Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr / 2106541600
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
Επιμέλεια : Μαίρη Καλδή
View this email in your browser
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Γραφείο Κεντρικής Ελλάδος 
Κοπή της πίτας

Τρίκαλα 19:00  Τρίτη  4 Φεβρουαρίου στην Σουίτα

Αγαπητά μέλη,
Επικοινωνούμε εκτάκτως μαζί σας για να σας προσκαλέσουμε στην συνάντησή μας
για την κοπή της πίτας στα Τρίκαλα.

Το Γραφείο Κεντρικής Ελλάδος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,   σας
καλεί στις 4 Φεβρουαρίου 2019 στην κοπή πίτας,   στην Σουίτα,   στις   19.00.  
Σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε ευχές παρέα.  Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και ν΄ ακούσουμε τις προτάσεις σας για επόμενες δράσεις. 

Τηλ. Επικοινωνίας: 6976862208 / 6948192570Μέχρι την έναρξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης κάθε μέλος μπορεί να εξοφλεί τις οφειλές του προς το Σωματείο εδώ.  
http://theatroedu.gr/Ποιοι-Είμαστε/Γίνε-μέλος
Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, 
Για τη διευκόλυνσή σας στην εγγραφή του Επιμορφωτικού κύκλου βιωματικών εργαστηρίων «το Θέατρο ως εκπαίδευση» πραγματοποιήσαμε τις εξής αλλαγές:
  • παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων ως 08/02/2020.
  • δυνατότητα πληρωμής σε τρεις δόσεις ως εξής:  προκαταβολή 50€ κατά την εγγραφή, καταβολή 2ης δόσης (50€) ως 29/2 και αποπληρωμή ως 20/3. 
  • πληρωμή είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό είτε ηλεκτρονικά μέσω χρεωστικής/ πιστωτικής κάρτας.
Οι τροποποιήσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στην αναλυτική ανακοίνωση που ακολουθεί, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα βήματα εγγραφής:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: «Το Θέατρο ως εκπαίδευση»
Αθήνα, 15-16/2, 21-22/3 και 25-26/4
Ώρες: 10:00-16:00
Χώρος: Κέντρο Μελέτης-Έρευνας Θεατρικής Τέχνης (ΚεΜΕΘεΤ), Κοίλης 23 Άνω Πετράλωνα (Σταθμός Πετράλωνα)
Εμψυχωτές: Κωνσταντίνος Ντέλλας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, David Pammenter


Σε αυτήν τη βιωματική επιμόρφωση, συνολικής διάρκειας 35 ωρών, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής-αισθητικής προσέγγισης του Θεάτρου και στην κοινωνικοπολιτική του διάσταση, αφετηρία της οποίας αποτελεί το δρων πρόσωπο- ο εαυτός. Δουλεύοντας με πολύ έμπειρους εκπαιδευτές του θεάτρου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε διαφορετικές καλλιτεχνικές μεθόδους και να βιώσουν, να κατανοήσουν, να οικειοποιηθούν, να αναστοχαστούν και να επινοήσουν μέσα από μια πορεία μετασχηματισμού της προσωπικής εμπειρίας σε συλλογική και τελικά σε πράξη κοινωνική και παιδαγωγική.
Ο επιμορφωτικός αυτός κύκλος αποτελείται από τρεις διήμερες συναντήσεις- ενότητες οι οποίες διαφέρουν ως προς τα μέσα και τους επιμέρους στόχους αλλά συνδιαλέγονται, προετοιμάζουν και διαδέχονται οργανικά η μία την άλλη.

15-16/2: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Το εργαστήριο της πρώτης αυτής ενότητας επιχειρεί μια εισαγωγή στις έννοιες της συλλογικότητας και της συνύπαρξης διαφορετικών ταχυτήτων και αναφορών, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός κώδικας. Χρησιμοποιώντας λεκτικά και σωματικά εργαλεία, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε την ατομική μας μικροκλίμακα, τον «εαυτό» σε σχέση με τον «άλλο», και μέσω της προσπάθειας προσέγγισης συντονισμού του συνόλου, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνική λειτουργία της θεατρικής δράσης, όπου διαφορετικά υποκείμενα δημιουργούν μια εκ νέου τελετουργία και ο χώρος δράσης μετατρέπεται σε έναν πυρηνικό ιερό τόπο.

21-22/3: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Η φαντασία στη σκηνή: εργαστήριο αυτοσχεδιασμού, θεάτρου της επινόησης και βασικών αρχών σκηνοθεσίας. Το εργαστήριο έχει στόχο να ενεργοποιήσει τη φαντασία μας, ως αρχικό υλικό για να δημιουργήσουμε ιστορίες μέσα από τις ιστορίες μας. Θα αξιοποιηθούν ποικίλες τεχνικές υποκριτικής και σύνθεσης που μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την προσωπική μας έκφραση στη σκηνή, με όρους αισθητικής και θεατρικού περιεχομένου.

25-26/4: David Pammenter
Σε αυτήν την ενότητα θα διερευνήσουμε την καλλιτεχνική, αισθητική και πολιτισμική πρακτική του θεάτρου, το οποίο, ως συμμετοχική διαδικασία, μπορεί να αποτελέσει ανθρωποκεντρική, απελευθερωτική παιδαγωγική και πολιτισμική παρέμβαση. To εργαστήριο θα ασχοληθεί με τη «διαλογική» διάσταση του θεάτρου και τη δυνατότητά του να αμφισβητεί, να προβληματίζει και να παρεμβαίνει στη συνειδητή δημιουργική δράση του εκπαιδευτικού-καλλιτέχνη και του κοινού , σε μια πορεία αναζήτησης της κοινωνικής αλλαγής. Με εργαλεία τις προσωπικές και συλλογικές μας ιστορίες αλλά και τις προηγούμενες ενότητες/εργαστήρια θα επιχειρήσουμε να συνθέσουμε την συνολική προσωπική εμπειρία σε συλλογική θεατρική δράση.

Βιογραφικά εμψυχωτών:
Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της δραματικής Σχολής «Δήλος», ενώ έχει υπάρξει για πολλά χρόνια δάσκαλος παραδοσιακών χορών και τραγουδιού. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και site specific performances μελετώντας τη σύμπραξη της θεατρικής φόρμας με τις συλλογικές και κοινοτικές μορφές έκφρασης και τελετουργίες του ελλαδικού χώρου, όπως και τη συνύπαρξη επί σκηνής επαγγελματιών ηθοποιών και κατοίκων ενός τόπου. Έχει συμμετάσχει στο Λύκειο Επιδαύρου, στη θεατρική κατασκήνωση του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και έχει κάνει εργαστήρια ενδυνάμωσης της συλλογικότητας της ομάδας μέσα από λεκτικούς ή μη κώδικες,προσεγγίζοντας την έννοια της τελετουργίας, με βασικό άξονα τον Χορό της τραγωδίας.

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτις. Τα τελευταία 13 χρόνια σκηνοθετεί επαγγελματικές παραστάσεις για εφηβικό και νεανικό κοινό, προτείνοντας ένα πολυπρισματικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα γύρω από τις παραστάσεις για τους θεατές, τη σχολική τάξη και τους καθηγητές του σχολείου. Σκηνοθετεί παραστάσεις site spesific με έμφαση στην ιστορική μνήμη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών σε έναν νέο διάλογο με το περιβάλλον. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την εκπαίδευση ενηλίκων και την καλλιτεχνική εκπαίδευση των ηθοποιών. Έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε πανεπιστημιακές σχολές θεάτρου και παιδαγωγικής. Έχει συγγράψει τα βιβλία «για τον καθηγητή» των Καλλιτεχνικών Λυκείων (ΙΕΠ) με θέματα «Σκηνοθεσία Θεάτρου» και «Αισθητική και σκηνοθεσία κινηματογράφου» καθώς και το σχολικό βιβλίο του ΙΔΕΚΕ «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή». Από το 2016-2019 ήταν σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου, διεθνούς σχολείου για ηθοποιούς για τη μελέτη του Αρχαίου Δράματος.

Ο David Pammenter είναι Principal Lecturer στο Πανεπιστήμιο Winchester, στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών. Είναι επίσης επισκέπτης λέκτορας, σκηνοθέτης, σύμβουλος και εξεταστής σε μια σειρά Πανεπιστημίων, Εταιρειών και Oργανισμών στη Μ. Βρετανία και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας Belgrade του Coventry (Belgrade TIE Team Coventry), της πρώτης ομάδας για την Θεατροπαιδαγωγική (Theatre-in-Education), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για αυτή την πρακτική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση. Έχει μεγάλη εμπειρία δουλειάς στην Αφρική και την Ασία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο του Θεάτρου για την Ανάπτυξη (TfD - Theatre for Development). Η συγκεκριμένη ενότητα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με βοήθεια μετάφρασης αν και όπου χρειάζεται.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η επιμόρφωση απευθύνεται σε θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, περφόρμερ, επαγγελματίες από τον χώρο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, φοιτητές, καλλιτέχνες κάθε πεδίου και σε αυτούς/ές που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τα θεατρικά τους μέσα, την καλλιτεχνική τους έκφραση και οπτική και την παιδαγωγική τους προσέγγιση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και κάλτσες.
Στις 25-26/4 η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με βοήθεια μετάφρασης αν και όπου χρειάζεται.
Διάρκεια επιμορφωτικού κύκλου: 35 ώρες
Κόστος συμμετοχής Επιμορφωτικού Κύκλου:
140€ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση (για να γίνετε μέλος, δείτε εδώ)
190€ για τα μη μέλη
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΒΗΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ : 
Η αίτηση συμμετοχής αφορά το σύνολο του επιμορφωτικού κύκλου και δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένης ενότητας. 
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του ποσού άπαξ ή σε τρεις δόσεις ως εξής:
προκαταβολή 50€ κατά την εγγραφή (σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω), καταβολή 2ης δόσης (50€) ως 29/2 και αποπληρωμή ως 20/3.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες χρειάζεται:
α) να πληρώσουν την προκαταβολή 50€ ή ολόκληρο το ποσό,είτε με κατάθεση στον λογαριασμό ALPHA BANK  GR73 0140 2020 2020 02002 000277 ή ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR37 0172 5180 0055 1809 1249 470 δηλώνοντας οπωσδήποτε το επώνυμο, είτε μέσω κάρτας πατώντας στο παρακάτω κουμπί, επιλέγοντας "Donate with a debit or credit card" και αναγράφοντας οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμό τους στο πεδίο «Σύνταξη σημείωσης» (ή "write a note"). 
ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
PAYMENT WITH CARD

β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 08/02/2020
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα λάβουν e-mail με επιβεβαίωση της κατάθεσης, της λήψης της αίτησης καθώς και επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στο εργαστήριο.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας
Συντονισμός: Hρώ Ποταμούση
Επικοινωνία: Νάντια Κατή, c.nadiakt@gmail.com. 6948442646
Δέσποινα Μιτσιάλη, dmitsiali@gmail.com, 6976713789

 
"Πάμε θέατρο!"
09 Φεβρουαρίου 2020. Αθήνα.


Θέατρο Skrow - παράσταση "Η Αρχή του Αρχιμήδη" σε σκηνοθεσία του Β. Μαυρογεωργίου.

Ειδική τιμή 10Ε για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Η προσφορά ισχύει για την παράσταση  της Κυριακής 09.02.2020, ώρα 18.00μμ.

Για κράτηση θέσεων ενημερώστε στο
mariabarstav@yahoo.gr
μέχρι και την Πέμπτη 07/02.

Θέατρο Skrow, Αρχελάου 5, Παγκράτι,ΤΚ 11635 Αθήνα.
Πληροφορίες για την παράσταση  
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ | Skrow Theater
 
 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

"Εκπαίδευση & Θέατρο", Τεύχος 20,  2019

Γράφουν οι
Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Μαρίτα Παπαρούση,΄Αλκηστις Κοντογιάννη, Αντιγόνη Παρούση, Βασιλική Ρήγα, Αικατερίνη Δεληκωνσταντινίδου, Μαρία Φραγκή, Μαρία Κολτσίδα, Αντώνης Λενακάκης, Βασίλης Οικονόμου, Ελιάνα Περηφάνου, Τάκης Τζαμαργιάς, Peter Hussey, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Sanja Krsmanović Tasić, Κώστας Γάκης

Διαβάστε το  Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

έγιναν

Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
Αγρίνιο, 31/1-2/2/2020, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ20), Γιώργος Μπεκιάρης, Πάνος Βασιλόπουλος


Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
Λάρισα, 31/1-2/2/2020, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ20), Χριστίνα Κρίθαρη, Αντονέλλα Χήρα


έρχονται

 
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θέλει να συμβάλει στην προβολή των δράσεων των μελών του!
Στείλτε μας πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, παραστάσεις, σεμινάρια ή άλλες δράσεις που οργανώνετε για να τις δημοσιεύσουμε στον Ενημερωτικό μας Δελτίο, στις «ανακοινώσεις» της ιστοσελίδας ή στη σελίδα μας στο
facebook.

Το κείμενο πρέπει να είναι σε αρχείο
Word, να μην ξεπερνά τις 200 λέξεις, και να περιλαμβάνει link με περισσότερες πληροφορίες. Θα ήταν καλό επίσης να μας στείλετε και μια σχετική φωτογραφία, αν υπάρχει, συνοδεύοντάς τη με μια απλή δήλωσή σας ότι έχετε άδεια δημοσίευσής της. Αν πρόκειται για εκδήλωση με κόστος, παρακαλούμε να προσφέρεται κάποια έκπτωση σε μέλη μας.

Για τη δημοσίευση στο Ενημερωτικό Δελτίο, θα πρέπει το κείμενό σας να έχει σταλεί έως τις 25 του προηγούμενου μήνα.
Δράσεις των μελών μας
Τίτλος: « Caesium-133.Ένα δοκίμιο για το Χρόνο»

«Γιατί άπιστος κρέμεται ο Χρόνος στον άνθρωπο επάνω και της ζωής κλωθοστρίβει τους δρόμους».
Πίνδαρος, λυρικός ποιητής, 522-
443 π.Χ.

Η νεοσύστατη ομάδα "DOCs Theatre" ενδιαφέρεται κυρίως για το θέατρο-ντοκουμέντο (verbatim theatre) και το θέατρο επινόησης (devised theatre), μελετά και χρησιμοποιεί τις τεχνικές του σε παραστάσεις και performances. Η ανάγκη μας να καταγράψουμε τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο και να κατανοήσουμε την υπαρξιακή αγωνία που του γεννά αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της νέας μας παράστασης με τίτλο: «Caesium-133. Ένα δοκίμιο για το Χρόνο». Το θεατρικό κείμενο διαμορφώθηκε από τη σύνθεση ενός μεγάλου αριθμού προσωπικών συνεντεύξεων, λογοτεχνικών κειμένων, φιλοσοφικών απόψεων  και επιστημονικών θεωριών. Αναζητώντας νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης επιχειρούμε αλληλεπιδράσεις με τη  μουσική, η οποία είναι πρωτότυπη, ηλεκτροακουστική, αποτέλεσμα ηχογραφήσεων και επεξεργασίας των ήχων του σώματος στο χώρο και στο χρόνο  της  πειραματικής δράσης. Η χρήση video-art με επεξεργασμένες εικόνες φυσικού τοπίου ενισχύει τις αλληλεπιδράσεις και συμβάλλει στην αισθητοποίηση της συνθήκης του «εδώ και τώρα».

Σκηνοθεσία-Εμψύχωση: Ευγενία Ζάγουρα
Έρευνα: Ομάδα : DOC's Theatre
Δραματουργία: Φωτεινή Δημουλή
Ανάπτυξη χώρου -Κουστούμια: Νίκος Κόκκαλης
Μουσική-Sound design: Απόστολος Λουφόπουλος
Τραγούδι-πιάνο: Δόξα Καγιουλη
Video art: Γιονατάν Σηγκάν, Μελίνα Σχινά
Κατασκευές: Βαγγέλης Συμπόνης
Παίζουν: Σοφία Γεωργιάδου ,Φωτεινή Δημουλή, Μαρία Διβανέ, Ελένη Ζάγουρα, Δόξα Καγιούλη,  Νίκος Καραλής, Μαρία Κουρή, Βασιλική Μάκου, Όλγα Μαυρομμάτη, Ροδούλα Μαρκάτη ,Παναγιώτης Μπάνος, Βαγγέλης Συμπόνης, Όλγα Τζήλιου , Ιλεάνα Χανδρινού.
Η ανάγκη μου να καταγράψω τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο και η υπαρξιακή αγωνία μου να κατανοήσω και να αποδεχθώ τη θνητότητα αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή την παράσταση που ονομάστηκε «Caesium-133. Ένα δοκίμιο για το χρόνο».

 
Ευγενία Ζάγουρα
 Δράσεις συνεργατών
Τeach4integration
Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο


https://www.teach4integration.gr/

Από τις 14 Ιανουαρίου 2020 αρχίζει ένα δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο μεικτής μάθησης, συνολικής διάρκειας 90 ωρών που συνίσταται σε 40 ώρες δια ζώσης συναντήσεις, 20 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και 30 ώρες αυτό-μελέτη για την εκπόνηση μιας μικρής έκτασης εργασίας που οδηγεί στη χορήγηση 6 πιστωτικών μονάδων (ECVET) από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό μέσα από μια ολιστική προσέγγιση απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων, μονίμων και αναπληρωτών, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν στις τάξεις τους παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο.
Έχει βιωματικό και εργαστηριακό χαρακτήρα και εστιάζει στην επεξεργασία της ήδη βιωμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας, μέσα από πολλαπλά και διαφορετικά παιδαγωγικά μέσα (ντοκιμαντέρ, ανάλυσης πλαισίου, επεξεργασίας διδακτικών σχεδίων, σχολιασμού εκπαιδευτικών υλικών, αναστοχαστικές διεργασίες, παιχνίδια ρόλων, θεατρικές τεχνικές, ανάλυση διομαδικών σχέσεων, κ.ά.).
Το πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας δύο τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών˙ του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (επιστημονική υπεύθυνη Α. Ανδρούσου)  με το τμήμα Φιλολογίας (επιστημ. υπεύθυνη Μ. Ιακώβου)  και υλοποιείται με την χρηματοδότηση της UNICEF.

Εδώ θα βρείτε τον σύνδεσμο με περισσότερες πληροφορίες.
Με αφορμή την πρόκληση της παρουσίας των παιδιών προσφύγων στο σχολείο, ελάτε να σκεφτούμε ξανά τον ρόλο μας ως εκπαιδευτικών και τις προοπτικές του σύγχρονου σχολείου.

Φεστιβάλ «Η Comédie-Française στο σχολείο»

Αθήνα, Φεβρουάριος 2020, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας


Φεστιβάλ "Η Comédie-Française στο σχολείο"

Το Τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας και το Τμήμα Μορφωτικής Δράσης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος σας δίνουν την ευκαιρία και αυτό το Φεβρουάριο και κάθε Τρίτη, να ανακαλύψετε με τους μαθητές σας τρία θεατρικά έργα από την σκηνή της Comédie-Française!
Η μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοσή τους (με ελληνικούς υπότιτλους) δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές της Γαλλίας.

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Η Comédie-Française στο σχολείο"
Τόπος : Auditorium Theo Angelopoulos
Μειωμένο εισιτήριο για μαθητές : 5 euros
Εγγραφές : sce@ifa.gr


  • Τρίτη 11 Φεβρουαρίου από τις 9.30 πμ έως τις 13.00 μμ

Cyrano de Bergerac του Edmond Rostand

Διάρκεια : 185' (προβλέπεται διάλειμμα)


  • Τρίτη 18 Φεβρουαρίου από τις 9.30 πμ έως τις 12.00 μμ

Οι κατεργαριές του Σκαπίνου του Molière

Διάρκεια : 120' (προβλέπεται διάλειμμα)


  • Τρίτη 25 Φεβρουαρίου από τις 9.30 πμ έως τις 12.15 μμ

Το πάθημα του δανδή του Marivaux

Διάρκεια : 130' (προβλέπεται διάλειμμα)

Για να προετοιμάσετε τους μαθητές σας στην τάξη, παιδαγωγικό υλικό βρίσκεται στη διάθεσή σας: ανάλυση της παράστασης και βασικών στιγμιότυπων, της μαγνητοσκόπησης και του διαλόγου μεταξύ σκηνοθετών, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Άλλες Δράσεις 

Η «σχεδία» του έρωτα και της ανυπακοής  

 
  Περπατάμε στα καλντερίμια της σιωπής, βιώνουμε την ελευθερία στη δέσμευση, υπερασπιζόμαστε το καθήκον στην ανυπακοή, κάνουμε το σώμα μας συμβόλαιο, στέλνουμε γράμμα στον νεότερο εαυτό μας, εξασκούμαστε στην τέχνη του αφουγκρασμού, φέρνουμε κοντά το Κλίβελαντ με την Αγία Ειρήνη, βγαίνουμε στην πόλη με ένα σκουφί κι ένα γιλέκο. 

   Αυτά και άλλα πολλά μόνο στη «σχεδία»  Φεβρουαρίου 2020 (τεύχος #78). 
Από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στους δρόμους της πόλης.

 

«Τα καλντερίμια της σιωπής». Το αρχαιότερο επάγγελμα δεν είναι μόνο γένους θηλυκού, περιλαμβάνει και άνδρες, οι οποίοι, όμως, παραμένουν αόρατοι για τους σχεδιαστές της κοινωνικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο. «Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες είναι σχεδιασμένες για τις γυναίκες εργάτριες του σεξ. Και όμως, από τους 100.000 εκδιδόμενους στη Βρετανία, το 20% είναι άνδρες», σημειώνει στη «σχεδία» ο Φέργκαν ΜακΚόλοου, υπεύθυνος προγραμμάτων της οργάνωσης «Men’s Room», μίας από τις πολύ λίγες οργανώσεις παγκοσμίως για την υποστήριξη των ανδρών εργατών του σεξ. «Η εργασία στο σεξ δεν είναι μόνο μια σεξουαλική πράξη, έχει μια ολόκληρη ψυχολογική και συναισθηματική διάσταση», υπογραμμίζει ο Τιερί Σαφαουζέρ, ιδρυτικό μέλος της γαλλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του σεξ STRASS. 

«Οι στιγμές της αιωνιότητας». Ένας διακεκριμένος ψυχίατρος αναζητεί την υπέρβαση του θανάτου στον έρωτα, εξηγεί γιατί η ελευθερία κρύβεται στις δεσμευτικές συντροφικές σχέσεις, επανανοηματοδοτεί την πατρότητα, ενώ αποτινάσσει τη δικτατορία των πέντε πρώτων χρόνων της ζωής μας. «Ευχαριστιακός τρόπος ζωής είναι αυτός που δεν μας υπόσχεται απουσία δυσκολιών, κόπου, βασάνων, νόσων, γήρατος, αλλά πως όλα αυτά είναι, τελικά, αξιοποιήσιμα για την ολοκλήρωσή μας», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης.

«Το καθήκον της ανυπακοής». Η εναντίωση στην πολιτική αδικία μπορεί να στρέφεται ενάντια στο νόμο, αλλά αποτελεί το ύστατο και επιβεβλημένο μέσο που έχουν οι πολίτες για να διαφυλάξουν τις έννοιες της Ηθικής και της Δικαιοσύνης. «Σε ένα καθεστώς που φυλακίζει άδικα, η θέση του δίκαιου ανθρώπου είναι επίσης στη φυλακή», σημείωνε ο Αμερικανός Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, που έθεσε τις βάσεις για το δόγμα της πολιτικής ανυπακοής. 

 «Το σώμα μου συμβόλαιο». Στις ψηφιακές εφαρμογές συναινετικού σεξ όχι μόνο δεν μειώνεται η ανασφάλεια στην αναζήτηση ερωτικού παρτενέρ, αλλά ελλοχεύει κι ο κίνδυνος αθώωσης των επίδοξων βιαστών. Ο βιαστής δεν θα αισθάνεται, πιθανότατα, την παραμικρή ενοχή, ούτε καν ανησυχία μήπως τιμωρηθεί για το αδίκημα που διέπραξε, αφού απλώς άσκησε τα «νόμιμα δικαιώματά» του, που απορρέουν από το συμβόλαιο.  

 Η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη στέλνει «γράμμα στον νεότερο εαυτό της», επιστρέφοντας στα παιδικά της χρόνια και μοιραζόμενη μαζί μας αναμνήσεις, όνειρα, αλλά και συμβουλές. «Το να είσαι τραγουδίστρια δεν σήμαινε απαραίτητα κάτι καλό και ευυπόληπτο. Η συντηρητική και χήρα από τα σαράντα της χρόνια μητέρα μου είχε σοκαριστεί με την απόφασή μου αυτή να μπω στο χώρο της μουσικής», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

«Η τέχνη του αφουγκρασμού». Ο συνιδρυτής της Liminal, ενός πολιτιστικού οργανισμού που μετατρέπει τις εικόνες σε λέξεις, εξηγεί γιατί η καθολική πρόσβαση στην καλλιτεχνική απόλαυση δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο, αλλά και το πώς αντλεί έμπνευση από τη διαφορετικότητα. «Η μεγαλύτερη ίσως ομάδα κοινού που αποκλείεται συστηματικά από την πολιτιστική σκηνή είναι οι ανάπηροι συνάνθρωποί μας, και για αυτό επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία κοινών εμπειριών πολιτισμού», επισημαίνει στη «σχεδία» ο κ. Χρίστος Παπαμιχαήλ.  

«Από το Κλίβελαντ στην Αγία Ειρήνη». Επτά χρόνια «σχεδία» στους δρόμους της πόλης. Σχεδόν 2.000.000 περιοδικά έχουν πουληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε «σχεδία» και μια ανθρώπινη ιστορία. Η κ. Δήμητρα και ο κ. Νίκος μοιράζονται τις χειρόγραφες σημειώσεις τους, περιγράφοντας απλές μα συνάμα τόσο ξεχωριστές ανθρώπινες στιγμές από τη ζωή σε μια «σχεδία». «Όσο δυνατά και να φωνάξω, σίγουρα δεν μπορεί να φθάσει η φωνή μου στην Αμερική. Και όμως, εξαιτίας της “σχεδίας”, εκμηδενίστηκε ο χρόνος και οι αποστάσεις».

 «Το σκουφί και το γιλέκο». Θα δαμάσουμε τα κύματα, θα γίνουμε πωλητές για μία ώρα, θα τρέξουμε με τις ελβιέλες μας, θα μιλήσουμε για τον έρωτα. Ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος με δράσεις της «σχεδίας». Χαρακτηριστικά, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η «σχεδία» βουτά στα νερά του Σαρωνικού παρέα με την ομάδα weswim, ένα κίνημα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης για όλους.

Ακόμη, μέσα από την ιστορία μιας μικρής αγγελίας, παρακολουθούμε τη διαδρομή των Μπιτλς. Ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», περιγράφει την επιβίβαση ενός κοντορεβιθούλη σε ένα πειρατικό, ενώ οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου και Δημήτρης  Πασσάς μιλούν για μια φιλία που ξεκίνησε με ένα παιχνίδι. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαρινάκη καταγράφουν βραδινά και μεσημεριανά στιγμιότυπα της πόλης. Κλείνουμε τραπέζι σε μια ιστορική αθηναϊκή μονοκατοικία, όπου αναδύονται, πέρα από γεύσεις, θύμησες της ελληνικής τυπογραφίας, της λακωνικής αγροτικής ζωής, μα και του Αιγαίου Πελάγους, ενώ δοκιμάζουμε κασάβα από μία γυναίκα από το Μπουρούντι, που ένα προξενιό και μια ασθένεια θα τη φέρουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Παράλληλα, κάνουμε νέες εγγραφές στο «Ημερολόγιο» της «σχεδίας». 
  
 Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #78 της «σχεδίας» (Φεβρουάριος 2020), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020. 

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4,00€), το 62,5% (δηλαδή τα 2,50€) αφορούν απευθείας τον ίδιο τον πωλητή, εκ των οποίων τα 1,52€ ως απευθείας καθαρό έσοδο.

«Πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου, 34 χώρες, 5 ήπειροι, 24 γλώσσες, 9.300 άστεγοι πωλητές κάθε μέρα, 21.000 άστεγοι πωλητές κάθε χρόνο, 2.000 εθελοντές, 5.000.000 αναγνώστες, 20.000.000 πωλήσεις για το 2017, που σημαίνει 2.300.000€ έσοδα μηνιαίως και 27.000.000€ ετησίως έσοδα για τους πωλητές παγκοσμίως και, συνάμα, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.insp.ngo).

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

Copyright © 2020 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp