Copy
View this email in your browser

NIEUWSBRIEF STICHTING GROEN WEERT


 

IN HET KORT:
  • Hoe groen is groene stroom?
  • Stormschade
  • Wat is die boom waard?
Volg ons op F A C E B O O K
BLOG Groen en Welzijn
Website Stichting Groen Weert

Actuele zaken:

Update februari 2018

Hoe groen is groene stroom?
Waarschijnlijk heeft u met uw stroomleverancier een contract voor groene stroom. Maar merkt u een verschil met de oude situatie? Natuurlijk niet. De stroom komt niet via een apart kabeltje uw huis binnen. We hebben slechts één netwerk waar alle stroom (groen en grijs) overheen gaat. Waarom dan groene stroom kopen? Omdat het goed is voor het milieu? Wel, "groene stroom" is nep. Slechts ongeveer 2% van de stroom die aan het net geleverd wordt komt van windmolens en zonnepanelen. En in Nederland kopen ongeveer 69% van de huishoudens groene stroom. Hoe kan dat?
Dat komt omdat de leveranciers met uw contract in de hand certificaten in het buitenland kopen. Voornamelijk in Noorwegen en Italië. Maar de groene stroom die daar wordt opgewekt komt echt niet bij ons uit het stopcontact. Het is de leveranciers (en de overheid) alleen maar om die certificaten te doen. In totaal komt 48% van de groene stroom voor rekening van die certificaten. Alleen Duitsland levert ons het overschot aan door zonnepanelen opgewekte stroom. En uit België en Frankrijk  importeren we stroom van kerncentrales. Klimaat neutraal, dat wel, maar voor sommige mensen toch een bedenkelijke bron.
Van alle in Nederland verkochte stroom is slechts 6% 'echt' groen. De rest van die 69% is dat alleen op papier. Zo is dat internationaal vastgelegd en dat is wat voor de beleidsmakers geldt.
Zo'n 4% bestaat uit stroom uit biomassa. En daar hebben wij als groen beschermers de grootste moeite mee. Officieel zou die biomassa uit zogenaamde reststromen moeten bestaan, maar dat is voor de centrales (omgebouwde kolen- en gascentrales) volstrekt onvoldoende. Daarom kopen we houtsnippers of pellets van in de VS, Canada en Rusland gekapte bossen. Scheepsladingen vol.
Het grootste knelpunt is de snelheid of beter het verschil in snelheid tussen groei van bomen en de verbranding in de ovens. Een boom die zijn massa in 80-100 jaar heeft laten groeien verandert in 6 minuten is as. Dat is met nieuwe aanplant in dit tempo nooit te herstellen. Gevolg: ontbossing op grote schaal - met alle gevolgen voor klimaat, voedselproductie en veiligheid / denk aan verminderde CO2 opname, bodemerosie en aardverschuivingen. 
Dit kan niet lang goed gaan. Grote aardverschuivingen hebben al vele mensenlevens geëist.

Stormschade
Met de laatste storm zijn in Weert ongeveer 200 straat- en parkbomen omgewaaid of zodanig beschadigd dat ze uit voorzorg werden gekapt. In het buitengebied gaat het waarschijnlijk om duizenden bomen.
Een deel van de gevelde bomen zal door Stichting WEERTERLANDHOUT worden gebruikt voor de vervaardiging van streekproducten en kunstvoorwerpen. Het andere deel werd door de aannemer versnipperd en, u raadt het al, als biobrandstof verkocht.
Daar willen we de gemeente op aanspreken, zodat er in de toekomst binnen de contracten met groenaannemers méér bomen een nuttige bestemming krijgen. Zo houden we het in het hout gebonden CO2 langer vast. Dat is beter dan voor het milieu (en klimaat) dan groene stroom contracten.

Wat is die boom waard?
Bomen en ander groen leveren de samenleving veel zogenaamde ecosysteemdiensten. Denk aan het vastleggen van CO2, filteren van luchtverontreiniging, onderscheppen van regenwater en verminderen van hitte stress in de zomer. Dit zijn maar een paar voorbeelden.
Wetenschappers in zowel Europa als Amerika ontwikkelen een methode om aan die ecosysteemdiensten een prijskaartje te hangen, zodat het voordeel van groen ook in termen van economie kan worden uitgedrukt. Dit onderwerp is nog volop in ontwikkeling, maar hier kunt u er al iets meer over lezen.
 
Copyright © 2018 WimVlekken namens Stichting Groen Weert, All rights reserved.