Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven
IJsselhoeven nieuwsbrief 6 november 2019

In deze nieuwsbrief:
  • Kringlopen, de komende voorstellingen
  • Project wederopbouw boerderijen
  • Vrijwilliger in het zonnetje
  • Aanvraag subsidie herbestemming
  • Nieuwe publicaties online
  • Projectpagina's Luiken, Riet en Kloosterboerderijen
Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Stichting IJsselhoeven heeft dit jubileumjaar veel activiteiten ontplooid. Ook de komende maanden staat weer het nodige op stapel.

Kringlopen

De voorstelling KringLopen is ondertussen drie keer gespeeld. Het levert mooi theater en indringende discussies op over de manier hoe met duurzaamheid om te gaan. Er zijn zoveel gezichtspunten en opvattingen. In ieder geval is duidelijk dat heel wat meer zorgvuldigheid vereist is dan wat zich nu in het landelijk gebied afspeelt. Daar lijkt het alleen maar te gaan over hoeveel windmolens we kwijt kunnen of wie heeft er nog grond beschikbaar heeft voor hectares zonnepanelen. De Regionale Energie Strategie plant alles vol.Wil je nog bij een voorstelling zijn? Komende tijd staat het gezelschap weer op de planken. Twee voorstellingen. Op donderdag 14 november een zaalvoorstelling in Middelburg, en op 16 november op de boerderij van Marten en Miny Pelleboer op Kampereiland. Gaat het zien!

Meer info via www.ijsselhoeven.nl/kringlopen

Mocht je de voorstelling zelf willen boeken, stuur dan een mail naar kringlopen@ijsselhoeven.nl

Project wederopbouw boerderijen

Onze stichting heeft van de Provincie Gelderland subsidie ontvangen voor het project Wederopbouwboerderijen in de IJsselvallei. Dit type boerderij vindt men in heel Nederland, met name op die plekken waar hard gevochten is om ons land te bevrijden. Na de tweede wereldoorlog was de eerste prioriteit het weer op gang brengen van de voedselproductie. Een simpel standaard type boerderij werd daartoe ontwikkeld en op tal van plekken gebouwd, ook in de IJsselvallei.

In samenwerking met historische verenigingen zijn we bezig dossiers met bouwtekeningen te digitaliseren en de gegevens met extra onderzoek waar mogelijk aan te vullen. Alle gegevens worden vervolgens op een website opgenomen om deze voor de toekomst te bewaren. Op dit moment zijn er in de IJsselvallei reeds 120 boerderijen in beeld gebracht. We gaan er enthousiast mee verder.


 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Ton van Alten

Zonder al die mensen die zich belangeloos inzetten voor Stichting IJsselhoeven konden we niet doen wat we allemaal gedaan hebben. En nog gaan doen. We zetten daarom (dit keer) Ton van Alten in de schijnwerpers.

Ton heeft zich afgelopen 1,5 jaar gestort op het project Kloosterboerderijen. Ton nam het stokje over van Wim Jansen, de initiator van het project. Met steun van onder meer Johan van der Veen, Annemarieke de Kloet, Willemien Hartmans en Wim Jansen zorgde hij voor de uiteindelijke tekst van het boek “Kloosterboerderijen in de IJsselvallei”.

Klik hier voor het uitgebreide interview met Ton

 

Aanvraag subsidie herbestemming

U kunt jaarlijks van 1 oktober tot en met 30 november herbestemmingssubsidie aanvragen. Deze subsidie bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en van gebouwen met een cultuurhistorische waarde. De regeling voorkomt dat monumenten waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan. Lees meer op de website

Nieuwe documenten onder downloads

Onlangs zijn weer 3 publicaties online gezet onder de Downloads:

        2009 Erven bij IJsselhoeven (Het Groene project)
        2009 Over bouwsporen, gebinten, kippenhokken en zo meer (Het Rode project)
        2011 Een dagje IJsselhoeven (Wim Jansen)

Klik hier om de lijst met alle documenten te bekijken

Projectpagina's Luiken, Riet en Kloosterboerderijen

De 3 projecten met financiele steun van 'Het Verhaal van Overijssel' zijn afgerond. Er zijn 3 mooie boeken gepubliceerd, u kunt deze aanschaffen via de webwinkel.

Een blijvend resultaat zijn ook de speciale projectpagina's op de website. U vindt hier allerlei achtergrondinformatie en documentatie. Handig als u te maken hebt of krijgt met bijvoorbeeld vernieuwing van uw rieten dak of herstel van de luiken.

www.ijsselhoeven.nl/luiken
www.ijsselhoeven.nl/riet
www.ijsselhoeven.nl/kloosterboerderijen
 

U kunt zich abonneren op deze nieuwsbrief via de contactpagina van www.ijsselhoeven.nl. Ons volgen via twitter, facebook en instagram kan uiteraard ook.
 

 Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp