Copy
Persbericht 23 maart 2015
BesteBuren: Lustige Lente in de Lage Landen
Welke projecten komen eraan in april?

Kortfilms, huiskamerconcerten, compositieopdrachten, internet trilogie, droommasterclasses in zorgcentra… Met BesteBuren wordt dit jaar de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland gevierd. We blikken vooruit op enkele hoogtepunten uit het BesteBuren-programma in april.  
Go Short - International Short Film Festival | 8-12 april in Nijmegen

Go Short is hét kortfilmfestival van Nederland. In vijf festivaldagen worden uit meer dan 2900 inzendingen de 300 beste recente korte films van Europa vertoond en worden de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt Go Short ook diverse focusprogramma's, workshops, lezingen en party's. Een van de speciale thema's dit keer zijn kattenfilms. http://2015.goshort.nl/nl/

Lees ook: Nijmegen Cultuurstad volgens marketeers Joris Holter en Freek Koster, hier.


Festival Club Canapé: huiskamerconcerten

Livemuziek komt het best tot bloei in een intieme setting met een stil, aandachtig publiek. Vanuit die overtuiging is Live in Your Living Room geboren, en van daaruit Festival Club Canapé, de huiskamerconcertserie in Nederland en België. Het podium beperkt zich niet tot singer/songwriters, ook bands hebben de weg naar de huiskamer gevonden. In april treden ondermeer de Belgische muzikanten van Biezen, Stoomboot, Assunta & The Light Orchestra op in Nederlandse huiskamers. Voor de actuele data kijk op de BesteBuren website of bij Live in Your Living Room in de agenda, hier.  
 

Prinses Christina Compositie Concours 2015 | Finale op 11 april in Den Haag

Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks concours dat klassieke muziek, jazz en compositie tracht te promoten onder jongeren. Dit jaar doen er voor het eerst jonge componisten van 12 tot en met 21 jaar uit Nederland én Vlaanderen mee, en mogen we ook  composities verwachten die gebaseerd zijn op het thema 200 jaar Verenigd Koninkrijk (1815-1830). De grote finale van het concours voor jonge componisten vindt plaats op 11 april in Den Haag.  Meer informatie hier.


Masterclass Droomkoffer | Verhalen vertellen met een mobiele ‘schaduwtheaterkoffer’.

Behalve grensoverschrijdend is Droomtheater uit Rotterdam ook generatieoverschrijdend. Tijdens een cursus met mobiele ‘Droomkoffers’ vertellen kinderen en ouderen elkaar verhalen over hun straat, een dierbare plek, een waardevol voorwerp, een wens of droom. Te zien in diverse zorgcentra in Nederland. Kijk voor alle data op www.droomtheater.com en lees een interview met initiatiefneemster Joanne Oussoren in de BesteBuren krant, hier.


Explorer / Prometheus Ontketend: CREW en Urland | vanaf 22 april in Rotterdam + op tournee

EXPLORER/Prometheus ontketend is het tweede deel van de Internettrilogie die Urland maakt. Hiervoor werkt Urland samen met kunstenaar/theatermaker Eric Joris en zijn gezelschap CREW uit Brussel. Generatie Before the Computer (CREW) ontmoet generatie After the Computer (Urland) in een moderne queeste op het podium. Te zien in de Rotterdamde Schouwburg en Theater aan het Spui in Amsterdam en daarna op tournee. Meer informatie hier.  

 
De Vorlesebühne | korte absurdistische voordrachten van schrijvers en muzikanten | 24 april in Antwerpen

Vijf eigenwijze schrijvers en één muziek ontroeren, betoveren en verwarren het publiek een keer per maand, een avond lang. ‘Uitstel van Executie’ is te zien in de Antwerpse Bibliotheek Permeke. Meer informatie via de BesteBuren agenda hier, en via Facebook, hier. 
 
Recensie: Lichtelijk krankzinnig proza in pak bij de Vorlesebühne, hier (Loodmagazine.nl, 15 januari 2015)


Nu het nog kan… Ga eind maart nog naar:
 
Vertelconcert DE WEG | 25 maart in Gent, daarna op tournee

Mezzo-sopraan Ekaterina Levental maakt van haar eigen levensverhaal een vertelconcert over vluchten uit de Sovjet-Unie. Een gelegenheid voor iedereen vanaf 10 jaar, in première op 25 maart in de Gentse Bijloke!
http://www.ekaterina.nl/
 
 
The Flipside Paradox | 25 maart in Gent.

Jazz, improvisatie, intuïtieve soundscapes, wondermooie melodieën of pokkeherrie, het wordt allemaal verkend in deze clash van de Zuid-Nederlandse en Vlaamse jazz- en improscène, met als uitvalbases Eindhoven en Gent. Beide landen stellen een vaste basisband op. Die nodigt op zijn maandelijkse sessies de meest getalenteerde jonge muzikanten van de verschillende scènes uit om elkaars wereld te verkennen. Een jaar lang ontstaan door de gropeswisselingen steeds nieuwe uitdagingen.
Volgende datum: 25 maart in Hot Club de Gand. 
Informatie hier.

 
Nieuws & de agenda van het BesteBuren-jaar http://www.besteburen.eu/
 
Voor alle laatste BesteBuren-filmpjes kijk op ons YouTubekanaal hier.

Meer informatie op www.besteburen.eu, Facebook en Twitter @BesteBuren #BesteBuren. 
BesteBuren
BesteBuren wordt in opdracht van de Nederlandse en Vlaamse overheid gecoördineerd door DutchCulture (www.dutchculture.nl) en deBuren (www.deburen.eu). Meer informatie DutchCulture,  Jessica Hartley, j.hartley@dutchculture.nl / T + 31 (0) 20 6164 225 of deBuren, Ann Venneman, Ann.Venneman@deburen.eu / T +32 (0)2 212 19 31 of T +32 (0) 498 305 939.
Meer informatie via www.besteburen.eu


Over BesteBuren
Nederland en Vlaanderen zijn BesteBuren. We delen een taal en we wonen dicht bij elkaar maar - zoals dat met buren gaat - we ontmoeten elkaar te weinig. Dat is jammer want we hebben elkaar zo veel te bieden, nu en in de toekomst. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin we Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vieren.


BesteBuren is een programma van DutchCulture en deBuren,
in opdracht van de Nederlandse en de Vlaamse overheid.
In samenwerking met De Brakke Grond
Ontwerp en technische realisatie: Zinnebeeld en CultuurNet
Illustratie en animatie: Tjarko van der Pol, SaltyStock
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier
Email Marketing Powered by Mailchimp