Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr / 2106541600
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ IOYΛΙΟΥ
 Επιμέλεια: Μαίρη Καλδή
View this email in your browser

Δελτίο Τύπου και επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο λύκειο
 
25-6-20202

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση απέστειλε προς την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας επιστολή με την οποία εκθέτει τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση της κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο λύκειο, επικαλούμενο τα πολλαπλά οφέλη που αποδεδειγμένα έχει για τα παιδιά όλων των ηλικιών η καλλιτεχνική παιδεία και ζητά την επανεξέταση της απόφασης. Παράλληλα ζητά να ληφθεί μέριμνα για την ισότιμη και συστηματική παρουσία όλων των τεχνών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας και συνεχούς δράσης για την προώθηση του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση, γνωρίζει καλά ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν ανάγκη τις τέχνες και τις επιζητούν, γιατί μέσα από αυτές χαίρονται, εκφράζονται συμμετέχοντας με όλο τους το είναι, έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό, συνεργάζονται, συνδημιουργούν και μαθαίνουν να συνυπάρχουν, συνθέτοντας ειρηνικά τις διαφορές τους. Αυτά άλλωστε υποστηρίζουν διαχρονικά οι παιδαγωγοί, οι ειδικοί ψυχικής υγείας και οι ερευνητές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Για αυτόν τον λόγο, το δικαίωμα όλων των παιδιών να συμμετέχουν στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει καθιερωθεί η υποχρέωση των κυβερνήσεων να το σέβονται και να το προάγουν με κατάλληλα μέτρα, όπως επιτάσσει και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 31).

Στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, στην οποία οι τέχνες στην εκπαίδευση απειλούνται με περιθωριοποίηση και απαξίωση και όπου η ομαδική δημιουργική ενεργοποίηση των παιδιών και η βιωματική εξοικείωσή τους με τις τέχνες και τον πολιτισμό υποχωρούν απέναντι στις έννοιες της ατομικής επίδοσης, της διάκρισης και του ανταγωνισμού, χρειάζεται να συσπειρωθούμε όλοι, επιστημονικές και καλλιτεχνικές ενώσεις, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες και να διεκδικήσουμε να πάρουν οι τέχνες τη θέση που τους αξίζει στο σχολείο και στη ζωή των παιδιών.

Οι τέχνες στην εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ουτοπία, αλλά δικαίωμα και αναγκαιότητα, για ένα σχολείο της γνώσης, της χαράς και της δημιουργίας.

Το ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

Διαβάστε την Ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας
από τη Συμμαχία για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση - World Alliance for Arts Education,
πρόεδρος της οποίας είναι ο Robin Pascoe, πρόεδρος και του International Drama/Theatre and Education Association (IDEA), του οποίου το Δίκτυό μας είναι μέλος.
 International Drama/Theatre and Education Association (IDEA) International Society for Education through Art (InSEA) International Society for Music Education (ISME)
World Dance Alliance (WDA)

Advocating for arts education worldwide https://www.waae.online
June 25 2020
 
 
An Open Letter from the World Alliance for Arts Education WAAE representing International Arts Education Professional Associations to:
Niki Kerameus, Minister of Education and Religious Affairs, info@nikikerameus.gr
Sofia Zaharaki, Vice-Minister, Primary and Secondary Education, szacharaki@minedu.gov.gr
Anastasia Gika, General Secretary for Primary and Secondary Education, sgika@minedu.gov.gr
 
I write to add the voice of the World Alliance for Arts Education WAAE to the many students and teachers of the Arts (Music, Dance, Theatre and Visual Arts) requesting the reversal of the decision by the Ministry of Education that announced the elimination of the Arts in the weekly program for upper secondary education for the new school year 2020-2021. The WAAE supports those who protest about the removal of elective programs in the Arts for pupils in their last three years of high school. This retrograde decision impacts on the lives of many and on the future of Arts Education in Greece.
The World Alliance for Arts Education WAAE is honoured to add our voices to the Departments of Theatre, Dance, Music and Visual Arts and professional organisations that represent specialist teachers from Greece, that are writing letters and petitions of protest. The Alliance highlights the negative impacts of this directive on students, teachers and ultimately the whole country.
Robust international research on the purpose, value and importance of arts education is rich and deep. The WAAE urges you to read and heed the research. Learning in, through and with the Arts shapes personal, social and cultural identity and is an entitlement for all students (see The UNESCO Seoul Agenda For Arts Education (2010) and the Frankfurt Declaration for Arts Education https://www.insea.org/docs/waae/WAAE-Frankfurt-declaration.pdf).
The Arts contribute to the development of values, personal and interpersonal development. Learning in the Arts fosters creativity, innovation and persistence. In these times of crisis, the Arts play a significant role in mental and emotional health and wellbeing, as the current Coronavirus COVID-19 Pandemic is showing us all. The losses to individual students and teachers are devastating. They amplify the loss to the Greek education system as a whole from this decision.
Please reconsider and rescind this directive.
Your sincerely
 
Robin Pascoe,
IDEA President 2013-2020, Chair WAAE 2019-2021
ideapresidentrobinpascoe@grmail.com r.pascoe@murdoch.edu.au
IDEA webpage: www.ideadrama.org


Susan O’Neill,
ISME President 2018-2020, WAAE
Presidential Council, 2018-2020
isme.org

Emily Achieng Akuno
President-Elect
International Society for Music Education- ISME
 
Associate Professor Ralph Buck
World Dance Alliance - WDA
 
Teresa Eca
International Society for Education through Art - InSEA
 

 

Αγαπητά μέλη, αγαπητές φίλες και φίλοι, 

Σας ενημερώνουμε ότι η Ένωση μας έχει αποστείλει ήδη επιστολή προς την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο λύκειο. Το σχετικό Δελτίο τύπου και η επιστολή είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας. link εδώ
και στο προφίλ του Δικτύου στο fb link εδώ

Παρακαλούμε πολύ, κοινοποιήστε παντού.
Εγκάρδια, 

Το ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Παρουσίαση Δράσης «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ2)

Διαδικτυακά, 7/7/2020

Ώρες: 18.00 – 20.00 

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδωνΤο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης, σας προσκαλεί,

την Τρίτη 7 Ιουλίου, 6-8 μ.μ.,

σε διαδικτυακή παρουσίαση της Δράσης «Μονόλογοι σε καραντίνα» 
(μέσα από την πλατφόρμα ΖΟΟΜ).

Η δράση υλοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο 2020 με τη συμμετοχή εικοσιτεσσάρων (24) εφήβων προσφύγων από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Βελουχιστάν το Πακιστάν, τη Συρία, το Καμερούν, τη Σομαλία, το Μπενίν κ.ά. και είχε στόχο να δώσει φωνή σε έφηβους πρόσφυγες, που διαμένουν σε διάφορες δομές και περιοχές της χώρας, ώστε να εκφράσουν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους στην  καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στο πλαίσιο της δράσης έγιναν διαδικτυακά εργαστήρια γραφής που οδήγησαν σε 24 υπό έκδοση κείμενα των παιδιών. 

Θα παρουσιαστεί ο τρόπος δουλειάς με τους έφηβους πρόσφυγες, θα αναγνωστούν κείμενα που έγραψαν στα εργαστήρια γραφής και θα μοιραστούμε προσωπικές εμπειρίες από την περίοδο αυτή.

Συντονίζουν: Νίκος Γκόβας, Κατερίνα Αλεξιάδη
Παρεμβαίνουν: εμψυχωτές εργαστηρίων γραφής

Η δράση «Μονόλογοι σε καραντίνα», αποτελεί μέρος του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων. 

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Κυριακή 5/7/20 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ και θα ειδοποιηθούν την Δευτέρα 6/7/20, όταν και θα τους σταλεί ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα ZOOM.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Περιφερειακή Συντονίστρια Β. Ελλάδας του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;»
Αναστασία Πάτσιου, Τοπική Συντονίστρια Κοζάνης του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» 

Γραμματεία/Πληρ.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2020-2021
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης

https://masters.ntlab.gr/

πρωτοποριακοί κύκλοι μαθημάτων με έμφαση στην καινοτομία στοχεύουν στην εξειδίκευση των σπουδαστών σε τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονα διεπιστημονικά πεδία ψηφιακής συμμετοχής

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» (Master of Science in Digital Communication Media and Interaction Environments) του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, το οποίο έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ σύμφωνα με τον Ν.4485/2017, ανακοινώνει πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων ακαδ. έτους 2020-2021 για 20 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 ώρα 23.59 (ηλεκτρονική υποβολή όλων των εγγράφων σε ενιαίο αρχείο pdf μέσω email).

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» στελεχώνεται από περισσότερους από 12 διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και του Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, ήδη οδήγησε σε μία εκπαιδευτική σειρά διπλωματούχων αποφοίτων έτους εισαγωγής 2018-2019, και στηρίζεται στην εμπειρία της ομώνυμης κατεύθυνσης του προϋφιστάμενου ΠΜΣ «Επικοινωνία & ΜΜΕ» ΕΚΠΑ με περισσότερους από 70 διπλωματούχους μέχρι σήμερα. Σκοπός του ΠΜΣ «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις περιοχές

  • η επιστήμη των δεδομένων στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία (data science in journalism and communication)
  • σχεδιασμός εμπειρίας εικονικών περιβαλλόντων (designing virtual environment experiences)
  • συμμετοχική διακυβέρνηση και ψηφιακή κοινωνική και ανθρωπιστική καινοτομία (participatory governance and digital social and humanitarian innovation)

για τις οποίες στο πλαίσιο του Προγράμματος προτείνονται επιλογές 6 εξαμηνιαίων μαθημάτων από συνολικά 12 προσφερόμενα, με στόχο την διεπιστημονική κατάρτιση επαγγελματιών και ερευνητών. Η επιστημονική εμπειρία των διδασκόντων, η υψηλή αναλογία διδασκόντων προς φοιτητές, οι σύγχρονες τεχνολογικές και ερευνητικές υποδομές του Προγράμματος και του Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, η διοργάνωση εξειδικευμένων εργαστηριακών δραστηριοτήτων και σεμιναρίων με επιλεγμένους εξωτερικούς ομιλητές, καθώς και η δυνατότητα εξατομικευμένης επιλογής μαθημάτων, εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των σπουδών και την ανταπόκριση στα επιστημονικά ενδιαφέροντα των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Σχολών ή Τμημάτων Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Ψηφιακής Τεχνολογίας, Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφικών Τεχνών, Ψηφιακής Δημιουργίας και Καλών Τεχνών, Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Φιλοσοφικών, Κοινωνικών, Νομικών, Πολιτικών, Οικονομικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Επιστημών της Αγωγής και Επιστημών της Υγείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ ή Σχολών Ανώτατης Παιδείας της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής. Η επιλογή των εισακτέων στηρίζεται σε μοριοδότηση φακέλου υποψηφιότητας και προφορική συνέντευξη. Δικαίωμα αίτησης έχουν και φοιτητές/φοιτήτριες οι οποίοι/ες καθίστανται πτυχιούχοι εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ορίζονται στην πρόσκληση.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Πρόγραμμα είναι 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, για παρακολούθηση μαθημάτων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Τα μαθήματα ξεκινούν το χειμερινό εξάμηνο και πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση (απογευματινές συναντήσεις), με υποχρεωτική παρακολούθηση και συνολικό φόρτο απασχόλησης 90 ECTS για το σύνολο του Προγράμματος. Οι γλώσσες διδασκαλίας είναι η ελληνική ή/και η αγγλική. Το Πρόγραμμα έχει τέλη φοίτησης ύψους 650 Ευρώ ανά εξάμηνο, με τις προβλέψεις απαλλαγής για φοιτητές πολίτες της ΕΕ με χαμηλό οικονομικό εισόδημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4485/2017 όπως ισχύει.

Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων του Προγράμματος «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα σπουδών (δομή σπουδών, μαθήματα, διδάσκοντες, διπλωματικές εργασίες, προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων) είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο του Προγράμματος, στην διεύθυνση

https://masters.ntlab.gr/index.php/2020/06/23/masters-call-2020-2021/

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεία του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ (στοιχεία επικοινωνίας εδώ και εδώ), καθώς και απευθείας με το Πρόγραμμα στην διεύθυνση medialab@media.uoa.gr.

Copyright © 2020 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp