Copy
Nyhetsbrev från Skolmatsakademin.


Nyhetsbrev
 
september 2022
 

Hälsning från den nya verksamhetsledaren!

 
Nu är jag på plats och det har varit en riktig rivstart för att få höstens aktiviteter att rulla igång. 

I början av september genomförde Skolmatsakademin ett dialogmöte tillsammans med Måltid Sverige som tog upp de ökade livsmedelspriserna. Stort tack till er medlemskommuner som medverkade och delade med sig av era erfarenheter. För dig som inte kunde medverka finns en kort rapport från dagen på vår hemsida.

Från och med nästkommande vecka kommer jag kontakta alla medlemmar i nätverket via kontaktpersonerna. Min tanke är att vi ska få en personlig kontakt och lyssna in synpunkter och stämma av behov. Förutom det arbetar jag med vår kommunikatör för att få till stånd en ny hemsida för Skolmatsakademin som vi hoppas kan vara på plats i början på nästa år.

Gunilla Martinsson
Verksamhetsledare för Skolmatsakademin 

Hösten på Skolmatsakademin!


Skolmatsakademin erbjuder varje termin ett smörgåsbord av olika kompetenshöjande och inspirerande aktiviteter för våra medlemmar. 

Vi varvar nätverksträffar och dialogmöten med digitala och fysiska utbildningar som rör matgäster med särskilda behov samt om värdskap och bemötande. Aktiviteterna är kostnadsfria för dig som arbetar i en kommun, stadsdel eller utbildningsaktör som är medlem i nätverket.

Läs mer

Rapportering från dialogmöte om de ökade livsmedelspriserna 


Skolmatsakademin och Måltid Sverige bjöd in till dialogmöte om de ökade livsmedelspriserna i början av september och det var närmare 100 medlemmar som medverkade i mötet som hölls digitalt.

Tack till våra medlemskommuner Lidköping, Karlstad och Motala som delade med sig om HUR man kan tänka kring menyplanering, svinnsamarbeten, kontakt med lokalpolitiker och mycket mer. På Skolmatsakademins hemsida hittar du nu  en kort rapport från dagen. 

Läs mer

Hållbara och hälsosamma skolmåltider för varje barn


Ulrika Backlund, projektledare SchoolFood4Change vill genom Skolmatsakademin tipsa om att det just nu pågår en Europeisk namninsamling med syfte att påverka beslutsfattare i Europeiska kommissionen att möjliggöra hållbara och hälsosamma skolmåltider för till varje barn.

På Skolmatsakademins hemsida kan du läsa mer om arbetet och ta del av Ulrikas tips på hur du kan bidra i arbetet.

Läs mer 

Globala matsvinnsdagen den 29 september!


För tredje året i rad är det den 29 september dags att uppmärksamma det globala matsvinnet.

Det globala matsvinnet är som ni säkert redan vet en utav våra största globala utmaningar där en tredjedel av all mat som produceras aldrig hamnar i någons mage. Det är FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och FN:s miljöprogram UNEP. som står bakom The International Day of Awareness of Food Loss and Waste. 

Läs mer

Ett nytt recept för skolmåltiden


Ett nytt recept för hållbara skolmåltider är ett pilotprojekt i samarbete med Vinnova och Livsmedelsverket och syftet är att testa nya modeller kring lärande om hållbarhet med hjälp av skolmåltiden kopplat till läroplansmål och miljömål. 

På Skolmatsakademins hemsida kan du läsa om Karlstads koncept ”Ät vad du vill när du vill” som innebär att Norrstrandsskolan håller öppet skolrestaurangen hela dagen. Du kan också läsa om Munkedals matmarknad där elever under två dagar fick lära sig mer om mat, miljö och hållbarhet.

Läs mer

RISE utvecklar en unik biodiversitetsdatabas för livsmedel

Databasen redogör för livsmedels påverkan på biologisk mångfald och blir ett tillval till RISE Klimatdatabas för livsmedel som många offentliga och privata aktörer redan idag använder för klimatsmart menyplanering.  

Framöver kan projektet komma att ha behov av “testkommuner” som kan testa verktyget och ge återkoppling på hur det kan förbättras. Är måltidsenheten i din kommun intresserade av att vara testkommun så skicka gärna en intresseanmälan till karin.morell@ri.se.

Läs mer
 

Future Kitchen


Nu söker Future Kitchen nya verksamheter som vill ge individer som står långt ifrån arbetsmarknaden en chans till praktik, utbildning och förutsättningar till arbete i en måltidsverksamhet..

På Måltid Sveriges hemsida finns mer information om satsningen och om vem du ska kontakta om du vill vara med.

Läs mer

VeggiSkills -
Forskningsprojekt om unga och vegetarisk kost


Vid Göteborgs universitet genomförs ett forskningsprojekt som bland annat undersöker om den maten som unga veganer/vegetarianer/icke-köttätare äter täcker deras energi-och näringsbehov, samt vilka skillnader de är i matvanor, näringsstatus och kunskap om mat jämfört med allätare. 

Till studien eftersöks friska personer mellan åldrarna 16–24 år som äter en blandkost eller någon form av vegetarisk kost (vegan, lakto-ovo-vegetarisk, icke-kött) och bor i, eller nära Göteborg. Känner du till någon som kan vara intresserad av att medverka i studien? Tipsa dem om att anmäla sig via projektets webbenkät så blir personen kontaktad av någon i projektteamet. 

Läs mer
Logo Skolmatsakademin
www.vgregion.se/skolmatsakademin
Skolmatsakademin och GDPR
Skolmatsakademins nyhetsbrev skickas ut via nyhetsbrevtjänsten MailChimp. Det är även hos MailChimp din mailadress är sparad som prenumerant. MailChimp följer lagen i enlighet med GDPR och med enda syfte att skicka ut nyhetsbrev till dig från Skolmatsakademin. 
Läs mer om deras hantering av dina personuppgifter via deras integritetspolicy samt deras villkor.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
RISE och Västra Götalandsregionen logos
Skolmatsakademins nyhetsbrev 2022
Avregistrera mig   |  Prenumerera


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skolmatsakademin · Västra Götalandsregionen · Västra Götaland 40226 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp