Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr / 2106541600
Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 
 Επιμέλεια: Μαίρη Καλδή
View this email in your browser

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2020

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά.. 
Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε καιρούς αβεβαιότητας»,  και η Διεθνής Ημέρα Δράσης "Μονόλογοι σε καραντίνα" που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση.
Μπορείτε να δείτε παρακάτω δύο βίντεο του προέδρου του  IDEA Robin Pascoe, που μιλάει για την ιδιαίτερη σημασία αυτής της ημέρας.

 

IDEA Day Message 2020 by Robin Pascoe President IDEA 2013-2020


https://vimeo.com/485064081
 
Το μήνυμα του Robin Pascoe από την  Επίδαυρο το 2018


https://vimeo.com/304530027

Έρχονται...

 

 Σεμινάριο "Με λογισμό και μ’ όνειρο - Μονόλογοι σε καραντίνα” (Νότια)

Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
 
Σ4 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Διαδικτυακά 5/12/2020
 
Διάρκεια: 4 ώρες
Σάββατο 5/12/2020
Ώρες: 17:00-21:00

Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων
 
Σχεδιασμός: Γιούλη Δούβου
Εμψύχωση: Γιούλη Δούβου
 
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;», πραγματοποιούν διαδικτυακό – συμμετοχικό θεατρικό σεμινάριο διάρκειας 4 ωρών με τίτλο: "Με λογισμό και μ’ όνειρο - Μονόλογοι σε καραντίνα”
 
Σύντομη περιγραφή:
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος  για να διερευνήσουμε ζητήματα  ετερότητας, ενσυναίσθησης και  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξιοποιώντας με δημιουργικό τρόπο κείμενα από το βιβλίο «Μονόλογοι σε καραντίνα», που περιλαμβάνει 24 κείμενα που έγραψαν έφηβοι και έφηβες πρόσφυγες που ζουν σε διαφορετικά κέντρα στη χώρα. 
Οι συμμετέχοντες/ουσες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ορισμένες ιδέες θεατρικής αξιοποίησης των κειμένων αυτών για να σχεδιάσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα με τους μαθητές τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται.
 
Με εργαλείο μας την ομάδα και τη βιωματική μάθηση, την ετοιμότητα και την παιγνιώδη διάθεση και βασική πρώτη ύλη τα εμπνευσμένα κείμενα των εφήβων προσφύγων, θα διερευνήσουμε δυνατότητες για περαιτέρω έρευνα των κειμένων αυτών και έμπνευσης για θεατρική δημιουργία!
Το σεμινάριο θα γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM
 
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Πέμπτη 03/12/20 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ  https://forms.gle/9MY533ExPH8Dp9fa7  και θα ειδοποιηθούν μέχρι τη Παρασκευή  04/12/20, όταν και θα τους σταλεί η ηλεκτρονική διεύθυνση συμμετοχής στην πλατφόρμα ZOOM.
 
Προσοχή: Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.
Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
• να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου
• να έχουν διασφαλίσει έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους
• να έχουν μαζί τους... κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
 
Βιογραφικό  Σημείωμα
Η Γιούλη Δούβου είναι Θεατρολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών με παιδαγωγική κατάρτιση. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχολής Καλών Τεχνών, τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο ¨Η δραματική τέχνη και οι παρασταστικές τέχνες στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση¨ (MA in Drama  and Performing Arts in Education and Lifelong Learning). Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από το 2011. Εκπαιδεύτρια στο Δ.Ι.ΕΚ. Ναυπάκτου, ειδικότητα Θέατρο & Κινηματογράφος. Συνδημιούργησε το 2006 το θεατρικό εργαστήρι ¨Επί Δράσει¨ για παιδιά και ενήλικες. Για 4 χρόνια εμψύχωσε εργαστήρια με έφηβους ασυνόδευτους πρόσφυγες στο Διαπολιτισμικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Μετα-δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εδώ και 17 χρόνια. Έχει εμψυχώσει θεατρικά εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών εκπροσωπώντας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α. Έχει δημιουργήσει πολλά θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, ανάμεσά τους το πρόγραμμα ¨Ακολουθώντας το Αγόρι με τη βαλίτσα¨ και το ¨Με λογισμό και μ’ όνειρο¨, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το  Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και απευθύνεται σε εφήβους. Επίσης, τα προγράμματα ¨Πόρτες ανοιχτές για σπόρους Σοφίας¨ για το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, που απευθύνονται σε μαθητές Α΄- Δ ΄Δημοτικού, Ε΄- Στ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου- Λυκείου. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, εμψύχωσης ομάδων, διδακτικής θεάτρου, δραματουργίας, δραματοθεραπείας και master- classes. Έχει σκηνοθετήσει, έχει αναλάβει τη δραματουργία και έχει συνεργαστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Επιμελείται το θεατροπαιδαγωγικό υλικό των παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
 
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
 
Περιφερειακός Συντονισμός Νότιας  Ελλάδας και Νησιών Αιγαίου:
Νικολέττα Δημοπούλου nikolettadimopoulou@gmail.com
Κατερίνα Αλεξιάδη  katerina.alexiadi@gmail.com
Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr

 

Διαδικτυακό σεμινάριο:
 
«Κινώντας το Νομαδικό́ Σώμα – Μονόλογοι σε καραντίνα»

Τεχνικές κίνησης, χορού και θεατρικής έκφρασης
για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες


Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, 18.00-20.00 και
Κυριακή 6  Δεκεμβρίου 2020, 18.00-20.00

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες
Δωρεάν
για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός «Κι αν ήσουν εσύ;», ενός προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, πραγματοποιούν διαδικτυακό  σεμινάριο κίνησης  διάρκειας 4 ωρών με τίτλο:
«« Κινώντας το Νομαδικό σώμα – Μονόλογοι σε καραντίνα…», με τεχνικές κίνησης, χορού και θεατρικής έκφρασης  για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες.
 
Σύντομη περιγραφή: 
Το σεμινάριο 'Κινώντας το Νομαδικό Σώμα’ συνθέτει κίνηση στον χώρο ως ερέθισμα κριτικής σκέψης και ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό φαινόμενο.
 
Με αφορμή τα κείμενα του βιβλίου ‘Μονόλογοι στην Καραντίνα’ που δημιουργήθηκαν από εφήβους και έφηβες πρόσφυγες, ενεργοποιούμε το σώμα να κινηθεί μέσα στους πραγματικούς και στους φαντασιακούς χάρτες, επιλέγοντας να επηρεάσει και να επηρεαστεί.  Mε εργαλεία την κίνηση, την παρατήρηση και τον λόγο, θα συνεργαστούμε και θα παράξουμε ένα χορογραφικό χάρτη κίνησης και λόγου. Πώς το σώμα μας μπορεί να κινήσει ένα κείμενο?
 
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
 
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο μέρη:
Α’ μέρος: Σάββατο 5/12/2020, 18.00-20.00
&
Β’ μέρος: Κυριακή 6/12/2020,  18.00-20.00
 
Επιμορφώτρια: Σόνια Ντοβα dance practitioner
 
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και  θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM
 
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι και την Παρασκευή 4/12/2020 και ώρα 20:00 μ.μ  συμπληρώνοντας τη φόρμα αίτησης εδώ:
https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1LTsZWgF_ALq-kdao218jzYQGTebHBy9C
 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Επιβεβαίωση συμμετοχής θα αποσταλεί την Παρασκευή 4/12/2020 έως τις 21:00 μ.μ μέσω e-mail, μαζί με οδηγίες συμμετοχής στο σεμινάριο.
 
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
 
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι συμμετοχικό , έχει τη μορφή θεατρικού - φωτογραφικού εργαστηρίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.
Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
 
-να συνδεθούν στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ (προτείνεται μέσω κινητού τηλεφώνου)
  • να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου
  • να έχουν διασφαλίσει έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους
  • να έχουν μαζί τους... κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
 
 Η Σόνια Ντόβα είναι επαγγελματίας στον κλάδο του σύγχρονου χορού. Εργάζεται ως καλλιτέχνης στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια ενώ ταυτόχρονα διδάσκει κίνηση σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.
Σπούδασε χορό στην επαγγελματική σχολή χορού του δήμου Θεσσαλονίκης, και τιμήθηκε  με υποτροφία για παρακολούθηση του προγράμματος ειδίκευσης σύγχρονου χορού στην επαγγελματική σχολή χορού Epsedanse στη Γαλλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου έρευνας χορού στο πρόγραμμα Dance and Participation από Danish National School of Performing Arts στην Δανία.
 
Γραμματεία/Πληροφορίες.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600

 

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Αττικής
 
Διαδικτυακό Εργαστήριο Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου- “ImprovTheater

 
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020,  17:30 – 20:00

Συντονιστής– Μενέλαος Πρόκος, θεατρικός αυτοσχεδιαστής

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, φοιτητές, εμψυχωτές. 


Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε καιρούς αβεβαιότητας»,  που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση.
 
Έπειτα αναρωτηθήκαμε: «Υπάρχουν περιπτώσεις που η «αβεβαιότητα» μπορεί να έχει θετικό πρόσημο; Τι συμβαίνει όταν η αβεβαιότητα γίνεται όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και επιθυμητή; Μπορεί να συμβεί αυτό; Μπορεί! Πάνω στη σκηνή! Εκεί υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα που σε κινητοποιεί και σε κάνει δημιουργικό, γιατί σε απελευθερώνει από την ανάγκη για έλεγχο και σου προσφέρει την ελευθερία να δοκιμάσεις, να τολμήσεις, να προσκαλέσεις. Σε κάνει να μοιραστείς με τον συμπαίκτη σου ό, τι προκύπτει. Η αβεβαιότητα και η έλλειψη ελέγχου γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ των συμπαικτών. Δεν ξέρουμε τί θα συμβεί στο επόμενο λεπτό! Κανείς δεν ξέρει! Αποτέλεσμα: μια ιστορία, μια σκηνή, ένα παιχνίδι, ένα τραγούδι. Κάτι που χτίζεται βήμα-βήμα. Ο ένας στηρίζεται στον άλλο, ο ένας στηρίζει τον άλλο πάνω στη σκηνή. Αυτοσχεδιασμός!».
 
Περιγραφή εργαστηρίου
 
Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο “Improv Comedy Theater” είναι μια μορφή θεάτρου στην οποία δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Το κοινό δίνει κάποια πρόταση στους ηθοποιούς για έμπνευση, και από κει και πέρα όλο το έργο δημιουργείται στη στιγμή επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως “improv”.
           
Η μεθοδολογία του “improv” διδάσκει πάνω απ’ όλα την προσαρμοστικότητα και το πώς να αντιδρούμε αποτελεσματικά και αβίαστα στην οποιαδήποτε απροσδόκητη πληροφορία. Κατά συνέπεια, ξεφεύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πάντα στην καθημερινότητά μας.

Η διαδικασία του να χρησιμοποιούνται οι αρχές του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου σε πάσης φύσεως μη-θεατρικό πλαίσιο είναι γνωστή ως «Εφαρμοσμένος Αυτοσχεδιασμός». Μαθαίνουμε πώς να παίρνουμε ρίσκα και να μη φοβόμαστε την πιθανότητα της αποτυχίας, πώς να απλοποιούμε τη σκέψη μας χωρίς να αμφισβητούμε τις επιλογές και τον αυθορμητισμό μας, πώς να συνεργαζόμαστε άρρηκτα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας.

Η μέθοδος έχει εξαιρετική εφαρμογή στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών πρακτικών στην σχολική τάξη και σε πάσης φύσεως περιβάλλοντα διδασκαλίας. Με τα εργαλεία που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες σε αυτό το εργαστήριο, θα ανακαλύψουν νέους τρόπους προσέγγισης των μαθητών/ομάδων τους και θα πάρουν ιδέες για παιχνίδια και ασκήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στη διδακτέα ύλη. Σκοπός είναι να γνωρίσουν πώς μπορεί ένα μάθημα να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό, χτίζοντας παράλληλα μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η φύση του εργαστηρίου είναι βιωματική και άκρως διασκεδαστική!
 

Διάρκεια εργαστηρίου: 2,5  ώρες
Κόστος συμμετοχής: Για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 10 €  και  για τα μη μέλη 20 € (για εγγραφές μελών, συνδρομών κ.ά. ΕΔΩ http://theatroedu.gr/Ποιοι-Είμαστε/Γίνε-μέλος#TropoiPliromis)

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  
Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται:
α) να καταθέσουν ηλεκτρονικά (e-banking) το ποσό στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277, δηλώνοντας στην κατάθεση οπωσδήποτε το επώνυμό τους και «Improv».
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον σύνδεσμο (https://www.paypal.com/donate/?cmd=_donations&business=paypal2018%40theatroedu.gr&currency_code=EUR&source=url)

β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης ΕΔΩ https://forms.gle/ujgw5RDigLGfVL169
 
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 08/12/2020
Θα ειδοποιηθείτε για τη συμμετοχή σας στις 9/12/20, με e-mail, στο οποίο θα σας σταλεί και η ηλεκτρονική διεύθυνση συμμετοχής στην πλατφόρμα ZOOM.
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση- Γραφείο Αττικής
Επικοινωνία:  Δέσποινα Μιτσιάλη, dmitsiali@yahoo.com, 6976713789
 

Σύντομο βιογραφικό συντονιστή
 
 
Ο Μενέλαος Πρόκος είναι θεατρικός αυτοσχεδιαστής, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής ImproVIBE. Σπούδασε στην Αγγλία, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά μετά από 13 χρόνια ταξιδιών ανά τον κόσμο και έχοντας ζήσει σε Αγγλία, Κίνα, Αργεντινή και ΗΠΑ, κατέληξε στον χώρο του θεάτρου. Σπούδασε Improvised Comedy Theater στη σχολή Hideout Theater στο Ώστιν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γύρισε στην Ελλάδα το 2012 και ίδρυσε την ImproVIBE (www.improvibe.gr), την πρώτη σχολή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Theater της χώρας μας. Πλέον διδάσκει και κάνει παραστάσεις πάνω στην τέχνη του Improv πανελλαδικώς. Συνεργάζεται επίσης με πολυάριθμα θέατρα ανά τον κόσμο και πηγαίνει την τέχνη του συχνά στο εξωτερικό. Παράλληλα είναι ο δημιουργός του Mt Olymprov, του διεθνούς φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου της χώρας μας που διεξάγεται ετησίως στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.
 
Συνεργάζεται με σχολεία καθώς και με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, διδάσκοντας τις αρχές του improv και την εφαρμογή τους στον τρόπο λειτουργίας μιας δομής. Πιστεύει ακράδαντα στο ότι το Improv κάνει καλύτερους ανθρώπους και έχοντας βιώσει τη μέθοδο στην Αμερική, όπου το Improv εστιάζει σε εταιρείες, φορείς, σχολεία και πανεπιστήμια, στόχος του είναι να εξαπλωθεί αντιστοίχως και στην Ελλάδα.

 

 

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ & ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Εδώ "Τα θρανία της άνοιξης"!

 

Τα νέα του UrbanDig -

Να γνωρίσουμε τα πραγματικά πρόσωπα της γειτονιάς, να ακούσουμε, να ηχογραφήσουμε και να μάθουμε από τις ιστορίες τους.Ανυπομονούμε όλ@ να μάθουμε περισσότερα και να προετοιμαστούμε ανάλογα για να εξερευνήσουμε τις διαφορετικές αφηγήσεις των Εξαρχείων. 
Ο Γιώργος Σαχίνης δημιουργεί μια ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα, ενώ η Τασούλα Βερβενιώτη μας εισάγει με το μοναδικό της τρόπο στο σύμπαν αυτού του είδους της «ιστορίας από τα κάτω».

είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής συμμετοχής σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας, με έναυσμα αληθινές ιστορίες, μαρτυρίες και αφηγήσεις κατοίκων των Εξαρχείων, που θα μετατραπούν σε στίχους, τραγούδια, καντάδες και ένα θεατρικό πολυφωνικό δρώμενο. saBarBarTo .  saBarBarΚάθε Δευτέρα απόγευμα, βρίσκονται διαδικτυακά 38 άνθρωποι, που θα σχηματίσουν την ομάδα προφορικής ιστορίας
https://www.urbandigproject.org/copy-of-sabarbar

Η δράση αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (online)
 
«Η αναζήτηση μιας νέας προοπτικής»
 
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, 17.00-20.00 μ.μ.
 
 Ένα εργαστήριο δημιουργικής εμψύχωσης και υποστήριξης μέσα από τις τεχνικές της δραματοθεραπείας.
   
 

«Πρέπει να κρατάμε ο ένας τον άλλο στην επιφάνεια - ακόμα κι όταν δεν μπορούμε να αγγιχτούμε. Η Τέχνη είναι ένας τόπος όπου αυτό είναι δυνατόν, όπου οι ιδέες και οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι. Είναι μια περιοχή μαγείας αλλά και αντίστασης και είναι προσβάσιμη ακόμα και τώρα».  Ολίβια Λαίνγκ-Συγγραφέας.
                                                             
Είναι γνωστό ότι το θέατρο αλλά και κάθε μορφή Τέχνης έχουν τη δυνατότητα να δρουν θεραπευτικά και να κινητοποιούν την ορμή προς τη ζωή. Παράλληλα, η δημιουργικότητα και το παιχνίδι αποτελούν ένα ισχυρό αντίδοτο απέναντι στη μοναξιά και το φόβο. Η δύναμη που μπορούμε να αντλήσουμε από τα δημιουργικά κομμάτια του εαυτού μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, μπορεί και να μας εκπλήξει. Για το λόγο αυτό, διοργανώνουμε αυτό το εργαστήριο δραματοθεραπείας θεωρώντας ότι η Τέχνη και η θεραπεία μέσω Τέχνης μπορούν, και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να ανακουφίσουν και να ενδυναμώσουν. Παράλληλα, ο διαδικτυακός χώρος και οι «πλατφόρμες» επικοινωνίας
αποτελούν πια έναν άλλο, «νέο χώρο», τον οποίο μπορούμε να διερευνήσουμε αλλά και να χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνήσουμε μέσα από αυτόν.
 
  Σε αυτό διαδικτυακό εργαστήριο λοιπόν:
  • θα αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας,
  • θα φτιάξουμε εικόνες και ιστορίες, ήχους και μελωδίες,
  • θα εστιάσουμε στην αφήγηση και επεξεργασία ενός αγαπημένου παραμυθιού
  • και θα ακολουθήσουμε τον ήρωά μας στο ταξίδι του…
 Οι τεχνικές της δραματοθεραπείας θα οδηγήσουν δημιουργικά όλη αυτή την πορεία με στόχο να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε μέσα από την Τέχνη αναζητώντας τα εφόδια για να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας.  Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους κόλλες χαρτί  Α4, μπογιές της αρεσκείας τους και ένα μικρό αγαπημένο τους αντικείμενο!  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom. Το zoom link θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες μέσω email δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του εργαστηρίου.
 

Συντονίστριες:
Μαλαθράκη Ξένια: Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια (Pg.Dipl.), Κλινική εκφραστική θεραπεύτρια, ηθοποιός & συντονίστρια της ομάδας αυτοσχεδιαστικού θεάτρου playback “StoryDrops”.
Τζελέπη Ειρήνη: Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια (Pg. Dipl., MSc.), Ειδικός εικαστικής θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά & εφήβους.
Ημερομηνία διεξαγωγής:  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, 17.00-20.00 μ.μ. (μεσολαβεί ένα 15λεπτο διάλειμμα).
Κόστος συμμετοχής:  25 ευρώ 
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής:
Email:
xeniamal@yahoo.com - τηλ. 6972287633
Email:
irini.tzelepi@yahoo.gr - τηλ. 6945637529
Προϋποθέσεις συμμετοχής:

H συμμετοχή στο εργαστήριο επιβεβαιώνεται με την προεξόφλησή του. Στη συνέχεια σας αποστέλεται το zoom link με το οποίο θα μπορέσετε να συνδεθείτε για να συμμετέχετε στο σεμινάριο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 
Copyright © 2020 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp