Copy
Седмична доза качество на живот от Багра.
Пристига всеки петък сутринта с кафето или чая.
Багра Weekly Logo

Музикален фон

Revivalist Echoes

Плейлист в нов прозорец
Багра Weekly се чете най-добре под звуците, които подбираме специално за всяко издание. Тази седмица плейлистът на Багра е дело на Revivalist Echoes и е в тон с основната ни тема тази седмица - понякога остър, понякога замислен, но с оптимистична нотка накрая. Включени са артисти като Beck, BRMC и Unkle. Приятно слушане!

Тема на седмицата

Какво (не) знаем и (не) научаваме за ебола

Ebola EC Image
Снимка: Европейска комисия

При епидемии като сегашната, в която ебола е в центъра на вниманието, са възможни два варианта - да сме в групата на болните или с болни близки и познати, или да сме в групата на тези, които не са се заразили. Ако сме от здравите, вариантите също са два - да сме в непосредствена близост или далеч от огнището на епидемията. Случаят с България е вторият и засега нямаме нужда от здравни работници, които да обикалят навсякъде с тениски “Spread the word, not the virus”, както в Сиера Леоне.

В страни като нашата, отдалечени от болестта, отношението към ситуацията само по себе си е проблем. С мерките, които предприемат, институциите често засилват усещането за опасност и страх, вместо да създадат чувство за спокойствие и контрол над ситуацията. В момента се обсъждат допълнителни проверки по летища в Европа и САЩ и сакнции за тези от нас, които се осмелят да откажат такава проверка. Държавите държат да демонстрират, че вършат своята работа за сигурността и спокойствието на населението, въпреки напълно неясната полза от подобни действия.

Медиите също имат своята роля в създаване на излишно напрежение. Вместо да предават знание и информация, която да е полезна за най-различни групи от обществото (от често пътуващи до деца и възрастни), те продават сензация, страх и паника. 

Нямаме нужда от това. Имаме нужда от ясна и добре предадена информация не само за самата болест, но и за нашата отговорност да я спрем - както с лични предпазни мерки, така и с подпомагане на търсенето на решения за нейното елиминиране. Голяма част от африканските държави имат базови проблеми със своите здравни системи, породени от най-различни фактори - от липса на хигиенни условия до липса на болнични легла. Както виждаме, техните проблеми много бързо могат да се превърнат и в наши.

Сет Годин наскоро написа, че не те, а ние имаме ебола - тя е отговорност на всички нас. Ако я почувстваме като такава, не само ще спрем дезинформацията и паниката, но може би ще намерим нови решения за ограничаване на разпространението на вируса, докато не се намери ваксина.

Връзки

По темата за ебола от различни ъгли

  • Най-важната стъпка за борба с болестта? Работа с общностите
  • OpenIDEO отново играе ролята на отворена платформа, чрез която се търсят решения от всички нас за справяне с епидемията.
  • Jos Dirkx за това как кампания под името "Да се хванем за ръце в борбата с ебола" не е никак добро решение.
  • Освен всички останали проблеми се оказва, че махането на защитното облекло е трудно и най-малката грешка излага медицинското лице на сериозен риск.
  • Студенти по архитектура от университета Texas A&M създават дизайн за преносими и лесно сглобяеми клиники за лечение на пациенти с ебола.

Визуална информация (1)

Без паника близо до заразата

Тези плакати (натиснете картинките, за да ги видите в пълен размер) са пример за това как се информира, когато сме някъде в Африка близо до заразата и имаме възможност да разглеждаме информацията най-вече на живо (с евентуална помощ по мобилен телефон след това).
Ebola Poster Image
Ebola Poster Image

Визуална информация (2)

Без паника далеч от заразата

Тези инфографики и онлайн features (натиснете картинките, за да ги видите в пълен размер) са добър пример за това как се информира по подходящ начин за ебола, когато сме далеч от заразата и имаме възможност да разглеждаме интерактивна информация на компютри, лаптопи и таблети.
Meriter Image
Vietnam Adamo Image
RFI Feature Image
Labroots Image

Тест

Заразени ли сте?

VOX Media Image
VOX Media
bagra weekly logo small
До следващия петък.

bagra.bg  |  абонирайте се  |  отписване  |  промяна на настройките 

Email Marketing Powered by Mailchimp