Copy

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr / 2106541600
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
Επιμέλεια : Μαίρη Καλδή
View this email in your browser
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:
«Το Θέατρο ως εκπαίδευση»


Αθήνα, 15-16/2, 21-22/3 και 25-26/4

Ώρες: 10:00-16:00

Χώρος: Κέντρο Μελέτης-Έρευνας Θεατρικής Τέχνης (ΚεΜΕΘεΤ), Κοίλης 23 Άνω Πετράλωνα (Σταθμός Πετράλωνα)

Εμψυχωτές: Κωνσταντίνος Ντέλλας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, David Pammenter

Σε αυτήν τη βιωματική επιμόρφωση, συνολικής διάρκειας 35 ωρών, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής-αισθητικής προσέγγισης του Θεάτρου και στην κοινωνικοπολιτική του διάσταση, αφετηρία της οποίας αποτελεί το δρων πρόσωπο- ο εαυτός. Δουλεύοντας με πολύ έμπειρους εκπαιδευτές του θεάτρου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε διαφορετικές καλλιτεχνικές μεθόδους και να βιώσουν, να κατανοήσουν, να οικειοποιηθούν, να αναστοχαστούν και να επινοήσουν μέσα από μια πορεία μετασχηματισμού της προσωπικής εμπειρίας σε συλλογική και τελικά σε πράξη κοινωνική και παιδαγωγική.
Ο επιμορφωτικός αυτός κύκλος αποτελείται από τρεις διήμερες συναντήσεις- ενότητες οι οποίες διαφέρουν ως προς τα μέσα και τους επιμέρους στόχους αλλά συνδιαλέγονται, προετοιμάζουν και διαδέχονται οργανικά η μία την άλλη.

15-16/2: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Το εργαστήριο της πρώτης αυτής ενότητας επιχειρεί μια εισαγωγή στις έννοιες της συλλογικότητας και της συνύπαρξης διαφορετικών ταχυτήτων και αναφορών, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός κώδικας. Χρησιμοποιώντας λεκτικά και σωματικά εργαλεία, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε την ατομική μας μικροκλίμακα, τον «εαυτό» σε σχέση με τον «άλλο», και μέσω της προσπάθειας προσέγγισης συντονισμού του συνόλου, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνική λειτουργία της θεατρικής δράσης, όπου διαφορετικά υποκείμενα δημιουργούν μια εκ νέου τελετουργία και ο χώρος δράσης μετατρέπεται σε έναν πυρηνικό ιερό τόπο.

21-22/3: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Η φαντασία στη σκηνή: εργαστήριο αυτοσχεδιασμού, θεάτρου της επινόησης και βασικών αρχών σκηνοθεσίας. Το εργαστήριο έχει στόχο να ενεργοποιήσει τη φαντασία μας, ως αρχικό υλικό για να δημιουργήσουμε ιστορίες μέσα από τις ιστορίες μας. Θα αξιοποιηθούν ποικίλες τεχνικές υποκριτικής και σύνθεσης που μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την προσωπική μας έκφραση στη σκηνή, με όρους αισθητικής και θεατρικού περιεχομένου.

25-26/4: David Pammenter
Σε αυτήν την ενότητα θα διερευνήσουμε την καλλιτεχνική, αισθητική και πολιτισμική πρακτική του θεάτρου, το οποίο, ως συμμετοχική διαδικασία, μπορεί να αποτελέσει ανθρωποκεντρική, απελευθερωτική παιδαγωγική και πολιτισμική παρέμβαση. To εργαστήριο θα ασχοληθεί με τη «διαλογική» διάσταση του θεάτρου και τη δυνατότητά του να αμφισβητεί, να προβληματίζει και να παρεμβαίνει στη συνειδητή δημιουργική δράση του εκπαιδευτικού-καλλιτέχνη και του κοινού , σε μια πορεία αναζήτησης της κοινωνικής αλλαγής. Με εργαλεία τις προσωπικές και συλλογικές μας ιστορίες αλλά και τις προηγούμενες ενότητες/εργαστήρια θα επιχειρήσουμε να συνθέσουμε την συνολική προσωπική εμπειρία σε συλλογική θεατρική δράση.
 


Βιογραφικά εμψυχωτών:

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της δραματικής Σχολής «Δήλος», ενώ έχει υπάρξει για πολλά χρόνια δάσκαλος παραδοσιακών χορών και τραγουδιού. Έχει σκηνοθετήσει παραστασεις και site specific performances μελετώντας τη σύμπραξη της θεατρικής φόρμας με τις συλλογικές και κοινοτικές μορφές έκφρασης και τελετουργίες του ελλαδικού χώρου, όπως και τη συνύπαρξη επί σκηνής επαγγελματιών ηθοποιών και κατοίκων ενός τόπου. Έχει συμμετάσχει στο Λύκειο Επιδαύρου, στη θεατρική κατασκήνωση του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και έχει κάνει εργαστήρια ενδυνάμωσης της συλλογικότητας της ομάδας μέσα από λεκτικούς ή μη κώδικες,προσεγγίζοντας την έννοια της τελετουργίας, με βασικό άξονα τον Χορό της τραγωδίας.

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτις. Τα τελευταία 13 χρόνια σκηνοθετεί επαγγελματικές παραστάσεις για εφηβικό και νεανικό κοινό, προτείνοντας ένα πολυπρισματικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα γύρω από τις παραστάσεις για τους θεατές, τη σχολική τάξη και τους καθηγητές του σχολείου. Σκηνοθετεί παραστάσεις site specific με έμφαση στην ιστορική μνήμη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών σε έναν νέο διάλογο με το περιβάλλον. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την εκπαίδευση ενηλίκων και την καλλιτεχνική εκπαίδευση των ηθοποιών. ΄Εχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε πανεπιστημιακές σχολές θεάτρου και παιδαγωγικής. Έχει συγγράψει τα βιβλία «για τον καθηγητή» των Καλλιτεχνικών Λυκείων (ΙΕΠ) με θέματα «Σκηνοθεσία Θεάτρου» και «Αισθητική και σκηνοθεσία κινηματογράφου» καθώς και το σχολικό βιβλίο του ΙΔΕΚΕ «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή». Από το 2016 ως το 2019 ήταν σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου, διεθνούς σχολείου για ηθοποιούς για τη μελέτη του Αρχαίου Δράματος.

Ο David Pammenter είναι Principal Lecturer στο Πανεπιστήμιο Winchester, στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών. Είναι επίσης επισκέπτης λέκτορας, σκηνοθέτης, σύμβουλος και εξεταστής σε μια σειρά Πανεπιστημίων, Εταιρειών και Oργανισμών στη Μ. Βρετανία και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας Belgrade του Coventry (Belgrade TIE Team Coventry), της πρώτης ομάδας για την Θεατροπαιδαγωγική (Theatre-in-Education), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για αυτή την πρακτική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση. Έχει μεγάλη εμπειρία δουλειάς στην Αφρική και την Ασία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο του Θεάτρου για την Ανάπτυξη (TfD - Theatre for Development). Η συγκεκριμένη ενότητα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με βοήθεια μετάφρασης όπου και αν χρειάζεται.

Σε ποιους απευθύνεται:
Η επιμόρφωση απευθύνεται σε θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, περφόρμερ, επαγγελματίες από τον χώρο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, φοιτητές, καλλιτέχνες κάθε πεδίου και σε αυτούς/ές που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τα θεατρικά τους μέσα, την καλλιτεχνική τους έκφραση και οπτική και την παιδαγωγική τους προσέγγιση.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και κάλτσες.
Στις 25-26/4 η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με βοήθεια μετάφρασης όπου και αν χρειάζεται.
Διάρκεια επιμορφωτικού κύκλου: 35 ώρες
Κόστος συμμετοχής Επιμορφωτικού Κύκλου:
140€ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση (για να γίνετε μέλος, δείτε εδώ)
190€ για τα μη μέλη

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΒΗΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ : 
Η αίτηση συμμετοχής αφορά το σύνολο του επιμορφωτικού κύκλου και δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένης ενότητας.

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του ποσού άπαξ ή σε δύο δόσεις ως εξής:
προκαταβολή 90€ κατά την εγγραφή (σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω) και αποπληρωμή μέχρι 10/02.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες χρειάζεται:
α) να πληρώσουν την προκαταβολή 90€ ή ολόκληρο το ποσό, αν το επιθυμούν, πατώντας στο παρακάτω κουμπί, επιλέγοντας "Donate with a debit or credit card" και αναγράφοντας οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμό τους στο πεδίο «Σύνταξη σημείωσης» (ή "write a note"). 
ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
PAYMENT WITH CARD

β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 30/01/2020
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα λάβουν e-mail με επιβεβαίωση της κατάθεσης, της λήψης της αίτησης καθώς και επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στο εργαστήριο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας

Συντονισμός: Hρώ Ποταμούση

Επικοινωνία: Νάντια Κατή, c.nadiakt@gmail.com. 6948442646
Δέσποινα Μιτσιάλη, dmitsiali@gmail.com, 6976713789
 

«Πάμε Θέατρο!»
 Ακολουθεί συζήτηση  με τον σκηνοθέτη!

24 Ιανουαρίου 2020. Αθήνα.

Θέατρο Σταθμός - παράσταση «Φυλές» σε σκηνοθεσία Τ. Τζαμαργιά στο Θέατρο Σταθμός.

Ειδική τιμή 10 Ε για τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην ΕκπαίδευσηΠληροφορίες στο email dmitsiali@yahoo.com.
 
Για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνείτε στο τηλέφωνο του θεάτρου Σταθμός                       210 52 30267 και λέτε ότι είστε μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Η προσφορά ισχύει για την παράσταση της Παρασκευής στις 24.01.20, ώρα 21.00.
 
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της παράστασης, κ. Τ. Τζαμαργιά.
Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37, Ελλάδα (20μ. από το σταθμό μετρό Μεταξουργείο).

Πληροφορίες για την παράσταση:
https://stathmostheatro.gr/project/fules-tis-ninarein-theatriki-parastasi/
 
Ενημέρωση - Εξ αιτίας σοβαρού ατυχήματος του ηθοποιού κ. Νίκου Γεωργάκη, έχει αντικατασταθεί στον ρόλο του πατέρα από το Δημήτρη Ήμελλο.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2020 – Γραφείο Αθήνας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητά μέλη, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Με πολλή χαρά σας προσκαλούμε όλους και όλες να κόψουμε την βασιλόπιτά μας
την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 05.30 μ.μ.
στον Τεχνοχώρο«Φάμπρικα»,
Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, μετρό Κεραμεικός (https://www.fabricaathens.gr/).

«Φυλάξτε την ημερομηνία» κι ελάτε να κάνουμε το πρώτο μας αντάμωμα για τη νέα χρονιά, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε γέλια (με τσάγια και κρασιά), να ανταλλάξουμε σκέψεις και βλέψεις!

Καλή Χρονιά με όραμα, χρώμα και ομορφιά!

Το συντονιστικό Γραφείο Αθήνας
 
Copyright © 2020 Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp