Copy
De winter komt eraan, de schaatsen kunnen uit het vet. Wilt U ook eindelijk weer eens op 100% natuurijs schaatsen kom dan naar de Runn Winter Week in Falun Borlänge Zweden van 5-14 februari 2016
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Runn Winter Week 2016

De eertse banen zijn klaar voor de Runn Winter Week

Onze ijsorganisatie is al weer hard aan het werk om de banen in optima forma te krijgen voor de Runn WInter Week. Ook hier liet de winter lang op zich wachten en mochten we voor het eerst sinds lange tijd een groene warme kerst vieren. Sommige dagen was het zelfs warmer dan afgelopen juni. De wereld op zijn kop dus. Maar als de winter dan eens komt, slaat die ook keihard toe. Met temperaturen tot -27c was het koud de afgelopen weken, helaas ging dat ook gepaard met een halve meter sneeuw toen het ijs nog niet zo dik was en sneeuw is funest voor de ijsgroei.

Toch is het ons gelukt om een mooie 10km baan met een breedte tot 15 meter rond de eilandjes te vegen. Het ijs zelf is pikzwart, echt natuurijs dus en de baan zelf is inmiddels gegroeid tot zo'n 30cm dikte. Naast de 10km baan is er ook een 5km baan die aan de binnenkant van de eilanden langs gaat en een 6km baan op het kleinere aangrenzende Ösjön meer. We hopen de komende weken ook nog de doorsteek richting Borlänge te kunnen maken. op onze pagina ijs en webbkamera kun je volgen hoe het met het ijs is gesteld

In deze derde nieuwsbrief van het seizoen 2015-2016  vertellen we wat meer over onze schaats service, het mylaps tijdwaarnemingssysteem, het programma, accomodatie  en komt U weer meer te weten over Zweden en de provincie Dalarna in onze rubriek "weetjes en datjes"
 
Krijgt U nu al zin in natuurijs, surf dan naar runnwinterweek.se voor het hele programma van de Runn Winter Week 2016, nog meer informatie en inspiratie. Wilt U meedoen aan de toertochten tijdens de Runn Winter Week, vergeet U dan niet vooraf aan te melden. Dit doet u gemakkelijk online op onze aanmeld pagina.
Heeft u onze andere nieuwsbrieven gemist dan kunt u deze nalezen: nieuwsbrief 1, nieuwsbrief 2

Terwijl de ijsorganisatie nog bezig was om de eerste baan op het Runn meer te vegen, kwamen de eerste Zweedse schaatsers al het ijs op. Foto: Christian Andersson 09-01-2016

Schaatsservice tijdens de Runn Winter Week


In samenwerking met Minnema tweewielers uit Kampen bieden wij ook dit jaar tijdens de gehele Runn Winter Week schaatsservice op locatie aan.
Minnema tweewielers is gespecialiseert in het slijpen van schaatsen en zal met zijn schaatsservice bij de start en finish staan om Uw schaatsen te verzorgen, zo kunt U iedere tocht weer genieten van vers geslepen schaatsen met de juiste ronding.
Onder het genot van een kop warme chocomelk, worden Uw schaatsen weer in topconditie gebracht!
De kosten voor het slijpen van schaatsen bedragen 12 euro die U ter plekke dus ook in euro's kunt betalen.
 

Mylaps tijdwaarneming tijdens de toertochten.


In plaats van de ouderwetse stempelkaarten gaan we dit jaar gebruik maken van het Mylaps tijdwaarnemingssysteem die tevens uw ronde passage noteert. U hoeft dit jaar dus niet iedere ronde even te stoppen om te stempelen, het systeem registreert uw rondetijd zodra u de start/finish lijn passeert. De leenchip krijgt U bij het ophalen van uw startnummer, deze chip dient U na afloop ook weer in te leveren. De chip maakt u eenvoudig vast aan uw enkel met het bijbehorende klittenbandje. Meld U wel graag van te voren aan via onze site aanmelden. u kunt bij het online aanmelden kiezen om met uw creditcard online te betalen via Paypal of ter plekke a kontant te betalen.
 
Een sfeerimpressie van de GP koers van afgelopen jaar
Programma Runn WInter Week 2016

Tijdens de Runn Winter Week worden er vier toertochten georganiseerd. We beginnen op vrijdag 5 februari met de Runn 100km. Een tocht van 10 rondes op de 10km baan (blauw rode combinatie op de kaart). U schaatst langs het houten herenhuis van bungalowpark Främby Udde en duikt dan de natuur in langs de vele eilandjes van het Runn meer om vervolgens aan de andere kant  van de eilanden met uitzicht op het grote meer weer terug te komen via het schiereiland Roxnäs Udde. De kaart met de banen kunt u via deze link Kaart downloaden.

Op zaterdag 6 februari worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zo kunt u kijken naar ijsspeedway met motoren en sneeuwscooters, kunt u zelf met een gokart op het ijs racen of de schaatsbaan vanuit de lucht bekijken terwijl U met een parachute langzaam weer neerdaalt. Op onze pagina motoractiviteiten kunt U meer lezen.

Zondag 7 februari organiseert de lokale schaatsclub Dala Active Skaters de Runnskrinnet, een toertocht waarbij u kunt kiezen of u 30, 60 of 90 kilometer wilt schaatsen. ook deze tocht wordt verreden op de 10km baan. Aan deze tocht doen ook de lokale Zweden mee, dat maakt deze dag extra gezellig. Daarnaast vinden er ook een aantal andere activiteiten plaats op het ijs

De Runn 200km, of te wel de alternatieve van Zweden vindt plaats op dinsdag 9 februari. Wanneer mogelijk wordt deze verreden op de lange baan richting Borlänge met een totale lengte van zo'n 25 kilometer, als alternatief wordt ook deze tocht op de 10km baan gereden. Bij doorkomst staan wij net als bij de andere tochten op u te wachten met warme drank en koeken en bananen. Dit is in uw aanmelding inbegrepen.

Donderdag 11 februari staan de mannen en dames van de KPN cup aan de start voor hun 3e Grand prix wedstrijd. De wedstrijd in Zweden is een echte strijd waarin de echte natuurijsspecialisten eindelijk kunnen laten zien wat ze waard zijn. Verwacht hier geen massasprint. De GP van Zweden word alleen door echte bikkels gewonnen.

De KNSB 100km toertocht is op vrijdag 12 februari de laatste toertocht van de Runn Winter Week. Nog eenmaal genieten van het beste schaatsijs van Zweden. De baan wordt nog eens extra opgepoetst en u kunt genieten van de intense stilte die de Zweedse natuur u te bieden heeft.

De Runn Winter Week wordt afgesloten met de finale van de KPN Natuurijs Grand prix 4 op zaterdag 13 februari. 150 zware kilometers staan te wachten op de heren en 100km voor de vrouwen. een echte uitdaging voor de natuurijs liefhebbers. Wie worden de opvolgers van Jouke Hoogeveen en Mariska Huisman?

Natuurlijk kunt u zich nog steeds aanmelden voor de toertochten, let wel bij ter plaatse inschrijven zijn we genoodzaakt extra kosten in rekening te brengen. Dus meld je nu aan 
Ook na de Runn Winter Week verzorgen we de banen. Een normaal schaatsseizoen gaat door tot eind maart.

 

Accommodatie

Heeft u nog geen onderkomen geboekt en wil je toch komen schaatsen tijdens de Runn Winter Week, dan is het nog niet te laat. De hostel op loopafstand van het ijs en het bungalowpark Främby Udde zijn al wel volgeboekt, maar in het centrum van Falun zijn er nog kamers vrij in het Hostel Falu Fängelse en in de diverse hotels. Ook buiten Falun is er nog accommodatie beschikbaar. Wenst u hulp bij het zoeken van een verblijfsplaats, helpen wij u graag. Vul daarvoor het formulier in op onze pagina accommodatie.

 

Weetjes en datjes: 

De Zweedse kluunschaats
Bij het begin van schaatsen als wedstrijdsport verschilde het materieel behoorlijk. De Noren hadden net een schoen met een vast ijzer; de Nederlanders hun houten schaatsen. Al gauw veroverden de noren de schaatswereld. Een eeuw lang domineerden ze op het ijs. Overal. Maar dat gaat nu veranderen. En snel ook. De Zweedse kluunschaatsen en de vele afleidingen ervan rukken massaal op. Gaan deze ‘zweden’ de noren verslaan?

Aanvankelijk was de komst van de Zweedse kluunschaats, eind jaren negentig, niet meer dan een alternatief voor slechts enkele liefhebbers. Meervoudig Elfstedentochtrijder George Scheigmann importeerde de eerste schaatsen en toonde de grote voordelen voor gebruik op natuurijs.

Meer typen uit Zweden volgden, maar de vraag bleef marginaal. De Nederlandse schaatsproducenten zaten niet stil. Freeskate maakte het Zweedse model na en zorgde samen met Almgrens (later Lundhags) voor een introductie onder toerrijders en enkele marathonrijders.

Aanvankelijk ging de verkoop nog redelijk langzaam. De tradities in de schaatswereld zijn taai. De gevestigde schaatsproducenten bekeken de ontwikkelingen op afstand. Zandstra, zelf een van de pioniers op dit gebied, ontwikkelde in alle rust verder. En Viking kwam zelfs met een model op de markt. Zou de doorbraak dan echt komen?

Meer uitvinders
Er is geen land ter wereld waar zoveel en zo lang geschaatst wordt als in Zweden. Bij de wedstrijdsport zou je dat niet denken, maar in Zweden is vooral het toerschaatsen, långfärdskridskoåkning, sterk ontwikkeld en zo ook de schaatsen voor dat doel. Een van de grondleggers van de ontwikkeling van de Zweedse schaats is Harald Almgren.

Hij construeerde in zijn fabriek in Järpen een schaats die gemakkelijk onder de schoen te klikken is. Eerst met vaste voor- en achterkant en later met een langlaufbinding. Het is net als met vele uitvindingen, zoals met het wiel: op meer plaatsen tegelijk wordt gesleuteld en geëxperimenteerd. In dit geval ging het om de combinatie van de langlaufschoen en het schaatsijzer.

In Nederland kwamen in de negentiger jaren twee nieuwe schaatsen in beeld, beide herkenbaar aan de bekende gele schoenen van Salomon, marktleider in langlaufschoenen. Naast de uit Zweden geïmporteerde schaatsen van Almgrens komt Freeskate uit Vorden met een vergelijkbaar product op de markt. In een periode met nauwelijks natuurijs waren het vooral de Weissensee en buitenlands natuurijs waar de kluunschaats een vertrouwde verschijning werd.

De Zweedse kluunschaats van Zandstra in combinatie met een soort bergschoen kunt u ter plaatse huren bij Främby Udde en bij Runns Sjöbod. Beiden liggen direkt aan het ijs.

Bron: Schaatsen.nl

Meer weten over Zweden, Dalarna  en of Falun Borlänge surf naar visitzweden.com ,  visitdalarna.se en visitsödradalarna.se

Wilt U ook een ander op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief, gebruik dan een van de onderstaande buttons om deze nieuwsbrief te delen.
Share
Tweet
Forward
Voor het laatste nieuws volgt U ons op onze sociale media pagina's
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Copyright © 2016 Runn Winter Week, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp