Copy

Еразмус+ ИНФО билтен

Новости у оквиру Еразмус + програма и остале вести у области образовања и младих

Објављен Општи позив за подношење Еразмус+ пријава за 2023. годину

Европска комисија је објавила нови Еразмус+ Општи позив за подношење предлога пројеката за 2023. годину у којем су детаљно описане све врсте пројеката и рокови за све појединачне компоненте програма.

Статус Републике Србије као земље придружене Програму се наставља и у новом позиву, што значи да установе и организације имају могућност да пуноправно учествују у свим деловима Еразмус+ програма, као координатори или партнери. Више детаља о правилима и могућностима учешћа можете пронаћи у Еразмус+ Програмском водичу за 2023. годину.

Преглед свих врста пројеката у којима Србија може да учествује, као и рокова у оквиру овог Конкурса, можете погледати на нашој страници Календар рокова.

Активности Инфо центра у децембру

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности, током децембра 2022. године организује догађаје:


У циљу бољег планирања активности Информативног центра, а како бисмо Вам пружили више информација и већу подршку, молимо Вас да попуните овај кратак упитник.
Попуните упитник

*Напомена: Упитник је анониман и информације ће се користити само за интерне потребе.


Пријаве за конференцију "Интернационализација средњих школа" затварају се ускоро

Фондација Темпус организује конференцију „Интернационализација средњих школа“, која ће се одржати 16. децембра 2022. године у Београду. Конференција је намењена наставном и ненаставном особљу средњих стручних школа и гимназија  без обзира да ли су учествовали у пројектима Еразмус+ програма, као и другима заинтересованим за ову тему.

Пријављивање за учешће на конференцији је отворено до 01. децембра 2022. године до поноћи, а врши се путем регистрационог формулара.

Учешће на конференцији је бесплатно, а број места је ограничен. Програм ће трајати од 10:00 до 17:00 часова, а прелиминарну агенду можете погледати овде.

Све додатне информације могу се добити путем имејла и телефона:
Имејл адреса: schools-vet@tempus.ac.rs
Телефон: 011/3342 430, опција 3

Национална EПАЛЕ конференција 2022: „Иновативни приступи развоју вештина”
Отворене су пријаве за учешће на Националној ЕПАЛЕ конференцији која ће се одржати у Београду 21. децембра 2022.

У фокусу Националне ЕПАЛЕ конференције ове године су теме посвећене развоју вештина у образовању одраслих, са посебним освртом на иницијативе и иновативне праксе за унапређење и преквалификацију, флексибилне путева учења, моделе комбинованог учења, стицање квалификација и усвајање микроквалификација.

Скуп је акредитовао Завод за унапређивање образовања и васпитања и намењен учесницима који су активни у области образовања одраслих. Учешће на конференцији је бесплатно.
 
Више информација о овом догађају, као и о начину пријаве можете погледате на следећој страници на ЕПАЛЕ.
eTwinning iTE конференција 30.11-2.12.2022. године

Годишња онлајн конференција посвећена eTwinning-у у иницијалном образовању будућих наставника одржава се од 30. новембра до 2. децембра 2022. године.

Тема конференције је „eTwinning као начин за оснаживање будућих наставника колаборативним, инклузивним и одрживим праксама“.

Конференција ће донети експертска мишљења о професионалном развоју и истаћи значај eTwinning-а за институције које образују будуће наставнике, и оне које су већ укључиле eTwinning у свој програм, као и институције које планирају да почну са овом праксом.

Обраћања главних говорника током првог дана конференције, као и додела награда препознатим установама иницијалног образовања наставника могу се пратити уживо путем следећег линка.

Онлајн eTwinning конференција посвећена eTwinning установама 7-9.12.2022. године

Годишња онлајн конференција посвећена установама које су до сада биле награђиване ознаком „eTwinning школа“ одржава се од 7. до 9. децембра 2022. године. Тема конференције је „eTwinning установе као инклузивне и иновативне образовне средине“.

Конференција ће се, између осталог, фокусирати на иновативне и инклузивне праксе и повезаност наставника и ученика у доношењу одлука у једној установи. Први дан конференције ће бити доступан широј јавности и може се пратити уживо путем следећег линка.

Процес пријава за eTwinning ознаку квалитета „eTwinning школа“ за 2022.

У среду, 23. новембра, сви етвинери у васпитно-образовним установама које се квалификују за подношење пријава за ову ознаку квалитета, добили су позив да попуне и поднесу пријаву за eTwinning ознаку квалитета „eTwinning школа“.

Ово је први део селекцијe, који ради сам портал – на основу активности етвинера у тој установи на порталу у претходне 2 године, закључно са септембром 2022.  Иако сви етвинери у једној установи добијају позив да поднесу пријаву, подноси се само једна пријава за једну установу.

Рок за поднешење пријава за ознаку квалитета „eTwinning школа“ је 31. јануар 2023. године.

Уколико вам буде потребна помоћ у попуњавању пријаве, можете се обратити eTwinning националном тиму за подршку на etwinning@tempus.ac.rs.

Рок за пријаве на радионице ECML-a у Грацу истиче данас

Подсећамо да је рок за пријаве на радионице: „Унапређење језичког образовања у прекограничном стручном образовању” и „Нови ресурси за планирање образовања наставника које је језички осетљиво”, које ће се одржати у фебруару 2023. године у Грацу, траје до краја данашњег дана.

Објављен нови број билтена "Каријера и мобилност"

Нови, девети по реду, годишњи билтен „Каријера и мобилност“ управо је објављен. Електронско издање Билтена доступно је за читање и преузимање на веб-сајту Euroguidance центра 

У новом броју Билтена можете сазнати више о каријерним транзицијама, а билтен обилује и информацијама о новинама у области КВиС – догађајима, пројектима и објављеним публикацијама у оквиру Euroguidance центра и мреже, као и различитих других актера активних у области КВиС у Србији и Европи.

У делу посвећеном мобилности, доступне су информације о Europass портфолију и новим иницијативама у погледу Европске године младих.

Поред тога, представљене су и новине у новом Еразмус+ програму намењене студентима, младима, наставницима и омладинским радницима. 

Еразмус дан умрежавања 2022

После великог успеха првог издања Еразмус дана умрежавања 2021, мароканска национална канцеларија за Еразмус+ организује Еразмус дан умрежавања 2022 (Erasmus Networking Day 2022), 15-ог децембра 2022, у 9 часова по средњоевропском времену, путем Зум платформе.

Овај догађај ће бити прилика за сусрет са установама високог образовања из целога света, које су заинтересоване за изградњу Еразмус+ прилика за партнерства унутар различитих иницијатива, укључујући изградњу капацитета у високом образовању (CBHE), међународну кредитну мобилност (ICM), Жан Моне и Еразмус Мундус заједничке мастер програме (EMJM).

Региструјте се на следећем линку, а за више информација посетите страницу догађаја.

Одржана Еразмус+ недеља 2022. године

Фондација Темпус, по седми пут, организовала је Еразмус+ недељу у новембру 2022. године, током које је изведен велики број активности посвећених информисању свих заинтересованих о новом Еразмус+ позиву за пројекте за конкурсни рок 2023.

У периоду од 14. до 18. новембра 2022. године били су организовани онлајн информативни дани, радионице и вебинари.

Снимке свих сесија током информативних дана можете погледати на нашем јутјуб каналу. Све презентације коришћене током сесија доступне су на нашој веб страници.

Примери добре праксе у реализацији Еразмус+ пројеката

Фондација Темпус пружа подршку и путем консултација за развој пројектних идеја свима који желе да поднесу пријаве за пројекте у Општем позиву за 2023. годину.

Поред тога, на основу личних искустава појединаца који су учествовали у Еразмус+ пројектима, можете да сазнате више о томе како су се ови пројекти реализовали, активностима током пројекта, искуствима и специфичностима током мобилности, као и да се инспиришете за ваше будуће пројекте.

На нашем блогу можете да прочитате и претходне објаве у којима смо писали о реализованим пројектима. Такође, позивамо вас да погледате снимке на нашем YouTube каналу поводом обележавања 35 година Еразмус+ програма, где корисници пројеката износе своја искуства.

Ослобађање Еразмус+ пројеката од ПДВ-а
Фондација Темпус је контакт тачка за комуникацију са Пореском управом поводом ослобађања од ПДВ-а трошкова роба и услуга фактурисаних од стране добављача из Србије, а финансираних кроз пројекте у оквиру Еразмус+ програма.

Имајући то у виду, Фондација Темпус је припремила детаљно обавештење о корацима које је потребно предузети и документима које је потребно припремити за пријављивање пројеката за ослобађање од ПДВ-а.

Обавештење можете погледати на сајту Фондације Темпус.
Аудио записи и pdf верзије публикација и месечних билтена Фондације Темпус
На сајту Фондације Темпус можете приступити аудио запису Еразмус+ брошуре за конкурсни рок 2022. године, као и pdf верзијама месечних билтена Фондације Темпус.

Такође, на истој страници можете прегледати и остале публикације Фондације Темпус и информисати се о могућностима у оквиру Еразмус+ програма.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
За више информација о Еразмус+ програму можете нам се обратити путем е-поште: * Сви догађаји, радионице, као и консултације у вези са припремом и спровођењем пројеката, у организацији Фондације Темпус, су бесплатни.
Copyright © 2022 Фондација Темпус, Сва права задржана.


одјавите се са листе  ажурирајте ваше податке

Email Marketing Powered by Mailchimp