Copy
Læs om baptister under besættelsen
Se denne e-mail online

NYT fra Købnerkirken  #11

4 . maj 2020                   en fri kirke for alle

DANMARK FRIT 
I aften kl. 20.36 er det 75 år siden danskerne modtog det glade budskab over radioen fra BBC: ”I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”  Krigen var slut og besættelsestiden forbi. Danmark (på nær Bornholm) var atter frit. Siden har vi hvert år markeret den skelsættende aften ved at sætte lys i vinduerne.
I år var der lagt op til ekstra meget fejring af den store dag. Men Corana-krisen har lagt en dæmper på festen. Der er dog intet som skal hindre os i at tænde ekstra mange lys i vores vindueskarm i aften. Lad os huske på hvad frihed betyder og lad os holde fast i håbet om at alverdens kriser blot er forbigående problemer sammenlignet med det gode liv som Gud lover os.
Jesus lover '...Sandheden vil gøre jer fri.' (Johannes Evangeliet 8,32). Det budskab vil jeg tale om i min prædiken på søndag den 10. maj. Det aktuelle forsamlingsforbud binder os, vi ikke frit kan samles i Købnerkirken. Men den frihed Jesus giver er mere og større end vores mulighed for at bevæge os fysisk. Lad os derfor fejre friheden ved at tænde liv i aften og ved at glæde os over alt hvad Jesus giver os.
Mens vi venter på friheden til igen at samles, så kan du lære om hvad der skete i kirken under besættelsestiden. Læs nedenfor om det store forskningsarbejde Bent Hylleberg har lavet. Købnerkirken har en fremtrædende rolle i de spændende fortællinger om baptistkirkerne under besættelsestiden. God fornøjelse. Vi ses snart!
- Jan Kornholt

BAPTISTER OG NAZISTER I SAMME MENIGHED
 
På dagen for 75 året for befrielsen udgiver Baptistkirken i Danmark historien om de danske baptisters forhold til den tyske nazisme. Bent Hylleberg, har forsket i historien, og skrevet et omfattende værk som nu offentliggøres som en online publikation: ”Dansk baptisme og tysk nazisme” .

Der var både modstandsfolk og nazister iblandt de danske baptister. I nogle menigheder levede de side om side. Ingen blev udelukket fra fællesskabet. Der var også få baptister, der meldte sig ind i nazistpartiet. Der var altså udpræget samvittighedsfrihed. 
Baptistkirkens daværende næstformand Frederik Bredahl Petersen, præst i Købnerkirken 1932-1955 sendte hemmelige breve til menighederne om, hvordan de kunne undgå at få deres kirker beslaglagt af de tyske besættelsestropper. Efter tyskerne havde taget de danske jøder i oktober 1943, blev han aktiv i modstandsbevægelsen, og det satte sit præg på hans forkyndelse - selv den, der kom direkte i radiotransmitterede prædikener.  
Historieprojektet omfatter perioden 1930-50. Spørgsmålene er: Hvad vidste de danske baptister før krigen? Hvordan håndterede de censur og fake news, og tyskernes besættelse under krigen? Og hvordan engagerede baptister sig efter krigen?
Bent Hylleberg har alle årene været glødende optaget af kirkehistorien – ikke mindst de danske baptisters. Han har været forstander på Baptisternes Teologiske Seminarium og sidst formand for BaptistKirken, så derfor er det først nu, han har fået tid til at sætte sit omfattende materiale i system. Han understreger, at projektet ikke er færdigt. Han håber, at udgivelsen kan lokke endnu mere materiale frem af gemmerne. Allerede i det nu skrevne er der breve, der aldrig før har været offentliggjort. 

Historieprojektet er sat op som en hjemmeside og kan findes via dette link: http://www.danskbaptismeogtysknazisme.dk/

BENT HYLLEBERG 
Forfatteren til det store historieprojekt om baptister under besættelsen har alle årene været glødende optaget af kirkehistorien – ikke mindst de danske baptisters. Han har været forstander på Baptisternes Teologiske Seminarium og sidst formand for BaptistKirken, så derfor er det først nu, han har fået tid til at sætte sit omfattende materiale i system. Han understreger, at projektet ikke er færdigt. Han håber, at udgivelsen kan lokke endnu mere materiale frem af gemmerne. Allerede i det nu skrevne er der breve, der aldrig før har været offentliggjort. Se interview med Bent Hylleberg om projektet: https://youtu.be/y3lE0-FsUbw

 

NÆSTE NYHEDSBREV UDSENDES TORSDAG DEN 7. MAJ
Abonner på nyhedsbrevet her...
og læs tidligere nyhedsbreve her...
KALENDER
 • Tirsdag 5. maj 19.00 Amager Gospelkor online øvelse
 • Onsdag 6. maj 19.00 Menighedsrådsmøde SKYPE
 • Torsdag 7. maj 16.00 Gospel Generation øvelse online
 • Søndag 10. maj Gudstjeneste online 
       Prædiken: Jan Kornholt
 • Tirsdag 12. maj 16.00 Gospel Generation MINI
 • Tirsdag 12. maj 19.00 Amager Gospelkor øvelse
 • Onsdag 13. maj kl. 12.00 Bibel og bøn
 • Torsdag 14. maj 16.00 Gospel Generation KIDS
 • Torsdag 14. maj 17.00 Gospel Generation NEXT 
 • Søndag 17. maj 11.00 Gudstjeneste
       Prædiken: Jesper Mølgaard
       Musik: Simon Hinz
 • Søndag 17. maj 11.00 J-JAM for børn
 • Søndag 24. maj 19.00 'RING OF FIRE', cafegudstjeneste
       Prædiken: Jan Kornholt. Teknik: Jan Bergl. Musik: Jan Kaas,
       Kurt Pedersen, Kaare Lassen og Jesper Mølgaard
 • Mandag 25. maj 17.30 Købnerkirkens Madklub
 • Tirsdag 26. maj 16.00 Gospel Generation MINI
 • Onsdag 27. maj 12.00 Bibel og bøn
 • Onsdag 27. maj 19.00 Menighedsrådsmøde
 • Søndag 31. maj 11.00 Pinsegudstjeneste med nadver
       Prædiken: Jan Kornholt
       Musik: Laura Kjærgaard
Se kalenderen her: http://koebnerkirken.dk/kalender/
KONTAKT KØBNERKIRKEN


Formand menighedsrådet: Andreas Højmark Søndergaard, tlf. 2849 6671 e-mail aha@dbs.dk 
Præst: Jan Kornholt, tlf. 2149 4412 e-mail jan@kornholt.dk 

Redaktion nyhedsbrev: Pia Nielsen, Pernille Pedersen, Helene Gammelmark Pedersen og Jan Kornholt
Støt Købnerkirken: Bankkonto: 2191 0713582328.  MobilePay: 19703


Følg med www.koebnerkirken.dk 

Del på Facebook
Del på Twitter
Videresend til en ven
Copyright © 2020 Købnerkirken, All rights reserved.


Vil du ændre noget?
Her kan du opdatere dine oplysninger eller afmelde nyhedsbrevet

Email Marketing Powered by Mailchimp