Copy

Еразмус+ ИНФО билтен

Новости у оквиру Еразмус + програма и остале вести у области образовања и младих

Активности Инфо центра у јуну

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности, током јуна 2022. године организује догађаје:

Више информација о догађајима у Информативном центру погледајте на сајту Фондације Темпус.
У циљу бољег планирања активности Информативног центра, а како бисмо Вам пружили више информација и већу подршку, молимо Вас да попуните овај кратак упитник.
Попуните упитник

*Напомена: Упитник је анониман и информације ће се користити само за интерне потребе.


Онлајн догађај: Образовање одраслих у Републици Србији и Европи

Фондација Темпус – национална Eurydice јединица и EPALE национални тим за подршку организују онлајн догађај „Образовање одраслих у Републици Србији и Европи” који ће се одржати у петак, 3. јуна у 10 часова, путем Microsoft Teams платформе. На догађају ће бити представљена Eurydice студија „Образовање и обуке одраслих у Европи”, као и актуелне националне политике и праксе у овој области.

За пријаву за учешће на овом догађају потребно је попунити регистрациони формулар најкасније до 31. маја 2022. године у подне.

Прелиминарни програм догађаја доступан је на следећој страници.

Отворен јавни позив за пријаву CEEPUS мрежних мобилности кандидата за 2022/2023 годину

Студенти и наставно особље који су заинтересовани да реализују академску мобилност током академске 2022/23. године имају могућност да се пријаве за размену у оквиру CEEPUS III програма. Јавни позив је отворен за мобилности у оквиру одобрених мрежа, а пријаве се подносе искључиво онлајн, путем CEEPUS платформе. Право учешћа у програму у Републици Србији имају студенти и наставно особље са државних високошколских установа.
 
Конкурс за подношење мрежних пријава за мобилности које ће се реализовати у зимском семестру 2022/23. академске године је отворен до 15. јуна, док кандидати који желе да мобилност реализују током летњег семестра 2022/23. пријаву морају поднети до 31. октобра.
 
Више информација о претрази одобрених мрежа, поступку пријаве, категоријама мобилности, стипендијама и слично, сазнајте у посебној вести.

 

Европска година младих 2022: позив за учешће и пријаву догађаја

Уколико сте омладинска организација или организација или установа која ради са младима, укључујући школе и високошколске установе, позивамо вас да се укључите у обележавање Европске године младих 2022.
  
Региструјте и промовишите своје догађаје који су намењени младима на европској мапи догађаја на Европском порталу за младе, било да их планирате, или сте их већ реализовали у 2022. години.

Догађаји могу бити различитог формата, попут онлајн или физичких радионица, семинара, вебинара, конференција, сусрета, дебата, такмичења, изложби, концерата, фестивала, уметничких перформанса, кампања и сличних активности. Осим формата и организатора, и теме догађаја могу бити различите.
 
Сазнајте више о овој иницијативи и томе како да брзо и лако региструјете свој догађај, путем наше странице.

У току су пријаве за eTwinning националну ознаку квалитета
Подношење пријава за eTwinning националне ознаке квалитета за школску 2021/2022. годину је у току.

Васпитачи, учитељи и наставници могу поднети пријаве за своје eTwinning пројекте који су завршени или у завршној фази до краја дана у уторак, 31. маја 2022. године.

Све неопходне информације о процесу подношења пријаве могу се наћи на сајту Erasmus+ Србија.

Као подршку еТвинерима из Србије у процесу подношења пријава за eTwinning националну ознаку квалитета, eTwinning национални тим за подршку је организовао неколико активности: вебинар о основним информацијама и роковима 28. априла 2022. године и једнонедељну обуку на интернету „eTwinning националне ознаке квалитета 2021/2022 – критеријуми и писање пријаве“ у периоду од 9. до 13. маја 2022. године.

Материјале и снимцке свих вебинара могуће је пронаћи у отвореној eTwinning групи „eTwinning i nastava na daljinu“ на eTwinning порталу. еТвинери могу приступити овој групи путем следећег линка, уз напомену да је потребно да буду улоговани на портал.
Састанак са новоизабраним eTwinning амбасадорима

eTwinning национални тим има задовољство да поздрави eTwinning амбасадоре који су управо изабрани на недавно завршеној селекцији коју је спровео eTwinning национални тим. Укупно четрнаест еТвинера је изабрано да у наредном периоду, до 31. децембра 2023. године, пружа подршку eTwinning заједници у Србији у улози eTwinning амбасадора. То су искусни еТвинери који у свом наставном процесу примењују иновативне педагошке приступе засноване на пројектној настави и примени дигиталних технологија. Изабрани амбасадори су спровели велики број eTwinning пројеката и били награђени и националним и европским наградама.

Састанак са новоизабраним амбасадорима је одржан у просторијама Фондације Темпус, на Зеленом брду. Амбасадори су разменили примере праксе из својих установа и локалних средина и направљен је план за спровођење активности у наредном периоду.

Желимо још једном да се захвалимо eTwinning амбасадорима на посвећености и да им пожелимо успех у даљем раду.

eTwinning амбасадори у Србији за период до 31. децембра 2023. године су:

 • Александра Даниловић, ОШ „Светислав Голубовић Митраљета", Батајница
 • Аница Тричковић, ОШ „Топлички хероји“, Житорађа
 • Далибор Тодоровић, Гимназија „9.мај", Ниш
 • Дарина Пољак, ОШ „Лукреција Анкуцић“, Самош и ОШ „Стеван Дукић“ Београд
 • Драгана Виденов, ОШ „Свети Сава“, Кикинда
 • Јасмина Милићевић, ОШ „Олга Милошевић'', Смедеревска Паланка
 • Јасна Бошковић, ЕТШ „Никола Тесла", Панчево
 • Јелена Кенић, ОШ „Др Драгиша Мишовић", Чачак
 • Милица Андоновић, ОШ „Вук Караџић", Пирот
 • Наташа Врапчевић, ПУ „Наша радост", Суботица
 • Наташа Мајстровић, Прва београдска гимназија
 • Наташа Миљановић, ОШ „Сремски фронт", Шид
 • Олгица Спасојевић, ОШ „Петар Лековић", Пожега
 • Звонко Гашпаровић, ЕТШ „Михајло Пупин'', Нови Сад
Нова платформа Европске комисије посвећена образовању – European School Education Platform
Од уторка, 31. маја 2022. године, почиње са радом нова платформа Европске комисије - European School Education Platform. Идеја је да ово буде место које ће омогућити приступ свим информацијама о програмима и иницијативама, као и ресурсима и алатима Европске комисије у оквиру школског образовања.

Приступ платформи је могућ свима заинтересованима. Све што је потребно је да се креира EU Login налог за који је објављено детаљно упутство на јавном делу eTwinning портала.

eTwinning портал ће бити део ове платформе али ће приступ овом делу и даље имати само регистровани и валидирани корисници. Досадашњи eTwinning портал ће и даље бити доступан али са смањеним бројем функција.

Више информација о European School Education Platform се могу наћи у чланку на јавном делу eTwinning портала. eTwinning национални тим ће благовремено обавештавати кориснике о функцијама нове платформе.
VI регионална ЕПАЛЕ конференција

VI регионална ЕПАЛЕ конференција је одржана 24. и 25. маја 2022. године у Термама Тухељ у Хрватској. Тема конференције је била „Улога образовања одраслих у успешној друштвеној интеграцији и суочавању са изазовима“.

На конференцији су учествовале земље из региона (Република Црна Гора, Република Србија, Република Словенија, Република Северна Македонија и Република Хрватска као домаћин). Осим размене примера добре праксе, учесници конференције су пажњу посветили изазовима са којима се срећу на ову тему како у излагањима, тако и у радионичарском делу конференције.

Материјали са конференције ће бити постављени у ЕПАЛЕ групи посвећеној овом догађају.

Фестивал Новог европског Баухауса

Овај догађај има за циљ да окупи стручњаке из широког спектра области који ће учествовати у комуникацији о одрживој будућности за све грађане. Биће организовна излагања, панел-дискусије, радионице и слични догађаји који имају за циљ да промовишу Европски зелени пакт.

Фестивал се одржава од 9 до 12. јуна као хибридни догађај са централном „бином“ у Бриселу и са мањим догађајима уживо широм целе Европе. Велики број догађај ће бити у онлајн формату.

Сви су добродошли да се прикључе било уживо, било онлајн.

Са ове странице може се приступити  и отворити налог на платформи Фестивала Новог европског Баухауса и добити више информација.

Ослобађање Еразмус+ пројеката од ПДВ-а
Фондација Темпус је контакт тачка за комуникацију са Пореском управом поводом ослобађања од ПДВ-а трошкова роба и услуга фактурисаних од стране добављача из Србије, а финансираних кроз пројекте у оквиру Еразмус+ програма.

Имајући то у виду, Фондација Темпус је припремила детаљно обавештење о корацима које је потребно предузети и документима које је потребно припремити за пријављивање пројеката за ослобађање од ПДВ-а.

Обавештење можете погледати на сајту Фондације Темпус.
Аудио записи публикација и месечних билтена Фондације Темпус
На сајту Фондације Темпус можете приступити аудио записима наших билтена, као и Еразмус+ брошуре за конкурсни рок 2022.

Такође, на истој страници можете прегледати и остале публикације Фондације Темпус и информисати се о могућностима у оквиру Еразмус+ програма.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
За више информација о Еразмус+ програму можете нам се обратити путем е-поште: * Сви догађаји, радионице, као и консултације у вези са припремом и спровођењем пројеката, у организацији Фондације Темпус, су бесплатни.
Copyright © 2022 Фондација Темпус, Сва права задржана.


одјавите се са листе  ажурирајте ваше податке

Email Marketing Powered by Mailchimp