Copy
De winter komt eraan, de schaatsen kunnen uit het vet. Wilt U ook eindelijk weer eens op 100% natuurijs schaatsen kom dan naar de Runn Winter Week in Falun Borlänge Zweden van 5-15 februari 2015
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Runn Winter Week 2015

Het eerste ijs !

Eindelijk is het zover. De winter heeft dit deel van Zweden bereikt en de eerste schaatsers zijn gesignaleerd. Dit weekend begaven zij zich op het ijs van de kleinere meren in de buurt van Falun en Borlänge. Met een lach op hun gezicht schaatsten onder meer de schaatsers van de lokale schaatsclub Dala Active Skaters op het Vällan en Fläddran meer in Falun. Ook op het Runn meer begint het ijs te groeien, het ziet er dus naar uit dat er tijdens de kerstvakantie al volop geschaatst kan worden.
 
In deze derde nieuwsbrief  vertellen we wat meer over MyLaps tijdwaarneming op het Runn Meer, schaatsservice tijdens de Runn Winter Week,
reizen met de trein en komt U weer meer te weten over Zweden en de provincie Dalarna in onze rubriek "weetjes en datjes"

Heeft U onze eerste en tweede nieuwsbrief gemist , dan kunt U deze natuurlijk nog eens lezen via de link nieuwsbrief 1, en nieuwsbrief 2.
 
Krijgt U nu al zin in natuurijs, surf dan naar runnwinterweek.se voor het hele programma van de Runn Winter Week 2015, nog meer informatie en inspiratie.

 

Schaatsers van Dala Active Skaters verkennen het ijs van het Vällan en Fläddran meer in Falun. Slechts een dun laagje sneeuw en anders fantastisch natuurijs. 

Vast Mylaps tijdwaarnemingspunt op het Runn Meer


Als één van de weinige schaatslocaties ter wereld bieden wij komend schaatsseizoen de mogelijkheid aan om Uw rondetijden te registreren met behulp van de MyLaps tijdwaarneming die ook op de meeste schaatsbanen in Nederland gebruikt wordt.

De lokale schaatsclub Dala Active Skaters, die nu meer dan 100 leden telt, heeft met ondersteuning van de Zweedse schaatsbond, het Mylaps tijdwaarnemingssysteem kunnen aanschaffen. Dit systeem zal gedurende het hele schaatsseizoen op het Runn meer gestationeerd zijn bij ons vaste startpunt, Hälssinggårdsbryggorna in Falun.

Het systeem zal gedurende het seizoen in trainingsmodus staan, dat wil zeggen dat indien U Uw eigen MyLaps chip meeneemt, U Uw ronde tijden via de Mylaps app en website kunt af lezen.

Helaas hebben we nog niet de mogelijkheid om chips te verhuren, dus U zult zelf Uw chip mee moeten nemen. Dt geldt dus ook voor de deelnemers aan de Runn Winter Week toertochten.

Het systeem registreert automatisch Uw chip, U hoeft dit dus niet van te voren te melden.
 

Schaatsservice tijdens de Runn Winter Week


In samenwerking met Minnema tweewielers uit Kampen bieden wij dit jaar tijdens de gehele Runn Winter Week schaatsservice op locatie aan.

Minnema tweewielers is gespecialiseert in het slijpen van schaatsen en zal met zijn schaatsservice bij de start en finish staan om Uw schaatsen te verzorgen, zo kunt U iedere tocht weer genieten van vers geslepen schaatsen met de juiste ronding.

Onder het genot van een kop warme chocomelk, worden Uw schaatsen weer in topconditie gebracht!

De kosten voor het slijpen van schaatsen bedragen 12 euro die U ter plekke dus ook in euro's kunt betalen.

Met de trein vanaf Arlanda Stockholm naar Falun


De laatste tijd krijgen we vragen binnen over de trein verbinding vanaf het vliegveld Arlanda in Stockholm.
Zoals wij al in de eerste nieuwsbrief schreven, werkt het kopen van een treinkaartje in Zweden heel anders als in Nederland. Bent U gewend in Nederland een vaste prijs voor een treinkaartje te betalen, fluctueert die prijs in Zweden net als bij die van vliegtickets. Vraag en aanbod bepalen de prijs , dat wil zeggen dat hoe eerder U Uw treinkaartje koopt, hoe goedkoper die zal zijn.

Maar let op! Vliegt U op Arlanda dan dient U ook het treinkaartje vanaf station Arlanda te kopen en dus niet vanaf Stockholm centraal. Met een ander treinkaartje komt U namelijk niet door de poortjes heen. In het treinkaartje vanaf Arlanda zit namelijk een station/vliegveld afgifte inbegrepen, daardoor is dit treinkaartje dus ook duurder dan dat U een treinkaartje Stockholm Centraal koopt.
U dient dus indien U met de trein wilt reizen een treinkaartje Arlanda Centraal-Falun te kopen!

Houdt U ook rekening met eventuele vertragingen van Uw vlucht. Het treinkaartje is ook alleen geldig voor de trein die U geboekt heeft. U kunt dus niet een trein eerder of later nemen met hetzelfde kaartje. Alhoewel de meeste conducteurs het vriendelijk door de vingers zien loopt U de kans een nieuw kaartje te moeten kopen.

Het station Arlanda zit net als bij Schiphol direkt onder het vliegveld. Het is dus een aangename en makkelijke manier van reizen. U kunt bij het boeken ook een stoel reserveren, zo bent U er zeker van dat U altijd kunt zitten. Reserveert U geen stoel, moet U indien U op een door een ander gereserveerde stoel zit, Uw plaats afstaan. Nu is het in de treinen niet zo druk als in Nederland en zult U altijd wel een vrije stoel kunnen vinden, toch is het wel zo aangenaam om niet met Uw bagage iedere keer een vrije stoel te moeten gaan vinden.

De treinen gaan hier niet zoals in Nederland om het half uur. De laatste trein gaat van zondag tot vrijdag om 20.05 richting Falun (zaterdags om 18.05) en de eerste trein van Falun naar Arlanda vertrekt door de weeks om 5.32u (aankomst 7.52). In het weekend gaat de trein pas rond 9.30 naar Arlanda en komt rond 12u aan

Heeft U hulp nodig bij het boeken van Uw treinreis dan bieden we graag onze hulp aan zonder extra kosten. Wij willen tenslotte dat U uw schaatsvakantie zo relaxed mogelijk begint.
Het boeken van Uw treinkaartje doet U op www.sj.se

Weetjes en datjes: De Falun Kopermijn


Tijdens Uw verblijf in Falun of Borlänge mag U een bezoek aan de Falun kopermijn eigenlijk niet overslaan. Ooit ‘s-werelds grootste kopermijn en vandaag de dag de kern van een uniek historisch industrieel landschap, dat door de UNESCO geklasseerd is als werelderfgoed. De mijn, Koppaberget genaamd, heeft de doorgroei van Zweden naar een Europese grootmacht / supermacht sterk beïnvloed. Veel landhuizen, ovens en mijnwerkersdorpen zijn het bewijs van de centrale rol die de lokale koperindustrie ooit speelde voor Zweden en Europa. In de 17e eeuw speelde het Zweedse koper een belangrijke rol in Europa. Veel kastelen en landhuizen hebben daken van Falun-koper, met als hoogtepunt het koninklijk paleis van Versailles. Het zorgde ervoor dat Falun een tijd lang de 2e belangrijkste stad was in Zweden na Stockholm

Hoe het ooit begon
De legende luidt dat het de witte geit Kåre was, die de plaatselijke boeren op het spoor van de koperen bronnen zette. Geit Kåre, kwam terug met een rode vacht op het erf van een plaatselijke boer. De boer vroeg zich af hoe het kwam dat zijn geit zo rood geworden was en volgde de geit. Dat gebeurde in de 8e eeuw. Op dat moment begonnen de mensen erts uit het moeras te verzamelen en te versmelten. Later bouwden ze galerijen en ontstoken ondergrondse vuren om het erts te breken uit de bros geworden/ gebroken stenen.

De grote instorting
Het gebeurde om vier uur in de namiddag op 25 juni 1687: met een enorm lawaai stortte de kopermijn Koppaberget in Falun in en liet een gapende afgrond achter. Als door een wonder, hadden alle mijnwerkers een vrije dag, omdat die dag Midzomer werd gevierd en werd geen van hen gedood. De instorting van de mijn in 1687 sloot de tijd van welvaart voor Koppaberget af. Niettemin bleef de mijn actief tot 1992 en haalde men ook edele metalen zoals goud en zilver naar boven. Met de huidige prijzen voor edele metalen is er weer volop aandacht voor de mijnen in de regio en wordt er zelfs gespeculeerd om enkele mijnen weer te openen.

Toeristische attractie
Het contrast kan niet groter zijn, gehuchten en kleine dorpen grenzend aan idyllische meren, gelegen tussen glooiende bossen. Plotseling opent zich een rode kloof in de grond: De Falun Mijn. Een golvend/kronkelend pad loopt rondom de mijn, passeert enkele hutten, die gevaarlijk dicht bij de afgrond staan en die vroeger werden gebruikt om het erts met een touwlier naar de top te slepen. De meer dan duizend jaar geschiedenis van de mijn wordt getoond in het lokale mijnmuseum.

Het spannendste onderdeel van een bezoek is de afdaling naar de 67 meter diepe galerij en ondergrondse kamers, die de Zweedse mijnwerkers gedurende eeuwen uitbraken uit - en bouwden in de rotsen. Tijdens de 1 uur durende rondleiding vertellen de gidsen over de geschiedenis van Falun, de Kopermijn en de koperwinning en het verhaal van Fat Mats. Een mijnwerker die na een kleinere instorting ingesloten raakte en pas tientallen jaren later gevonden werd, wel is waar had Fat Mats het niet overleefd, maar door de hoge koper oxide gehalte in de mijn zag Fat Mats er nog precies zo uit zoals hij het laatst gezien was. Niemand wist wie hij was, totdat een oude vrouw uit het dorp begon te huilen en Fat Mats herkende. Fat Mats bleek haar verloofde te zijn, die de dag voor hun trouwen plotseling verdwenen was. De vrouw was nooit meer getrouwd en zat tot op die dag te wachten op de terugkeer van haar grote liefde. De legende zegt, dat je de geest van Fat Mats af en toe nog tegenkomt is de gangen van de mijn.
Gedurende de winterperiode zijn er op werkdagen rondleidingen om 14:00u en in het weekend om 12:00u en 14:00u. Het beste kunt U de dag ervoor boeken zodat U verzekerd bent van een plek.Meer weten over Dalarna  en of Falun Borlänge surf naar visitdalarna.se en visitsödradalarna.se
Wilt U ook een ander op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief, gebruik dan een van de onderstaande buttons om deze nieuwsbrief te delen.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2014 Runn Winter Week, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp