Copy
Седмична доза качество на живот от Багра.
По принцип пристига всеки петък сутринта с кафето
или чая, но днес реши да дойде малко по-късно.
Багра Weekly Logo

Музикален фон

Отдел "Идейно възпитание"
на Градския комитет на БКП

Old coat of arms
Багра Weekly се чете най-добре под звуците, които подбираме специално за всяко издание. Тази седмица плейлистът на Багра носи духа на един отминал преди четвърт век период, за който винаги си спомняме с противоречиви чувства. 
Приятно слушане! 

Тема на седмицата

Да преживееш комунизма

Lego bank image
Снимка: Виктор Костов

25 години след падането на Берлинската стена, някои от заглавията днес изглеждат така: "52 руски камиона с помощи отново навлязоха в Украйна", "Два холандски F16 ескортираха руски товарен самолет без обявен летателен план", "Руска военна флотилия отпътува към Австралия преди посещението на Путин за Г20". 

Колкото и да са "интересни" нещата на геополитическия фронт, нас ни вълнува друг аспект. Когато Берлинската стена пада, и тримата от нашия екип сме били под 10-годишна възраст. Директните ни спомени от комунизма са свързани не със Студената война, а с междублоковите пространства, парковете и детските градини. Тази възраст идва със своите преживявания, характерни за режима - например, бяхме чавдарчета със сини връзки и много ни се искаше да станем пионерчета с червени. Просто защото бяхме деца. И чавдарчетата, и пионерите имаха свой код на поведение, който им отреждаше определена роля.

Важността на създаването на преживявания за народа е била съществена за идеологията и практиката на тоталитарния режим - най-малкото, за да могат хората да "преживеят" всички лишения и въпреки това да запазят предвидимо обществено поведение. Манифестациите, честванията, парадите и най-различни други мероприятия - всичко е оркестрирано и дирижирано, за да накара всеки да усети голямата цел и тежката ръка на партията в малкото си ежедневие.

Разбира се, няма никаква нужда да връщаме манифестациите или да проявяваме каквато и да е носталгия по този приключил период. Но можем да отчетем важността на това, че ако искаме хората в една държава да имат обща посока, трябва да се постараем да създадем условия за това. Да създаваме общи случки, общи изживявания, общи моменти. 

Сега, даже и по време на големите празници, те отсъстват напълно. Зарята и концертът на Нова година са тривиални, коледната украса основно е от светещите лога на компаниите-спонсори. На втори юни вият сирени, които така или иначе търпят проверка вече всеки месец. 3-ти март и 24-ти май най-често се отбелязват само в главите ни: "А, днес май е празник? Чудесно, значи е почивен ден".

Даже влизането на България и Румъния в ЕС преди 7 години беше пренебрегнато. Тогава двама от нас бяхме на стажове в Брюксел и бяхме на отбелязването на събитието там. То се състоя на ъгъла на едно малко площадче в центъра на Брюксел, където имаше кратки слова от български и европейски политици и скромен концерт. И торта с формата на Европа. Не беше специално - а трябваше да бъде.

Имаме остра нужда от положителни преживявания заедно, на фона на отрицателните, които имаме и заедно, и поотделно всеки ден. Голямата разлика между тогава и сега е, че тогава тези общи преживявания са били необходими, за да отвличат вниманието от личните амбиции. Сега те ни трябват, за да свържем личните амбиции с развитието на цялото общество. 

Пример

Remembrance Day

Преди три дни на 11 ноември много европейски страни отбелязаха Деня на примирието между Антантата и Германия, определило изхода от Първата световна война. В Общността на нациите (The Commonwealth) той се нарича Remembrance Day. Тази година честването беше по-специално, защото се навършват 100 години от началото на войната.

Поводът не е положителен, но е пример за това как едно честване може да надхвърли рамките на конкретни държави и да достигне до много по-голям брой хора. Всички сме виждали червените макове като символ на датата - даже и ако нашият досег с нея е бил единствено футболен мач от Английската висша лига.

Пример

Новите норвежки паспорти

За да предизвикаш национална гордост невинаги са необходими грандиозни събития. Новият дизайн на норвежките паспорти от студио Neue говори сам за себе си - "Аз живея в страна, която е горда със себе си и държи на най-малките детайли".
Norway passport 01
Norway passport 02

Снимки

Никола Михов - Forget Your Past

ken robinson education
Кликнете върху снимката, за да видите целия проект.

Цитат

Всички заедно

"Да строим социализма с подръчни средства!"
 
— Агитационен плакат
(Георги Марков, "Задочни репортажи за България")
bagra weekly logo small
До следващия петък.

bagra.bg  |  абонирайте се  |  отписване  |  промяна на настройките 

Email Marketing Powered by Mailchimp