Copy
De winter komt eraan, de schaatsen kunnen uit het vet. Wilt U ook eindelijk weer eens op 100% natuurijs schaatsen kom dan naar de Runn Winter Week in Falun Borlänge Zweden van 5-14 februari 2016
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Runn Winter Week 2016

Winter in aantocht!

Niet alleen in Nederland wordt reikhalzend naar natuurijs uitgekeken. Ook in Zweden zitten de schaatsliefhebbers te wachten op de eerste ijsrapporten en staan de schaatsen op scherp. Wanneer wordt het nu winter?
Terwijl jullie in Nederland nog in T-shirt over straat kunnen, trekken de Zweden al hun mutsen en wanten aan, de winter komt er eindelijk aan. In het noorden van Zweden is er zelfs al op maagdelijk natuurijs geschaatst en valt er ook de eerste sneeuw.


In deze eerste nieuwsbrief van het seizoen 2015-2016  vertellen we wat meer de Runn WInter Week 2016,  schaatsen tijdens de kerstvakantie en komt U weer meer te weten over Zweden en de provincie Dalarna in onze rubriek "weetjes en datjes"
 
Krijgt U nu al zin in natuurijs, surf dan naar runnwinterweek.se voor het hele programma van de Runn Winter Week 2016, nog meer informatie en inspiratie.

Programma 2016
De Runn Winter Week zal van 5 tot 14 februari 2016 worden georganiseerd. Natuurlijk staan er weer volop toertochten op het programma en kunt u op dinsdag 9 februari zelfs een alternatieve Elfstedentocht rijden. Ook de marathonkleppers komen weer naar het Runn Meer en strijden op 11 en 13 februari voor de KPN Grand Prix Natuurijs klassement.
De motor en familie activiteiten hebben we verplaatst naar het eerste weekend van de Runn Winter Week. Zo kunt u op zaterdag 6 februari onder meer kijken naar ijsspeedway en de sparkrace, een wedstrijd met gemotoriseerde sleetjes.
Naast de Runn Winter Week organiseren wij bijna ieder weekend wel een activiteit, ook deze vindt u terug op onze site

Inschrijven voor de toertochten
De afgelopen jaren hebben velen zich pas ter plaatse voor de toertochten ingeschreven, zoals jullie hopelijk kunnen begrijpen zorgt dat bij een groeiend aantal deelnemers ook voor organisatorische problemen. Derhalve hebben we voor dit seizoen voor een nieuw inschrijf systeem gekozen, waarbij u automatisch een bevestiging krijgt en ook online kunt betalen of aan kunt geven ter plaatse contant te willen betalen. Wij zijn helaas genoodzaakt om een verhoogde startafgifte te vragen aan diegenen die zich pas ter plaatse inschrijven.
Schaatsen tijdens de kerstvakantie (tekst Wichert van Engelen Natuurijs Zweden)
Ieder jaar weer krijgen we vragen over schaatsen in andere periodes dan de Runn Winter Week en vooral over schaatsen tijdens de kerstvakantie. Een goede en lastige vraag, het blijft immers natuurijs!   Er zijn geen garanties, maar er valt wel iets over te zeggen:
 
Normaal gesproken kan er eind december geschaatst worden bij Falun. Als het niet op het meer Runn zelf is (een groot meer), dan wel  op één van de vele kleinere meren in de buurt. Op Stora Vällan (5 km van Falun) zijn de schaatsers van de lokale schaatsclub  (Dala Active Skaters) snel te vinden. Dit meer ligt als eerste dicht omdat het wat hoger ligt.

Eind december zijn er meestal nog geen de banen geveegd: de sneeuwval komt in de regel begin januari. Dat betekent wel dat je extra voorzichtig moet zijn: de meren in Zweden worden gevoed door een riviertje en kennen op - voor Nederlanders - onverwachte zwakke plekken. Alle veiligheidswaarschuwingen zijn dus van kracht: nooit alleen schaatsen, veiligheidsuitrusting mee, etcetera. 
 
Falun en Borlänge hebben nog geen officiële schaatsgidsen. Ben je in december in Falun en ben je niet zeker van het ijs, mail ons dan en we brengen je in contact met lokale schaatsers (meestal is er wel eentje die zin heeft om mee te gaan schaatsen!). Deze lokale schaatsers kennen het gebied goed, weten waar er geschaats kan worden en vinden altijd een geschikt meertje.
Daarnaast zijn erdankzij de regionale samenwerking "Skating Dalarna" verschillende ijs-alternatieven in de buurt.
 
Volg ons op Facebook en op Twitter voor bijna dagelijkse updates van de  de ijscondities.
 
En mocht het nu allemaal extreem tegenzitten (wat ijsdikte betreft): 
Falun is geen straf om te zijn tijdens je vakantie ;-) Het is een gezellig stadje, er zijn verschillende musea (waaronder een oude kopermijn) en je kunt er prachtig wandelen in fraaie natuur. Daarnaast zijn er verschillende andere kleine stadjes in de buurt, en ook een dagje Stockholm is (bijvoorbeeld per trein) goed te doen.

Wilt U meer weten over veiligheid op het ijs, surf dan naar de site van onze partners nordicskatingcenter.nl en of natuurijszweden.nl

Weetjes en datjes: 10 OPMERKELIJKE WEETJES OVER ZWEDEN


1. In Zweden doen ze regelmatig een Fika. Dit betekent gezellig koffiedrinken met iets zoets erbij, zoals een kanelbullar of koekjes. Uiteraard kun je ook thee drinken, als je dat lekkerder vindt of kiezen voor iets anders lekkers, zoals een cupcake of een donut.

2. Voor sterke drank moet je naar een speciale staatsslijterij (Systembolaget). Een biertje of wijntje kun je dus niet zomaar in de supermarkt kopen. Sterke drank is in Zweden ook erg duur, waardoor er veel thuis gestookt wordt en gesmokkeld wordt vanuit andere landen. 

3. In Zweden zijn ze dol op snoep. In elke supermarkt heb je een heel groot schap met schepsnoep in allerlei soorten. Je kunt een papieren zak pakken en uitkiezen wat je lekker vindt. Ook hebben ze schepbakken met nootjes en gedroogd fruit. Je kunt zo helemaal je eigen mix samenstellen! 

4. Ga je op visite bij iemand? Als je in Zweden bij iemand op bezoekt komt, dan wordt er van je verwacht dat je je schoenen uittrekt.

5. De Zweden vinden het maar vreemd dat vaders in Nederland maar 2 dagen ouderschapsverlof krijgen. In Zweden heeft de vader evenveel recht op verlof als de moeder, namelijk in totaal 240 dagen! 

6. In Nederland zijn we gewend om spontaan met een vreemde een praatje te maken, maar dit is in Zweden iets minder gebruikelijk. Ook zijn de Zweden over het algemeen een stuk rustiger dan Nederlanders, en zijn ze meer op zichzelf. 

7. In de Zweedse supermarkten zijn tubes met verschillende smaken smeerkaas verkrijgbaar (zoals bacon, rendier, blauwschimmelkaas, kreeft en cantharel). 

8. Kontant betalen is in Zweden niet meer van deze tijd. Zelfs zeer kleine bedragen is men gewend met credit of bankkaart te betalen. Daarnaastloopt Zweden voorop wat betreft het betalen met je mobiel

9. In Zweden zijn ze erg sportief. Regelmatig worden er sportieve activiteiten georganiseerd onder werktijd. Ook zijn er speciale parken aangelegd, waar je kilometers kunt joggen en krachttraining in de buitenlucht kunt doen. 

10. In Zweden roken maar weinig mensen sigaretten, maar Snus is er wel heel populair. Dit is een soort tabak dat je onder je lip kan doen op dezelfde manier als pruimtabak. Je ziet heel veel mensen dit doen en mensen die dit heel regelmatig gebruiken hebben vaak pikzwart tandvlees. 

Meer weten over Zweden, Dalarna  en of Falun Borlänge surf naar visitzweden.com ,  visitdalarna.se en visitsödradalarna.se

Wilt U ook een ander op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief, gebruik dan een van de onderstaande buttons om deze nieuwsbrief te delen.
Share
Tweet
Forward
Voor het laatste nieuws volgt U ons op onze sociale media pagina's
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Copyright © 2015 Runn Winter Week, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp