Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven
IJsselhoeven nieuwsbrief 9 juni 2021

De zomer is begonnen. Uitbundig als altijd, prachtig en nieuw. Het is wel heel lang geleden dat we jullie, vrijwilligers en sympathisanten live gesproken hebben. Als de voortekenen ons niet bedriegen, gaat dat de komende tijd veranderen. We kunnen niet wachten!

Aan meerdere projecten en plannen wordt gewerkt, en we praten jullie daar graag over bij:
  • Groenproject
  • Rietproject
  • Project ‘Sporen van landbouwmechanisatie’
  • Project wederopbouw boerderijen
  • IJsselhoeven vrijwilligersuitje
  • Drinkbare rivierenGroenproject

1. Bloemrijke erven
Onze plannen om bij te dragen aan een bloemrijke IJsselvallei hebben de afgelopen periode geresulteerd in het inzaaien van vijf proefveldjes met verschillende mengsels. Op dit moment groeit het hard op die veldjes (ook het onkruid doet het goed). We houden jullie op de hoogte van de resultaten via website en social media. Hopelijk kunnen we volgend voorjaar op veel meer plekken inzaaien.2. Stinzeplanten
Dit voorjaar hebben Maaike van der Veen en Willemien Hartmans wekelijks een nieuw bericht geplaatst over stinzeplanten op IJsselhoeven. Aan de oproep om foto’s en vindplaatsen van stinzeplanten met ons te delen werd enthousiast gehoor gegeven. Ook heeft Adrie Hottinga een aantal lezenswaardige bijdragen over deze bijzondere planten geschreven. Mocht je ze gemist hebben, de hele serie van 10 berichten staat op de website onder de knop Actueel of anders altijd terug te vinden in het Archief. Wellicht dat we komend najaar hieraan een vervolg gaan geven in de vorm van een lezing. Een ontdekkingsexcursie in een tuin in het voorjaar 2022 staat ook op de planning.3. Monumentale bomen

Het project onderdeel monumentale bomen staat nog in de startblokken. Wel hebben we intussen voor het Sallandse deel van de IJsselvallei een kleine financieringsaanvraag gedaan. Hopelijk kunnen we komend najaar van start als onze subsidie-aanvragen gehonoreerd worden.

Voortgang rietproject Overijsselse boerderijen

Het overgrote deel van de 40 geselecteerde boerderijen in Salland is of wordt op korte termijn voorzien van een mooi nieuw rieten dak met Riet uit de Weerribben. Ook een aantal IJsselhoeven heeft meegedaan aan dit project. RTV Oost besteedde onlangs aandacht aan dit mooie initiatief, lees hier het bericht. De geplande rietexcursie en thema-avond op een met nieuw riet gedekte boerderij is verschoven naar het voorjaar van 2022.

Project IJsselhoeven en landbouwmechanisatie

Het boekwerkje 'Landbouwmechanisatie op IJsselhoeven, sporen van weleer' is half mei uitgekomen. De begeleidende tentoonstelling verkast per 5 juni van Epe naar De Kribbe op de Wilpse Klei. Daar is het boekje ook te koop. Later dit jaar zal de kleine reizende tentoonstelling onder andere de Theetuin in Vierakker aandoen.

Het boekje is voor 10 euro te koop via de webwinkel op onze site. Daarnaast is het boekwerkje te koop en af te halen bij: Het ligt in de bedoeling dit project af te sluiten met een lezing in Nijbroek komende winter.Project Wederopbouw boerderijen

De in de IJsselvallei nog aanwezige wederopbouwboerderijen uit de periode na de tweede wereldoorlog worden in dit project in kaart en in beeld gebracht. De gevonden en geselecteerde wederopbouwboerderijen worden nu ingevoerd in de database die later dit jaar online gaat komen. De betreffende boerderijen ontvangen te zijner tijd een informatiebrief met een speciale wederopbouw postzegel.
 
Sapdagen in september
 
In de maand september staan wederom twee zogenaamde sapdagen op de planning. Mensen met een kleine boomgaard kunnen hun kilo’s appels en peren dan – na een vooraf gemaakte afspraak – op die dag laten persen tot houdbaar sap. Het ligt in de bedoeling zowel in Welsum als in Eefde weer zo’n dag te organiseren. Houd onze site en facebook in de gaten.
 
Vrijwilligersbijeenkomst IJsselhoeven
 
Er zijn plannen om elkaar komend najaar weer eens live te treffen. We gaan er een heel bijzonder uitje van maken, een soort van ‘schoolreisje’ door de IJsselvallei. Word je al nieuwsgierig? Wordt vervolgd.
 
Drinkbare rivieren
Of we rond 1850 uit de IJssel konden drinken? Dat is de vraag. Wat we zeker weten is dat de bewoners van de IJsselvallei al generaties lang afhankelijk zijn van de IJssel. De rivier gaf en geeft ons vruchtbare grond. Zelfs zo vruchtbaar dat die imposante IJsselhoeven konden ontstaan. Li An Phoa (initiator van Drinkable Rivers) en met haar vele medestanders, droomt van rivieren die schoon genoeg zijn om uit te drinken. Om deze droom tastbaar te maken wordt er een IJsselwandeling georganiseerd. Lees alles over dit initiatief dat is ontstaan tijdens de IJsselbiënnale in het IJsselmanifest.


 
Iets gemist?

 
Behalve de genoemde serie van 10 boeiende artikelen over Stinzeplanten op IJsselhoeven, verschenen de laatste maanden nog meer interessante berichten op de website. Bijvoorbeeld: Of kijk in het archief voor nog veel meer. 
 

U kunt zich abonneren op deze nieuwsbrief via de contactpagina van www.ijsselhoeven.nl. Of volg ons op twitter, facebook en instagram.
 

 Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp