Copy

Еразмус+ ИНФО билтен

Новости у оквиру Еразмус + програма и остале вести у области образовања и младих

Активности Инфо центра у новембру

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности, током новембра 2022. године организује догађаје:


У циљу бољег планирања активности Информативног центра, а како бисмо Вам пружили више информација и већу подршку, молимо Вас да попуните овај кратак упитник.
Попуните упитник

*Напомена: Упитник је анониман и информације ће се користити само за интерне потребе.


Стажирајте у Фондацији Темпус преко програма "Моја прва плата"
Више информација о процесу пријаве можете пронаћи на службеној веб-страници.
Акредитовани eTwinning семинари у новембру и децембру 2022. године

Фондација Темпус – eTwinning национални тим за подршку организује бесплатне акредитоване eTwinning семинаре према следећем распореду:

  • 9. новембра 2022. године у Београду – „eTwinning за почетнике – први кораци”. За пријаву испуните регистрациони формулар до 30. октобра до 23:59 часова.
  • 10. новемебра 2022. године у Београду – „Ка квалитетним eTwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТ-а у настави”. За пријаву испуните регистрациони формулар до 30. октобра до 23:59 часова.
  • од 21. новембра до 7. децембра 2022. године (онлајн семинар) – „Основе eTwinning -а као алата за реализацију пројектно-оријентисане наставе“ ( семинар се састоји од четири вебинара, практичних задатака и једног сусрета уживо). За пријаву испуните регистрациони формулар до 6. новембра до 23:59 часова.
  • од 29. новембра до 16. децембра 2022. године (онлајн семинар) – „Употреба ИКТ алата у циљу унапређења наставе“ (семинар се састоји од четири вебинара, практичних задатака и једног сусрета уживо).За пријаву испуните регистрациони формулар до 6. новембра до 23:59 часова.

Више информација и формуларе за пријаву можете да погледате на нашем сајту.

Позив за достављање примера добрих пракси у области образовања одраслих

Активностима ЕПАЛЕ националног тима за подршку Фондација Темпус отвара Позив за достављање примера добрих пракси у области образовања одраслих као резултата пројеката и активности организација спроведених у претходне три године.  

Рок за достављање пријава је 31. октобар 2022. године до 23.59  часова.

Установе или организације могу да пријаве по један пример добре праксе попуњавањем формулара  у коме су дате детаљне смернице које се односе на садржај апликације. Непотпуне или накнадно достављене пријаве неће бити узете у разматрање.

Молимо Вас да своју пријаву пошаљете на имејл-адресу adult-education@tempus.ac.rs са назнаком За конкурс – Примери добрих пракси у образовању одраслих, октобар 2022.

За све додатне информације у вези са конкурсом можете да нам се обратите слањем упита на имејл-адресу adult-education@tempus.ac.rs или позивом на број телефона 011 33 42 430, опција 3. 

Отворен позив за пријаву пројеката у оквиру иницијативе Европски универзитети за 2023. годину

Европска комисија је отворила четврти позив за пријаву пројеката у оквиру иницијативе Европски универзитети. Новим Еразмус+ позивом за подношење пројеката издвојена су рекордна финансијска средства за финансирање иницијативе Европски универзитети и то у износу од 384 милиона евра.

Рок за подношење пријава је 31. јануар 2023. године.

У циљу додатног промовисања Позива, Европска комисија ће организовати онлајн информативну сесију 15. новембра 2022. године, путем следећег линка.

Све додатне информације о Позиву можете да пронађете овде, а за додатна питања која се тичу Еразмус+ позива за Европске универзитете, доступна је мејл на адреса: EACEA-EUROPEAN-UNIVERSITIES@ec.europa.eu.

Позив за пријаву на обуку „Mental Health in Youth Work” у Хелсинкију

Финска национална агенција за Еразмус+ организује TCA обуку „Mental Health in Youth Work” од 12. до 16. децембра 2022. године у Хелсинкију.

Циљ обуке је да омладински радници стекну вештине које могу користити у свакодневном раду са младима и унапреде своју улогу у промоцији менталног здравља. 

Учешће се препоручује особама активним у пољу омладинског рада и неформалног образовања младих које су у свом свакодневном раду у директном контакту са младима: омладинским радницима, тренерима, пројект менаџерима.

За више информација и детаља о програму посетите објаву на САЛТО платформи.

Заинтересовани могу да се пријаве за учешће на обуци попуњавањем регистрационог формулара на САЛТО платформи (претходно је неопходно креирати налог). Рок за пријаву је 6. новембар 2022.

Одржана годишња eTwinning конференција
Годишња eTwinning конференција под називом "Imagining education in the future: beautiful, sustainable, together" одржана је у онлајн формату 20.10.2022. године. 

Циљ конференције је да подигне свест, обучи и ангажује учеснике о томе како еТвиннинг може помоћи наставницима да у својим школама примене тему године – Нови европски Баухаус.

У складу са духом теме, eTwinning годишња конференција 2022. помаже учесницима да замисле лепо и одрживо образовно окружење будућности и подстиче их да поново размисле о начину на који наставници и ученици подучавају, уче и „живе“ заједно у школи.

Више о самој конференцији, укључујући и снимак догађаја, можете пронаћи на следећем линку.
Путујући студентски сајам: упознајте француске универзитете

Одаберите Француску и на време планирајте своју професионалну будућност!

У сезони образовних сајмова као и уписних процедура француских високообразовних установа посетите наш Путујући студентски сајам: упознајте француске универзитете. Сајам ће се одржати у петак, 28. октобра 2022. од 10.00 до 17.00 часова у Холу Филозофског факултета Универзитета у Београду, II спрат, Чика Љубина 18-20. 

Овај датум је и почетак кампање за доделу стипендија Владе Републике Француске за Мастер 2 и докторате у ко-менторству за академску 2023/2024.

Одржана јубиларна, десета, Euroguidance конференција

Јубиларна десета Euroguidance конференција „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи” одржана је 12. октобра 2022. године у хибридном формату и окупила 120 учесника из различитих сектора.  

Седму годину за редом, свечано су проглашени победници Националног такмичења добрих пракси у области КВиС. 

Прва награда додељена је пракси под називом: ”Оспособљавање за запошљавање корисница услуге социјалне заштите – Сигурне куће, друга награда додељена је пракси под називом ”Интерни сајам запошљавања”, док је трећа награда додељена пракси под називом „Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе“. 

Признања су додељена пракси ”Каријера 4.0” и пракси ”MY JOB, MY FUTURE (Мој посао, моја будућност). Похвалнице су додељене праксама ”Моје предузеће” и ”Пронађи свој каријерни код”.  

Презентације говорника, као и други корисни ресурси, доступни су на веб-сајту Euroguidance центра. 

Видео снимак конференције можете погледати овде, а комплетан албум фотографија са догађаја доступан је на фејсбук страници Фондације Темпус.  

 

Годишња Eurydice конференција „Иницијално образовање наставника језика: политике и праксе”

Фондација Темпус – национална јединица мреже Eurydice, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, организовала је годишњу конференцију „Иницијално образовање наставника језика: политике и праксе”, која се одржала у четвртак, 20. октобра 2022. године у онлајн формату.

Конференција је намењена пре свега наставницима страних језика који су заинтересовани за праксе менторства и концепт иницијалног образовања наставника, студентима завршних година факултета за образовање наставника језика, професорима који образују наставнике језика на универзитетском нивоу, истраживачима у области образовних политика и образовања наставника, представницима доносилаца одлука и другима заинтересованима за ову тему.

Објaвљен YouthWiki извештај „The impact of the COVID-19 pandemic on the mental health of young people – Policy responses in European countries”

Препознајући угроженост менталног здравља младих услед изолације и прекидања уобичајених активности током пандемије, овај извештај илуструје мере које су успоставиле европске државе како би ублажиле утицај карантина 2020. и 2021. године.

Анализа нуди упоредни преглед приступа које су различите земље имплементирале ради подршке младима у различитим областима – од образовања до спорта, од омладинског рада до слободног времена. Упоредну анализу прати избор добрих пракси из ових земаља.

Извештај је заснован на информацијама о националним политикама и иницијативама спроведеним 2020. и 2021. године, које су прикупили национални дописници YouthWiki у марту 2022.

Извештај се може преузети на следећем линку.

Одржани Еразмус дани 2022
За време три дана прославе програма Еразмус+ у Европи  током #ErasmusDays који су одржани 13, 14. и 15. октобра 2022, појединци и организације имали су јединствену прилику да организују догађај, поделе своја Еразмус искуства или поделе информације о свом пројекту. 

У 2021. години, одржанo je 5 670 догађаја у 67 земaљa, а догађај је ове године био још успешнији - организовано је чак 6 297 догађаја! Честитамо свим учесницима и организатора на великом успеху и радујемо се неминовном расту манифестација у 2023. години.
Ослобађање Еразмус+ пројеката од ПДВ-а
Фондација Темпус је контакт тачка за комуникацију са Пореском управом поводом ослобађања од ПДВ-а трошкова роба и услуга фактурисаних од стране добављача из Србије, а финансираних кроз пројекте у оквиру Еразмус+ програма.

Имајући то у виду, Фондација Темпус је припремила детаљно обавештење о корацима које је потребно предузети и документима које је потребно припремити за пријављивање пројеката за ослобађање од ПДВ-а.

Обавештење можете погледати на сајту Фондације Темпус.
Аудио записи и pdf верзије публикација и месечних билтена Фондације Темпус
На сајту Фондације Темпус можете приступити аудио запису Еразмус+ брошуре за конкурсни рок 2022. године, као и pdf верзијама месечних билтена Фондације Темпус.

Такође, на истој страници можете прегледати и остале публикације Фондације Темпус и информисати се о могућностима у оквиру Еразмус+ програма.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
За више информација о Еразмус+ програму можете нам се обратити путем е-поште: * Сви догађаји, радионице, као и консултације у вези са припремом и спровођењем пројеката, у организацији Фондације Темпус, су бесплатни.
Copyright © 2022 Фондација Темпус, Сва права задржана.


одјавите се са листе  ажурирајте ваше податке

Email Marketing Powered by Mailchimp