Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr / 2106541600
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
Επιμέλεια : Μαίρη Καλδή
View this email in your browser
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥΑθήνα, 18/1/2020, Εργαστήριο  για εκπαιδευτικούς, Φωτεινή Βενιέρη

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την εταιρία Μουσειακού Θεάτρου Heterotopia διοργανώνουν

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και μουσειοπαιδαγωγούς
To μουσειακό θέατρο & η συμβολή του στην ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης:

Στόχος
Το σεμινάριο στοχεύει να εισαγάγει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στο μουσειακό θέατρο και στις δυνατότητες αξιοποίησής του στο πλαίσιο της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης εστιάζοντας στο παράδειγμα της συμμετοχικής παράστασης «Προσεχώς πόλεμος: 416 π.Χ.». Συγκεκριμένα, στόχοι του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με:
 • το πεδίο του μουσειακού θεάτρου
 • τους τρόπους αξιοποίησής του για την ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης
 • τη μεθοδολογία σχεδιασμού ενός έργου μουσειακού θεάτρου
 • τις δυνατότητες θεατροπαιδαγωγικής πλαισίωσης.
Περιεχόμενο
Το σεμινάριο θα εστιάσει στην παρουσίαση του μουσειακού θεάτρου, ενός νέου είδους ιστορικής/μουσειακής αφήγησης στην ελληνική παιδαγωγική. Μέσα από τη συμμετοχική παράσταση μουσειακού θεάτρου «Προσεχώς Πόλεμος: 416 π.Χ.» που εκτυλίσσεται στην Αθήνα του 416 π.Χ. και εστιάζει στη σφαγή των Μηλίων (βλ. αναλυτική παρουσίαση παρακάτω), θα διερευνηθούν οι τρόποι μέσα από τους οποίους το μουσειακό θέατρο μπορεί να ενθαρρύνει:
 • την ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης,
 • την κατανόηση της θεματικής,
 • την κριτική εμπλοκή ,
 • την δημιουργία ενός πεδίου διαλόγου.
Το μουσειακό θέατρο είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση, μια μορφή εφαρμοσμένου θεάτρου, δημόσιας ιστορίας και μια ερμηνευτική στρατηγική για μουσεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς. Ιστορικοί χαρακτήρες ζωντανεύουν μέσα από εκτεταμένη έρευνα και αλληλεπιδρούν με το κοινό εστιάζοντας σε συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις και στην ανάδειξη κρυφών νοημάτων.
Οι ερμηνευτές υποδύονται συγκεκριμένους ιστορικούς χαρακτήρες – φανταστικούς ή πραγματικούς– σε συγκεκριμένες συνθήκες για να ενθαρρύνουν τους/ις συμμετέχοντες/ουσες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν με άμεσο τρόπο την ιστορία.Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το μουσειακό θέατρο έχει τη δυνατότητα να:
 • ενθαρρύνει την κατανόηση και την κριτική προσέγγιση των ιστορικών διαδικασιών
 • λειτουργεί αποτελεσματικά στην ερμηνεία «δύσκολων» και «ευαίσθητων» θεματικών
 • αναδεικνύει την πολλαπλότητα των ιστορικών αφηγήσεων
 • ερμηνεύει σύνθετες έννοιες και θεματικές με απλό και κατανοητό τρόπο
Hμερομηνία: 18/01/2020
Χώρος: Θέατρο 104
Διάρκεια σεμιναρίου: 14.00-17.00 (3 ώρες)

Πρόγραμμα
14.00-15.00: Mουσειακό θέατρο, εκπαιδευτικό δράμα και η έννοια της ιστορικής σκέψης
15.00-16.30: Συμμετοχική παράσταση μουσειακού θεάτρου «Προσεχώς Πόλεμος: 416 π.Χ.»
16.30-17.00: Συζήτηση.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δηλώστε την συμμετοχή σας συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής και θα ενημερωθείτε στο email που θα δηλώσετε.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Βενιέρη (https://ionio.academia.edu/FoteiniVenieri)

Η Φωτεινή Βενιέρη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διδάκτωρ μουσειακού θεάτρου και πρόεδρος της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia. Διδάσκει θεατρική γραφή στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ και έχει συνεργαστεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΠΔ 407/80), για τη διδασκαλία μουσειολογικών και μουσειοπαιδαγωγικών μαθημάτων (2017-2019).
   Το βιβλίο της Μουσειακό θέατρο: νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων μουσειακού θεάτρου και θεατροπαιδαγωγικής σε Ην. Βασίλειο, Σουηδία και Η.Π.Α.. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM Greece) για την πραγματοποίηση του πρώτου εργαστηρίου μουσειακού θεάτρου στην Ελλάδα για επαγγελματίες των μουσείων.
   Η έρευνά της εστιάζει στo μουσειακό θέατρο και στη χρήση θεάτρου και θεατρικών τεχνικών ως ερμηνευτικών μέσων σε μουσεία και τόπους πολιτισμικής κληρονομιάς, υπό το πρίσμα των πεδίων της μουσειολογίας, της θεατρολογίας και της παιδαγωγικής. Βασικό ερευνητικό ερώτημα είναι η διερεύνηση των τρόπων πρόσληψης θεατρικών αφηγηματικών τεχνικών σε συνάρτηση με τον αντίκτυπό τους στην εμπειρία του κοινού.
   Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, της International Museum Theatre Alliance Americas (ΙΜΤΑL Americas) και εκπρόσωπος της International Museum Theatre Alliance Europe (IMTAL Europe) στην Ελλάδα.
   Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός η υλοποίηση και η αξιολόγηση εμπειριών πολιτισμικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση επαγγελματιών μουσειακού θεάτρου και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. 

Το παράδειγμα της συμμετοχικής παράστασης μουσειακού θεάτρου «Προσεχώς πόλεμος: 416 π.Χ.»

συμμετοχική παράσταση μουσειακού θεάτρου 
για παιδιά από 8 ετών & οικογένειες

Διάρκεια: 90’ 
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 

Το 416 π.Χ. σε περίοδο ανακωχής από τις εχθροπραξίες των Πελοποννησιακών Πολέμων, οι άντρες πολίτες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας καλούνται να λάβουν μια σημαντική απόφαση: να δεχτούν την ουδετερότητα της Μήλου, του μοναδικού νησιού του Αιγαίου που δεν ανήκει στην συμμαχία τους ή να τους αναγκάσουν να μπουν στη συμμαχία εκστρατεύοντας εναντίον τους με κίνδυνο της κατάλυση της ανακωχής με τη Σπάρτη.

Όσοι έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη όλων των κατοίκων της Αθήνας αλλά και της Μήλου. Για εκείνους και εκείνες των οποίων η φωνή δεν θα ακουστεί στην Εκκλησία του Δήμου, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους δούλους, μας μιλά η Αλκμήνη η Αθηναία. Με ποια κριτήρια θα αποφασίσουν οι Αθηναίοι και ποιες θα είναι άραγε οι συνέπειες αυτής της κρίσιμης απόφασης;

Η συμμετοχική παράσταση μουσειακού θεάτρου Προσεχώς Πόλεμος: 416 π.Χ., χρήζει τους/τις μαθητές/ριες Αθηναίους πολίτες και τους/τις καλεί να συμμετέχουν στην Εκκλησία του Δήμου, να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τις απόψεις τους και να πάρουν κομβικές αποφάσεις.  Θα συναντήσουν την Αλκμήνη, μια Αθηναία του 5ου π.Χ. αι., η οποία θα μιλήσει γι’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τόσο πριν από τη λήψη της απόφασης όσο και μετά.  Θα μάθουν για την Ισιδώρα από τη Μήλο, την πόλη-κράτος που αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο, και για τη δική της τύχη μετά από την απόφαση των Αθηναίων. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και τον χώρο. Μέχρι που ο χώρος και ο χρόνος γίνεται ο σημερινός, ο δικός μας. Και ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες με μία πραγματική απόφαση που καλούμαστε ανά πάσα στιγμή να πάρουμε. Σήμερα. Εμείς. Ως πολίτες υπεύθυνοι, ελεύθεροι, με κριτική σκέψη και δικαίωμα έκφρασης.

Στόχοι

Σκοπός του προγράμματος, είναι η  εξοικείωση με την έννοια της δημοκρατίας και της ενεργούς πολιτειότητας. Οι μαθητές/ριες ενθαρρύνονται να εμπλακούν κριτικά με τα ιστορικά γεγονότα, να αποφασίσουν, ως πολίτες της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα  αν θα εμπλακούν σε άλλη μία σύγκρουση και να αναστοχαστούν σχετικά με τη σημασία μιας τέτοιας απόφασης.

Αναλυτικά, οι στόχοι του προγράμματος, είναι οι εξής:
    • η γνωριμία με άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής του παρελθόντος
    • η κριτική εμπλοκή με τα κίνητρα και τις συνέπειες ενός πολέμου 
    • η ενθάρρυνση του αναστοχασμού και η δημιουργία συνδέσεων με το παρόν 
    • η καλλιέργεια της ικανότητας λήψης αποφάσεων σε προκαθορισμένο χρόνο και η αναγνώριση της ευθύνης που τη συνοδεύει
    • η ενθάρρυνση της συνεργασίας και της αυτοέκφρασης

Δομή

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 6 φάσεις: 

α) προσέλευση μαθητών - εισαγωγή στο θέμα 
β) παραστασιακή φάση (α’ μέρος)
γ) συμμετοχική – βιωματική φάση
δ) παραστασιακή φάση (β’ μέρος)
ε) επιστροφή στο σήμερα – αναστοχαστικές δραστηριότητες 

Μέσα από τις παραπάνω διαδοχικές φάσεις του προγράμματος, οι μαθητές/τριες ερχόμενοι /ες σε επαφή με μια γυναίκα του 5ου αιώνα π.Χ. και μια εμψυχώτρια που τους/τις συνοδεύει στο ταξίδι τους στο χρόνοεμπλέκονται σε βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες και συμμετέχουν σε μια ιδιαίτερη συνάντηση με το παρελθόν που έχει πολλά να μας πει για το παρόν. Μαθαίνουν για τη ζωή στην κλασική Αθήνα με τρόπο ευχάριστο και συμμετοχικό και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν ιστορικές συνδέσεις βάσει των δικών τους εμπειριών και της σημερινής πραγματικότητας. 

Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η κατανόηση των ποικίλων οπτικών της εμπειρίας του πολέμου και η συνθετότητα των ιστορικών διαδικασιών. 

Μήπως τελικά το ερώτημα «Πόλεμος ή Ειρήνη» δεν είναι και τόσο απλό;

Σχεδιασμός: Ευγενία Πανταζόγλου (παιδαγωγός, ηθοποιός, μουσικός), Αγάπη Παπουτσάκη- αρχαιολόγος, μουσειολόγος (ΜΑ), ηθοποιός
Σύμβουλος θεατροπαιδαγωγικής: Νικολέτα Δημοπούλου -θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός (ΜΑ)
Επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Βενιέρη- δρ. μουσειακού θεάτρου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευγενία Πανταζόγλου«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

«Σκληρό Καρύδι»
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Καβάλα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 17:00-21:00
Τόπος: 15ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, Ομονοίας 97

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Φιλίππων οργανώνουν το βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Σκληρό καρύδι» βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μεγάλων τάξεων Πρωτοβάθμιας και εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 ιανουαρίου 2020 (17:00-21:00 μ.μ.) στο 15ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας.

Σκοπός του θεατροπαιδαγωγικού αυτού εργαστηρίου είναι  η εισαγωγή σε τρόπους ευαισθητοποίησης για ζητήματα διαφορετικότητας και δικαιωμάτων των προσφύγων, με αφορμή το βιβλίο «Σκληρό Καρύδι». Παράλληλα εισάγει σε βασικές τεχνικές παιδαγωγικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Επιδιώκει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του κλίματος συνεργασίας στην τάξη, την πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν, την καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, την κριτική σκέψη και την ένταξη προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση. 
 
Συμμετέχοντες: 25 άτομα. 

Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευτικοί που προτίθενται να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
 
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο. Πρέπει να φέρουν το φλυτζάνι τους, ένα μικρό πιάτο και ένα μικρό κουτάλι.

Επιμορφώτρια: Αντιγόνη ΤσαρμποπούλουΑφροδίτη Ρίζου

Αιτήσεις συμμετοχής:  μέχρι την Τρίτη 21-1-2020 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ 
Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στο e-mail τους μέχρι την Τετάρτη 22/1/2020.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνεργασία: ΚΠΕ Φιλίππων

Γραμματεία/Πληρ. Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr / 2106541600

Θεσσαλονίκη, «Λέσχη Ανάγνωσης Θεατρικών Κειμένων»

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, 18.00-20.00

Χώρος: Cafe Bazaar (πλατεία Άθωνος, Παπαμάρκου 34)


Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Γραφείου Β. Ελλάδας και συζήτηση για το θεατρικό έργο «Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν» του Roy Kift.
Το έργο είχε δημιουργήσει τη δεκαετία του '80 και '90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS) βαθιά τομή στις αντιλήψεις πάνω στο θέμα της αναπηρίας προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων.

Στη συνάντηση θα παραστεί ο σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι για να συζητήσουμε για το έργο και τη διαδικασία της σκηνικής του απόδοσης.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: "Θέατρο για νέους": Μια απόπειρα δημιουργικής ανάγνωσης και δραματουργικής επεξεργασίας θεατρικών έργων με ήρωες παιδιά και εφήβους.

Επικοινωνία (πληροφορίες-δήλωση συμμετοχής): Γιούλη Αλεξίου, giouli_alex@yahoo.gr

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2020 – Γραφείο Αθήνας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητά μέλη, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Με πολλή χαρά σας προσκαλούμε όλους και όλες να κόψουμε την βασιλόπιτά μας
την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 05.30 μ.μ.
στον Τεχνοχώρο«Φάμπρικα»,
Μεγάλου Αλεξάνδρου 125,μετρό Κεραμεικός (https://www.fabricaathens.gr/).

«Φυλάξτε την ημερομηνία» κι ελάτε να κάνουμε το πρώτο μας αντάμωμα για τη νέα χρονιά, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε γέλια (με τσάγια και κρασιά), να ανταλλάξουμε σκέψεις και βλέψεις!
Καλή Χρονιά με όραμα, χρώμα και ομορφιά!
Το συντονιστικό Γραφείο Αθήνας
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Dates for the next IDEA Congress

23ος Μαθητικός Διαγωνισμός για τους πρόσφυγες με θέμα "Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα"

Έγραψαν για τη γιορτή του Περιοδικού «Έκπαίδευση & Θέατρο» και τα 20 τεύχη του...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η Θεατρική Ομάδα Μικρός Βορράς παρουσιάζει τη θεατρική δημιουργία «Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή», με τη συμμετοχή μαθητών του 4ου, του 19ου και του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. και τη Μυρτώ Πίγκου- Ρεπούση, Επίκουρη Καθηγήτρια του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του μαθήματος «Το θέατρο στο σχολείο». Θα πραγματοποιηθεί την
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου ώρα 18.00, στο θέατρο Κλειώ, Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. Εγνατίας 122.

 
Η θεατρική δημιουργία «Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή» εντάσσεται στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα #Odysseia, που οργανώθηκε από τον Μικρό Βορρά, με τη συνεργασία της EUNIC Thessaloniki (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη), και απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να ασχοληθούν με την τέχνη. Βασικός στόχος του  προγράμματος είναι  να συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση των εφήβων μέσω της θεατρικής τέχνης, της δημιουργικής κίνησης και της μουσικής.
 
Συνολικά πήραν μέρος γύρω στους 50 μαθητές από τα παρακάτω σχολεία: 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Διευθυντής: Ιωάννης Θεοδοσιάδης
19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Διευθύντρια: Μαρία Φαρσιαρώτου 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Διευθύντρια: Ευτυχία Δημητριάδου
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτούργησαν τρία θεατρικά εργαστήρια, ένα σε κάθε σχολείο, με 12 δίωρες συναντήσεις. Στα εργαστήρια εφαρμόστηκε η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος, για να προσεγγίσουν οι μαθητές την «Οδύσσεια». Με ερέθισμα την ιστορία του πολύπαθου και πολυμήχανου Οδυσσέα, που ταξιδεύοντας ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του, δόθηκε η ευκαιρία στους εφήβους να βιώσουν, υποδυόμενοι ρόλους, περιπέτειες, κινδύνους, προβλήματα σχέσεων, διλήμματα, καθώς και να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες τους, στα όνειρά τους και στις αξίες που αναζητούν. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προέκυψε το κείμενο και η θεατρική δημιουργία «Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή» που θα παρουσιάσουν,  από κοινού, οι ομάδες των τριών σχολείων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι έφηβοι είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να παρακολουθούν την εξέλιξη της δουλειάς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας #Odysseia.
 
 
Σχεδιασμός - Εμψύχωση εργαστηρίων - Δραματουργική επεξεργασία
Άβρα Αυδή, φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός Μελίνα Χατζηγεωργίου, θεατροπαιδαγωγός
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, ψυχολόγος MSc, ψυχοθεραπεύτρια
 
Σκηνοθετική επιμέλεια
Τάσος Ράτζος
 
Μουσική διδασκαλία
Έλσα Μουρατίδου, μουσικός
 
Στίχοι τραγουδιών
«Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή» Χριστίνα Γιαγκούλη
«Λωτός» Ιωάννα Ιωακείμ
 
Τραγούδι “Blowing in the wind” Λορίνα Ιτόγια
 
Επιμέλεια κίνησης
Δόμνα Μπίκου
 
Υποστηρίζουν οι ηθοποιοί της νεανικής σκηνής του Μικρού Βορρά: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος και Σοφία Φραγγή
 
Βίντεο - Γραμματειακή υποστήριξη
Τατιάνα Νικολαΐδου
 
Τα στοιχεία των σχολείων και οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
 
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Διευθυντής: Ιωάννης Θεοδοσιάδης Υπεύθυνη ομάδας: Χριστίνα Γιαγκούλη
Μαθητές: Αγκίρι Χριστίνα, Βάτα Αιμιλιάνο, Δημοφέρλια Μαριλίνα, Ευθυμιάδου Χρυσούλα, Ιωακείμ Ιωάννα, Καρυπίδου Θεοφιλία, Κορέντζελου Μαρία, Λάλα Γκέρτα, Λόλουα Άννα, Μαλαθούνη Δήμητρα, Παντσουλίτζε Άγγελος, Παπαδόπουλος Χρυσοβαλάντης, Ράπη Ελένη, Σκεντεράσι Ζάνη, Χατζηιωάννου Ιουλία.
 
19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Διευθύντρια: Μαρία Φαρσιαρώτου Υπεύθυνη ομάδας: Μελίνα Χατζηγεωργίου
Μαθητές: Αποστολόπουλος Λουκάς, Γκατζόφλια Χριστίνα, Εντέλφι Άλια, Εντέλφι Τίπα, Ζαβάρα Μάρσια, Κασί Ριχάμπ, Οροϊλίδης Μπάμπης, Παπαβλασοπούλου Νώνη, Σγουρή Ζωή, Σούλκου Αλεξάνδρα, Τσαχιρίδου Νίνα
 
26ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Διευθύντρια: Ευτυχία Δημητριάδου Υπεύθυνη ομάδας: Άβρα Αυδή
Μαθητές: Αρζουμανίδου Σαββίνα, Αχμέτογλου Νουριέ-Φωτεινή, Γρηγοριάδου Μαρία, Ελευθεριάδου Βασιλεία, Ιτόγια Λορίνα, Κάλλο Ιζαμπέλα, Καραμανλή Μαρία, Κοντογεωργοπούλου Ελένη, Κουρτίδου Βικτώρια, Σαρίδου Νικολέτα, Σαφαρίδου Αικατερίνη, Τοψής Γεώργιος, Τσώτσου Κωνσταντίνα, Ψωμάς Δημήτριος.
 
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Παγιατάκη για την πολύπλευρη συμβολή της στο πρόγραμμα
 
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
τον Γιάννη Θεοδοσιάδη, Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
τη Μαρία Φαρσιαρώτου, Διευθύντρια του 19ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
την Ευτυχία Δημητριάδου, Διευθύντρια του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
τη Σόνια Κοτζαβαΐδου και τη Σταυρούλα Τσέλιου, καθηγήτριες του 19ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
τη Χριστίνα Γεωργίου, καθηγήτρια του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκη

EUNIC Thessaloniki (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης)
Η EUNIC (European Union National Institutes for Culture – Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι το δίκτυο εθνικών πολιτιστικών ινστιτούτων της Ευρώπης, με 36 μέλη από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Τα μέλη της EUNIC έχουν ενωθεί σε περισσότερες από 100 ομάδες παγκοσμίως για να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα. Η αποστολή της EUNIC είναι να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη και την κατανόηση μεταξύ
των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου μέσω του πολιτισμού. Τα μέλη της EUNIC Θεσσαλονίκης είναι: το British Council,  το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ελληνο-Ισπανικό Κέντρο Πολιτισμού - «Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα».
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Τeach4integration
Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο


https://www.teach4integration.gr/

Από τις 14 Ιανουαρίου 2020 αρχίζει ένα δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο μεικτής μάθησης, συνολικής διάρκειας 90 ωρών που συνίσταται σε 40 ώρες δια ζώσης συναντήσεις, 20 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και 30 ώρες αυτό-μελέτη για την εκπόνηση μιας μικρής έκτασης εργασίας που οδηγεί στη χορήγηση 6 πιστωτικών μονάδων (ECVET) από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό μέσα από μια ολιστική προσέγγιση απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων, μονίμων και αναπληρωτών, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν στις τάξεις τους παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο.
Έχει βιωματικό και εργαστηριακό χαρακτήρα και εστιάζει στην επεξεργασία της ήδη βιωμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας, μέσα από πολλαπλά και διαφορετικά παιδαγωγικά μέσα (ντοκιμαντέρ, ανάλυσης πλαισίου, επεξεργασίας διδακτικών σχεδίων, σχολιασμού εκπαιδευτικών υλικών, αναστοχαστικές διεργασίες, παιχνίδια ρόλων, θεατρικές τεχνικές, ανάλυση διομαδικών σχέσεων, κ.ά.).
Το πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας δύο τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών˙ του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (επιστημονική υπεύθυνη Α. Ανδρούσου)  με το τμήμα Φιλολογίας (επιστημ. υπεύθυνη Μ. Ιακώβου)  και υλοποιείται με την χρηματοδότηση της UNICEF.
Εδώ θα βρείτε τον σύνδεσμο με περισσότερες πληροφορίες.
Με αφορμή την πρόκληση της παρουσίας των παιδιών προσφύγων στο σχολείο, ελάτε να σκεφτούμε ξανά τον ρόλο μας ως εκπαιδευτικών και τις προοπτικές του σύγχρονου σχολείου.

In Progress Feedback Festival   
ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Tο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ που εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία και στη σχέση του δημιουργού με το κοινό του, παρά στο τελικό αποτέλεσμα, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 27-29 Μαρτίου 2020 και 3-5 Απριλίου 2020 στην Αθήνα. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που μένουν στην Ελλάδα καλούνται να στείλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10/1/2020. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για πρόβες και παρουσιάσεις από 20 Μαρτίου 2020 έως και 5 Απριλίου 2020 (το ακριβές διάστημα θα είναι 10 ημερών και θα ανακοινωθεί σύντομα).
Το In Progress Feedback Festival περιλαμβάνεται στα καλύτερα φεστιβάλ την Ευρώπης από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe, www.effe.eu).
Κύριος στόχος του In Progress Feedback Festival είναι η έρευνα, ο πειραματισμός και οι τρόποι με τους οποίους επηρεάζονται τα υπό διαμόρφωση έργα. Η ιδιαιτερότητα του IPFF έγκειται σε δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες του: την εξέλιξη του έργου και την ανατροφοδότηση. Λειτουργίες που απαιτούν ιδιαίτερη ευαισθησία, τόλμη και επικαιροποίηση των γνώσεών μας.
Δοκιμάζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις χωρίς την αγωνία παραγωγής ενός τελικού αποτελέσματος και ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους θεατές μέσα από διαδραστικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.
Η φετινή θεματική ομπρέλα για όλες τις δράσεις του Κινητήρα είναι Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ / TRANSITION.
Το έργο που θα κερδίσει το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής θα εισπράξει συμβολικό ποσό σαν υποστήριξη για την επικείμενη παραγωγή, ενώ στην ομάδα που θα κερδίσει το βραβείο κοινού θα παραχωρηθεί ένα μηνιαίο residency για την ολοκλήρωση της έρευνάς της.
Η ύπαρξη ενός φεστιβάλ όπως το In Progress Feedback Festival (IPFF) προσφέρει τη δυνατότητα στην κοινωνία, στους δημιουργούς και στους ανθρώπους που το στηρίζουν, να συνυπάρξουν, να αλληλοεπηρεαστούν και να εξελιχθούν με ελευθερία και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αποτελεί επίσης μια σημαντική νησίδα έκφρασης, αλληλοϋποστήριξης και έμπνευσης μέσα από την έρευνα και τις παραστατικές τέχνες.
Οι επί σκηνής καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι από ένας έως τέσσερις και η διάρκεια του έργου 10’ έως 15’. Σκηνικά αντικείμενα επιτρέπονται αλλά όχι μεγαλύτερα από 1m x 1m.

Ο Κινητήρας θα παράσχει στις ομάδες που θα επιλεγούν:

 • Προώθηση/ διαφήμιση
 • Τεχνική υποστήριξη
 • Δύο πρόβες σε κλειστό χώρο στην κάθε ομάδα
 • Mentoring στη διαδικασία της πρόβας αν αυτό ζητηθεί

ΝΕΑ προθεσμία αιτήσεων: 10/1/2020, 12.00 μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας)

Συμπληρώστε την αίτηση εδώ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ LSA
LABORATORY OF SCENOGRAPHY,ATHENS (LSA)

 
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ /ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019 - 2020 
 
«Η εργαλειοθήκη του ενδυματολόγου: Ιστορία Ένδυσης, Βασικό Πατρόν, Ενδυματολογικό σχέδιο» με την Ενδυματολόγο και Εικαστικό Μυρτώ Σαρμά Ιανουάριος έως Μάιος 2020   
Δείτε περισσότερα...
Φωτογραφίες από το Σεμινάριο με θέμα: "Embodied Process"
 
"Φωτογραφίες από το Εργαστήριο/ workshop " Embodied Process" που έγινε στα πλαίσια του Κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων και διαλέξεων LSA 2019 
Δείτε περισσότερα...
Νέο Εργαστήριο μελέτης και εφαρμογής μιας Σκηνογραφικής πρότασης Theatre Design/ Scenography
 
(Ιανουάριος έως Ιούνιος 2020)    Έναρξη: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 6.30μμ 
Δείτε περισσότερα...
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής :
210 6728936

Website: www.mariachaniotaki.gr ,
blog: http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching,
FB: https://www.facebook.com/scenography/
 email: contact@mariachaniotaki.gr
 
7ο Επιστημονικό Συνέδριο Ειδικοτήτων 2020
Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

102 Προφορικές, Εικονικές & Αναρτημένες Ανακοινώσεις

3 Στρογγυλές Τράπεζες

Καλλιτεχνικές Παρουσιάσεις Φωνητικών & Χορωδιακών Συνόλων


Συνδιοργανώνεται από: 
Την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ)
Την Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ)


 ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ
https://primarymusic.gr/conference2020/eggrafh/
 
Πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ
https://primarymusic.gr/conference2020/synedrio/programma/
 
Ιστοχώρος Συνεδρίου
https://primarymusic.gr/conference2020/

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
“Εργαστήρι Μαιρηβή”
Οι τρεις Χιονάνθρωποι" μαζί σας και τον Ιανουάριο!!!

19 & 26 Ιανουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή"!!!
Μια παράσταση με κούκλες και τεχνικές μαύρου θεάτρου, βασισμένη στο έργο για κουκλοθέατρο του Milan Pavlik, με μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία.
Κρατήσεις: 2105222181 - 6942420062

Μετάφραση: Μιρέλα Κατσά
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Σκηνογραφία: Ισμήνη Γεωργιάδου, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Κουκλοπαίκτες: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ενορχήστρωση: Γιάννης Καραγιάννης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτό: Τόλης Μαστρόκαλος

“Εργαστήρι Μαιρηβή”, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
τηλ: 2105222181 - 6942420062
Email: info@mairivi.gr  http://www.mairivi.gr
Copyright © 2020 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp