Copy

Еразмус+ ИНФО билтен

Новости у оквиру Еразмус + програма и остале вести у области образовања и младих

Резултати одабира пројеката за финансирање - конкурсни рок 23. фебруар 2022. године

Фондација Темпус објавила је резултате одабира пројектних пријава установа за пројекте мобилности у областима високог (КА131-HED), општег (KA122-SCH), стручног (KA122-VET) и образовања одраслих (KA122-ADU), као и у области младих (КА152-YOU, KA153-YOU, KA154-YOU). Такође, Фондација Темпус објављује резултате одабира пројектних пријава установа акредитованих за пројекте мобилности у општем образовању (КА121-SCH) и стручном образовању и обукама (КА121-VET).

Све одобрене пројекте можете пронаћи на нашем вебсајту.

Активности Инфо центра у јулу

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности, током јула 2022. године организује догађаје:

Више информација о догађајима у Информативном центру погледајте на сајту Фондације Темпус.
У циљу бољег планирања активности Информативног центра, а како бисмо Вам пружили више информација и већу подршку, молимо Вас да попуните овај кратак упитник.
Попуните упитник

*Напомена: Упитник је анониман и информације ће се користити само за интерне потребе.


Вебинар „Могућности и ресурси за професионално усавршавање на ЕПАЛЕ мрежи”

Позивамо Вас да се пријавите на предстојећи вебинар у оквиру којег ће бити представљен низ могућности и алата за учење доступних на ЕПАЛЕ платформи. Биће речи о вредним ресурсима који укључују селекцију МООК курсева, ОЕР (отворене едукативне ресурсе), библиотеку и пакете са ресурсима, као и најактуелније садржаје у новој секцији Подкаст у којој су обједињене емисије настале у претходном периоду.
Овај вебинар биће одржан у среду, 6. јула 2022. у периоду од 16 до 17 часова.

За вебинар се можете пријавити попуњавањем регистрационог формулара који ће бити отворен за пријаве до 5. јула до 23:59 часова. Учешће у вебинару је бесплатно.

Више информација можете пронаћи на овој страници сајта Фондације Темпус.

ЕПАЛЕ наградни конкурс за блогове на тему „Иновативни приступи за револуцију вештина“

Фондација Темпус - ЕПАЛЕ национални тим за подршку је објавио позив за достављање текстова на тему „Иновативни приступи за револуцију вештина“.

 Очекује се да пријаве адресирају теме као што су индивидуални налози за учење, персонализован развој вештина, флексибилни путеви учења, дизајн комбинованог учења, иновативне алате за предвиђање вештина, дизајн политика и индивидуалне подршке учењу.

Аутор победничког текста као награду добија путовање на 5. Светску конференцију „Будућност образовања“ која се одржава у Стокхолму од 10. до 12. августа ове године.
 

Наградни позив за текстове је отворен до 5. јула 2022. године. Више информација о пропозицијама за учешће у наградном конкурсу можете прочитати овде.

 

Онлајн конференција „Образовање одраслих у Републици Србији и Европи”
У организацији Фондације Темпус, кроз активности националне Eurydice јединице и EPALE националног тима за подршку у Србији, у петак 3. јуна је одржана онлајн конференција „Образовање одраслих у Републици Србији и Европи”. На догађају је представљен Eurydice извештај „Образовање и обуке одраслих у Европи”, као и актуелне националне политике и праксе у овој области.

Представница Европске комисије госпођа Даниела Коцанова је представила садржај извештаја и захвалила се свим експертима из Србије на учешћу и доприносу у састављању ове студије. Испред Министарства просвете, науке и технолошог развоја, госпођа Весна Фабиан је говорила о значају Закона о националном оквиру квалификација Републике Србије и поступку признавања претходног учења, док је исред Агенције за квалификације, господин Зоран Спасић говорио о јавно признатим организаторима образовних активности (ЈПОА) у контексту националних политика и пракси.

Извештај можете преузети на овој EPALE страни.

 
eTwinning Meetup “Кроз eTwinning до бољих дигиталних компетенција“.
eTwinning национални тим и eTwinning амбасадори: Александра Даниловић, наставница математике у ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници, и Звонко Гашпаровић, наставник стручних предмета у ЕТШ „Михајло Пупин“ у Новом Саду одржали су састанак са еТвинерима и наставницима који су заинтересовани за унапређење дигиталних компетенција путем ове платформе у Инфо центру Фондације Темпус у Београду 23. јуна 2022. године. Анита Бачински, члан eTwinning националног тима је представила резултате истраживања о утицају рада на eTwinning платформи на дигиталне комептенције корисника. eTwinning амбасадори су представили дигиталне алате које нуди платформа eTwinning, као и неколико Web 2.0 алата који могу бити од помоћи наставницима у спровођењу наставног плана и програма.
Нова платформа Европске комисије посвећена образовању – European School Education Platform

eTwinning и School Education Gateway јесу тренутно у процесу „пресељења“ на нову платформу Европске комисије за школско образовање која ће бити заједничка онлајн адреса за све актере у образовању на предшколском нивоу, нивоу основне и средње школе, укључујући и стручно образовање. За приступ овој платформи, потребно је да сваки наставник креира свој EU Login налог.

Тек када приступе овој платформи, већ регистровани и валидирани еТвинери могу, путем својих постојећих приступних параметара, да се улогују на eTwinning део платформе. Васпитачи, учитељи и наставници који су заинтересовани да постану чланови eTwinning-а, потребно је да регистрију своје налоге на eTwinning делу ове нове платформе.

Упутство за креирање EU Login налога можете пронаћи овде.

Одржана заједничка радионица Фондације Темпус и Европског центра за живе језике у Грацу
Европски центар за живе језике Савета Европе  и Фондација Темпус организовали су 9. и 10. јуна 2022. године радионицу Употреба ИКТ као подршка настави и учењу језика (енгл. Use of ICT in support of language teaching and learning (ICT-REV)).

Учесници на радионици били су наставници страних језика који се у оквиру формалног образовања у Србији уче као први и други страни језик на различитим образовним нивоима.

Они су се упознали за ИКТ алатима и ресурсима у отвореном приступу који се налазе овде, размењивали идеје о томе како да их примене у настави и интегришу у учење језика тако да почивају на адекватним педагошким принципима.

Овде можете погледати фотографије са радионице.

 
Детаљније информације о радионици доступне су овде.
Онлајн курс Укључивање неизворних говорника језика у наше учионице платформе School Education Gateway

Са задовољством Вас обавештавамо да ће на платформи School Education Gateway – Европској онлајн платформи за школско образовање од 4. до 20. јула 2022. године бити отворен онлајн курс Укључивање неизворних говорника језика у наше учионице (енгл. Engaging Non-Native Language Speakers in Our Classroom). Циљеви курса су подстицање вишејезичности у школи и унапређење нивоа знања матерњег језика ученика.

Сви заинтересовани могу се регистровати на курс путем линка. 

Предстојеће TCA активности за сектор образовања

Training and Cooperation Activities (TCA) су међународне активности (семинари, обуке, конференције) које су саставни део Еразмус+ програма. У наставку вести погледајте позиве за ТCA догађаје отворене за пријаве појединaца из Србије активних у пољу формалног образовања.

First step first” од 5. до 9. септембра у Румунији

 
Семинар ће се одржати у Букурешту а намењен је представницима установа општег, стручног или образовања одраслих које раније нису учествовале у Еразмус+ програму, а које се баве инклузивним активностима или радом са рањивим групама. При избору учесника, предност ће имати кандидати са конкретним идејама за КА2 пројекат.
 
За више информација и пријаву посетите објаву на нашем вебсајту.

Рок за пријаву је 20.7.2022. (Важно: Фондација Темпус ће узети у обзир пријаве пристигле искључиво до 20. јула, без обзира на рокове наведене на САЛТО платформи)
 

Blended mobilities as a means of improving study programmesод 19. до 21. октобра у Словачкој

 
Семинар у Братислави ће се бавити комбинованим мобилностима и дигитализацијом. Учесници ће имати прилику да кроз размену добре праксе сазнају како комбиноване мобилности могу побољшати њихове наставне планове и програме и привући ученике ако је мобилност праћена високим нивоом дигитализације у школи. Могу се пријавити појединци активни у установама општег и стручног образовања.
 
За више информација и пријаву посетите објаву на нашем вебсајту.
 
Рок за пријаву је 20.7.2022. (Важно: Фондација Темпус ће узети у обзир пријаве пристигле искључиво до 20. јула, без обзира на рокове наведене на САЛТО платформи)
Све додатне информације могу се добити путем е-поште: tcas@tempus.ac.rs
Eurydice студија: Образовање и обуке одраслих у Европи
Уколико се интересујете за теме у области образовања одраслих, погледајте Eurydice студију Образовање и обуке одраслих у Европи која је од недавно доступна у целини на српском језику овде.
MOОК: "STEM out of the box: a STEM approach to non-STEM subjects" од 12. септембра.
MOOK (Masovni otvoreni onlajn kurs) под називом "STEM out of the box: a STEM approach to non-STEM subjects" počinje почиње 12. септембра.

Наставници ће научити да интегришу методологију такозваних СТЕМ предмета (природне науке, технологија, инжењерство и математика) у наставне планове из друштвено-хуманистичких наука, уметности, књижевности и менаџмента, како би помогли ученицима и студентима да развију математичке и вештине решавања проблема.


За учешће се можете пријавити на следећем линку.
Европска година младих 2022: Позив за учешће
Европска комисија је прогласила 2022. годину годином младих, чиме се посебна пажња придаје положају младих у Европи, у жељи да се развијањем дијалога са младима о њиховом виђењу властите улоге у европској будућности оснажи њихово активно учешће у друштву

Овим путем вас позивамо да се укључите у обележавање Европске године младих и да сва догађања која планирате или сте већ реализовали у 2022. години, а која су везана за младе, пријавите на европску мапу активности.


Више о иницијативи као и процесу пријаве догађаја сазнајте на следећем линку.
Еразмус дани 2022: позив за учешће
Овогодишње #ErasmusDays 2022 обележавамо током три дана прославе програма Еразмус+, 13, 14. и 15. октобра у Европи и шире. Ово је јединствена прилика да организујете догађај, поделите своје Еразмус искуство или поделите информације о свом пројекту.

Без обзира на то да ли сте корисник Еразмус+ или сте алумниста Програма, #ErasmusDays ће вам дати шансу да поделите своја искуства, организујете догађаје и проширите вест о овом пројекту.

Више о догађају и могућностима учешћа сазнајте на нашем вебсајту.
Ослобађање Еразмус+ пројеката од ПДВ-а
Фондација Темпус је контакт тачка за комуникацију са Пореском управом поводом ослобађања од ПДВ-а трошкова роба и услуга фактурисаних од стране добављача из Србије, а финансираних кроз пројекте у оквиру Еразмус+ програма.

Имајући то у виду, Фондација Темпус је припремила детаљно обавештење о корацима које је потребно предузети и документима које је потребно припремити за пријављивање пројеката за ослобађање од ПДВ-а.

Обавештење можете погледати на сајту Фондације Темпус.
Аудио записи и pdf верзије публикација и месечних билтена Фондације Темпус
На сајту Фондације Темпус можете приступити аудио запису Еразмус+ брошуре за конкурсни рок 2022. године, као и pdf верзијама месечних билтена Фондације Темпус.

Такође, на истој страници можете прегледати и остале публикације Фондације Темпус и информисати се о могућностима у оквиру Еразмус+ програма.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
За више информација о Еразмус+ програму можете нам се обратити путем е-поште: * Сви догађаји, радионице, као и консултације у вези са припремом и спровођењем пројеката, у организацији Фондације Темпус, су бесплатни.
Copyright © 2022 Фондација Темпус, Сва права задржана.


одјавите се са листе  ажурирајте ваше податке

Email Marketing Powered by Mailchimp