Copy
Herfstnieuwsbrief

Beste abonnee,


Inmiddels is het herfst,


...half oktober, maar van echt herfstweer is nog bijna geen sprake geweest. Niet dat wij dat betreuren, juist níet. Het zijn voor ons ideale droge, zonnige dagen om te oogsten. We plukken het fruit op de ladder zonder harde wind, we snijden alle soorten pompoenen en kolen en halen die van het land zonder het gebruikelijke gezwoeg in de natte klei. Dit najaar bevalt ons goed. Nu de nachten kouder worden, beginnen ook de bomen te verkleuren; de fruitbomen zijn niet alleen in het voorjaar met bloesemtooi erg mooi, maar ook nu met de vlammende bladeren. Op de bloementuin stelen de dahlia’s de show, ze zijn na de regen in de nazomer vol in bloei gekomen, dat voelt als een toegift. 
 

Levende bodem


Hoewel het deze herfst heel fijn werken is, zien we in dit warmere najaar ook duidelijk de tekenen van het veranderende klimaat en daarmee verbonden de opdracht die wij als boeren hebben om in te spelen op deze verandering. Woensdag jl. was er een demonstratie in Den Haag, weliswaar zonder ronkende tractoren, maar met kruiwagens vruchtbare aarde, de kruiwagenmars! Vele boeren, burgers, het onderwijs, artsen en bestuurders trokken met kruiwagens door Den Haag om aandacht te vragen voor de levende bodem. De oproep aan de politiek was om bij het zoeken naar oplossingen voor de problemen in de landbouw uit te gaan van een LEVENDE BODEM! De bodem is tenslotte letterlijk en figuurlijk de grond onder ons bestaan.  


De overstap


Meer dan 35 jaar geleden besloot ik met de levende bodem te gaan samenwerken. Geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen meer, een grote overstap vol uitdagingen. Maar wat ben ik blij dat ik toen dat besluit heb genomen. Het was absoluut de eerste stap naar het behoud van een levende bodem.  

Over de volgende stap, die ik vorig jaar heb genomen, gaat deze nieuwsbrief. De stap is min of meer uit nood geboren door de klimaatverandering. Ik ben overgestapt van het ploegen in de herfst, het diep omkeren van de aarde, naar niet kerende grondbewerking. Voor mij is dat, na 41 jaar elke herfst ploegen, geen geringe stap. Doordat ik er niet meer van uit kan gaan dat flinke vorst in de winter het geploegde land zal verkruimelen, besef ik dat het anders moet. Het principe is eigenlijk simpel. Het verkruimelen van de grond wordt nu door de wortels van de groenbemesters gedaan. De groenbemesters (een gewas om juist níet te oogsten maar dat als voeding dient voor de bodem) ploeg ik in de herfst niet meer onder maar blijft de hele winter de aarde bedekken. In het voorjaar wordt het gewas ondiep ondergewerkt met de eg of frees.
 

Het resultaat tot nu toe


Na een jaar van werken op deze manier kan ik zeggen dat de resultaten boven verwachting zijn. Om de voordelen te noemen:
  • Het land is beter bestand tegen hevige regen vanwege de bedekking en slaat niet dicht, met als gevolg een te vaste bovenlaag. 

  • De voedingsstoffen die in de groenbemesters zitten komen beter beschikbaar aan het volgende gewas, bijv. jouw groenten. 

  • Het belangrijkste voordeel, zeker het afgelopen droge jaar, is een beter opdrachtig vermogen van de grond, oftewel de planten kunnen gemakkelijker bij het grondwater komen. Daardoor is het zelfs dit jaar niet nodig geweest onze gewassen (m.u.v. de bladgewassen) te beregenen en zijn ze zelfs bijzonder goed gegroeid.  

Met deze manier van grondbewerking ga ik zeker door!  

Genieten

In tegenstelling tot de aanblik van het donkere, onbedekte, geploegde land in de herfst en winter, geniet ik nu van de gezaaide mengsels met daarin wel meer dan 14 soorten, elk specifiek met eigen wortel- en bladontwikkeling. Voor de liefhebbers noem ik enkele soorten: zomerhaver, zomerrogge, zomertriticale, Alexandrijnse klaver, huttentut, vlas, niger, radijs, wikke, veldbonen, zonnebloemen, phacelia, tuinkers, mais enz. De groenbemesters die afgelopen zomer zijn gezaaid, staan nu grotendeels in bloei. Stel het je eens voor….. gele zonnebloemen, kleine blauwe bloemetjes vlas, witte radijsbloemen, paarse phacelia en de pluimen (ietwat rood/roze) van de triticale (een graansoort). Het is een prachtig gezicht en dat alles, voor mijn ogen onzichtbaar, is onder de grond aan het werk om de bodem te verkruimelen om volgend jaar weer gemakkelijk in te kunnen zaaien, planten en poten. Het is één grote samenhang, eigenlijk een mega coöperatie, ik voel me slechts een klein radartje in dat geheel. Elke dag samenwerken met de levende bodem, groenten telen voor jou als abonnee, ik geloof dat ik het boerenvak, na al die jaren, nog steeds mooier ga vinden! 
 

Hartelijke herfstgroet, Mees 

Op de socials

Via Facebook en Instagram houden we je op de hoogte van het wel en wee op onze boerderij, Cathy zet er mooie beelden op, zo kunnen jullie ook thuis mee genieten. We laten zien wat Mees hierboven beschrijft en ken je de leerzame, meestal vrolijke filmpjes van Mees en Jessica (Bio-Meester) op Insta al? Volg ons! 

Geen FB en Insta? Geen probleem. Ook op onze site voegen we regelmatig nieuwsberichten toe.

Ga naar de site
Volg ons op Facebook en Insta en blijf op de hoogte. 
Facebook
Instagram
Website

Copyright © 2022 Biologische Boerderij Landzicht, All rights reserved.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je abonnee bent (geweest), of je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief van Biologische Boerderij Landzicht.

Biologische Boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen

Uitschrijven    Persoonlijke gegevens wijzigen    Stuur naar een vriend
Facebook
Instagram
Website