Copy
Persbericht 7 mei 2015
BesteBuren ondersteunt 55 Vlaams-Nederlandse culturele projecten in de tweede ronde van het matchingfonds
De Vlaamse en Nederlandse overheid investeren een half miljoen euro in culturele samenwerking tijdens het Nederland-Vlaanderenjaar 2015. De programmaraad van BesteBuren heeft in de tweede en laatste ronde van het matchingfonds 230.000 euro verdeeld over 55 projecten. De eerste ronde telde 50 projecten, daarmee komt het totaal aan gehonoreerde initiatieven op 105.
 
2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaanderen en Nederland hun creatieve en culturele samenwerking vieren. BesteBuren geeft het startschot voor nieuwe culturele samenwerking en is een viering van de bestaande creativiteit in het Nederlandse taalgebied. Om Vlaams-Nederlandse synergie te stimuleren, creëerden de Vlaamse en de Nederlandse overheden een matchingfonds ter waarde van 500.000 euro om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De programmaraad kende bijdrages van 2.000, 7.000 of 14.000 euro toe.
De programmaraad heeft voor de laatste ronde € 230.000,- verdeeld onder 55 van de 205 ingediende projectvoorstellen. Het viel de raad op hoeveel enthousiasme er in het gehele taalgebied heerst voor het feestjaar, scherpe keuzes waren daardoor onvermijdelijk. De niet gehonoreerde projecten zijn evenwel nog steeds van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij het programma. In dat geval krijgen zij via de website, de agenda en de sociale media extra communicatieve ondersteuning. De definitieve lijst van gehonoreerde projecten uit deze ronde staat hier.
 
Opvallend aan deze tweede ronde is dat het aantal aanvragen flink is gestegen, van 147 in de eerste ronde naar 205 in de tweede ronde. De programmaraad, bestaande uit drie Vlamingen en drie Nederlanders, koos in deze ronde voor nog grotere culturele diversiteit en kende meer kleinere bedragen toe aan meer projecten.

Mira Kho, lid van de programmaraad: “Deze tweede tranche heeft ons zowel kwalitatief als kwantitatief enorm verrast. Het BesteBuren-jaar is daarmee in zijn intentie om mensen uit Nederland en Vlaanderen te betrekken en te verenigen in korte tijd succesvol gebleken. Het is mooi het publiek te tonen hoe veel creativiteit, vernieuwing en kwaliteit er is in de cultuur van het Nederlandse taalgebied.”Projecten
De projecten bestrijken een veelkleurige regenboog aan disciplines. Veel muziek, theater en uiteenlopende invalshoeken: van een interculturele verhalenregen en jonge creatieven in voormalige havens tot een varend cultureel vrachtschip.

De projecten vinden plaats door heel Nederland en Vlaanderen, tussen nu en februari 2016.

Een paar opvallende voorbeelden van de projecten zijn:
  • Een Nederlands-Vlaamse Bring Your Own Beamer-avond in TivoliVredenburg tijdens het Nederlands Filmfestival.
  • Verhuis je talent waarbij jongeren van de Kunstbende op expeditie gaan bij gastgezinnen over de grens.
  • Bosch en Zee, een uitwisselingsproject tussen Theater Festival Boulevard en Theater aan Zee.
  • Pallieter Piekhaar, een muzikale mash-up van het Vlaamse verhaal Pallieter en de Rotterdamse Polletje Piekhaar gebracht door Klangendrum en Podium Galerij Jan Colle en Club Reserva. 
  • Kroonjuwelen, een uitwisseling tussen het Theaterfestival Vlaanderen in Brussel en het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.
  • .tiff 2015 koppelt 10 Nederlandse auteurs aan 10 jonge Belgische fotografen tijdens Unseen in Amsterdam en in Antwerpen.
  • Bij Amsterdam / Antwerpen Boiling, wordt gecrowdfund voor de buurt.
  • Willem I en het koninkrijk van Nederland en België is een tentoonstelling van het Nationaal Archief in Den Haag en het Gentse STAM.
  • Ook het Vincent van Goghhuis in Zundert en het M HKA en AIR Antwerpen zetten een uitwisseling op onder de werktitel Antwerpen-Zundert.

- EINDE -


Extra Informatie:
 
Programmaraad en criteria
De programmaraad bestaat uit drie Nederlanders en drie Vlamingen, Brigitte Bloksma, Mira Kho, Jan Zoet, Piet Menu, Helena de Groot en Werner Trio. Bij het beoordelen van de projecten heeft de programmaraad scherp gelet op wederkerigheid: projecten waarin beide partijen van elkaars expertise profiteren, en in beide landen publiek bereiken; duurzaamheid: de mate waarin de activiteiten tijdens het BesteBuren jaar een opmaat zijn naar meer en betere samenwerking; vernieuwing: nieuwe makers, samenwerking en experiment.

Het BesteBuren jaar begon op 8 februari 2015 en loopt door tot 14 februari 2016.

 
 
Contact
Vlaanderen: Ann Venneman
Nederland: Jessica Hartley


Over BesteBuren
Nederland en Vlaanderen zijn BesteBuren. We delen een taal en we wonen dicht bij elkaar maar - zoals dat met buren gaat - we ontmoeten elkaar te weinig. Dat is jammer want we hebben elkaar zo veel te bieden, nu en in de toekomst. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin we Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vieren.


BesteBuren is een programma van DutchCulture en deBuren,
in opdracht van de Nederlandse en de Vlaamse overheid.
In samenwerking met De Brakke Grond
Campagne en ontwerp: Zinnebeeld
Cultuuragenda: CultuurNet
Illustratie en animatie: Tjarko van der Pol, SaltyStock
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier
Email Marketing Powered by Mailchimp