Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven

Nieuwsbrief september 2015

Het bruist dit najaar weer binnen IJsselhoeven. De afgelopen weken stonden bol van de activiteiten. Hieronder een korte opsomming met verwijzing naar meer informatie op de website. Verder staat er – zoals u van ons gewend bent – ook weer het nodige op stapel. Ook die informatie vindt u in deze nieuwsbrief. Voor elk wat wils dus.

Boerderijbezoek in Voorst op 26 september
Op zaterdag 26 september werd een excursie in Voorst  gehouden. Een gezelschap van maar liefst 65 geïnteresseerden trok langs drie bijzondere IJsselhoeven in het buitengebied van Voorst: “De Adelaar”, “Sinderen” en de “Wellenberg”. Zoals altijd onder de deskundige (bege-)leiding van Wim Jansen en Willemien Hartmans. Klik hier voor meer info en een uitgebreid verhaal over de historie van deze boerderijen.

 

Congres Leegstand boerderijen in de IJsselvallei
Op 24 september toog een groot aantal gasten richting Museumcafé “De Kribbe” op de Wilpse Klei. Men kon tijdens die bijeenkomst – georganiseerd door Stichting IJsselhoeven in samenwerking met Stichting IJssellandschap – uit de eerste hand de prognoses over leegstand van boerderijen in de IJsselvallei aanhoren én meedenken en meepraten over oplossingen. Het gevarieerde gezelschap, bestaande uit ‘boeren, burgers, buitenlui en overheden’ praatte geanimeerd én betrokken mee over dit onderwerp. Zie het verslag op de website, inclusief de presentaties, rapporten en cijfers van de IJsselvallei.
 
IJsselID
IJsselID is officieel afgerond, het eindverslag is geschreven. Maar zo'n project houdt nooit helemaal op. Bij de provincies Overijssel en Gelderland is het resultaat van het project toegelicht. Op 9 oktober wordt een bijeenkomst georganiseerd over de biografie van het landschap. Daar wordt onder meer gepresenteerd hoe we daar vanuit IJsselID mee bezig zijn geweest. En … we wachten op de uitslag van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit / Streken met Passie. In het Rozet in Arnhem - het gebouw alleen al is een bezoek waard - is een kleine expositie ingericht van de IJsselproducten. 
 
Sapdag op de Blankemate
Op 3 oktober a.s. staat weer een sapdag gepland op de Blankemate in Nijbroek. Op die dag worden daar weer vele kilo’s appels en peren geperst tot houdbaar appelsap. Daarnaast vinden er die dag allerlei activiteiten plaats voor jong en oud. Klik hier voor meer informatie.

 

Theater Hoogwatergeul
De in het voorjaar op papier gezette voorlopige ideeën zijn inmiddels samen met theatermakers verder uitgewerkt. Er wordt momenteel nog naarstig naar  financiering gezocht. Dit najaar wordt voorzichtig aan de slag gegaan met het realiseren van weer een bijzondere productie, op te voeren mei/juni 2016. Voorlopige werktitel: Groene Rivier

 
 
Rubriek Bedrijvigheid op de website 
Op veel boerderijen in het IJsselgebied vindt één of andere vorm van bedrijvigheid plaats. Natuurlijk het originele gebruik als agrarisch bedrijf, maar ook allerlei nieuwe en nevenfuncties op gebied van zorg, recreatie, horeca, kunst, bed-and-breakfast enzovoort. Op de website is een rubriek waarin u een overzicht kunt zien: http://www.ijsselhoeven.nl/bedrijvigheid


 
Als u zelf met uw bedrijf een vermelding op de website zou willen, neem dan contact op via info@ijsselhoeven.nl
 
Leskisten/Lesbrieven
De inmiddels (deels) nieuw vervaardigde materialen voor onze lesbrieven basisonderwijs zijn volop in de running, nu ook in het zuidelijk deel van de IJsselvallei. Voor informatie kijk op onze site in de webwinkel.


 
Eten op IJsselhoeven
Dit project krijgt steeds meer bijval.  Zowel gasten als gastheren/-vrouwen zijn enthousiast. Voor meer informatie en/of reserveren zie: www.etenopijsselhoeven.nl
 
Lezing Wim Jansen in Toldijk  op 14 oktober
In Toldijk staat binnenkort weer een ‘onvolprezen’ lezing van Wim Jansen met als onderwerp Bouw en historie van boerderijen in de IJsselvallei – omgeving Steenderen - op de rol. Klik hier voor meer informatie en opgave.
 
Historisch Festijn in Deventer
Ook de Stichting IJsselhoeven is present op de Historische markt zaterdag 10 oktober a.s. in de Lebuinuskerk in Deventer. Voor programma zie: www.historischeverenigingdeventer.nl

 

Andere activiteiten later dit najaar/deze winter:
 

  • Plannen worden ontwikkeld voor het organiseren van een praktische cursus “Schilderwerk oude boerderijen”. Ook ligt het in de bedoeling een lezing te organiseren met als thema: “(het ontstaan van) de IJssel”.
  • Zo mogelijk organiseren we ook opnieuw een excursie langs historische boerderijen.
  • Verder proberen we wat geld los te peuteren via vouchers van de Stichting “Groen en Doen” opdat we ook op groenterrein weer één of meerdere activiteiten of workshops kunnen organiseren.

Registratie op de website
In de rechterbovenhoek van de website ziet u een link Inloggen/registreren. Klik vervolgens op "Nieuw profiel aanmaken" als u zich op de website wilt registreren. Dit is een simpele éénmalige handeling. Als u geregistreerd bent krijgt u automatisch elke week een notificatie per e-mail van nieuwe en/of gewijzigde berichten. Tussen de nieuwsbrieven door blijft u op die manier op de hoogte van alles wat er gebeurt en krijgt u bijvoorbeeld ook tijdig te zien dat er cursussen, excursies of andere activiteiten worden georganiseerd. U kunt zelf ook instellen dat u vaker notificaties wilt ontvangen of juist helemaal geen.

Tenslotte, kent u mensen in uw omgeving met belangstelling voor agrarisch erfgoed en/of ontwikkelingen in de IJsselvallei, raad hen dan aan zich te abonneren op onze nieuwsbrief. Dat kan simpel via de contactpagina van de IJsselhoeven website. Ook via de button Registratie op de homepage kan je aangeven de nieuwsbrief te willen ontvangen. En ….. onze facebookpagina liken en/of ons volgen via Twitter helpt bij het up-to-date blijven over alle activiteiten en projecten.
 
Heeft u zelf een nieuwtje over een IJsselhoeve, een activiteit of een verhaal uit de oude doos, ‘post’ dan gerust op de facebookpagina!
 Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp