Copy
Седмична доза качество на живот от Багра.
Пристига всеки петък сутринта с кафето или чая.
bagraтема logo
Здравейте,

От днес стартираме Багра Weekly, в който всяка седмица споделяме материали, които ни интересуват, информираме за проектите на Багра, които предстоят и разглеждаме важен въпрос от нов и интересен ъгъл. Тази седмица темата е очевидна - изборите. 

Освен текстове, предложения, връзки към неща, които четем, комикси и видео, всяко издание ще е на фона на специално подготвен музикален плейлист от наши приятели.

Enjoy.
 

Тема на седмицата

Изборите като преживяване

polling station image
Spyros Papaspyropolulos

Коментарите, анализите и разговорите след изборите поразително много приличат на тези след предишните избори - не само по мрачните прогнози за предстоящите седмици и месеци, но и като въпроси и проблеми, на които се обръща внимание.

Навсякъде се говори за скрити интереси, партийни листи, изборни нарушения, липса на реален избор, промени в законодателството и повърхностни политически програми. Всички тези неща безспорно са важни и са в основата на това да имаме реално право на глас на всеки четири години - или по-често, както се случва напоследък.

Вълнува ни, обаче, друг въпрос, който упорито е оставен встрани от дебатите, въпреки че с него се сблъскват всички - и гласуващи, и негласуващи. Какво е усещането на изборите? Как изглеждат те през очите на по-голямата част от хората? Как ни карат да се чувстваме?

Изборният ден е всичко останало, но не и впечатляващ. От информирането за това как ще протече, през административните процедури по регистрация или преместването й, отиването до избирателната секция и самия акт на гласуване - целият този процес е осеян с разочарования, напълно различни от изборните нарушения или нередности. Тези разочарования са много по-човешки - породени от натрапчива атмосфера на действие, което извършваме по принуда, а не на значимо и тържествено събитие.

Никой не показва с нито един аспект от изборния ден, че това, което правим, е важно, че нашият глас е ценен и оценен.

Това усещане важи и за много от хората, които са избрали да не гласуват. Дискусиите, които виждаме в социалните мрежи и чуваме около масите, се изчерпват със спора “Трябва да се гласува” срещу “Няма смисъл да се гласува”. Обяснението на това какво стои зад масовото негласуване, невинаги се определя от политически аргументи - има хора, които просто имат да правят по-интересни неща през точно тази неделя. За тях, изборите са важни, но не чак толкова.

Процесът на гласуване не е нещо, което повечето от нас очакват с нетърпение. По-скоро го приемаме като задължение - при някои морално, при други партийно или идеологическо, при трети (които стават все повече) - финансово. А може да бъде различно - особено предвид факта, че се случва през големи интервали и няма никакво извинение за липсата на време за подготовка.

Въвеждането на нова технология (като машинното гласуване, което тествахме на последните избори) не е автоматично решение. Дизайнът на всички елементи е важен - процесът на регистрация, мястото, отношението на хората, външният вид и функциите на задължителните за гласуването устройства (аналогови и дигитални), събитията, случващи се в допълнение към изборите (или липсата на такива). Тези елементи, обединени в един цялостен процес, могат да бъдат превърнати в запомнящо се преживяване. В нещо, което очакваме с нетърпение. В най-добрият начин да прекараме точно тази неделя.

Истинска, видима разлика няма да бъде направена от въвеждането на блестяща законова рамка и перфектно провеждане на изборите, ако те не бъдат придружени от различно разбиране за процеса. Като за начало, той трябва да стане много по-човешки - и да празнува факта че всеки, дошъл лично да попълни и пусне своя бял лист хартия с имена и квадратчета, се чувства готов да участва в общото ни бъдеще.

Шест подобрения

Как изборният ден да стане по-специален

Много по-приятелски дизайн на бюлетините - сегашните вдъхват само недоверие
и страх от грешен избор
Доброволчески акции през целия ден - за да подсилят ефекта от това, че днес правиш нещо за страната и обществото
Седмици на гражданското 
образование преди и след изборите във всички училища и детски градини
Светла, вместо тъмна стаичка - приятна атмосфера, а не вот зад чаршаф, олющено бюро и химикалка BIC на връвчица
Курсове и обучения на изборните служители за 
обслужване на клиенти - една усмивка върши чудеса
Чай и сладки, поднасяни от секционната комисия на най-ранобудните (свършват почти веднага, така че побързайте)

Връзки

Още по темата за изборите

  • Дизайн на бюлетините. С тази инфографика AIGA демонстрират значително по-добър дизайн за бюлетини. Студентите от Rhode Island School of Design също имат добри идеи в тази посока.
  • Политически фестивал. Вместо на скара, в Швеция се събират на Almedalen Week, на който присъстват всички партии, политици и... "обикновени" хора. Има и версия в Дания.
  • Support the Voter. Официалният сайт на американската президентска администрация за подобряване на изборния процес
  • Стресирани гласоподаватели. Статия за изследване в Израел, което демонстрира как в изборния ден се влияем най-много от вътрешни емоции, а не от външни фактори
  • TurboVote. Клиентски проект на социалната компания Reboot за подобряване на преживяването, предоставяно от служителите на изборните секции

Комикс

Цар лъв

Wulff Morgenthaler

Видео

Wind

Robert Löbel
Кратък филм за проблемите на една ветровита общност.
Кликнете върху картинката, за да видите видеото.

Неща, които ни впечатлиха

Летищни аромати, бизнес от пясък
и рециклирана мода

Нощувка в хотел или балетно представление? Ако си мислите, че сте били на най-лудото обучение, помислете пак! Световната верига хотели Marriott наеха чикагското училище по балет Joffrey Ballet да обучи служителите им на грация. Обучението е част от стратегията им за по-елегантно обслужване на клиентите.

Ухание на полет. До скоро летищата ухаеха само на керосин и duty free парфюми. Летището в Пном Пен, обаче, реши да създаде ново преживяване - естествен аромат, който се впръсква чрез специални системи в терминала. Аромата е запазена марка на летището в Камбоджа и покрива цели 30,000 кв.м.

UX от бъдещето. Muse e най-впечатляващият пример за дизайн, ориентиран към хората, който сме срещали последно време. Нищо чудно, че спечели наградата за най-добър дизайн в категорията Next Generation на UX Awards 2014. Muse e дигитална бандана за глава, която ви помага да управлявате стреса и да оптимизирате функициите на мозъка си.

Марсианска цивилизация. Elon Musk в страхотно есе-разговор-интервю за превръщането ни в извънземна (като “живот извън Земята”) цивилизация и за това колко хиляди курса на космически кораби ще са необходими, за да установим стабилна колония на Марс.

Няма пясък. Spiegel проследяват пътя на пясъка от обикновен природен ресурс до съществена част от привлекателен бизнес модел, захранван от френетичното строителство в Азия и Африка. Звучи странно, но пясъкът може да е новият петрол.

Пак ли зеленчуци? NYTimes правят обиколка на света, придружена от весели профили и апетитни снимки, за да покажат какво ядат децата за закуска. Тиаго Буено от Сау Пауло не изглежда особено доволен от сладкия бразилски хляб преди детска градина.

Устойчиво палто от норка. Напоследък на любителите на висококачествени изделия от кожи не се гледа с добро око. Канадската компания Harricana вече повече от 20 години създава единственото по рода си етично производство на уникални модели от рециклирани стари изделия. Само за последните 15 години компанията е спасила повече от 800,000 животни, които са щели да бъдат унищожени заради хубавата си козина.

Най-силният звук. Jason Kottke за звуковата вълна, от която не можеш да дишаш и чуваш. Изпитали са я хората, които са живяли през 1883 г. - включително са я усетили и тези, които са били на 5,000 километра от мястото на събитието.

Пак зеленчуци. Земеделските кооперативи, чиито български вариант от близкото минало упорито искаме да забравим, вършат чудеса в Тайван - страна, в която периодично избухват скандали заради качеството на храната.  

Музикален фон

Criteria & Al Nik

Плейлист в нов прозорец
Багра Weekly се чете най-добре под звуците, които подбираме специално за всяко издание. Тази седмица плейлиста на Багра е дело на Criteria & Al Nik и е с есенно-слънчево настроение (поне такава е прогнозата за уикенда).  Не пропускайте и описанията на песните (намират се горе вдясно на страницата в Soundcloud).

Препоръчваме да чуете плейлиста още днес, в работна атмосфера. Приятно слушане!
bagra weekly logo small
До следващия петък.

bagra.bg  |  абонирайте се  |  отписване  |  промяна на настройките 

Email Marketing Powered by Mailchimp