Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr / 2106541600
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Επιμέλεια : Μαίρη Καλδή
View this email in your browser

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2020 ψηφίστηκε το  νέο Διοικητικό συμβούλιο καθώς και η νέα Ελεγκτική επιτροπή του  "Πανελλήνιου ΔΙΚΤΥΟΥ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ" και ανέλαβαν δράση.
Τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο έργο τους.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τζένη Καραβίτη, Πρόεδρος
Άβρα Αυδή, Αντιπρόεδρος
Ειρήνη Μαρνά,Ταμίας
Ελπίδα Κομιανού, Γραμματέας
Γιώργος Μόσχος, Μέλος
Όλγα Ορφανίδου, Αναπληρωματικό Μέλος
Δέσποινα Μιτσιάλη, Αναπληρωματικό Μέλος
Μαρία Παυλίδη, Αναπληρωματικό Μέλος

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
Τακτικά Μέλη ΕΕ: Κατερίνα Αλεξιάδη, Γιώργος Μπεκιάρης, Νικολέττα Δημοπούλου
Αναπληρωματικά Μέλη ΕΕ: Χριστίνα Κρίθαρη, Μαρία Μπαρέλου

Έρχονται...

4 Μαρτίου 2020: Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
 
«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων: Βιωματικές δραστηριότητες που αξιοποιούν υλικά του Προγράμματος»
για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων
Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 16.00-20.00

Τόπος: 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Προξ. Κορομηλά 25)
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώνουν βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με βιωματικές δραστηριότητες που αξιοποιουν υλικά του «Κι αν ήσουν εσύ;» και της UNHCR-Greece:
 1. Πηγές και νέο εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α. https://www.unhcr.org/gr/teaching_about_refugees
 2. Μονόλογοι από το Αιγαίο
 3. Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό «Κι αν ήσουν εσύ;»
 4. Το διαδραστικό πρόγραμμα  Face Forward …into my home http://www.faceforward.gr/
 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 16.00-20.00, στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.    
 
Συμμετέχοντες: 25 άτομα.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευτικοί των σχολείων που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» στον Ν. Θεσσαλονίκης.
 
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο.
 
Επιμορφώτριες: Ιωάννα Μήτσικα, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου 
 
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 
Πληροφορίες:  Αφροδίτη Ρίζου, afroditi.gr@gmail.com, τοπική συντονίστρια «Κι αν ήσουν εσύ;» Ν. Θεσσαλονίκης
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
Βιωματικό θεατρικό εργαστήριο  
«Καθ΄οδών», ή «Εγώ μέσα στον κόσμο που ζω».

Κέρκυρα  Σάββατο 7 Μαρτίου και Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
 
11.00-15.00
 
 Το  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-  Γραφείο Κέρκυρας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΗΠΕΘΕΚ),διοργανώνουν βιωματικό θεατρικό εργαστήρι με τίτλο: «Καθ΄οδών», ή «Εγώ μέσα στον κόσμο που ζω».
 
Τόπος: Στούντιο Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας
 
Εμψυχώτρια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτης- δραματουργός
 
Διάρκεια: 8 ώρες
 
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, περφόρμερ, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, καλλιτέχνες κάθε πεδίου και σε κατοίκους της πόλης που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τα θεατρικά τους μέσα, και την καλλιτεχνική τους έκφραση και οπτική.(σύνολο 25 άτομα).
 
Θεματικός άξονας: Η Ιστορία της Κέρκυρας, των Ιονίων και της Ελλάδας, μέσα από ένα 8ωρο εργαστήριο μέσα στους δρόμους και στις γειτονιές.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί η σχέση των κατοίκων με την πόλη, η παλιά αλλά και η παρούσα σύνδεση της πόλης με την ιστορία, η εμβάθυνση στο παρόν, με στοιχεία του παρελθόντος. Θα δοθεί έμφαση στο πέρασμα της Κέρκυρας στο παρόν, με άξονα τον διαφωτισμό, την πολυπολιτισμικότητα και την επιρροή ιδεολογιών και αισθητικής από την Ευρώπη. Το εργαστήριο θα κινηθεί στο τρίπτυχο «εγώ, η κοινότητα, οι θεσμοί», έτσι ώστε να αναζητηθεί η θέση του καθενός μας σε μια κοινότητα που δημιουργεί θεσμούς.
 
Λόγω της βιωματικής φύσης του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν αλλά  απαιτείται αίτηση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο εργαστήριο ΜΕΧΡΙ και την Παρασκευή 28/2/2020 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ και θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό e-mail τους μέχρι τις 5/3/2020.
Αν οι αιτήσεις υπερβούν τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας σε συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κέρκυρας.
 
Πληροφορίες: Ευγενία Ζάγουρα, Συντονίστρια ,6937087685, 19.00 – 21.00 καθημερινά.
 
Βιογραφικό
 
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού. Έχει διδάξει σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έχει διδάξει αισθητική και δραματουργία κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ακμή (2006-2011) και έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015). Υπήρξε υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004).και συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Από τον Απρίλιο 2016 έως 2019 ήταν υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

 «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ, το παράδειγμα του Χορού της Τραγωδίας»

Πάτρα 7, 8 Μαρτίου 2020
Εμψυχωτής: Κωνσταντίνος Ντέλλας 

ΏΡΕΣ: Σάββατο 7 Μαρτίου 16.15-21.15 και Κυριακή 8 Μαρτίου 09.45-14.45

ΧΩΡΟΣ: «Παλαιά Πατρινή Παιδική Εξοχή» στα Κάτω Ροΐτικα, Πάτρα (επί της παραλιακής οδού των Ροϊτίκων, δίπλα από τον παιδότοπο Αλαντίν)                                                                               
ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Α. Ανάδειξη της καλλιτεχνικής-αισθητικής, παιδαγωγικής διάστασης του Θεάτρου, σε μια πορεία μετασχηματισμού της προσωπικής εμπειρίας σε συλλογική και Β. Εξάσκηση σε θεατρικές τεχνικές και μεθόδους που εστιάζουν στις παρουσιάσεις δρώμενων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο  και στην αλληλεπίδραση μεταξύ συνόλου και χώρου.
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 
Το εργαστήριο επιχειρεί να προσεγγίσει τις έννοιες της συλλογικότητας και της συνύπαρξης διαφορετικών ταχυτήτων και αναφορών, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός κώδικας μεταξύ των μελών μίας ομάδας. Χρησιμοποιώντας αρχικά σωματικά και κατόπιν λεκτικά εργαλεία, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε την ατομική μας μικροκλίμακα, τον «εαυτό» σε σχέση με τον «άλλο», και μέσω της προσπάθειας προσέγγισης συντονισμού του συνόλου, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνική λειτουργία της θεατρικής δράσης, όπου διαφορετικά υποκείμενα δημιουργούν μια εκ νέου τελετουργία και ο χώρος δράσης μετατρέπεται σε έναν πυρηνικό ιερό τόπο.  Στο εργαστήριο θα επιχειρήσουμε να δουλέψουμε τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό περιβάλλον, ώστε να μελετήσουμε και να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις που αλληλεπιδρούν μεταξύ συνόλου και χώρου.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΜΨΥΧΩΤΗ
Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της δραματικής Σχολής «Δήλος», ενώ έχει υπάρξει για πολλά χρόνια δάσκαλος παραδοσιακών χορών και τραγουδιού. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και site specific performances μελετώντας τη σύμπραξη της θεατρικής φόρμας με τις συλλογικές και κοινοτικές μορφές έκφρασης και τελετουργίες του ελλαδικού χώρου, όπως και τη συνύπαρξη επί σκηνής επαγγελματιών ηθοποιών και ερασιτεχνών κατοίκων ενός τόπου. Από φέτος, είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει στο Λύκειο Επιδαύρου, στη θεατρική κατασκήνωση του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και έχει κάνει εργαστήρια ενδυνάμωσης της συλλογικότητας της ομάδας μέσα από λεκτικούς ή μη κώδικες, προσεγγίζοντας την έννοια της τελετουργίας, με βασικό άξονα τον Χορό της τραγωδίας.
 
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:
Η επιμόρφωση απευθύνεται σε θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, περφόρμερ, επαγγελματίες από τον χώρο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, φοιτητές, καλλιτέχνες κάθε πεδίου και σε αυτούς/ές που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τα θεατρικά τους μέσα, την καλλιτεχνική τους έκφραση και οπτική και την παιδαγωγική τους προσέγγιση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ: 10 ώρες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
25€ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση (για να γίνετε μέλος, δείτε εδώ)
30€ για τα μη μέλη

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΒΗΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες χρειάζεται:

α) να πληρώσουν το ποσό είτε με κατάθεση στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277, ή ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR37 0172 5180 0055 1809 1249 470 γράφοντας στην αιτιολογία κατάθεσης οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο και τη λέξη «ΠΑΤΡΑ»,
είτε μέσω κάρτας πατώντας στο παρακάτω κουμπί, επιλέγοντας "Donate with a debit or credit card" και γράφοντας οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο και τη λέξη «ΠΑΤΡΑ» στο πεδίο «Σύνταξη σημείωσης»
(ή "write a note").
ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
Payment with card


β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 3/3/2020
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα λάβουν e-mail με επιβεβαίωση της κατάθεσης, της λήψης της αίτησης καθώς και επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στο εργαστήριο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αχαΐας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Διονυσία Ασπρογέρακα, dionysiaasprogeraka@gmail.com, 6972267716, Κατερίνα Στεφάνου, 6936721724, Κεντρική γραμματεία 210 6541600, info@theatroedu.gr
11 Μαρτίου 2020: Κοζάνη,Ν. Κοζάνης
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
 
Εργαστήριο "Μονόλογοι από το Αιγαίο"
για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων

 
Κοζάνη, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 17:00-21:00
Τόπος: 17ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, Ανδρέα Κάλβου 13
 
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Μακεδονίας και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης, Δήμητρα Φίλιου,οργανώνουν το βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριογια εκπαιδευτικούς με τίτλο «Μονόλογοι από το Αιγαίο».
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μεγάλων τάξεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 17.00-21.00, στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης..
Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει και οι έννοιες πατρίδα, εστία, οικογένεια, τόπος και εθνική ταυτότητα επαναπροσδιορίζονται διαρκώς. Σε ένα κόσμο που οι πληθυσμοί ή τα άτομα δεν έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα και όπου οι λέξεις πρόσφυγας και μετανάστης προσλαμβάνονται ως ταυτότητα και όχι ως ιδιότητα.  
Το εργαστήριο στηρίζεται στο βιβλίο "Μονόλογοι από το Αιγαίο" που προέκυψε το 2017 στο πλαίσιο του Προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 μαρτυρίες έφηβων προσφύγων όπως αυτές καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια σειράς θεατρικών εργαστηρίων σε Αθήνα και Πάτρα το 2016 που οργάνωσαν το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την οργάνωση PRAXIS. 
To βιβλίο διατίθεται δωρεάν στα ελληνικά και αγγλικά.

Περισσότερα στη δράση "Μονόλογοι από το Αιγαίο" 
 
Συμμετέχοντες: 25 άτομα.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευτικοί που προτίθενται να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
 
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο.
 
 
Επιμορφώτριες:Τζένη Καραβίτη, Αφροδίτη Ρίζου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου 
Αιτήσεις συμμετοχήςμέχρι την Παρασκευή 6-3-2020 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ
Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στο  e-mail τους μέχρι την Τρίτη 10/3/2020.
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου.
 
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 
Συνεργασία: 
 • ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, pekesdm@sch.gr, 2461041446
 • Φίλιου Δήμητρα,Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων
Πληροφορίες:  Αναστασία Πάτσιου,apatsiou1@gmail.com,   6944675512,τοπική συντονίστρια «Κι αν ήσουν εσύ;» Ν. Κοζάνης
Γενική Διαχείριση προγράμματος/πληροφορίες: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600 / www.theatroedu.gr
Θεσσαλονίκη «Λέσχη Ανάγνωσης Θεατρικών Κειμένων»
 Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, 18.00-20.00 

Χώρος: Καφέ ΕΝΟΧΕΣ (Απελλού & Πλ. Ναυαρίνου, 2ος ορ)  
Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Γραφείου Β. Ελλάδας και συζήτηση για τα θεατρικά έργα
"Ζάλης και Πιλάλης" του Αντ ντε Μποντ και "Τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε" της Ξηρίδου Αδαμαντίας.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: "Θέατρο για νέους": Μια απόπειρα δημιουργικής ανάγνωσης και δραματουργικής επεξεργασίας θεατρικών έργων με ήρωες παιδιά και εφήβους.  
Επικοινωνία (πληροφορίες-δήλωση συμμετοχής):
Γιούλη Αλεξίου, giouli_alex@yahoo.gr
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας 
Σεμινάριο

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης
για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων:Ειρήνη: η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα»

Αλεξανδρούπολη, Σάββατο 14 Μαρτίου 2020
  Ώρες: 16.00-20.00
Χώρος: 10o Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης (Ικτίνου 12)
 
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
www.theatroedu.gr
 
Tο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος”, σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τις συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δρίβα Ανδριανή, (ΠΕ60), Ζωγραφάκη Μαρία (ΠΕ02) και Χαμζαδάκη Γεωργία, (ΠΕ70) οργανώνουν βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Ειρήνη: η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα».
 
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει με βιωματικό τρόπο θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση για εκείνους που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Βασίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό «Ειρήνη» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για παιδιά 5-8 ετών, και αξιοποιεί τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος. Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά.

Επιμορφώτριες: Ειρήνη Μαρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σε εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου, μικρών τάξεων Δημοτικού Σχολείου και σε εμψυχωτές ομάδων παιδιών και νέων
 Συμμετέχοντες: 30 άτομα.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευτικοί που προτίθενται να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
 Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο. 
Αιτήσεις συμμετοχής: μέχρι την Τετάρτη 11-3-2020 στηΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ
Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στο e-mail τους μέχρι την Παρασκευή 13/3/2020.
 Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 Συνεργασία:ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τις συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Πληροφορίες: Μαρία Ζωγραφάκη, mariazograf@yahoo.gr,ΣΕΕ ΠΕ02 ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, τοπική Συντονίστρια Ν. Ροδόπης «Κι αν ήσουν εσύ;»
Γενική Διαχείριση προγράμματος/πληροφορίες: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600 / www.theatroedu.gr
Σεμινάριο

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης
για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων:Σκληρό Καρύδι»

Αλεξανδρούπολη, Σάββατο 14 Μαρτίου 2020
  Ώρες: 10.00-14.00
Χώρος: 10o Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης (Ικτίνου 12)

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
www.theatroedu.gr
 
Tο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος”, σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τις συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δρίβα Ανδριανή, (ΠΕ60), Ζωγραφάκη Μαρία (ΠΕ02) και Χαμζαδάκη Γεωργία, (ΠΕ70) οργανώνουν το βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Σκληρό καρύδι» βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου. 
Σκοπός του θεατροπαιδαγωγικού αυτού εργαστηρίου είναι  η εισαγωγή σε τρόπους ευαισθητοποίησης για ζητήματα διαφορετικότητας και δικαιωμάτων των προσφύγων, με αφορμή το βιβλίο «Σκληρό Καρύδι». Παράλληλα εισάγει σε βασικές τεχνικές παιδαγωγικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Επιδιώκει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του κλίματος συνεργασίας στην τάξη, την πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν, την καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, την κριτική σκέψη και την ένταξη προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση. 

Επιμορφώτριες: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Ειρήνη Μαρνά

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μεγάλων τάξεων Πρωτοβάθμιας και εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 Συμμετέχοντες: 30 άτομα.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευτικοί που προτίθενται να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
 Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο.
Αιτήσεις συμμετοχής: μέχρι την Τετάρτη 11-3-2020 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ
Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στο e-mail τους μέχρι την Παρασκευή 13/3/2020.
 Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 Συνεργασία: ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τις συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Πληροφορίες: Μαρία Ζωγραφάκη, mariazograf@yahoo.gr, ΣΕΕ ΠΕ02 ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, τοπική Συντονίστρια Ν. Ροδόπης «Κι αν ήσουν εσύ;»
Γενική Διαχείριση προγράμματος/πληροφορίες: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600 / www.theatroedu.gr
 
 
Πρόγραμμα Re-Generations
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση συμμετέχει  σε διακρατική συνάντηση ανταλλαγής πρακτικών social mentoring (κοινωνικής καθοδήγησης) στη Βαρκελώνη, 16-20 Μαρτίου 2020.  Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαικού  έργου Re-Generations, που υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Το έργο  Re-Generations επικεντρώνεται στην κοινωνική ενσωμάτωση νέων προσφύγων και μεταναστών μέσω κοινωνικής καθοδήγησης. Συντονίζεται από την Defense For Chidren International Italia και συμμετέχουν σε αυτό  άλλοι 2 εταίροι: η AΡΣΙΣ  από την Ελλάδα και η Punt de Referència από τη Βαρκελώνη, η οποία φιλοξενεί και την διακρατική συνάντηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Re-Generations και για το πώς μπορείτε  να πάρετε μέρος σε αυτό, θα βρείτε στο δελτίο τύπου ΕΔΩ:
 "Συνοδοιπόροι στο ταξίδι ενηλικίωσης προσφύγων και μεταναστών" .

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για μέντορες σε πρόγραμμα καθοδήγησης προσφύγων

Re-Generations
 

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκη Γκόντα, συντονίστρια του προγράμματος Re – Genarations, τηλέφωνο επικοινωνίας, 6980 002 492

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης μεντόρων εδώ.

Arsis Regenerations
Εκπαίδευση στην Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ομάδων

Ειδικά για τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, έκπτωση 25% σε 4 ισόποσες δόσεις στην μοριοδοτούμενη

Εκπαίδευση στην Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ομάδων του  ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Ε.Κ.Π.Α.
και LearnInn
Ε.Κ.Π.Α.
 
Η Εκπαίδευση στην Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ομάδων είναι ένα πρόγραμμα του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελεί πρωτοπορία για την Ελλάδα.
Συνδυάζει την πρακτική με τη θεωρητική κατάρτιση. Στηρίζεται στη διαμόρφωση ομάδας και την ανάπτυξη σχέσεων. Στοχεύει στην πολύπλευρη εκπαίδευση σε πολλά επιστημονικά και κοινωνικά πεδία.  Περιλαμβάνει εξέχοντες εκπαιδευτές του χώρου της Εκπαίδευσης.
Η Εκπαίδευση στην Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ομάδων του Ε.Κ.Π.Α. είναι για εσάς ό,τι απαιτεί ο επαγγελματικός σας χώρος και παράλληλα ό,τι χρειάζεται για την προσωπική σας αυτοβελτίωση.
Κάντε τώρα εγγραφή με ειδική έκπτωση για εσάς 25% σε 4 ισόποσες δόσεις:
https://learninn.gr/ekpaideysi-stin-empsychosi-endynamosi-omadon/

Έναρξη 22 Μαρτίου 2020.

Για μας η εκπαίδευση έχει πρόσωπο και για αυτό οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Διαρκεί 7 μήνες (εκτός Ιουλίου και Αυγούστου) στους οποίους οι συμμετέχοντες έχουν δια ζώσης συναντήσεις ή σύγχρονη εκπαίδευση μέσω υπολογιστή σε συνδυασμό με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο τέλος λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης 550 ωρών. Το πιστοποιητικό επίσης δίνει τα μέγιστα μόρια  στους διορισμούς δημοσίου και στις εξελίξεις στελεχών και διευθυντών.

Στα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση προσφέρεται προνομιακή έκπτωση 25% ενώ η κανονική έκπτωση για εκπαιδευτικούς είναι 20%
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 5% με την καταβολή του ποσού εφάπαξ, δίνει σε όποιον/α το επιλέξει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πρόγραμμα και να λάβει το πιστοποιητικό με 30% έκπτωση.
Μπείτε στην ομάδας μας!

Γίνεται κι εσείς εμψυχωτής/εμψυχώτρια με πιστοποιητικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
 
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θέλει να συμβάλει στην προβολή των δράσεων των μελών του!
Στείλτε μας πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, παραστάσεις, σεμινάρια ή άλλες δράσεις που οργανώνετε για να τις δημοσιεύσουμε στον Ενημερωτικό μας Δελτίο, στις «ανακοινώσεις» της ιστοσελίδας ή στη σελίδα μας στο
facebook.

Το κείμενο πρέπει να είναι σε αρχείο
Word, να μην ξεπερνά τις 200 λέξεις, και να περιλαμβάνει link με περισσότερες πληροφορίες. Θα ήταν καλό επίσης να μας στείλετε και μια σχετική φωτογραφία, αν υπάρχει, συνοδεύοντάς τη με μια απλή δήλωσή σας ότι έχετε άδεια δημοσίευσής της. Αν πρόκειται για εκδήλωση με κόστος, παρακαλούμε να προσφέρεται κάποια έκπτωση σε μέλη μας.

Για τη δημοσίευση στο Ενημερωτικό Δελτίο, θα πρέπει το κείμενό σας να έχει σταλεί έως τις 25 του προηγούμενου μήνα.
 Δράσεις συνεργατών & άλλων φορέων
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Διοτίμα Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στις 11.00-14.00, σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Η εκδήλωση απευθύνεται σε προσφύγισσες, μετανάστριες και Ελληνίδες και θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο χώρο του εργαστηρίου χορού και μουσικής "Χορόδεντρο"  (Καθολικών 4, Θεσσαλονίκη).  
 
Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα προσφυγισσών - εξυπηρετούμενων από το Κέντρο Διοτίμα και το Κέντρο Κοινότητας για Γυναίκες "Ίριδα". Στην έκθεση θα συμμετάσχει και "Το Δωμάτιο της Γειτονιάς" με έργα κεραμικής γυναικών. 
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοκιμάσουμε γεύσεις και θα ακούσουμε μουσικές απ’ όλο τον κόσμο.
 
Μέσα από την εκδήλωση επιδιώκουμε να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ των γυναικών, να ανταλλάξουμε ελεύθερα απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα δικαιώματα μας, εστιάζοντας σε κοινές ανησυχίες, βιώματα και ελπίδες, ανεξάρτητα από ηλικία και χώρα προέλευσης. Θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία σε αραβικά, φαρσί, και αγγλικά.
 
Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλες από κοντά.
 
Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα είναι μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
43A 3ης Σεπτεμβρίου, 104 33 Αθήνα :: T. 210 3244 380 :: F. 210 3227 706 :: diotima@otenet.gr
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα,
σας προσκαλεί στο
4ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

Συνεχίζουμε και φέτος με πίστη και ενθουσιασμό.
Σας καλούμε να συνομιλήσουμε και να οραματιστούμε μαζί μέσα από τις κάμερες. Να απολαύσουμε την δουλειά μας στην μεγάλη οθόνη. Ο κινηματογράφος μας  προκαλεί να σταθούμε μπροστά στα δύσκολα διλήμματα και στοιχήματα της ζωής και ν’ ανοίξουμε τον εαυτό μας στην κοινωνική πραγματικότητα με έναν μοναδικό τρόπο. Με το Φεστιβάλ επιχειρούμε να ενώσουμε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, ώστε να γίνουν η κινηματογραφική και προσωπική αφήγηση της γενιάς μας.
Απευθύνουμε λοιπόν ανοιχτή πρόσκληση σε μαθήτριες/μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν με την ταινία τους, ατομικά ή ομαδικά.
Τελική ημερομηνία υποβολής των έργων: 1 Ιουνίου 2020
Για την υποβολή συμμετοχής απαραίτητη είναι η συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: https://forms.gle/ZRADRqyG76tWwKf18

ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ
· οι ταινίες δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένο θέμα ή να ανήκουν σε συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος (animation, ασπρόμαυρη, έγχρωμη, βωβή κλπ).
· Η μέγιστη διάρκεια είναι τα 15 λεπτά.
· Θα πρέπει να είναι σε μορφή avi ή mp4 και να σταλούν μέσω google drive, we transfer ή ως σύνδεσμοι στο vimeo ή το YouTube.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στο e-mail του Φεστιβάλ ή στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook 4ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.
Τις ταινίες θα εξετάσει κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν επαγγελματίες του χώρου και εκπαιδευτικοί σχετικής ειδικότητας.
Όλες οι ταινίες ανεξαρτήτως βράβευσης, θα προβληθούν στο πλαίσιο ημερίδας αφιερωμένης στον Κινηματογράφο σε συνδυασμό με σχετικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, happening, η οποία θα κλείσει με τη βράβευση των καλύτερων ταινιών. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
 
Educationext, το διαδικτυακό περιοδικό για την εκπαίδευση του αύριο

Στην ιστοσελίδα του το 3ο τεύχος του εκπαιδευτικού διαδικτυακού περιοδικού "Educationext" - τεύχος Φεβρουαρίου 2020 φιλοξενεί τη συνέντευξη του καθηγητή Simon D. Goldhill, με την Ευαγγελία Μουλά. Και άλλα 36 πρωτότυπα εκπαιδευτικά άρθρα, γραμμένα από Διδάκτορες!
http://educationext.gr
 
Πρόσκληση κατάθεσης άρθρων για δημοσίευση στο 4ο τεύχος του Educationext
 Με την πρόσκληση αυτή, απευθυνόμαστε στους Εισηγητές και τις Εισηγήτριες όλων των συνεδρίων του ΝΕΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ (Συνέδριο ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ & Συνέδριο Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.), με αρχή το 2014 και λήξη ως και το 2019, οι οποίοι σήμερα (2020) διατελούν Υποψήφιοι Διδάκτορες ή Διδάκτορες ή Μεταδιδάκτορες, και τους ζητούμε να μας καταθέσουν αδημοσίευτο άρθρο τους, για δημοσίευση στο 4ο τεύχος του educationext. Χωρίς υποχρέωση συνδρομής αρθρογράφου.
 
Πεδία της επιζητούμενης αρθρογραφίας:
 1. Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης για τον 21ο αιώνα-Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
 2. Κοινωνική Καινοτομία στην εκπαίδευση (Service Learning [SL])
 3. Η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. 
 4. Διά βίου εκπαίδευση – Εκπαίδευση από απόσταση (e-Learning), Εκπαίδευση ενηλίκων, Εκπαίδευση εκπαιδευτικών (βασική κατάρτιση, επιμόρφωση) - Άτυπη μάθηση
 
Θα δεχτούμε και θα δημοσιεύσουμε ως 35 άρθρα. Παρακαλούμε, ας μας γνωστοποιήσετε το ενδιαφέρον σας ως τις 31 Μαρτίου 2020 -κι ας μας αποστείλετε το ολοκληρωμένο κείμενό σας ως τις 31 Μαΐου 2020.
e-mail επικοινωνίας: next@educationext.gr
 
Θέτουμε υπόψη σας, ότι το περιοδικό, από το 3ο τεύχος του αποδελτιώνεται στη βάση e-journals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Και τα προς δημοσίευση άρθρα ελέγχονται ως προς την εμφάνιση plagiarism.
  
Με εκτἰμηση
 
Educationext, το διαδικτυακό περιοδικό για την εκπαίδευση του αύριο
http://educationext.gr
 
 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού
http://neospaidagogos.gr

Αξιότιμοι, -ες:
ενημερώνουμε για το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού, που θα γίνει στις 9-10 Μαΐου 2020 (Σαββατοκύριακο) στην Αθήνα (Λ. Μεσογείων 15, 1ος όροφος, συνεδριακό Triaena Business Center).

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτό: 
α) είτε ως εισηγητές (με ζωντανή συμμετοχή ή από απόσταση), στέλνοντάς μας ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία σας, ως την 1 Απριλίου 2020 

β) είτε ως απλοί σύνεδροι, με ελεύθερη παρακολούθηση των εργασιών του και δωρεάν χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης. Εγγραφή τοπικά στη Συνεδριακή Γραμματεία, την ημέρα του συνεδρίου.

Περισσότερα για το συνέδριο, στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, στη διεύθυνση: http://neospaidagogos.gr

Με εκτίμηση
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΤΟΥ 7ου ΣΥΝΕΔΡΊΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει δύο εκπαιδευτικές δράσεις, για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ.

Αναλυτικά:

 • Την Πέμπτη 5 Μαρτίου (ώρα 10:00-11:30), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας παρουσιάζεται η δράση «Ατρόμητα κορίτσια», για σχολικές ομάδες (Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού). Η δράση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Κατερίνας Σχινά, το οποίο ακολουθεί τις ζωές 40 σπουδαίων Ελληνίδων από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Η παιδαγωγός και μουσικός Έλενα Ιωάννου και η θεατρο-παιδαγωγός, ηθοποιός και μουσικός Μαρία Τερζάκη, εμψυχώνουν τα παιδιά να ανακαλύψουν μέσα από το παιχνίδι τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι γυναίκες στην ιστορία, να εντοπίσουν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν από την οικογένεια και την κοινωνία και να εμπνευστούν από το πείσμα και τη δύναμη με την οποία οι γυναίκες αυτές ταρακούνησαν τις θεμελιωμένες αντιλήψεις περί «αδύναμου φύλου».
   
 • Την Παρασκευή 6 Μαρτίου (ώρες 10:00-12:00), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού, διοργανώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το ασχημόπαπο» για σχολικές ομάδες (Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού). Η γνωστή ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν παρουσιάζεται από την ομάδα Cherry Tree Production & Creation ώστε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι οι μικροί μαθητές να αντιληφθούν την έννοια της διαφορετικότητας.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ  στο τηλέφωνο 210 3739651.

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ
Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα
Τ: 210 3739651-2 |  www.piop.gr

Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία
Παράσταση & Συζήτηση

Κυριακή 08.03.2020, στις 21:00 στο  Θέατρο Σταθμός, Β.Ουγκώ 55
 
 
Η παράσταση “Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία”, η αληθινή ιστορία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από τις 7 Μαρτίου, στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μωραΐτη.

Στις 8 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου και ώρα 21:00, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, μέχρι την πλήρωση των θέσεων.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, θα ακολουθήσει συζήτηση μετά την παράσταση. Με αφετηρία το θεατρικό έργο η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου συγγραφέας του έργου, η Βάλια Τσιριγώτη Κοινωνιολόγος, ο Κωστής Καρπόζηλος Ιστορικός-Διευθυντής ΑΣΚΙ και η Ζωή Κόκαλου Σύμβουλος Επικοινωνίας,  μέλος της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, θα συζητήσουν με το κοινό για ένα εύρος ζητημάτων που αφορούν στο γυναικείο κίνημα, τη φυλετική ανισότητα, τον βασανισμό κρατουμένων κ.α.
 
 
 
 
View this email in your browser
Η ομάδα Back Home
  παρουσιάζει την παράσταση 

SERIOUS BUSINESS

 
   Πρόκειται για μια παράσταση θεατρικού κλόουν, που προέκυψε από το ερώτημα πώς θα ήταν μια κλόουν ματιά πάνω σε θέματα που απασχολούν τον καθένα μας, όπως ένα “ενήλικο” θέμα (πολιτικό, κοινωνικό, ψυχολογικό ή ακόμα και υπαρξιακό).  Μέσα από τις ανάλαφρες και φωτεινές του ποιότητες, το δικό του ιδιαίτερο παράλογο, ο κλόουν γίνεται καθρέφτης του μεγάλου παραλόγου της ζωής μας.
    Η παράσταση είναι ένα κολάζ από νούμερα, σόλο και ντουέτο. Οι κλόουν έχουνε πολλές και σοβαρές δουλειές. Μια μπαλαρίνα παίζει τένις, καθώς μαγειρεύει με ένα γουδί και παίρνει χρυσό μετάλλιο/ένας βωβός καλλιτέχνης δίνει μια σημαντική διάλεξη, ένας σπουδαίος επιχειρηματίας δικτυωμένος παγκοσμίως τρελαίνεται υπογράφοντας χαρτιά τουαλέτας, ένας πρόσκοπος αλλάζει συνεχώς επαγγέλματα και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει θαλάσσιο σκι με μια κρεμάστρα, μια ντίβα προσπαθεί να ξεφύγει από τη μοναξιά, ψάχνοντας τον έρωτα της ζωής της.
    Αφάνταστο γέλιο και συγκίνηση εναλλάσσονται σε μια ευφάνταστη μα και λιτή αφήγηση, που προσκαλεί το ενήλικο κοινό πίσω στην παιδική ηλικία, πίσω στο σπίτι του.
     Το ευρύτερο όραμα της ομάδας “Back Home” είναι μέσω του ταξιδιού της κόκκινης μύτης να συνεχίσει την έρευνα πάνω σε ένα σπάνιο και σχεδόν άγνωστο είδος θεάτρου στην Ελλάδα.
 
Σκηνοθεσία: Francisco Brito, Νάντια Καβουλάκου
Παίζουν: Ηλιάνα Σουλιώτη, Δέσποινα Τασίδου/Μάνος Καράμπελας, Παναγιώτης Τσετσώνης
Φιλική Συμμετοχή: Έλλη Κατωδρύτου
 
Θέατρο Λύχνος τέχνης & πολιτισμού
Χαλκιδικής 83 (από Ιερά Οδό 59), Γκάζι (Σταθμός Κεραμεικός)
Από : 8/3 Μέχρι : 29/3
Παραστάσεις : Κυρ. 7.30 μ.μ.
Τιμή Κανονικού Εισιτηρίου : € 10
Διάρκεια : 60’
Τηλέφωνο Κρατήσεων : 2110121686, 6974624989

Για τα μέλη του Πανελλήνιου δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ισχύει
τιμή μειωμένου εισιτηρίου
€ 8

 
Θάλαμος Νο 6
Μια ΧΙΠ ΧΟΠ συνομιλία του Τσέχωφ με το σήμερα

 
Από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου
 και κάθε Σάββατο στις 9.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 9.00 μ.μ.
στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, για 10 παραστάσεις
Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=mOR-C0muUzw

Στον περίβολο του νοσοκομείου υπάρχει μία μικρή πτέρυγα για τους ψυχικά αρρώστους, ο θάλαμος Νο6. Μα ποιος κρίνει ποιος είναι «φυσιολογικός» και ποιος όχι; Η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου σκηνοθετεί το γνωστό διήγημα του Τσέχωφ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το έργο του Ρώσου συγγραφέα σε μορφή χιπ-χοπ. Ο λόγος, ο ήχος, η κίνηση, φιλτράρονται μέσα από τη χιπ-χοπ κουλτούρα, σε μία μοναδική συνομιλία του κειμένου με τη σύγχρονη εποχή. Στην παράσταση ακούγονται και δύο πρωτότυπα τραγούδια του Κώστα Γάκη, ο οποίος έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά την παράσταση.
Το διήγημα δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1892, όμως φαίνεται πως τα ερωτήματα που θέτει παραμένουν διαχρονικά.Στη σκηνή τρία κορίτσια, οι Ηλέκτρα Αρσενίδου, Νατάσα-Φαίη  Κοσμίδου και Έρη Μανουρά, που αναρωτιούνται για αυτά τα θέματα με έναν σύγχρονο, αλλά πολύ τρυφερό τρόπο.
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, Διασκευή: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Κώστας Γάκης
Επιμέλεια Κίνησης: Ηλέκτρα Αρσενίδου
Επιμέλεια Μουσικής: Έρη Μανουρά
Φωτογραφίες:ΗλιαναΜεϊντάνη
Παίζουν: Ηλέκτρα Αρσενίδου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Έρ Μανουρά
Παραστάσεις: Από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στις 9.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 9.00 μ.μ. για 10 παραστάσεις.
Εισιτήρια από 7 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/tehnohoros-fabrica/thalamos-no-6/
Τηλέφωνο για επικοινωνία: 6976265326
Τεχνοχώρος Φάμπρικα
 Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, Κεραμεικός.
Τηλ. 210 3411651

 
Copyright © 2020 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp