Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven
IJsselhoeven nieuwsbrief 12 september 2020

Ook de afgelopen zomer gingen de activiteiten bij Stichting IJsselhoeven gewoon door. Hier en daar in aangepaste vorm, maar we hebben bepaald niet stil gezeten. Hieronder meer informatie over:
  • Voortgang rietproject
  • Project ‘Sporen van landbouwmechanisatie’
  • Ansichtkaartenproject ‘IJsselhoeven, schoonheid en troost’
  • Boekje ‘IJsselhoeven, voorjaar 2020, ervoor en erna’
  • Project wederopbouw boerderijen
  • Nieuw bestuurslid Stichting IJsselhoeven
  • Corona journaal
  • Gemist op de website?
 
Voortgang rietproject Overijssel

Het rietproject voor Overijsselse boerderijen is inmiddels gestart. De in totaal 40 projecten zijn inmiddels geselecteerd. Monumentenwacht Overijssel bekijkt op dit moment of de geselecteerde boerderijen voldoen aan de gestelde criteria. Daarna kan het echte werk beginnen. Meer info via mirjamtenhove@ijsselhoeven.nlProject IJsselhoeven en landbouwmechanisatie

Het documenteren en fotografisch vastleggen van plekken waar nog sporen van oude landbouwmechanisatie zichtbaar zijn, vordert gestaag. Veel adressen zijn inmiddels bezocht, mooie foto's gemaakt, concepten geschreven enzovoorts. Naast het samenstellen van een boekwerkje is de werkgroep van plan de mooie foto’s ten toon te stellen op plekken waar ook in deze tijden met regelmaat mensen over de vloer komen. Tips voor dit project met name over sporen uit het verleden van graan- of fruitoogst (en -opslag) zijn van harte welkom bij riabroekhuis@ijsselhoeven.nl


 
Foto/ansichtkaartenproject ‘IJsselhoeven, schoonheid en troost’

De ansichtkaarten met foto’s die de schoonheid van onze eigen streek verbeelden - en die troost geven in coronatijd - vonden gretig aftrek. Heel veel mensen zijn blij gemaakt met een kaartje. De voorraad is bijna op. Mocht er nog behoefte zijn aan een beperkt aantal setjes laat dat dan weten via info@ijsselhoeven.nl (zolang de voorraad strekt).
 
Project Wederopbouw boerderijen

Dit project is gericht op de zogenaamde wederopbouw boerderijen die met steun van de overheid snel na de 2e wereldoorlog in de IJsselvallei gebouwd zijn. Vanwege corona heeft het werk een tijdje stil gelegen. Recentelijk is de draad weer opgepakt. Eerste actie is nu om de bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed aanwezige dossiers te digitaliseren. Daar wordt de komende periode aan gewerkt. Wordt vervolgd.
 
Boek ‘IJsselhoeven voorjaar 2020, ervoor en erna’

Toen Nederland en dus ook de IJsselvallei in maart op slot ging, leverde dat tal van bijzondere ervaringen op. Die ervaringen zijn gebundeld in een mooi boekje. De uitgave bevat een heel aantal verhalen en beelden over de afgelopen bizarre periode in deze streek. Het werd immers stil en op sommige plekken angstig, zeker daar waar corona echt uitbrak. Naast de afgelopen voorjaar opgedane ervaringen gaan de verhalen in het boekje over pandemieën in vroeger tijden, met de MKZ als meest recente dierziekte die er in deze streek erg inhakte. Ook wordt erbij stilgestaan dat het allemaal nog verre van voorbij is; wel met een uitzichtje naar de periode ‘na corona’.

De uitgave is verlevendigd met de eerder dit voorjaar gemaakte foto’s voor het ansichtkaartenproject ‘IJsselhoeven, schoonheid en troost’. Die ansichtkaarten hebben inmiddels hun weg gevonden naar heel veel mensen in de samenleving om hen een hart onder de riem te steken. Een groot aantal van die prachtige foto’s uit de eigen streek wordt los bij het boekje geleverd.

Het boek is vrijdag 11 september door secretaris Rik Thybaut aangeboden aan de burgemeester van Heerde, Jacqueline Koops. Beiden zijn dit voorjaar ernstig ziek geweest door het virus. De uitgave is financieel mogelijk gemaakt via een crowdfunding actie, die werd aangevuld door de Provincie Gelderland. Het boekje is vanaf heden voor 12 euro te koop via de website www.ijsselhoeven.nl/webwinkel


 
Nieuw bestuurslid Stichting IJsselhoeven

Ineke Lenselink heeft enige tijd geleden aangegeven haar bestuurstaken vanwege drukte neer te leggen. Het bestuur is Ineke dankbaar voor haar onvermoeibare inzet. En we zijn heel blij dat zij betrokken blijft bij de stichting via de werkgroep zuid waar zij heel veel werk verzet.

Het bestuur is op zoek gegaan naar een opvolger en nu kan gemeld worden dat Fred van der Mije uit Baak bereid is gevonden toe te treden tot het bestuur. Fred is ook al lange tijd actief is voor de stichting en we stellen hem in een volgende nieuwsbrief graag wat nader voor. Fred, veel succes en plezier!

Corona journaal

Dit voorjaar hebben diverse personen boeiende blogs aangeleverd voor het 'Corona journaal'. Alle bijdragen blijven bewaard en het is een aanrader om die nog eens terug te lezen. Het journaal schetst een goed beeld hoe ieder de crisis en lockdown heeft ervaren. Lees alle bijdragen op www.ijsselhoeven.nl/journaalHet Corona journaal was een tijdelijk project en we beschouwen het als afgesloten. Dit neemt niet weg dat ieders bijdrage altijd welkom is! Over welk onderwerp dan ook, als het maar enigszins met IJsselhoeven te maken heeft. Heeft u een verhaaltje, een mooie foto, een advies of tip, een vraag of een probleem, zomaar een leuke herinnering .... aarzel niet die te mailen naar website@ijsselhoeven.nl want we blijven graag korte berichtjes plaatsen van onze volgers.

Gemist op de website?

Graag wijzen we u op enkele nieuwsberichten die op de website zijn verschenen sinds de vorige nieuwsbrief: Als u geen nieuwsberichten wilt missen, registreer u dan op de website. U krijgt dan per e-mail een korte noticatie zodra er een bericht is geplaatst. Klik rechtsboven op de site op 'Inloggen/registreren' en klik vervolgens op 'Nieuw profiel aanmaken' of klik hier om rechtstreeks naar de aanmeldpagina te gaan.
 

U kunt zich abonneren op deze nieuwsbrief via de contactpagina van www.ijsselhoeven.nl. Of volg ons twitter, facebook en instagram.
 

 Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp