Copy
Седмична доза качество на живот от Багра.
Пристига всеки петък сутринта с кафето или чая.
Багра Weekly Logo

Музикален фон

Bagra Team

Плейлист в нов прозорец
Багра Weekly се чете най-добре под звуците, които подбираме специално за всяко издание. Тази седмица плейлистът на Багра е от самите нас. Темата ни предразположи да изберем парчета, които биха звучали добре в дъждовна сутрин в някой приятно изглеждащ банков клон с перфектно обслужване и аромат на кафе. Все пак сме включили и една-две песни, в които става дума за пари и нищо друго. Приятно слушане!

Тема на седмицата

Как да Трансформираме Банките (КТБ)

Lego bank image
Снимка: int1a

При нормални обстоятелства, общуването ни с банките би трябвало да е скучно, рутинно занимание. Поверили сме им средства, които предполагаме, че ще бъдат пазени добре. Изтеглили сме кредит и предполагаме, че няма да имаме допълнителни изненадващи условия. Искаме всичко да върви по план и с възможно най-малко пряк контакт. Единствените хора, които в момента чакат с видимо нетърпение да влязат в банков клон, са вложителите в Корпоративна търговска банка.

Връзката ни с банковите институции е изградена върху един основен фактор - доверие. Въпреки продължаващата месеци наред несигурност около КТБ и огромните загуби, които ще трябва (неясно откъде и как) да бъдат покрити, депозитите в банките постепенно се завръщат. Но този процес крие друга опасност - успокоение в самите банки, че те вършат достатъчно, за да оправдаят доверието ни.

Основната роля на банките е да ни помагат да живеем по-добре, като планираме и взимаме по-ясни финансови решения. За съжаление, в много случаи те работят в съвсем друга посока - помагат ни да живеем живот, който бихме искали, но който не можем да си позволим. Нещо повече - на фона на все повече индустрии, които се опитват да ни впечатлят с персонално отношение, личното банкиране все още остава приоритет единствено за тези, които могат да си го позволят. “Клиентите са ни скъпи” обикновено важи само тогава, когато сме готови да платим скъпо.

Най-често банките търсят по-специално отношение с модернизирани клонове и мобилно и електронно банкиране. Това е важно, но не е достатъчно, защото все повече възприемаме такива технологични решения за даденост. Когато всички ги имат, те губят значението си на отличително предимство.

Истинската разлика ще дойде от цялостното преживяване, което се предлага на всеки клиент - студент, пенсионер, предприемач, социално слаб или семейство с две деца. Всички тези хора искат да планират бъдещето си и да имат някой до себе си, който вдъхва доверие и сигурност и им помага при всяка важна стъпка. Това не е въпрос на лихва, а на отношение, изразено във всеки детайл.

Вместо да са скучни и рутинни, банките имат шанс да ни впечатлят - не с изненадващи фалити, а с преживявания, които ни карат да им се доверим истински.

Шест предложения

Банкиране за хора от хора

Електронно и мобилно банкиране, което ни помага да взимаме по-добри финансови решения при всяка транзакция
Посрещане от истински concierge, който да обръща специално внимание - а не от охраната на банковия клон
Съветници и експерти за по-добър начин на живот вместо "служители" и "консултанти"
за вноски и кредити
Разбираем и ясен език във всички договори и документи, за да не се скрива нищо важно 
зад сложна терминология
Отваряне на банковия клон към квартала, в който се намира - със събития, общностни инициативи и игри
Мащабна инициатива за финансова култура и образование, особено сред децата и хората с ниски доходи

За пример

Umpqua Bank

Посреща ви надпис "Welcome to the world`s greatest bank". Umpqua Bank е американска банка от Орегон, която в момента действа в пет щата. Тя е пример за цялостен подход към преживяването на клиентите - от дизайна на банковите клонове в приятни цветове и елегантни мебели, телефона за директна връзка с изпълнителния директор на банката, специално направената за банката серия кафе и шоколада, който получавате при всяка транзакция до всички събития, които се случват на място - изложби, кръжоци по плетиво, класове по йога и т.н.

Освен за променената роля на банковите клонове, от Umpqua Bank мислят различно и за начина, по който се промотират. Вместо спам в хартиен вид, служителите лично разнасят 1,700 малки саксии с цветя пред вратата на всички в цял квартал, заедно с малка брошура, прикрепена към тях.

Приемането на преживяването на клиента като основен принцип води до видими резултати за банката - повече нови клиенти, постоянно отваряне на нови клонове (те ги наричат "stores") и по-големи печалби. "Slow banking" движението, което Umpqua промотира, очевидно прави силно впечатление.
Umpqua Bank 01
Umpqua Bank 02
Umpqua Bank 03
Umpqua Bank 04
Umpqua Bank 05
Umpqua Bank 06
Umpqua Bank 07
Umpqua Bank 08

Комикс

Ако всички мислят като банките

Wumo Cartoon
Wumo

Анонс

Курс по дизайн мислене "Опознай клиентите си"

На 1 ноември Елина Желева от екипа на Багра ще води курс за това как да разберете нуждите и потребностите на настоящи и бъдещи клиенти.
Ако искате да създавате по-добри продукти и услуги, си струва да участвате в него.
Ранните билети изтичат днес.
bagra weekly logo small
До следващия петък.

bagra.bg  |  абонирайте се  |  отписване  |  промяна на настройките 

Email Marketing Powered by Mailchimp