastlegging van alle informatie, zodat iedereen hierover kan beschikken.

Ook het project Riet is in de uitvoeringsfase. Uit alle aanmeldingen zijn 10 boerderijen geselecteerd die voor subsidie in aanmerking komen. Op een aantal plaatsen is het al klaar, op andere boerderijen wordt de komende maanden het rieten dak vervangen of hersteld. Videoclub Welsum werkt aan een film-documentaire ter vastlegging van dit mooie oude ambacht.

Het project Kloosterboerderijen is nu goed op gang gekomen. Maar er valt nog veel te doen voordat het geheel komende zomer afgerond kan worden.

Deze drie bijzondere projecten zijn mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Overijssel in het kader van de regeling “Het verhaal van Overijssel”. Ter afronding en om de resultaten breed te presenteren, wordt zaterdag 31 augustus 2019 een afsluitende manifestatie georganiseerd. Het belooft een interessante dag te worden, noteer de datum in uw agenda!
 
Boerderij excursie naar nieuwe IJsselhoeve op Voorster Klei

Op zaterdag 30 maart staat een boeiende boerderij excursie op stapel. Geïnteresseerden kunnen dan een kijkje nemen op de 'nieuwe IJsselhoeve' van de familie Wijers op de Voorsterklei 13 in Voorst. Deze boerderij is een paar jaar geleden gebouwd op een heuse terp. De oude boerderij stond een stukje verderop maar moest worden afgebroken in verband met het project Ruimte voor de Rivier.

Deelnemers zijn rond 10.30 welkom voor een kopje koffie. Om 10.45 start de rondleiding. Het programma wordt afgesloten met een broodjeslunch vergezeld van een kopje soep. De eigen bijdrage voor dit hele progamma bedraagt 10 euro per persoon, ter plekke contant te voldoen. Wees er snel bij want het aantal deelnemers is beperkt. Opgeven via mail aan tonnyuenk@ijsselhoeven.nl


 
Energiek met energie aan de slag

Op 24 januari vond een interessante middag plaats op IJsselhoeve Kolkenstein in Terwolde. Een gemêleerd gezelschap van genodigden (boerderij eigenaren, statenleden van Gelderland en andere geïnteresseerden) boog zich over de vraag: Gasloze monumenten, reëel of luchtkasteel?

Dat leverde soms verrassende inzichten op. We willen met dit onderwerp verder. Het idee is om in de komende maanden een excursie te organiseren naar een boerderij waar men bezig is met energietransitie. Hopelijk kunnen we ook een nieuwe pilot starten. Wij willen u – onze achterban – hier nadrukkelijk bij betrekken. Dus … hebt u een idee voor een vervolgstap? Meld het ons via mail naar mechteld@ijsselhoeven.nl  


 
15 jaar IJsselhoeven

Dit jaar bestaat onze stichting 15 jaar. Er is de afgelopen jaren veel in beweging gezet. Dit jubileum laten we zeker niet ongemerkt voorbij gaan. De manifestatie 31 augustus zal dan ook in het teken van ons jubileum staan. Daarnaast zijn we druk bezig met het samenstellen van een jubileum-glossy. Deze eenmalige uitgave gaan we lanceren tijdens een leuke bijeenkomst met al onze vrijwilligers van nu en de afgelopen jaren. Voorlopige datum is donderdag 23 mei (vanaf het einde van de dag). Bent u of was u één van onze vrijwilligers? Noteer deze datum dan alvast. Nadere informatie volgt.
 
KRING LOPEN, een nieuw theaterproject

Een van de energieke projecten is KRING LOPEN, een theaterproductie die we dit jaar gaan maken en uitvoeren. KRING LOPEN gaat over duurzaamheid en vooral hoe we daar als bewoners of ondernemers mee te maken hebben. Of je er voor bent of tegen, er voordeel of last van hebt, iedereen krijgt te maken met de gevolgen van klimaatverandering, met energietransitie, zonneparken, windmolens, andere vormen van landbouw, en ook de lusten en lasten van dat alles.

Samen met de Boerengroep Wageningen (studenten aan de Landbouwuniversiteit die onder andere theater maken over de landbouw en het landschap) maken we een voorstelling of beter een theatergebeuren. We spelen KRING LOPEN op IJsselhoeven maar bieden het ook aan aan bijvoorbeeld energiecoöperaties, gemeenten, agrarische organisaties, op festivals, etc..

Meer weten of heeft u suggesties, mail naar gerardhendrix@ijsselhoeven.nl


Project Wederopbouw Boerderijen

Zoals eerder gemeld is een club mensen begonnen met het in kaart en beeld brengen van zogenaamde wederopbouw boerderijen in de Gelderse IJsselvallei. Dit project heeft helaas vertraging opgelopen vanwege het tot nog toe ontbreken van voldoende financiering. We zijn op zoek naar andere bronnen. Tips welkom via info@ijsselhoeven.nl
 
Eten op IJsselhoeven

In 2014 werd het concept “Eten op IJsselhoeven” gelanceerd. Afgelopen tijd hebben we geïnventariseerd hoe de deelnemers het ontvangen van gasten en voor ze koken hebben ervaren. Zo’n 10 boerderijbewoners hebben het met elkaar eten als zeer positief beleefd. Gasten zijn enthousiast en het leverde mooie gesprekken aan de keukentafel op.

Een paar quotes uit de enquêtes:

“Gasten vinden het leuk om contact te hebben met anderen”
“Het geeft energie en is ook een mooie manier om je bedrijf te promoten”
“Ging vaak om de gezelligheid en niet eens om het eten”
“Zelfs de (eigen) kinderen vonden het heel erg leuk”


Wij willen dit concept een beetje ‘opschudden’. Samen met mensen die in principe zo af en toe wel eens gasten aan tafel willen ontvangen, gaan we de komende periode (nieuwe) vorm en inhoud bepalen. Dus zijn we op zoek naar aanvulling op de 10 bewoners die mee willen doen aan een vervolg. Het betekent echt niet dat je elke maand een diner moet serveren. Met 2 of 3 keer per jaar zijn we ook erg blij. Wilt u meedenken of meedoen in dit traject? Geef dat dan aan via info@ijsselhoeven. Dan volgt de rest vanzelf. Zou mooi zijn als een aantal nieuwe potentiële gastheren/gastvrouwen met verfrissende ideeën zich meldt.


 

 Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp