Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven

Nieuwsbrief juni 2015

Boerderijbezoeken
Vanuit de werkgroep Rood worden met enige regelmaat bijzondere boerderijen bezocht. Meestal gaan Willemien Hartmans en Wim Jansen samen op stap, op jacht naar bijzondere plekken, bouwtechnische bijzonderheden, sporen uit het verleden etc.. Vaak verhalen ze daarover op onze site. Kijk dus regelmatig op www.ijsselhoeven.nl
 
Excursie Voorster Klei
Op zaterdag 26 september wordt weer een boerderij-excursie georganiseerd, dit keer op de Voorster Klei. Wat en waar precies wordt gepubliceerd via website en de lokale media. Hou het in de gaten, want dit soort excursies is populair en dus snel vol.
 
Cursus schilderwerk
Een nieuwe cursus is in de maak met als thema schilderwerk aan de gebouwen. Interesse, volg nauwlettend onze nieuwsbrief en website. In september weten we meer.


 
Sapdag en meer…
Op 13 september is er een sapdag op de mooie IJsselhoeve ‘t Valcke in Eefde. U kunt daar uw appels en peren laten persen. Voor informatie kunt u mailen met inekelenselink@ijsselhoeven.nl

 
Omdat het ook monumentenweekend is worden er rondom de sapdag verschillende activiteiten georganiseerd. Het thema van het monumentenweekend 2015 is: kunst & ambacht. U kunt deelnemen aan een rondleiding rondom de monumentale boerderij van dhr. ter Avest. Er is locatietheater en voor kinderen zijn er leuke doe-activiteiten. Op de deel zijn kraampjes met ambachtelijke streekproducten te koop. Kortom een leuk uitje voor iedereen!
 
Open monumentendag Voorst
Ook IJsselhoeven in de gemeente Voorst doen mee aan de open monumentenroute op 12 september. Zo zal onder meer De Roode Hoeve aan de Middendijk 12 open staan voor bezoek. Verder is er die dag een bijzondere ééndaagse tentoonstelling te bewonderen van de dorpsgezichten en –boerderijenschilder Peter Visser. Er zijn ca. 30 werken van hem die verzameld worden voor deze tentoonstelling in dorpshuis De Arend in Nijbroek.
 
IJssel ID
Eind juni loopt officieel het project IJssel ID af dat onder auspiciën van IJsselhoeven is uitgevoerd. De website is onlangs helemaal anders ingericht; heel veel informatie over de IJsselvallei, verhalen, plekken en gebeurtenissen. Het doel van IJsselID was om dat wat bewoners belangrijk vinden te verbinden aan wat er in de IJsselvallei staat te gebeuren. Identiteit, verhalen en erfgoed zijn daarbij belangrijke onderwerpen. In deze participatiemaatschappij wordt het steeds belangrijker om bewoners en beleid veel intensiever met elkaar te verbinden.
 
Hopelijk wordt het  mogelijk om op de een of andere manier met dit werk door te gaan, want we worden daar steeds beter in maar zijn er nog niet. De IJssel is nog steeds niet van ons maar vooral van het waterschap, van Ruimte voor de Rivier, van de overheid die dat bepaalt. Wij zijn zelf aan zet, vinden we!

In de webwinkel op de IJsselhoeven website is het afrondende boekwerkje van IJssel ID “Bewoners en Beleid” te bestellen (prijs Eur 6,--).

 

Tafel Leegstand
De tafel Leegstand organiseren we samen met IJssellandschap. Voordat we op 24 september de eindresultaten presenteren, staat er nog een vierde excursie op stapel. U bent van harte welkom op donderdagmiddag 27  augustus 2015 op landgoed Tongeren in de gemeente Epe. Noteert u de datum alvast. Opgave kan bij: gerardhendrix@hx.nl   
 
Tijdens de excursie vertelt Carlotte Rauwenhoff (Directeur landgoed Tongeren) over de bijzondere aanpak van leegstand op het landgoed en we kijken er rond op de locatie. Verder hebben we het over het behoud van ruimtelijke kwaliteit nu we door de deregulering op zoek moeten naar andere manier van kwaliteitsborging (bijdrage Kees van Esch, Gelders Genootschap). Dirk Baalman van Het Oversticht zal ingaan op het steeds prangender thema: hoe komen we tot een afweging van wat we willen behouden en wat ‘weg kan’? Is het belangrijkste criterium de erfgoedkwaliteit, speelt ruimtelijke kwaliteit een rol, zijn er andere overwegingen die maken dat we sommige boerderijen willen behouden en andere niet? Een interessant programma op een bijzondere locatie. 
 
Theater Hoogwatergeul
De theatermakers zijn geselecteerd en de eerste ideeën staan op papier. Er wordt momenteel financiering gezocht en vanaf september voorzichtig aan de slag gegaan met het realiseren van weer een bijzondere productie: Groene Rivier (werktitel), op te voeren mei/juni 2016.
 
Congres IJsselvallei in 2030 : “Snoeien doet Groeien?!”
Op donderdagmiddag 24 september organiseert IJsselhoeven samen met Stichting IJssellandschap een congres met als thema leegstand in agrarische bebouwing, specifiek in de IJsselvallei. Wij hebben gevraagd aan het Innovatiecentrum om de prognoses per gemeente in de IJsselvallei voor ons uit te zoeken. En die nog niet eerder gepubliceerde cijfers, worden die middag openbaar gemaakt. Vervolgens willen we met de deelnemers in gesprek om een aantal aanbevelingen te ontwikkelen voor de noodzakelijke gezamenlijke aanpak van dit prangende onderwerp. Binnenkort kunnen alle gemeenten, beleidsmakers provincies, vrijwilligers IJsselhoeven en nog een aantal anderen die we er graag bij willen hebben een eerste aankondiging in hun mailbox verwachten. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@ijsselhoeven.nl
  
Klankbordgroep nieuwe stijl
Met de zogenaamde kernklankbordgroep  heeft een delegatie van het bestuur onlangs – heel zinvol wat IJsselhoeven betreft – van gedachten gewisseld over de koers die de stichting de komende jaren zou moeten gaan varen. Zo af en toe als bestuur in de spiegel kijken is immers noodzakelijk! En de klankbordgroep helpt het bestuur uitermate goed bij het interpreteren van het beeld. 
 
Foto’s project Ruimte voor de Rivier
De oogst aan fotomateriaal naar aanleiding van onze oproep in de vorige nieuwsbrief is overvloedig. De komende tijd gaan Jan Loonstra en Johan Jonker beoordelen en rubriceren. Een selectie van het materiaal zal hoogstwaarschijnlijk gebruikt kunnen worden tijdens het theater in de Hoogwatergeul volgend voorjaar. En … wellicht kunnen we er verder ook nog wat mee … wordt vervolgd dus.
 
Uitleg werking website (nieuwsberichten)
IJsselhoeven hoopt natuurlijk dat de werking van de website voor zich spreekt. Toch een paar opmerkingen ter toelichting:

  • Voor nieuwsberichten onderscheiden we 3 niveau's. De meest recente (of belangrijkste) berichten draaien automatisch voorbij op de homepage, en staan in het bovenste blok op de pagina "Nieuws & activiteiten". Daaronder staat een blok met de voorgaande 15 berichten, doorgaans zijn deze hooguit een paar maanden oud. Het laatste niveau betreft het Archief: hierin staan alle berichten. Een link naar het archief vindt u zowel bovenaan als onderaan de pagina "Nieuws & activiteiten".
  • Als u een bericht aanklikt dan ziet u links de tekst en rechts één of meerdere foto's. De foto's worden in een carroussel automatisch getoond, maar u kunt ook zelf een foto uit het overzicht aanklikken.
  • Via de oranje knoppen < en > aan de zijkant van het scherm kunt u bladeren naar andere berichten.
  • Normaal schuiven berichten automatisch door naar het volgende niveau zodra ze een aantal dagen oud zijn en/of er een bepaald aantal nieuwere berichten is. Bij publicatie is dit instelbaar dus soms wordt een nieuwsbericht geforceerd op de homepage gehouden.
  • Het Archief bevat ook alle berichten van de voorgaande website: u ziet een op datum gesorteerde lijst met berichten vanaf 2009. Door in de lijst op de kop "Naam" te klikken wordt de lijst op berichttitel gesorteerd, zodat u kunt kijken naar bepaalde thema's. Als u echt wilt zoeken, gebruik dan de functie "Zoeken" via de link rechtsboven.Eten op IJsselhoeven

Dit project verloopt uitermate succesvol. Gasten én gastheren/-vrouwen zijn enthousiast. Inmiddels is met hulp van werkgroep Zuid en Sylvie Uenk het aantal IJsselhoeven waar gegeten kan worden uitgebreid tot 15. Zeven nieuwe gastheren en –vrouwen hebben onlangs via een gezamenlijke kookworkshop voor het eerst ‘geproefd’ aan dit concept. Vanaf juli kan ook bij hen op de boerderij in de Zuidelijke IJsselvallei gegeten worden op vastgestelde data. Voor meer info zie: www.etenopijsselhoeven.nl


 
Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit
Stichting IJsselhoeven zendt dezer dagen ‘gebieden’ in om mee te dingen naar deze al jarenlang bestaande prijs. Thema dit jaar is “Gebieden met Passie”… en dat thema past volgens ons wonderwel bij ons allen die de IJsselvallei een warm hart toedragen (en ons daarvoor het vuur uit de sloffen lopen).  Wordt hopelijk vervolgd in september, wanneer vanuit alle inzendingen de ‘shortlist’ bepaald wordt door Gedeputeerde Staten van Gelderland.
 
Vrijwilligers Fietstocht
Alle vrijwilligers, werkgroepleden etc. van Stichting IJsselhoeven opgelet: op zondagmiddag 20 september organiseert IJsselhoeven speciaal voor hen een heuse fietstocht met culinaire verrassingen onderweg. Hoe en wat … dat hoort u later. Maar … noteer zo mogelijk de datum alvast.
 
Tenslotte, kent u mensen in uw omgeving met belangstelling voor agrarisch erfgoed en/of ontwikkelingen in de IJsselvallei, raad hen dan aan zich te abonneren op onze nieuwsbrief. Dat kan simpel via de contactpagina van de IJsselhoeven website. Ook via de button Registratie op de homepage kan je aangeven de nieuwsbrief te willen ontvangen. En ….. onze facebookpagina liken en/of ons volgen via Twitter helpt bij het up-to-date blijven over alle activiteiten en projecten.
 
Heeft u zelf een nieuwtje over een IJsselhoeve, een activiteit of een verhaal uit de oude doos, ‘post’ dan gerust op de facebookpagina!
 Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp