Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερωτικό Ιανουαρίου
Επιμέλεια:  Μαίρη Καλδή
View this email in your browser
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Μονόλογοι από το Αιγαίο
το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων
 
Διεθνής Ημέρα Δράσης 21 Μαρτίου 2017 
πρόσκληση για δράσεις


Η ιδέα: Το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, τα οποία διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν  μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.
Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016, ως δράση του  προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι εγκεκριμένο  από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA - Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Στόχος της δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ήταν να καταγραφούν όχι μόνο οι δυσκολίες που βίωσαν και βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αλλά και όσα αγαπούν, όσα ελπίζουν κι ονειρεύονται

Η έκδοση: Οι 28 μαρτυρίες αποτυπώθηκαν στην ειδική έκδοση-βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο: το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά και στα αγγλικά τον Οκτώβριο του 2016, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή δωρεάν μέσα από τη σελίδα www.TheatroEdu.gr   ή από τη γραμματεία του Προγράμματος.
Η αξιοποίηση των κειμένων είναι ελεύθερη αρκεί να αναφέρεται η πηγή. Δεν επιτρέπεται η χρήση των κειμένων για εμπορικούς σκοπούς.

Η πρόταση για δράσεις:
Καλούμε τα σχολεία ή άλλες ομάδες νέων να αξιοποιήσουν τις αφηγήσεις των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης, με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν κατάλληλο, είτε στο πλαίσιο των διαφόρων μαθημάτων είτε μέσα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, την ευέλικτη ζώνη, τις ερευνητικές εργασίες, τις θεατρικές ή λογοτεχνικές ομάδες, τα εργαστήρια νέων σε Δήμους, τους παιδικούς θιάσους κ.ά.
Εμπνεόμενοι από τις ιστορίες των παιδιών ας επιστρατεύσουμε τη φαντασία, την ευρηματικότητα και το μεράκι με στόχο τη δημιουργία δρώμενων, θεατρικών παραστάσεων, βίντεο, ραδιοφωνικών αφηγήσεων κ.ά.

Η Διεθνής Ημέρα Δράσης 21 Μαρτίου 2017

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν ορίσει την 21 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ως Διεθνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο».

Καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, δημόσιες αναγνώσεις κειμένων, φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολείων, καλλιτεχνικών και νεανικών ομάδων, θα λάβουν χώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς το κάλεσμα απευθύνει και ο Διεθνής  Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Ας πάρουμε όλοι μέρος με τους μαθητές μας σε αυτή τη γιορτή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για δράσεις στις 21 Μαρτίου 2017 και
ας μοιραστούμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, στέλνοντας στο monologues@theatroedu.gr
φωτογραφίες ή συνδέσμους από βίντεο για δημοσίευση στην ειδική ιστοσελίδα
του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ακουστεί δυνατά η φωνή των παιδιών που έχασαν την παιδική τους ηλικία, λόγω πολέμου ή φτώχειας, μέσα από τις φωνές άλλων παιδιών, συνομηλίκων τους!
Πληροφορίες: 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / monologues@theatroedu.gr / www.theatroedu.gr
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρουσίαση βιβλίου - Θεατρικό Αναλόγιο

 
Μονόλογοι από το Αιγαίο
το ταξίδι και τα όνειρα
ασυνόδευτων ανήλικων  προσφύγων

 
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  
σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:
«Μονόλογοι από το Αιγαίο»

την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στις 21.00
στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα

 Ελεύθερη είσοδος για το κοινό


Το βιβλίο αποτελεί συλλογή 28 ιστοριών‐μαρτυριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Τα παιδιά αυτά, τα οποία διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.  Έφηβοι οι οποίοι δεν μιλούν μόνο για τις δυσκολίες που έχουν βιώσει, τόσο στην πατρίδα όσο και στο ταξίδι τους, αλλά και για όσα αγαπούν, όσα ελπίζουν κι όσα ονειρεύονται!
 
Η παρουσίαση θα γίνει με τη μορφή θεατρικού αναλογίου.
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καλαντζοπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Κολυροπούλου, Γεωργία Σωτηριανάκου, Γιάννης Τσάκωνας
 
Μουσικά θέματα: ο συνθέτης Νίκος Δημογιάννης
Συμπράττουν οι συντελεστές της Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο»: Διονυσία Ασπρογέρακα, Γιώργος Μπεκιάρης, Ανδριάνα Ταβαντζή, Γεωργία Τζανάκου, Χαρά Τσουκαλά
 
Το υλικό του βιβλίου είναι αποτέλεσμα κύκλου βιωματικών εργαστηρίων, που έγιναν σε ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της PRAKSIS στην Αθήνα και στην Πάτρα, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2016, στο πλαίσιο της Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Η Δράση αυτή είναι μέρος του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με τη χρήση βιωματικών δραστηριοτήτων, τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA – Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
 
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να ακούσουμε μαζί τις ιστορίες των παιδιών.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθεί δωρεάν το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο».
 
Οργάνωση εκδήλωσης: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
Την εκδήλωση υποστηρίζουν τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Πληροφορίες:  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 2610623730, www.dipethepatras.gr   
«Κι αν ήσουν εσύ;»
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 
Εργαστήριο "Σκληρό Καρύδι" για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων

 
Τετάρτη , 25 Ιανουαρίου 2017, 17:00 – 21:00
Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη,
αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης
                                 
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώνουν το βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Σκληρό καρύδι» βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Π.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Δ.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας που διδάσκουν στην Α΄ Γυμνασίου, καθώς και σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων.  
Σκοπός του θεατροπαιδαγωγικού αυτού εργαστηρίου είναι  η εισαγωγή σε τρόπους ευαισθητοποίησης για ζητήματα διαφορετικότητας και για το προσφυγικό, με αφορμή το βιβλίο «Σκληρό Καρύδι». Παράλληλα εισάγει βασικές τεχνικές παιδαγωγικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Επιδιώκει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του κλίματος συνεργασίας στην τάξη, την πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν, την καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, την κριτική σκέψης και την ένταξη προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.theatroedu.gr
Συμμετέχοντες: Το βιωματικό εργαστήριο μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και όσοι από τη Δευτεροβάθμια διδάσκουν στην Α΄ Γυμνασίου, και εμψυχωτές νεανικών ομάδων. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους.
Θα επιλεγούν 35 εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση στο χώρο και ασκήσεις στο έδαφος.
Επιμορφώτριες:  Αντιγόνη Τσαρμποπούλου,  Ελένη Παπαγεωργίου
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει κλήρωση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ΜΕΧΡΙ 20 Ιανουαρίου στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ (επίσης και στην ιστοσελίδα www.TheatroEdu.gr) και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους στις 22/1/2017 για το αποτέλεσμα της κλήρωσης.
 
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση , Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Συνεργασία: Π.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Δ.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Γραμματεία/Πληρ. Γιάννα Παπαδοπούλου  humanrights@theatroedu.gr, 210-6541600
 
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν διήμερο καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», το Σάββατο και την Κυριακή 28 &29/1/2017.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 28/1/2017
10:00-15:30: βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο 1ο ΓΕΛ Συκεών, Επταπυργίου 150, Θεσσαλονίκη
 • «Μονόλογοι από το Αιγαίο: το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων»: για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.                                                                                                                            Επιμορφωτές: Βέρα Λάρδη, Γιώργος Μπεκιάρης, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά
 • «Ο ελέφαντας και το μυρμήγκι», για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιμορφώτριες:  Ρίτα Πουταχίδου, Χριστίνα Ζουρίδου
 • «Ειρήνη: η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα», για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιμορφώτρια: Ειρήνη Μαρνά
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Αιτήσεις για τα εργαστήρια στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr
 • 17:30-20:00: παράσταση θεάτρου φόρουμ- θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο
  «Η πολύχρωμη μετανάστευση της Πεταλούδας»
Στο καφέ «Πρίγκηπος», Αποστόλου Παύλου 22, Θεσσαλονίκη
Θεατροπαιδαγωγοί-ηθοποιοί: Βασιλένα Μητσιάδη, Βασίλης Βόπης, Ελευθερία Σηκινιώτη. Διαμεσολαβητής/τζόκερ: Χριστίνα Κρίθαρη.
Είσοδος ελεύθερηΚυριακή 29/1/2017
 • 10:00-17:00:εργαστήριο  εκπαίδευσης ηθοποιών – θεατροπαιδαγωγών για την παράσταση Θεάτρου Φόρουμ-θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Η πολύχρωμη μετανάστευση της Πεταλούδας»
  Στο 1ο ΓΕΛ Συκεών, Επταπυργίου 150, Θεσσαλονίκη
  Εκπαιδεύτρια: Χριστίνα Κρίθαρη                                                                                                                            
 • Για περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων ηθοποιών - θεατροπαιδαγωγών
               
 • 17:30: παρουσίαση του βιβλίου
  «Μονόλογοι από το Αιγαίο: το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων» στο καφέ «Πρίγκηπος», Αποστόλου Παύλου 22, Θεσσαλονίκη.
  Είσοδος ελεύθερη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Συνεργασία: Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ
Με τη στήριξη του  1ου ΓΕΛ Συκεών και του καφέ «Πρίγκηπος»

Οργανωτική Επιτροπή: Ειρήνη Ζώη, Τζένη Καραβίτη, Ελένη Παπαγεωργίου, Αφροδίτη Ρίζου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Εύη Χατζημητάκου
Πληροφορίες: 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.theatroedu.gr
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρουσίαση βιβλίου - Θεατρικό Αναλόγιο
 
Μονόλογοι από το Αιγαίο
το ταξίδι και τα όνειρα
ασυνόδευτων ανήλικων  προσφύγων

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Μονόλογοι από το Αιγαίο»,


την
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στις 5.30 μμ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

στο Καφενείο Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ, Αποστόλου Παύλου 22, Θεσσαλονίκη

Το βιβλίο αποτελεί συλλογή 28 ιστοριών‐μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Τα παιδιά αυτά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.  Έφηβοι οι οποίοι δεν μιλούν μόνο για το δράμα που έχουν βιώσει, τόσο στην πατρίδα όσο και στο ταξίδι τους, αλλά και για αυτά που αγαπούν και τους αρέσουν. Για όσα ελπίζουν και όσα ονειρεύονται!
 
Η παρουσίαση θα γίνει με μορφή θεατρικού αναλογίου.
Διαβάζουν οι ηθοποιοί:  Έλενα Βισέρη ,  Έλσα Καρακασίδου.
 
Το υλικό του βιβλίου είναι αποτέλεσμα κύκλου βιωματικών εργαστηρίων, που έγιναν σε ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της PRAKSIS στην Αθήνα και στην Πάτρα, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2016, στο πλαίσιο της Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Η Δράση αυτή είναι μέρος του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με χρήση βιωματικών δραστηριοτήτων, τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
 
Θα ήταν μεγάλη μας  χαρά να τιμήσετε τις ιστορίες των παιδιών,  με την παρουσία σας.
 
Πληροφορίες :  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
2106541600 / www.TheatroEdu.gr / humanrights@theatroedu.gr

Καφενείο Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ: 2310-248-188
σεμινάρια, παραστάσεις & ΑΛΛΑ
ΘΕΑΤΡΟ  ΦΟΡΟΥΜ
Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών και η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου
 
παρουσιάζουν την παράσταση Θεάτρου Φόρουμ

«Πόσο πάει;»

με θέμα το trafficking
 

την Κυριακή 15 Ιανουαρίου

7μμ-9μμ

στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου

(Δαναϊδών κ Αντιγόνης, Μετρό Νομισματοκοπείο)

είσοδος ελεύθερη

Σεμινάρια στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΚΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΕΑΥΤΟΥ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΡΟΛΟΥΣ»

Ο Β΄ κύκλος της ερευνητικής αυτής ομάδας  θα διαρκέσει από τα τέλη  Ιανουαρίου  έως τα τέλη Μαΐου 2017.
Πρόκειται  για  εβδομαδιαίες  συναντήσεις  των 2.30 ωρών,  με στόχο την αυτογνωσία  στις  σχέσεις  μέσω της θεωρίας  των ρόλων  και των τεχνικών του κλασσικού  ψυχοδράματος.
Ο Α΄ κύκλος  διήρκεσε ένα τρίμηνο  έως τα Χριστούγεννα  του 2016 και πλέον η ομάδα  ανοίγει  για να δεχτεί  νέα  μέλη που να  διαθέτουν  ελάχιστη  έστω  σκηνική  εμπειρία.
Η συνεισφορά είναι 8 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές/τριες.
Για πληρέστερη  ενημέρωση  επικοινωνήστε  με την φιλόλογο Μαρία Κρεμμύδα, εκπαιδευόμενη  στο  κέντρο  έρευνας  κι  εφαρμογής   του ψυχοδράματος της  Σοφίας  Συμεωνίδου στο κινητό  6977 500 421,  στο μειλ 
kremmydam@yahoo.gr  καθώς και στο facebook  maria kremmyda  έως 23  Ιανουαρίου.
 
 
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας: 2ος Κύκλος 2016 - 2017

Βιωματικές Μουσικές Δράσεις

 Οι εγγραφές ξεκίνησαν
Συμπληρώστε την αίτηση εγγραφής

Ο δεύτερος φετινός κύκλος του εργαστηρίου με τίτλο "Βιωματικές Μουσικές Δράσεις" περιλαμβάνει οκτώ σεμινάρια
που θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 
Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017:

  Χορωδία: Voces ex nihilo - Φωνές
απ' το πουθενά
, Μιχάλης Πατσέας
(25/01, 01 & 08/02/2017, 18:00 - 20:00)

  Μουσική με το σώμα
Θάνος Δασκαλόπουλος
(01 & 08/02/2017, 18:00 - 20:00)

  Η μουσικοκινητική αγωγή σήμερα: ένα ταξίδι αυτογνωσίας, δημιουργικότητας και αισθητικής καλλιέργειας
Κατερίνα Σαρροπούλου
(01,08 & 15/03/2017, 18:00 - 20:00)


Από τις 11 Ιανουαρίου στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διευθυνση www.mmb.org.gr είτε επί τόπου στη Βιβλιοθήκη κατά τις ώρες λειτουργίας της (10:00-16:45).

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 50 € για όλο τον κύκλο του εργαστηρίου, 30€/20 € για κάθε ενότητα.
Φοιτητές: 35€ για όλο τον κύκλο, 20€ / 15€ για κάθε ενότητα.
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι απαραίτητη η καταβολή του κόστους συμμετοχής κατά την εγγραφή.

Περισσότερες πληροφορίες

BIRDBONE THEATRE PERFORMS
SHADOW POETRY
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ

Πεμπτη 12 Ιανουαριου 21:00 Χατριπυ Συνεργατικο Καφενειο Δημοφωντος 154 και Σιλανιωνος, Πετραλωνα
 
Παρασκευη 13 Ιανουαριου 21:00 Μπερντες - Αυτοδιαχειριζομενος Κοινωνικος Χωρος Αραδου 55, (Πλατεια Κυπρου) Ανω Ιλισια
 
Σαββατο 14 Ιανουαριου 20:00 Δυναμο Πολιτιστικος Συλλογος Παραμυθιας 28-30, Μεταξουργειο
 
Κυριακη 15 Ιανουαριου 18:30 Ελευθερο Αυτοδιαχειριζομενο Θεατρο Εμπρος Ρηγα Παλαμηδη 2, Ψυρρη
 
 
Παρασκευη 20 Ιανουαριου 20:00 Πολιτιστικο Κεντρο Αφρικανικης Τεχνης και Πολιτισμων ANASA Σφακτηριας 24 & Πλαταιων, Κεραμεικος
 
Σαββατο 21 Ιανουαριου 20:00 Καταληψη Λελας Καραγιαννη, Λελας Καραγιαννη και Δροσοπουλου, Κυψελη
 
Κυριακη 22 Ιανουαριου 18:30 Ελευθερο Αυτοδιαχειριζομενο Θεατρο Εμπρος Ρηγα Παλαμηδη 2, Ψυρρη
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΕΞΟΔΟΣ... ΚΑΠΕΛΟ
 
Copyright © 2017 theatrikes kouklotheatrikes paragwges pede-pros-exi,
mavromihali 55, athens
Athens, A1 10680
Greece

 
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΙΝΚ
Διημερίδα στη Θεσσαλονίκη  "Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση". 

Διαβάστε σωστά την σχετική ανάρτηση που έκανε μέλος μας από την Καστοριά στο μπλογκ του σχολείου της

https://2lykeiokastorias.blogspot.gr/2016_11_01_archive.html
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
Tεύχος 134-135, Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
http://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:
http://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/
 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Κύκλος εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ο στόχος της επιμόρφωσης είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με εργαλεία- τεχνικές θεάτρου καθώς και η εμβάθυνση σε θέματα που σχετίζονται με τη συνέργεια των τεχνών, που θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η έμφαση στην αξιοποίηση του θεάτρου δίνεται τόσο στον εμψυχωτικό ρόλο του εκπαιδευτικού στην καθημερινή διδακτική πράξη, ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών του και να τους κινητοποιεί σε δημιουργικές δράσεις, όσο και στη σύνδεση του περιεχομένου της διδασκαλίας με τεχνικές του θεάτρου προκειμένου να προσεγγίζονται βιωματικά τα γνωστικά θέματα και να διερευνώνται σε βάθος κοινωνικά θέματα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναδεικνύεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού-καλλιτέχνη που μπορεί να προσεγγίσει έννοιες, θέματα, κείμενα με αισθητικά κριτήρια και, με τη βοήθεια των τεχνών να συνδημιουργεί με τους μαθητές του δρώμενα που μπορούν να παρασταθούν σε  κοινό.      

Η θεματική των εργαστηρίων
•    Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως εμψυχωτή
•    Θεατρικό παιχνίδι και αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική πράξη
•    Αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών/πρακτικών για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων
•    Διερεύνηση κοινωνικών θεμάτων με τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος
•    Δραματοποίηση λογοτεχνικού και μη λογοτεχνικού κειμένου - σκηνική παρουσίαση
•    Τα εικαστικά στοιχεία της παράστασης - σκηνογραφία
•    Βασικές αρχές λειτουργίας της μουσικής σε μια θεατρική παράσταση*
•    Δημιουργική κίνηση-Βασικές αρχές της κίνησης σε μια θεατρική παράσταση
•    Τεχνικές σκιών
•    Θεατρικό κείμενο

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να βελτιώσουν τις διδακτικές πρακτικές τους αξιοποιώντας τις τέχνες και ειδικότερα το θέατρο.
Εισηγητές : Θοδωρής Αμπαζής, Έλενα Μαρσίδου, Μάτα Μάρρα, Μάρθα Φωκά, Γιώργος Μπεκιάρης

Συνολική διάρκεια: 48  Κάθε εργαστήρι θα έχει διάρκεια: 3 ωρών.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 18:30-21:30,
στο Iσόγειο Rex
Κόστος: 300€
Έναρξη προγράμματος: 20-01-2017 Λήξη: 12-05-2017
Επικοινωνία – Δηλώσεις συμμετοχής:  210 5288179 και στο e-mail: paidikosteki@n-t.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ήρθε ο Γενάρης και έφερε χιόνια...Ας μαζευτούμε όλοι στον Κινητήρα και στο Vault να ζεσταθούμε.
Παράσταση

Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων στο θέατρο Vault
Πρεμιέρα 13/1/2017, 21:00
Προπώληση εισιτηρίων
VIVA και στα 213 0356472 / 6949534889

Σεμινάρια Ιανουαρίου στον Κινητήρα
«Έρωτας και Κινηματογράφος» με τη Νικολέτα Λεούση
15/1/2017-12/3/2017
Γιόγκα για γονείς και παιδιά με την Κατερίνα Σκιαδά
14-15/1/2017
Σεμινάριο Feldenkrais με την Ulrike Hasbach-Doussis
28/1/2017
 Σεμινάριο σύγχρονου χορού και partnering με την Ανθή Θεοφιλίδου
28-29/1/2017

Δηλώσεις συμμετοχής / κρατήσεις θέσεων: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com

Κινητήρας
Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα 11742,
Τηλ: 210.9248 328
Email: info@kinitiras.com
 

 

τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2016, 19:00
στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
παρουσία του σκηνοθέτη
 
Η προβολή εντάσσεται στον μηνιαίο κύκλο προβολών με τίτλο
«Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών»
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011 (Δευτ.-Παρ: 9:00 - 17:00)
 
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
 
«Σεισμός»
Το καλοκαίρι του 1953, ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς του 20ού αιώνα χτύπησε τα νησιά του Ιονίου. Η Κεφαλλονιά ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.      Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία των κατοίκων της, που είδαν τον τόπο τους να αφανίζεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα αναγκάζοντας τους περισσότερους να  εγκαταλείψουν το νησί.
Με άξονα ένα μοναδικό αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατή Χαβιαρά και με σπάνιο έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό της δεκαετίας του ’50, ο «Σεισμός» είναι μια ταινία για τους ανθρώπους που έζησαν τις πιο σημαδιακές αλλαγές στην πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας, και που επιστρέφουν σε στιγμές και τόπους του παρελθόντος, για να μετρήσουν τη ζωή τους και τον χρόνο που περνά.
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε ειδική τιμητική μνεία της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2003.
Copyright © 2017 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp