Copy
Herfst 2019

Herfstnieuwsbrief

Landbouw van de toekomst

 

Terwijl de regen tegen het raam tikt en het fruit van de bomen dreigt te waaien, schrijf ik deze nieuwsbrief. De appels zijn bijna allemaal geplukt en gaan een dezer dagen tot appelsap geperst worden. Van de valappels genieten vlinders, bijen, insecten maar dit jaar ook eenden en veel fazanten, een prachtig gezicht in de boomgaard. De walnoten beginnen te vallen, die rapen we met de hand en met een handige roller; die is beter voor onze ruggen.  

Vandaag 10 oktober 2019 is het de dag van de duurzaamheid. Duurzaamheid, om die term kunnen we niet meer heen. Ook in de landbouw is het, eindelijk, zou ik willen schrijven, een thema. Vorige week trokken de boeren massaal naar Den Haag om te protesteren. Die protesten hielden mij natuurlijk ook bezig. De boeren hebben altijd precies gedaan wat de overheid en de samenleving van hen verwachtten en nu wordt hen verteld dat dat niet goed is en drastisch anders moet. Ik begrijp hun frustratie dus in die zin. Toch voelde ik me niet geroepen naar Den Haag te vertrekken.
 
Iedere boer kon en kan ieder moment zelfstandig keuzes maken en zelf het roer omgooien op het moment dat zichtbaar werd, en wordt, dat het met de landbouw niet de goede kant op ging of gaat. Sommige boeren hebben dat gedaan, helaas velen niet en zijn daar nog steeds niet toe bereid. Toch laten de biologische boeren al meer dan 30 jaar zien dat op een andere manier kijken en werken duurzaam en rendabel kan zijn.   
Die stap willen veel boeren om diverse redenen niet zetten. Ik zou dus niet alleen de schuld van alle problemen bij Den Haag willen leggen maar ook bij de boeren zelf, hoe jammer ook.  

Neemt niet weg dat er ook voor biologische boeren volop uitdagingen zijn en zullen blijven. De afgelopen 25 jaar hadden wij directe steun van consumenten zoals jij. We hopen daar nog lang op te kunnen rekenen; kleinschalig telen te midden van een levendige biodiversiteit blijkt dé stap voorwaarts te zijn voor de landbouw van de toekomst en wij hebben die samen met jou al gerealiseerd! 

Mees Visser 
 

Meer lezen: De directeur van Demeter, keurmerk voor biologisch dynamische landbouw Bert van Ruitenbeek, heeft twee columns geschreven die zeker de moeite waard zijn om te lezen, heb je interesse: column 1 - column 2.  

25 jaar groentenabonnement,
wie jarig is trakteert

Deze week verrassen we je, als dank voor je abonnement, met een handig cadeautje in je groentepakket. Door gebruik te maken van dit cadeautje, doe je een oproep aan anderen om ook mee te werken aan een gezonde landbouw van de toekomst. Samen op naar nog 25 jaar! 

Hartelijke groet, Floor, Mees en Ageeth

Doe mee: workshop

Zaterdag 19 oktober 2019 geeft Sanne Zwart de workshop Fermenteren met Fruit. Sommige abonnees weten het al; door zelf te fermenteren tover je de meest smaakvolle en speciale gerechten op tafel. Na de voorgaande edities over groenten komt Sanne van Keukenboeren dit najaar weer terug op Boerderij Landzicht, maar deze keer met fruit! Want ook van fruit kunnen we met hulp van vriendelijke micro-organismen heerlijke smaakmakers voor op de (kerst)tafel maken. Denk aan een spannende pickle, een kruidige saus en een vloeibaar, non-alcoholisch alternatief in plaats van wijn, bier of champagne.

De workshop duurt van 10 tot ongeveer 12 uur. De kosten voor de workshop bedragen 25 euro p.p..

Meer info en aanmelden >

Fermenteren met Fruit

Tip: Heggen vlechten bij
boerderij Sprankenhof


Voor degenen die graag de handen uit de mouwen steken en willen kennismaken met een waarschijnlijk onbekend ambacht. Bij biocollega’s Mark en Josèt in Udenhout op boerderij de Sprankenhof wordt zaterdag 30 november een cursus Heggen vlechten gegeven door Stichting Heg en Landschap. Wij, Mees en Ageeth, hebben deze cursus vorig jaar gedaan, heel leerzaam, ook best zwaar, maar na die dag gingen we met een heel voldaan gevoel naar huis. Meer info >

Copyright © 2019 Biologische Boerderij Landzicht, All rights reserved.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je abonnee bent (geweest), of je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief van Biologische Boerderij Landzicht.

Biologische Boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen

Uitschrijven    Persoonlijke gegevens wijzigen    Stuur naar een vriend